Tajný život Usámy bin Ládina

Tajný život Usámy bin Ládina https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87172/tajny-zivot-usamy-bin-ladina-87172.jpg 5 21 11

Svět zná Usámu bin Ládina jako šéfa nejzhoubnější teroristické sítě dneška. Ale lidé se teroristy nerodí. Bin Ládin natolik bedlivě střežil informace o sobě i své rodině, že se ví jen málo o tom, jak se jím stal. To však už neplatí – Usámova první manželka a jejich čtvrtý syn prolomili mlčení a odhalili pravdu o soukromí člověka, který má na svědomí smrt tisíců lidí a jednu z nejhrůznějších tragédií poslední doby. Nadžwa ve věku patnácti let opustila rodinu v Sýrii, provdala se za svého tichého a vážného bratrance Usámu a přijala roli zahalené ženy žijící v izolaci v Saúdské Arábii. Porodila jedenáct dětí a byla svědkem toho, jak se ze svědomitého cílevědomého mladíka stává přísný a nesnášenlivý muž. Ona i její syn Umar popisují, jak Usáma začíná postupně odsuzovat veškeré moderní vymoženosti včetně elektřiny i léků. Bere své syny na dlouhé pochody do pouště, aniž jim dovolí napít se, a místo toho jim říká, že se musejí naučit být odolní. Zavádí svou rodinu stále hlouběji do izolace, až se nakonec stávají v Saúdské Arábii nežádoucí a musí se stěhovat z místa na místo. Jeho syn Umar vyrůstá ve vojenských táborech mezi náboženskými fanatiky a je svědkem nejrůznějších krutostí, jako je například testování chemických zbraní na štěňatech. Po vpádu sovětských okupantů do Afghánistánu se Usáma podílí finančně i osobně na boji afghánských mudžahedínů a ve válce získává nejen svou reputaci islámského bojovníka, ale dochází i k formálnímu ustanovení organizace al-Káida. Doposud nikdo z Usámovy nejužší rodiny veřejně nepromluvil, až nyní se ke čtenářům dostává naprosto ojedinělý dokument, který s nebývalou otevřeností odhaluje dosud neznámý svět Usámy bin Ládina. ... celý text

Maki21
Maki21
21.09.2019 5 z 5

Kniha je ojedinělá v tom že tam pocity vypráví blízký členové Usámi Bin Ládina. Zasvětí vás tedy přímo do jejich pocitů, jak se Usáma choval jako otec popř. manžel a ne jen jak vystupoval na veřejnosti. Vždy je nejlepší pokud o té osobě mohou mluvit nejbližší příbuzní. Hlavně pokud jde o tak kontroverzní postavu jako byl Usáma.

Basasa77
Basasa77
11.06.2017 5 z 5

Pěknà kniha plná informací. Některé si ale autorka asi nechala pro sebe.


Renatecka
Renatecka
10.08.2016 5 z 5

Perfektní knížka, zajímavé téma. Synovi Umarovi věřím, že příběh vyprávěl upřímně, kdežto od Nadžwy (Usámova manželka) mi to tak nepřijde, myslím, že mnoho podrobností si nechala pro sebe. Ale to je možná jenom můj subjektivní pocit. Nadžwa byla Usámovi opravdu oddaná až za hrob, typická muslimská manželka, která se manželovi vždy bez námitek podřizovala i když jí často šlo o holé zdraví, ne-li o život. Mnou zůstane muslimská mentalita asi navždy nepochopená, to už vím a taky sem si udělala obrázek, že Usáma byl duchem chorý, ukřivděný západním světem, zaslepený nenávistí k němu. Bohužel to nebyl tak silný charakter, aby se přes to nějak přenesl a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Zajímalo by mě, jak dopadly všechny Usámovy děti - jestli se jim podařilo přežít, jak žijí a jestli jo, tak jak žijí...

PatrikDi
PatrikDi
04.11.2015 5 z 5

Jean Sasson, autorka knihy pronikla k tématu manželství a rodičovství s nejznámějším teroristou na planetě, Usamou bin Ládinem. Sestavila svoje dílo na základě vyprávění s jeho první manželkou Nadžawou, narozenou v Sýrii a jejím čtvrtým synem Umarem, který zdědil mnoho po své matce, vztah k lidem, míru a úcty ke všemu živému. Je to asi jediný možný zdroj, kdy čtenář může vidět Usamu nejen jako nejhledanějšího zločince ale i laskavého syna, otce, bratra. Ve svém životě dokázal mnoho, řídil firmy na stavbu silnic a budov v Saudské Arábii, stýkal se s králem této země, zúčastnil se rusko-afgánské války. Je velmi pozoruhodné, že v tomto konfliktu nejprve USA podporovala národy muslimů proti Rusům a poté začala bojovat proti těmto lidem, které vedl Usama bin Ladin a mnoho dalších, kteří se rozhodli pro teroristickou činnost, neboť USA vstopila do Saudské Arábie a soupeřila s Irákem. V některých pasážích se čtenář může ze srdce zasmát a to když Usama bin Ladin navštívil současně dvě manželky v jedné porodnici. Zdravotní sestra se podivovala nad tím, že muž odbíhal k jedné a druhé. Usama žil v jednom domě se čtyřmi manželkami, které se sžily a navzájem se ctily, velký vliv na to měl jejich manžel a první žena Nadžawa. Usama své manželky a potomky vychovával tvrdě aby uměli přežít, to když je vyvezl za město a přikázal k přespání na poušti ve vyhloubaných jámách, přikryté hlínou a pískem. Nejtvrdším oříškem bylo žít pro rodinu Usamy na afgánské hoře Tora Bora, kde obývali chatrče, jedli jednotvárnou stravu avšak měli volnost a hodně času na zábavu. Jsem rád, že Usama bin Ládin se ožinil s Nadžawou, svoji sestřenicí a splodil Umara, tito dva lidi kteří nejsou stoupenci krvavého džihádu (náboženské války) ale zastánci míru a laskavosti ke všem národům.

Veruna111
Veruna111
15.02.2015 4 z 5

Je to jiná kultura,díky téhle knížce,se trochu orientuju ,ale přesto nechápu.Obětovat vlastní děti pro nějakou ideu,pro mě neskutečné a odsouzení hodné.

elli09
elli09
09.03.2014 5 z 5

Výborná kniha ktorá poodhalí život bin Ládina a trochu nám dovolí pochopiť jeho konanie.

stefi61
stefi61
06.08.2013 5 z 5

Mohu hodnotit jedině kladně, kniha mě velice zaujala. I když konec knihy byl trochu političtější, což se dalo očekávat. Ale opravdu stojí za přečtení

soukroma
soukroma
08.07.2013

Neuvěřitelně děsivý příběh o rozvoji choré mysli, která se naneštěstí kvůli určitému charizmatu stala vůdcem části militantních muslimů a svým nekompromisním bojem za islamizaci světa se negativně podepsala na celém lidstvu, navždycky. Lecčemus člověk při čtení lépe porozumí, leccos nového se dozví o pozadí celého vývoje U. boje, ale ani smířit se s tím prostě v žádném případě nelze (a to jsem mnohé hrůzné popisné části prostě raději přeskakovala), natož porozumět. Nenávist, zášť, zloba a faleš srší z jednotlivých názorů a činů U. a jeho přisluhovačů už od počátku jeho radikálního působení v afghánské válce. Naneštěstí tyto vlastnosti pořád mají dokonce sílící podhoubí a těžko někdo může odhadnout, kam to ještě povede. // Knihu nemohu hodnotit, protože obsah je příliš reálný a příliš hrozivý.

valentýna
valentýna
16.05.2013

Moc hezky napsaná kniha, z níž se hodně dozvíme o zvycích muslimů a jejich přístupu k ženám a o náboženských fanaticích a terorismu.

Lenka Žofka
Lenka Žofka
28.08.2012 5 z 5

Můžu jen doporučit....Víc mě tedy bavilo vyprávění Umara, než naivní Nadžwy, ale vyprávění obou se dobře doplňovalo. Každopádně mě to víc než přesvědčilo, že Usáma byl duševně chorý...a alespoň trochu jsem pochopila, proč začal amíky tak chorobně nenávidět, ačkoliv to neznamená, že s ním budu kdy souhlasit. Z fanatismu, který z druhé poloviny knihy sálá jsem měla až husí kůži...věc kterou nepochopim nikdy!

Agi
Agi
05.09.2011 4 z 5

Obsažná, informáciami nadupaná kniha. Rozprávanie Usámovej prvej manželky - Sýrčanky Nadžwy a syna Umara o zákulisí moslimského sveta, o posvätnej bázni, ktorú Usáma vzbudzoval vo svojom okolí, o prepletených rodinných vzťahoch /6 žien, 20 detí/, i o tichých vnútorných vzburách.

Štítky knihy

islám muslimové terorismus Usáma bin Ládin, 1957-2011 Saúdská Arábie

Autoři knihy

Jean Sasson
americká, 1947
Nadžwa bin Ládin
saúdskoarabská
Omar bin Ládin
saúdskoarabská, 1980

Kniha Tajný život Usámy bin Ládina je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce13x
Chystám se číst24x
Chci si koupit7x