Temné vize

Temné vize https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13568/bmid_temne-vize-ODQ-13568.jpeg 4 190 22

Stephen King je komerčně nejúspěšnější americký autor thrillerů a hororů, kritikou označovaný za následníka Dickensova; jeho realistický styl, jímž ztvárňuje hrůzostrašné a mnohdy značně morbidní scény, má kořeny ve fantastické literatuře 19. století. V úvodní trojici povídek tohoto svazku se vrací ke svým sci-fi začátkům a lehce načrtává variaci na průnik alternativního světa, pohrává si s duchařským příběhem, jenž je rámcově vymezen především zvláštním strašidelným místem, a konečně třetí, nejkontroverznější prózou, zabruslí i do hájemství černé magie a prapodivných čarodějných praktik. Povídky: * Přemístění (The Reploids) * Kecky (Sneakers) * Věnování (Dedication) Dan Simmons je americký spisovatel, nositel cen World Fantasy za román Píseň Kálí a Huga za Hyperion, bývá srovnáván s mistrem „gotického“ hororu Clivem Barkerem. Jeho doménou jsou především povídky – v této sbírce je zastoupen depresivní vizí rakovinových upírů, satirickou scénkou čerpající z Dantovy Božské komedie a parodující praktiky náboženských televizních programů, do třetice pak makabrózním příběhem o padlých vojácích Konfederace, kteří nedošli klidu na bitevním poli u Gettysburgu. Povídky: * Metastáza (Metastasis) * Vanni Fucci v pekle strádá, osudu se nepoddává (Vanni Fucci is Alive and Well and Living in Hell) * Iversonovy jámy (Iverson's Pits) George R. R. Martin je též americký spisovatel, který ve druhé polovině sedmdesátých let proslul sci-fi povídkami mnohokrát oceněnými Hugem i Nebulou – mezi nejslavnější patří Píseň pro Lyu a Písečníci. Od osmdesátých let zřetelněji inklinuje ke strašidelným příběhů, v nichž nově zpracovává klasická témata a nadpřirozená monstra. Brilantní novela obsažená v tomto souboru je dokladem jeho spisovatelského mistrovství, jímž se i žánru hororu zařadil mezi přední světové autory. Se smyslem pro napětí a živé dialogy kombinuje drsnou americkou detektivní školu, v níž není nouze o tratoliště krve, s evropskou tradicí vlkodlaků, v níž zas nechybí krásné a neohrožené dívky ocitající se v nebezpečí. Novela: * Proměna kůže (The Skin Trade)... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , AF 167
Originální název:

Dark Visions , 1989


více info...

Přidat komentář

zuzule787
08.12.2023 3 z 5

Nemůžu říct že bych byla vyloženě zklamaná, ale nadšená rozhodně ne. U hodně povídek jsem měla co dělat abych udržela pozornost. Od Kinga pro měl nejlepší Věnování. Sice se mi trochu bouřil žaludek, ale nápad a zpracování super. Od Simmonse byla lepší Metastáza, ale určitě nejzajímavější a nejčtivější byla Martinova Proměna kůže. Ta mi opravdu sedla jak postavami, dějem, tempem vyprávění a dovedla bych jí klidně číst ještě déle..

Luigi1
25.06.2023 3 z 5

Povídky které mi moc neseděli ikdyž se King snažil nebylo to ono


jfialova
22.03.2022 4 z 5

Různorodé povídky, které potěší každého fandu hororu. I když se vám některá zrovna dvakrát nelíbí, určitě se najde jiná, lepší. Líbil se mi široký záběr námětů a stylů, na každé povídce bylo něco originálního.

Gracian1964
25.02.2022 5 z 5

Poviedku Kecky od Kinga som už čítal v jeho inej poviedkovej knihe, z týchto jeho poviedok sa mi najviac páčilo Venovanie. Od Simmonsa Iversonovi jámy a samozrejme posledná dlhšia novela.

MichelleKing
18.07.2021 4 z 5

Docela povedené povídky.
Za mě rozhodně Kecky od Kinga.
Metastáza od Simmonse.
Proměna kůže od Martina byla nejlepší ze všech. Opravdu doporučuji!

n.ezn.amy
08.06.2020 4 z 5

Povídky tří skvělých autorů, kdy osobně se mi všechny víceméně líbily. Od Kinga hlavně Kecky, kdy hlavní hrdina potká ducha .... Kdo mě hodně mile překvapil byl hlavně Martin, kterého jsem měl vždy spojeného se sci-fi či fantasy, ale povídka Proměna kůže mě dostala. Za mě hodně solidní soubor povídek.

Eicherik
11.04.2020 3 z 5

Temné vize jsou takovým průměrným souborem hororových a fantasy příběhů. Nejlépe hodnotím povídku Metastáza. Nadějnou se jevila ještě ta s názvem Iversonovy jámy, ale druhá část příběhu nesplnila zcela moje očekávání.

Greenfingers
21.09.2019 3 z 5

Ze souboru povídek tří renomovaných autorů se mi nejvíce líbily ty od Dana Simmonse. Poněkud mě zklamal Stephen King, Martinova "vlkodlačí" novela mě docela příjemně překvapila. Suma sumárum - lepší průměr.

Lenka.Vílka
28.07.2019 4 z 5

Od Kinga jsem četla už pár knih, ale prostě až teď jsem ho začala mít ráda tak nějak doopravdicky (to asi není slovo, co?) a pokračuji v předsevzetí přečíst všechny jeho povídky.

Díky téhle sbírce jsem konečně něco přečetla od Simmonse. Vážně mi jeho styl sedl! Tak fakt dík, blbé Temné vize! Další autor s hafo knihama na přečtení, sakra práce!

A povídkám Martina jsem propadla už dávno. Ale tady má jenom jednu. Neměl se rozkecat na tolik stran. Možná by se mu tam jinak vešlo taky víc povídek. Jako jeho dvěma knižním kemošum (ne překlep).

Takže skvělé čtení celkově. Až na nějaké výjimky. Ty tady pochopitelně vypisovat nebudu. Protože...

...tohle je komentář ke knize. Ne k povídkám.

Komentář k jednotlivým povídkám najdete...tamtadadá, překvapivě, překvapivě...u jednotlivých povídek. Tam též hodnocení povídek. Hodnocení knihy je průměr povídek. Dnes všech z knihy, protože žádnou z nich jsem v jiné sbírce ještě nečetla, plus celkovej pocit a dojem z knihy.

petrarka72
24.05.2018 3 z 5

Ta kniha je kvalitativně rozdělena na dvě poloviny - tak přesně, že to skoro vypadá jako záměr. Považte: Přemístění nic moc (i když - možná jen zestárlo), Kecky a Věnování vyšly naštěstí jinde v jiném překladu, Metastáza mírně zajímavá, Vanni Fucci zábavný (konečně humor!) - Iversonovy jámy Dana Simmonse a Proměna kůže G. R. R. Martina skvostné. Výdrž se vyplatila...

bukiet
18.04.2018 4 z 5

Značně nevyrovnaná sbírka "hororových" povídek. Ty Kingovy jsou příliš krátké a jsou to spíše nápady. Pro mne byla nejdůležitější povídka první -Přemístění-, která se svým motivem zařazuje do Velkého cyklu Temná věž, kde se řadí hned na druhé místo v seznamu. Ukazuje nám, že nejen z naší reality Země se mohou lidé přemisťovat jinam (Jake Chambers v Pistolníkovi), ale i lidé odjinud mohou navštívit naši realitu. Strašidelná není ani náhodou. To -Kecky- už nějakou tu atmosféru mají. A -Věnování- je z těch tří Kingovek asi nejlepší. Simmonsovy povídky jsou také dobré, ale -Iversonovy jámy- jsou zbytečně dlouhé a nezáživné. A vítězem tohoto souboru se stává G.R.R. Martin a jeho -Proměna kůže-. Tato rozsahem spíše novela sice také není zrovna strašidelná, ale jako správná detektivka je aspoň napínavá.
Cesta k Temné věži:
1. Temná věž I: Pistolník
2. Přemístění – povídka (Temné vize)
3. Dračí oči
...

Vlk.kh
29.12.2017 3 z 5

Za mě osobně dvě nejlepší díla této sbírky - Metastáza a Proměna kůže. Ostatní mi přišlo spíš průměrné, ale ne špatné.

DexterKingman
09.07.2016 4 z 5

Sešli se nám zde tři rozdílní autoři. Já sám moc povídky rád nemám, ale tady jsem se docela bavil. Přilákala mě hlavně jména King, kterého se chystám číst a můj oblíbenec Martin. Simmonse jsem neznal. Některé byly super, jiné dobré a jen jedna velice nepovedená (Vani Fucci). Ale vzato kolem a kolem sbírka je takový mišmaš, ale dá se s ní zabavit.

Ivan F
17.11.2015 3 z 5

Absolútne nevyvážená zbierka šiestich poviedok a jednej novely. Tá nad ostatnými vyniká ako maják na ostrove Fare. Z Kingových poviedok je dobrá len jedna a to Venovanie. Simmons je štandardom, osobne sa stotožňujem s poviedkou Vanni Fucci - takýto osud by som doprial všetkým falošným kazateľom, bez pardónu.

Terva
29.04.2015 3 z 5

Hodně nevyvážené a některé povídky se mi moc nelíbí. STEPHEN KING - 1 - Přemístění, 2 - Kecky, 3 - Věnování. DAN SIMMONS - 1 - Metastáza, 2 - Vanni Fucci v pekle strádá, osudu se nepoddává, 3 - Iversonovi jámi. GEORGE R.R. MARTIN - 1 - Proměna kůže.

aji
22.03.2015 3 z 5

Knihu jsem si v knihovně půjčila jen kvůli povídkám Stephena Kinga. Další dva autory jsem neznala, ale přečetla jsem si je. Na můj styl až moc sci-fi, ale četlo se to skoro samo.

Jančislava
19.05.2013 4 z 5

Nejlepší povídka Proměna kůže, přesně můj styl. Ještě se mi líbila Metastáza, Věnování, Vanni Fucci. Ostatní nic moc.

fear
18.02.2013 5 z 5

Jako velký fanda Kinga jsem si tuhle knihu půjčila především kvůli němu.A ouha, jeho povídky zrovna nic moc...Přemístění bylo super, ale strašně krátké, což mě moc mrzelo, klidně bych uvítala ještě dalších 10 stran. Kecky ani Věnování mě nebavilo. No kde mě zklamal King, vynahradili mi to (nečekaně), Simmons s jeho povídkou Metastáza, kterou jsem přímo hltala a naopak Vanni Fucci a Iversonovy jámy se mi nelíbily. Poslední kousek od Martina Proměna kůže mě dostala ze všech nejvíc a díky za to, že tam byla, protože jinak by alespoň pro mě samotnou, byla sbírka Temné vize celkem propadák.Takže 5 hvězdiček díky Proměna kůže a Metastáza.

Ládja
10.02.2013 4 z 5

Trochu rozporuplná sbírka povídek. Kingovi povídky byly pro mě velké zklamání. Simmonse jsem už většinou četl někde jinde. Ale Martin to zachránil. Ze začátku jsem trochu litoval, že jsem za tuto knihu utratil takových peněz, sehnal jsem ji v antiku za pětikilo, ale nakonec jsem rád, že ji mám. Celkově? Proč ne...

eraserhead
13.01.2013 3 z 5

I když se to nezdá, tahle kniha má své kouzlo. U mě možná trochu nostalgické, protože mě seznámila se Simmonsem a Martinem. Stephen King už se dostal do situace, kdy je jeho tvorbu možné hodnotit dvěma měřítky – v kontextu jeho vlastní tvorby jsou jeho tři povídky snad čistým průměrem, v kontextu obecného hodnocení samozřejmě velmi příjemným nebo chcete-li čitelným nadprůměrem. Přemístění je velmi příjemně komický příběh, Kecky sice neoriginální a zápletkou trochu mdlé, ale jsou dobře napsané a Věnování je na Kinga možná trochu nečekaně nechutné, přesto typicky Kingovské. Abych pravdu řekl, Simmons mě trochu zklamal, byť druhá jeho povídka Vanni Fucci v pekle strádá, osudu se nepoddává je to nejlepší z celé knihy. Komediální horror jak vyšitý. Nápadité, zajímavě napsané, velmi humorné a přiměřeně horrorové. Metastáza se dobře rozjíždí, ale velmi slabě končí, ten konec je takový podivný. Iversonovy jámy mají velmi příjemné okamžiky, je to však snad první povídka co jsem četl, u níž je více než 60% pouhá vata. Ta povídka až nepochopitelně dojíždí na to, že je neskutečně zdlouhavá, nezáživná a nudná. Dokud se nedostane k tomu hlavními a nesviští (naneštěstí jen na velmi krátký okamžik) jako po másle. Možná proto jsem Simmonsovi dosud nedal druhou šanci a nečetl od něj nic jiného. Martinova Proměna kůže je velmi povedeně, nápaditě a svým způsobem originálně napsaná možná až novela na tradiční horrorové téma. K seznámení s tvorbou tří autorů je kniha jak dělaná. Již znalé čtenáře možná nepřekvapí, možná ale ani nijak neuškodí. Mám tu knihu ale rád, rád se k ní vždy po nějakém čase vracím.