Temná strana lásky

Temná strana lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141331/bmid_temna-strana-lasky-el8-141331.jpg 4 11 5

Bezvýchodnost zkostnatělé rodové společnosti a děděné nenávisti, to je temná strana, kterou objevují mladí lidé nových a nových generací toužících po lásce. Jedním z nich je i Rafíq Šámí, syrský autor, který od počátku sedmdesátých let žije v Německu a okouzluje čtenáře i literární kritiky nevysychajícím pramenem orientálního vypravěčského umění. Nositel četných ocenění se z útočiště v nové vlasti a v německém jazyce snaží seznamovat širokou západní veřejnost s nesvobodou i krásami své země. Od bajek a příběhů pro malé i velké (Beránek v rouše vlčím, 1982, Vypravěč noci, 1989), přes knihy pro mládež (Dlaň plná hvězd, 1987, Poctivý lhář, 1992), esejistická díla (Strach ve vlastní zemi, 2001) až po romány (Touha vlaštovky, 2000, Tajemství kaligrafa, 2008) rozprostírá kouzelný koberec arabského světa, na nějž klade vzácné poklady lidských hodnot. Jeho předposlední román Temná strana lásky (2004) představuje úchvatné panorama Sýrie na pozadí životních osudů tří generací dvou znesvářených křesťanských rodů a nesčetného množství dalších postav a postaviček z křesťanské vesnice, ze sousedství starobylé čtvrti a celého Damašku, ale i z prostředí klášterů, lágrů, psychiatrické léčebny či izraelsko-arabského pohraničí. Snaha jednotlivců zbavit se stínů svých rodičů i pout rozvětvených rodů, lidské strádání či chvíle štěstí a síla přátelství a lásky, ale hlavně marné hledání východiska a naděje v politické grotesce střídajících se generálských pučů, partajničení impotentní komunistické strany či náboženského fanatismu, pro něž nemá svoboda, důstojnost ani život pražádnou cenu – to všechno tvoří strhující četbu, která dá mnohému porozumět.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Die dunkle Seite der Liebe , 2004


více info...

Přidat komentář

Radimka
20.06.2023 4 z 5

Ze začátku jsem měla problém s postavami, nebýt rodokmenu, tak jsem v háji. Líbilo se mi to, skutečně mozaika příběhů, ale hodně dlouhá. Na pozadí milostného příběhu se odehrávají politická, náboženská a osobní dramata. V politice jsem dost tápala. Je cítit autorova láska k Damašku.

Nofar197
22.02.2023 3 z 5

Příběh zaujme, bohužel je psaný příliš kvetnatym a upovidanym stylem. Knize by jen prospělo, pokud by byla o třetinu kratší. Na druhé straně autor nádherně popsal syrské hlavní město - měla jsem pocit, že zřetelně vnímám vůni kořeni nebo zpěv muezinu. Ale za tu přílišnou "ukecanost" dávám jen tři hvězdičky.


denisa7430
26.09.2019 5 z 5

Kniha skvělého syrského autora Rafíqa Šámího, který stejně jako hlavní postava jeho románu Temná strana lásky, musel uprchnout z milovaného Damašku do Evropy, aby mohl volně a bezstarostně žít.

Kataz
12.02.2019 2 z 5

Dočíst tuhle knihu byla pro mě opravdu výzva. Spisovatel ji na konci přirovnává k mozaice z kamínků, kdy jeden kamínek je jeden z příběhů - a těch je 304!
Tři hvězdy za to, že jednotlivé příběhy jsou psány čtivě, ale celkově je to jen zbytečně prodlužovaná kniha, kdy hlavní zápletka - osudy rodin Muštáqů a Šáhínů - zaniká v šíleném množství "kamínků mozaiky". Ačkoli má spisovatel na kontě již přes 30 titulů, čeští čtenáři o nic nepřišli, když do češtiny byly přeloženy jen asi tři z nich...

bonie78
14.09.2018

Zajímavé téma rodinných vztahů a náboženství v Sýrii, kde čest rodiny je nad lidský život jednotlivce. Pokud se žena odchýlí od rodinných pravidel, je bez milosti zabita svými příbuznými. Autor však volí značně popisný styl . Špatně jsem se orientovala v postavách a době děje, přeskakuje se z budoucnosti do minulosti, nejdříve oznámí autor výsledek situace a pak se vrací zpět a popisuje příčiny. Čtenář nemá s kým se ztotožnit.