Tchyně a uzený...

Tchyně a uzený... https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26250/bmid_tchyne-a-uzeny-PND-26250.jpg 4 730 148

,,Netvrdím, že by se matkám mělo bránit v lásce k dětem. Říkám jen, že je lepší, když matky milují ještě někoho jiného", konstatuje R. Gary. Hrdinka knihy Tchyně a uzený ... si tento výrok ověřuje na vlastní kůži - bere si za muže jedináčka. Zaslouží si muž, který se ve čtyřiatřiceti nedokáže vzepřít své matce, manželku nebo jen soucit? Je snazší bojovat s opičí láskou, anebo s větrnými mlýny?... celý text

Přidat komentář

SabinaSip
16.04.2024 5 z 5

Zrovna včera ve zprávách připomněli tragickou smrt Simony Monyové.. tak mě to připomnělo znovu vzít do ruky tuhle knížku, kterou jsem četla před lety, a dát si ji ještě jednou. Moc pěkné čtení.

Emik87
24.02.2024 4 z 5

U téhle knížky jsem se opravdu bavila. Nemám tchýni, tak asi proto. Do příběhu v knize bych se opravu dostat nechtěla.


mstychov
14.10.2023 5 z 5

Autorka Simona Monyová je všem jistě známá. Nejen tím, jak úžasná spisovatelka byla, ale i svým nešťastným osudem. Knížka Tchyně a uzený je první, kterou od ní budu recenzovat, ale těšit se můžete i na další. :)

V příběhu se seznamujeme hned s několika postavami, kterým doslova vidíme do hlavy. Tchyně Alžběta, snacha Sylvie a syn Hynek. Jakmile se syn Hynek rozhodne po roční známosti domů přivést ukázat přítelkyni Sylvii, jeho matka Alžběta je jako na trní. Nejen, že se jí jeho přítelkyně nelíbí, ale je jí i značně nesympatická.

Hynek je totální mamánek. Svou matku má bezmezně rád a často se jí snaží vyhovět. Ve chvíli, kdy Sylvii požádá o ruku, začne se jim všem měnit život před očima. Sylvie sice vidí varovnou kontrolku, která na ni bliká, ale i přesto se rozhodne, že láska k Hynkovi je větší než její strach z tchyně.

Jak se jim bude ve společném životě dařit? Ustojí tchyně Alžběta synovu novou lásku?

Tchyni Alžbětu nešlo od začátku nemilovat. Je napsaná naprosto skvěle! Stařenka nad hrobem, které na světě zůstal jen syn. Spořivá, skromná a milující, tedy pokud nejde o budoucí snachy. :)

Knížku vřele doporučuju všem, co rádi čtou o rodinných vztazích. Smích máte jednoznačně zaručen! :)

Oblíbená věta z knihy:
Něha se rozplynula rychle jak kostka ledu v horkém čaji.

KaterinaStr
20.07.2023 5 z 5

Knížka se mi líbila. Děj byl sice předvídatelný, ale i tak jsem si to skvěle užila. Určitě zkusím další knihu od Monyové.

Lucie21352
23.04.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem četla již před dávnou dobou a nedávno jsem viděla zfilmovanou verzi a rozhodla jsem si oživit své pocity z této knihy. Vzhledem k tomu, že mám za manžela jedináčka jsem viděla příběh úplně novýma očima než v době, kdy jsem byla svobodná. Musím říct, že (i když není vše zalité sluncem) jsem velmi ráda za svou tchýni.

heavy66
16.04.2023 4 z 5

Moje tchyně je hodná a příjemná dáma, takže žádný podobný horor jsem s ní naštěstí nezažil. Filmová adaptace je stejně povedená, paní Švormová je v titulní roli přesvědčivě hnusná, a úsměvná pointa bohatší než v knize. Je smutné, že autorka uměla přesně definovat toxické rysy v partnerských vztazích, a z toho vlastního nedokázala včas utéct!

Pistácie
14.04.2023 4 z 5

Další skvěle zpracovaný literární počin autorky. Bohužel dost předvídatelný. Navíc si pamatuju na filmovou inscenaci, takže jsem doslova věděla vše, co se stane, což mě trošku připravilo o čtenářský zážitek. To ale není autorčina vina. I tak nebylo o humorné scénky nouze. Pořád ale přemýšlím o tom, zda jsou mezi námi opravdu tak naivní chlápci, kteří své matce uvěří vše a budou ji hájit za každou cenu? Opravdu? Doufám, že ne. Jinak jsem ztratila iluzi v mužské.

Myš007
27.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Knihy od českých autorů a tak nějak ze života, to já ráda :-) Ovšem tento příběh má grády od začátku až do konce. Celou první polovinu knihy mě strašně štvala Alžběta, úplně mě šokovalo, čeho všeho je schopná. Co je schopná vymyslet, zrealizovat a vrchol všeho ? Že jí to u Hynka v pohodě prochází ?! S Hynkem jsem měla chuť zatřást a zařvat na něj, jestli se konečně nechce probrat, že přece není možné, aby tohle všechno neviděl !!! Sylvie mi bylo líto, byla příliš slušná na to, aby udělala pořádný "bugr", tchýni i Hynka srovnala a nastolila pořádek. Potom nastoupila na scénu Valerie, ta měla přirozené drzosti dost a tak nakonec dosáhla svého. Alžbětiny intriky a všechno zlo, co napáchala na Sylvii se nakonec otočilo proti ní. Ze začátku mi Alžběty bylo až líto, ale pak jsem si řekla "To máš za to, babo." Sylva se do poslední chvíle snažila s Alžbětou vyjít po dobrém, Valerie si brát servítky nebude. Ta jí klidně strčí někam do domova důchodců, pokud nebude sekat latinu a myslím, že ani Patrik jí nepomůže....

TheDoll
18.02.2023 5 z 5

Z postav a jejich chování mi vstávaly vlasy hrůzou a křičely šílenstvím. Schopnost vykreslit postavy autorce nechyběla a to mě na tom baví nejvíc. Proč nikdo neřekl Sylvě, ať hrozně rychle uteče?
Ačkoli se nejedná o něco, co bych běžně četla, tak teda pecka.
Určitě to nedoporučím nikomu s vysokým tlakem.

Katarzyny
15.01.2023 5 z 5

Výborná kniha, není co vytknout. Rozhodně tohle není moje poslední kniha od této autorky

Nofar197
28.11.2022 3 z 5

Přiznávám, že filmové zpracování, v němž excelovaly Libuše Svormova a Jitka Čvančarová,se mi líbilo víc než knížka, která byla ale také velmi dobrá.

monte
06.09.2022 4 z 5

Příběh ze života, ve kterém bych nechtěla být účastníkem

Hanec
27.07.2022 5 z 5

Výborné, čtivé. Tak uvěřitelné, až z toho mrazí. Příběh mě pohltil, samozřejmě jsem fandila Sylvě a jejímu manželství. Doufala jsem v dobrý konec. Žila jsem Sylvin příběh, tlak mi stoupal při každém slovu, které tchyně vyřkla. Dialogy zcela opravdové.

Mirin1349
18.05.2022 3 z 5

Tchyně v této knize byla příšerná stejně jako chyba ve jméně písničky. Autorka dozajista měla na mysli Nothing Else Matters a nikoliv Nothing Else Mother. Jedná se o příjemné oddechové čtení, ale pouze v případě, že s takovou tchyní nebo manželem člověk nemá co do činění. Lituji ženy, které se v tom najdou, pak se kniha změní spíše v horor. Já se naštěstí „pouze“ docela dobře pobavila.

Allla9
06.05.2022 5 z 5

Tak toto bylo jako ze skutečného života. A i zde platí, že se ti vše jednou vrátí.

Vevericka.eva
14.03.2022 odpad!

Uf, to bylo příšerné.

čef
14.03.2022 4 z 5

Knihy o rodinných vztazích mne moc neberou, zvláště když jsou plné sedánek, popíjení, pohřbů, těhotenství, rozmazlených dětiček a spousty řečí a hádek. Tak toto zde najdete v míře v ženských románech obvyklé. Také je zde nějaké to multi-kulti, jak se dnes nosí v západní literatuře. Není však vše tak kritiky hodné, docela jsem ocenil popis vývoje vztahů snachy a tchyně a tak podobně. Jistě se ale najdou další čtenáři, kteří ocení toto dílo více.

LenkaDv
05.01.2022 5 z 5

Znáte ten pocit, kdy vám nějaká postava v knize pije tak strašně krev, že by jste jí nejraději něco řekli? Tak přesně to jsem měla s Alžbětou. Jak já tu babu nesnáším :-D Tento typ člověka upřímně nesnáším a nechci ho potkat v životě. Super příběh, z kterého až mrazilo. Jak jedna baba dokáže zničit tolik životů....

milkara
31.10.2021 4 z 5

Mám ráda knihy Simony Monyové, vlastním její kompletní sbírku. Postupně ji čtu a tato knížka byla jedna z prvních, hlavně díky zfilmované předloze, která byla velmi povedená. Sama tchyni nemám a nikdy jsem ji už nemohla poznat, protože jako mladá zemřela, ale myslím, že by byla moc fajn. Každopádně zajímavý příběh fixace na syna a toho, čeho všeho je matka schopna.

PaníColumbová
09.07.2021 5 z 5

To bylo dobré, dlouho jsem se tak nenasmála :-) :-) :-)