Temné znamení

Temné znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273440/bmid_temne-znameni-VsE-273440.jpg 4 84 38

Oblíbený dětský lékař v sobě objeví úchylku děsivější než cokoli jiného... zlomený otec musí stanout tváří v tvář magickým bytostem tajemného světa, aby se vyrovnal s rodinnou tragédií... muž při vědeckém experimentu v sobě nešťastnou náhodou začne nosit myšlenky a vzpomínky tisíců lidí... parta pohledných zombíků se vydá na lov do nočního klubu. Temné znamení je jedinečný soubor hororových povídek z českého, zejména pak moravského prostředí.... celý text

Přidat komentář

jprst
04.03.2022 2 z 5

Tuhle sbírku hororových povídek jsem přečetl před několika lety a nijak zvlášť mě nezaujala, možná proto, že nejsem až tak velkým příznivce tohoto druhu literatury. Z těch šesti povídek mě asi nejvíc zaujal Andyho pán a snad ještě Temné znamení, za nejslabší bych asi ohodnotil povídku Dokonalá pařba, ale celkově to byla spíše ztráta času.

genie
20.09.2019 3 z 5

Čtenářskou výzvou jsem se dostala k další nadějné knížce, které rozhodně nechybí nápaditost. Oceňuji to, že jednotlivé a různorodé povídky se nakonec trochu dějově sešly v té poslední.
Hvězdy dolů za: a. ty věčné erekce a sex (otravné), b. hrozné formátování knihy v epub (rušivé).


Pedias
14.05.2019 4 z 5

Zvrhlé, místy nechutné, přesto geniální!

NikolSeven
25.04.2019 2 z 5

Letošní čtenářská výzva mě motivovala k tomu, abych četbu Temného znamení, které jsem v loňském roce odložila do šuplíku „někdy si přečtu“, dále neodkládala. A tak jsem se do toho s jistou dávkou zvědavosti pustila.
Kniha mě zaujala především proto, že se částečně odehrává v Ostravě a zejména na místech, která se nachází blízko mého bydliště. Posilovalo to ve mně jakousi autentičnost. V tomto ohledu bych měla autora pochválit, že se nebál vyhrát si i s naprostými detaily, které jednotlivé povídky oživily.
Rovněž musím přiznat, že autorův styl psaní mi přišel čtivý, a jistý talent a cit mu také nemohu zapřít.
Ačkoli z mých předchozích řádků vyplývá jisté nadšení z knihy, opak je krutou pravdou. Zhruba od poloviny jsem se pomalu modlila, abych se dostala ke konci. Sexuální scény a fakt, že se v každé povídce vyskytuje kluk/muž, který má nejspíš problém s neustálou erekcí, mi v průběhu knihy začaly dost vadit a přišly mi jako pěst na oko. Rovněž tomu bylo i u některých dosti nechutných scén. Nepopírám, že děs a nechutnosti k žánru hororu zkrátka patří, ale zastávám názor, že čeho je moc, toho je příliš.
Oproti čtenářům, jejichž komentáře se tady objevují přede mnou, jsem četla novější vydání, které prošlo jazykovou korekturou, takže většina chyb byla již eliminována a já tak nemusím strhávat hvězdičku. Nicméně jsem během čtení zjistila, že si autor tak trochu plete pojmy s dojmy a sousloví „masový vrah“ a „sériový vrah“ užívá ledabyle a bez ohledu na jejich skutečný význam.
Shrnuto a podtrženo – jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, protože jsem si alespoň utvořila vlastní názor a nemusím nadále podléhat doporučování či nedoporučování známých. Jste-li čtenáři vyžívající se v satanismu, bizarnostech a scénách typu 50 Shades of Grey, Temné znamení vás zajisté zaujme. Já ale byla vcelku zklamaná a místy až znechucená.

Geatas
05.04.2019 4 z 5

Zajímavé příběhy, zápletky velmi pěkně rozpracovány a přesto, že se jedná o povídky - celé to působí jako kompletní celek.
Rád bych si od Franty přečetl pořádně dlouhý, děsivý román - slušný potenciál tam bezesporu je:-)

KuroHaru
15.02.2019 3 z 5

Upřímně mě tento počin zas tak úplně nenadchnul. Náměty zajímavé, fantazie autorovi také běží na plné obrátky, ale má to dle mého slabiny, které z toho dělají trošku "pokleslou" literaturu. Přijde mi, že se autor snaží psát takovým tím "západním" stylem hororových autorů (Stephen King, Clive Barker), kde je to pro mě však všechno tak nějak uvěřitelnější. Ve Šmehlíkově knize mi to přijde jalové, jako když si teenager hraje na dospělého a světaznalého. A například ty zmiňované erotické pasáže, kdy má 90% mužských postav téměř neustálou erekci a oplzlé myšlenky, působí tak trochu jako pěst na oko. Nemůžu si pomoct.
A ty chyby? Od studenta bohemistiky bych asi čekala korektnější text.
Na druhou stranu, v českých vodách, kde moc hororů nevzniká, je to docela originální počin, který stojí alespoň za zkoušku. A doufám, že do příště už to autor vypiluje k dokonalosti.

P.S. Povídka Temné znamení je opravdu nejlepší a stojí rozhodně o úroveň výše než ostatní povídky. Kdybych měla hodnotit jen ji, dám jí 4,5 hvězdičky. Mohlo by jich být pět, jenže...neustálé erekce a vlhké kalhotky to zase zabíjejí...

monika_v_trapu
20.09.2017 5 z 5

Musím říct, že tohle bylo něco! Nemůžu říct, že se mi líbily všechny povídky (Černý pasažér v tramvaji č.5 se mi moc nelíbil, bylo to na mě moc sci-fi), ale všechno bylo bravurně napsané a vymyšlené. Autorova fantazie je opravdu neskutečná.

cinapo
08.07.2017 5 z 5

Stále ještě rozdýchávám první povídku "Oběť". Pravda, horory čtu málo, bojím se pak vystrčit v noci palec z pod peřiny, natož pak si zajít na záchod, takže načteno moc nemám. Ale budu statečná a dám si další. A další...

Hell_Rihova
20.06.2017 4 z 5

Po přečtení první povídky jsem si říkala, kam autor na tyto nápady chodí, popravdě mi to nepřišlo úplně normální, trochu zvrácené, ale za mě skvělé! Mám ráda Stephena Kinga a tato kniha bylo něco podobného, nenudila jsem se, napětí skoro na každé stránce. Akorát povídka, v níž figuroval pejsek se mi (ne)líbila, protože když nějakým způsobem v knize vystupují zvířata (nechci spoilerovat), tak mě to zasáhne. Z této povídky mi bylo smutno, ale i tak nebyla špatná. Nejvíce se mi líbila poslední, ta byla fakt top.

Veríňák
20.03.2017 2 z 5

Na Temné znamení jsem se strašně moc těšila, mimo jiné i dík velmi kladným recenzím tady. Ovšem bohužel, bylo to obrovské zklamání.
Několikrát jsem musela knížku vysloveně zhnuseně odložit (neustále se opakující metafory - "černý jako obsidián" je spojení, které je vhodné použít skutečně jen jednou, naprosto nevhodné vsuvky - dokreslení strašidelné atmosféry fakt nepomůže popis, jak hrdina něco pařil na Playstation). No, toto bych ještě přešla s tím, že se autor musí vypsat a vyvarovat takových chyb. Ale co se bohužel přejít nedá je skutečně velké množství gramatických chyb (korektura??) a neustálé cpaní sexu do každé povídky. Kdyby to jakkoliv pomohlo příběhu, postavám... ale tady se bohužel nemůžu zbavit nějaké interní psychologické otázky, co k takové přemíře autora vede?
Ale abych jen nehanila - některé pasáže byly velmi čtivé, se zajímavým námětem a měly super našlápnuto.

ZuzG
24.01.2017

Já jsem z knihy naprosto nadšená. Před všemi známými ji chválím a doporučuji jako knihu se zajímavými neobvyklými příběhy. Podařilo se mi do sbírky tak začíst, že jsem chodila spát pozdě v noci, zavrtaná po uši v peřině..Strašidelné, místy až odporné příběhy člověka i tak vtáhnou, jsou kreativní, čtivé, svým způsobem úchylné, což dnešní generaci láká...Po přečtení jsem si řekla..wauu, tohle sepsal dvacetiletý kluk?..Jen tak dál! Už se těším na další díla tohoto šikovného mladého spisovatele.

hellp
20.09.2016 5 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, jak nejlépe knihu zhodnotit, ale musím jednoduše napsat, ze je výborná! Beru v úvahu hlavně vek autora a to, ze jde o prvotinu. Kniha je čtivá a povídky mají spád. České reálie mě vyloženě nadchly - povídky působí více děsivě. Par chyb jsem také objevila, ale ze bych kvůli nim nechápala smysl textu, to určitě ne. Jediné co bych vytkla byla dlouhá souvětí, někdy se v nich člověk ztratil.
Nejlepší povídky pro mě byly Černý pasažér a Temné znamení (moc se mi líbilo i propojení s první povídkou).
Poslední povídka byla nejslabší, ale pokud se bere jako moderní variace Svatební košile (viz komentář níže), tak docela pobaví.
Knihu doporučuji a těším se na další autorovu tvorbu.

Melic
10.07.2016 2 z 5

Těžko se mi hodnotí, mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu téma dobré, nápady taky, na druhou stranu se mi úplně nepozdávalo podání (jazyk, někde zápletka). Sexuální pasáže, ty tam jsou tak nějak nadbytečné, ale zase že by se z nich člověk musel pohoršovat, to ne. Nakonec oproti Clive Barkerovi jsou ještě takové lehčí :-) Souhlasím, že povídka Temné znamení byla asi nejlepší. Abych to shrnul, autor má před sebou ještě cestu zlepšování, uvidíme, jak úspěšnou.

atriamortis
03.07.2016 5 z 5

Knihu jsem přečetla během pár dní - schopnost udržet čtenářovu pozornost rozhodně není něco, co by autorovi chybělo. Ocenila jsem, že každá povídka byla trochu jiná, ale přesto dohromady vytvořily jednotné dílo propojené společnou nití. Jak styl psaní, tak i obsah mě oslovily - satanismus, čarodějnické procesy, rituální vraždy, to je něco, co si vždy přečtu ráda. Nejsilněji z celé sbírky na mě zapůsobilo Temné znamení a také Andyho pán (možná i díky mírné asociaci s Cujo od Kinga).
Co se týče již zmiňovaných sexuálních scén, tak osobně mi to šlo ruku v ruce s celou atmosférou příběhů a využitými tématy, takže o nějakém vytrhávání z děje mluvit nemůžu.
Jinak souhlasím, že povídky Oběť a Temné znamení, více rozpracované, by daly dohromady velmi pěknou knihu.
Na závěr bych řekla, že autor má potenciál, a že se těším na další dílo.

Terri
17.06.2016 3 z 5

Podle mě dobré náměty s ne vždycky úplně zdařilým napsáním. Možná je to tím, že jsem knížku přečetla na jeden zátah, ale neustále se opakující stejné motivy i výrazové prostředky mi ke konci už trochu vadily.
Navíc, jak už psal někdo přede mnou - jedna gramatická chyba vedle druhé, o to víc mě překvapilo, kolik jmen je v knize napsáno jako korektoři.

mmmisulka.r
14.06.2016 5 z 5

Tato kniha mě, jak jen to říci, zvrhle fascinovala. Myslela jsem si, že už mě jen tak něco nepřekvapí. Ale František mě prostě dostal, odrovnal a svým způsobem i okouzlil. Temné znamení je neskutečný soubor povídek. Absolutně nechápu, jak se něco podobného mohlo zrodit v tak mladém mozku. Každopádně doufám, že má autor stále dost takových nápadů!
Recenze v záložkách - Knižní deníček!

JustWomen
06.06.2016 5 z 5

Četla jsem asi jako jedna z prvních 2. vydání této knihy a byla jsem nadšená. Kniha je čtivá, povídky plné napětí, krásně složité, líbí se mi prolínání současnosti a minulosti, reality, sci-fi a hororových prvků.
Jsem z Ostravy a hodnotím pozitivně i přesný popis prostředí, které je mi blízké a kdy jsem si při čtení přesně představila odkud /kam/ jedu/ jdu … jakou tramvají či ulicí … a bylo to super.
Jako nejlepší bych hodnotila povídku Temné znamení a jsem toho názoru, že kdyby autor podrobněji rozpracoval povídku Oběť ( popsal více případů lékaře Schneidera detailněji ) a spojil ji s povídkou Temné znamení do jedné knihy, byl by z toho potencionální bestseller.
Kniha je skvělá, a to bez ohledu na to, že je to prvotina dvacetiletého spisovatele.
Doporučuji a dávám za pět hvězdiček.

misan69
30.05.2016 4 z 5

Knihu jsem dostala od dcery k narozeninám. A byla jsem docela překvapená.
Bála jsem se, zkoumavě jsem sledovala svého 11-ti letého psa, a dočítala jsem při hrozné bouřce a krupobití. Dokonce vypnuli elektriku a tak jsem musela najít čelovku a dočíst. :) Za mě osobně dobré čtení a ten sex mi až tak nevadil. :)

Záhadný
30.04.2016 3 z 5

Spíš takové rady pro autora k zamyšlení než hodnocení díla…

Je vidět, že se autor ještě rozjíždí, přesto je vidět, že má vypravěčský talent. Jen by to chtělo odbornější literární redakci nebo aspoň svá díla dát přečíst někomu neutrálnímu, kdo rovněž píše a poskytne mu cenné rady… Jsou tam přece jenom nedostatky, které bijí do očí.
Občas jsem se musel smát při neustálém popisu erotických scén. Chápu, že s autorem cloumají hormony, ale je třeba odlišovat literaturu a osobní choutky. Autor tak nechtěně (nebo snad záměrně?) upozorňuje, že trpí nedostatkem sexu… Zkrátka občas trochu ubrat… Sem tam jsem narazil na opakování slov nebo příliš složitá souvětí, ve kterých se čtenář pak ztrácí, ale to se časem vypiluje… chce to jen psát a psát… Autor má např. v oblibě slovíčko „jakoby/jako by“, ale ne vždy ho používá ve správném tvaru.

Často autor používá ukazovací zájmena a v mnoha případě zcela zbytečně, působí to pak rušivě: Zdeněk s obrovským sebezapřením, neustále pozorujíc ta (to „ta“ použité zcela zbytečně, čtenářovi je jasné o jaká chapadla se jedná a těch zájmem je tam bohužel bezpočet) blížící se chapadla. (navíc špatně použitý přechodník, správně je „pozoruje“ – byly použity špatně i v jiných případech - na googlu je spousta informací, jak je správně psát)

Občas autor zcela nelogicky napojí větu mimo kontext (V jednu chvíli popisuje, jak otec kupuje synovi zmrzlinu a najednou vybafne s informací, že se otevřely dveře trolejbusu) nebo špatně napojí druhou informaci, např.: Byl to perfektní Štědrý den. Na vánoční prázdniny zůstali Tomešovi doma. Pan Tomeš chodil do práce a Lada zůstávala doma s Petrem. (Když píše autor nejdřív, že Tomešovi zůstali na prázdniny doma a pak že pan Tomeš chodil do práce, tak si to oponuje)

Cílem mého komentáře není autora zesměšnit nebo ztrapnit, příběhy mě bavily číst, jen jsem chtěl upozornit, na co by se měl autor zaměřit. Kdybych zde necítil jistý potenciál, neobtěžoval bych se s tímhle komentářem. Sám se věnuji psaní a jsem rád za každé připomínky, které dostanu. To zda si autor z mého komentáře něco vezme nebo ne, je už na něm. Osobně si myslím, kdyby se příběhy vypilovaly a trochu proškrtaly (zvlášť u příběhu Temné znamení jsem si ke konci připadal, jako bych četl parodii na teenagerovskou hororovou love story), dobře by se prodávaly i v knihkupectví, jen to chce ještě na sobě zapracovat, člověk se přece jenom v tomhle věku teprve vypisuje a některé myšlenky jsou ještě nevyzrálé až naivní…

PS: Termín „masový vrah“, který je uveden v jedné povídce je nesprávný. Masový vrah se vyznačuje zabíjením 4 a více osob, zpravidla na stejném místě. Postava v knize zabíjí podle určitých kritérií – použil bych spíš „sériový vrah“.

katchenka
20.04.2016 3 z 5

Knihu jsem četla už před pár měsíci. Z několika důvodů jsem se rozhodla s komentářem počkat.
Nejdříve bych chtěla ocenit, že vůbec autor knihu vydal.
Docela rušivým dojmem na mne působily již zmiňované erotické motivy. Docela jsem koketovala s myšlenkou, dělat si čárky za každou erekci, masturbaci a anální sex. Mám pocit, že se tyto motivy objevují v každé z povídek a mnohdy až zbytečně bez souvislosti s příběhem. Freudovská otázka je proč asi?
V mnoha povídkách jsem našla podobnosti s významnými autory žánru. Nevnímám to jako zápor, spíše čteme s autorem stejné knihy :)
Již zmiňované pravopisné chyby vnímám jako "drobnou" kosmetickou chybu. Profesionální korektura něco stojí a nikdo nejsme neomylný.
Jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst. Zklamáním rozhodně nebyla a autor má, dle mého názoru, potenciál růst. Pro mne byla kniha velmi čtivá, částečně asi i díky prostředí, které je mi blízké.