Tajná řeč stromů

Tajná řeč stromů https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218061/mid_tajna-rec-stromu-218061.jpg 4 18 11

Týmový smrk, silný dub a borovice limba – strom s vysokými vibracemi a rostoucí vysoko v horách: příroda má spoustu času dopracovat se k bezpočetným řešením a vyzkoušet řadu možností. Výsledkem je právě ona dokonalá forma, kterou poskytuje člověku k volnému využití; vyvíjela se v nejrůznějších situacích a za nejobtížnějších okolností. Tato kniha vás zasvětí do tajemné řeči stromů. A možná, že bude pro vás tou nejkrásnější a nejcennější, jakou jste kdy četli. Pozorování přírody, využití její moudrosti a umění pro potřeby člověka se nazývá bionika. Za předchůdce tohoto způsobu myšlení považujeme dnes Leonarda da Vinciho. Tento umělec pozoroval mimo jiné i ptáky a zkoumal jejich let a pohyby křídel. Poté prolomil bariéru myšlení lidí své doby — začal uvažovat o létání a nakreslil jako zřejmě první člověk letadlo. Bionika pozoruje tajuplný svět rostlin a živočichů a pátrá po tom, co vynalezla příroda a jak to využít ve prospěch lidstva – to je cílem bioniky i této knihy. I vědci dnes zkoumají stromy, jež se v evoluci nejlépe osvědčily, a dopracovávají se ke vzácným poznatkům. Nevyčerpatelná databanka matky Přírody skrývá pro nás množství odpovědí na otázky: Jak najdu dřevo, jež vydrží stovky a tisíce let? Jak postavím energeticky soběstačný dům? Existuje dřevo, jež prospívá zdraví a prodlužuje lidem život? Naučte se číst v deníku stromů a porozumět jejich řeči - odhalíte nový osvěžující pramen a (snad) začnete nově žít.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Anch-books
Originální název:

Die geheime Sprache der Bäume: Und wie die Wissenschaft sie entschlüsselt , 2012


více info...

Přidat komentář

netopýr088
03.04.2023

čítal som dávno, doplním komentár ku mesačnému drevu. Ako človek, ktorý má skúsenosť s použitím mesačného dreva, musím konštatovať, že žiadne kúzelné vlastnosti nemá, rovnako plesnivie, rovnako chytá tvrdú hnilobu, rovnako ho žerú drevokazní hmyzáci, rovnako praská vysúšaním ako obyčajné drevo. Jediný rozdiel je v tom, že v dobe, keď som mal tú česť s ním pracovať, stál kubík mesačného 1000eur oproti 210eurám za m3 obyč. dreva. záver: nechávam na zvážení každého čitateľa, či mu tých cca. desať percent lepších vlastností stojí za 400 percent premietnutých v cene. Heslo: obyčajné drevo v suchom prostredí vydrží stovky rokov, čo viac od neho chcieť?

Booka
10.01.2023 3 z 5

Inspirativní :)


gab72
07.01.2022 5 z 5

Úžasná kniha o tom jak nás stromy v podobě dřeva mohou provázet celým životem. Dost zajímavostí ze světa dřevin, ale i ze světa dřeva. Velice pěkné postřehy z praxe a ne jen z nějakých rádoby vědeckých zdrojů. Je vidět, že pan Thoma má zkušenosti a chce se o ně podělit. Celá kniha působí osvětou abychom se vrátili zpět k přírodě. Jen ten nešťastný český překlad. Kdyby jen překlepy, ale odborné věci např. zaměnit kůrovce za něco jako malé zvířátko (asi hlodavec?)....hned na začátku knihy... pak se paní překladatelka nechala přemluvit, že to bude nejspíš hmyz:). Podobných záležitostí je tam více, což může lehce klamat neodborníka a odborníka to zvedne ze židle :). Škoda, lepší překlad a kniha by byla ještě výše.

huhuhu
20.07.2021 3 z 5

Název knihy je trochu zavádějící. Čekala jsem víc zajímavostí ze života stromů a informací o komunikaci stromů s jejich okolím, ale asi polovina knihy byla spíše propagací autorovy firmy vyrábějící domy ze stoprocentního dřeva. Takže pro mě spíše zklamání, i když několik zajímavých informací o stromech tam zaznělo. Ale okolo bylo dost (pro mě) zbytečné omáčky a reklamy. Navíc české vydání je plné chyb, překlepů apod. a překlad působí nedotaženě.

jan6775
08.09.2020 5 z 5

Bezvadná kniha napsaná člověkem který je součástí přírody se vším všudy. příběh splněného snu zkoumání funkce lesa, životních pochodů stromů a jejich využití ve stavebnictví a blahodárná energie která dokáže zpříjemnit život.

soukroma
04.01.2020 4 z 5

Spousta až neuvěřitelných informací: autor poodkrývá vlastnosti stromů jako fascinující biochemické laboratoře, bez níž by nebyl svět. Tajná řeč je spíše myšlena jako neustávající makrokomunikace stromu s okolím, s vlivem na mikropochody uvnitř vlastních buněk.
Ovšem stromy promluvily i k autorovi, neboť se dlouhodobě věnuje využití dřeva pro stavby pasivních 100% dřevostaveb (ani šroubek ani hřebík ani kramle, nikde nic kovového, ani syntetického!) z masivního dřeva, takže je kniha malinko marketingová. Ale kdo by se zlobil, když ukazuje nekonečné přednosti pozitivního vlivu neošetřeného dřevěného masivu na zdraví a pohodu člověka a funkčnost včetně ohnivzdornosti i odolnosti proti zemětřesení svých patentovaných celodřevěných stavebních panelů...
V závěru pak přehledně uvádí nejznámější druhy stromů a jejich využití obecné i jako funkční materiál.

Pozn.: překlad, formát a tisk, včetně množství překlepů a jiných podivností nedělal zrovna nejlepší reklamu vydavateli.

ivana02
05.10.2019 4 z 5

Další kniha z nakladatelství Kazda, která se věnuje stromům. Děj je v duchu knih pana Wohllebena a rozhodně mě nezklamal. Jsou zde zase jiné informace, o nic méně udivující. Autor byl lesník, poté stavěl nízkoenergetické domy. Kvůli nim musel získat různé certifikáty a tak své poznatky z praxe má vědecky (materiálně) podložené. Některá fakta jsou až neuvěřitelná - když například testovali odolnost proti ohni, nebo udržování teploty.
Pokud se vám líbila např. kniha Tajný život stromů, určitě si přečtěte i tuto. Fakta se neopakují, jsou zde jiné a ne méně zajímavé.

RenataP
29.06.2018

Zvláštní kniha, ve které si každý najde to své. Hodně o dřevu, to jsem nevěděla, jak duchaplný a houževnatý materiál to je a s jakou úctou bychom s ním měli zacházet. Hodně o cyklech lesa, dřeva, o lásce autora k tomu všemu. Pro mě byla kniha inspirací jeho životním příběhem, jeho zapáleností a touhou, která se zrealizovala.

Recycler
03.03.2018 4 z 5

Dobré. Spíše to sleduje dřevo jako stavební materiál. Ale i tenhle pohled je zajímavý. Přiznám se, o měsíčním dřevu jsem neměl vůbec ponětí. Ani o tom, jak odolný a ideální materiál dřevo může být.

PeterPetrik
16.02.2018 4 z 5

Nápis trochu zavádzajúci, skôr ho vystihuje kniha Tajný život stromov od Wohllebena. V tejto knihe nám autor skôr priblíži ako štruktúra stromov predstavuje unikátny materiál pre stavbu domov. Spomenie aj pár na prvý pohľad magických fenoménov. Mne osobne sa Thomov osobný príbeh páčil.

whack
23.06.2015 3 z 5

Autor rozoberá využitie stromov pre ľudské účely, ide o pohľad ekonóma, nie ekológa. Zaujali ma kapitoly 6-8, ktoré približujú život lesov a reč stromov. Fascinujúce, napríklad ako stromy predpovedajú zmenu počasia, alebo ako komunikujú s inými stromami a organizmami cez korene a cez listy. Od deviatej kapitoly sa kniha zaoberá forme spracovania dreva "Holz100", je to vlastne taká skrytá reklama autorovej firmy Thoma Holz GmbH. Autor tvrdí, že preľudnenie a iné kľúčové problematiky dneška nie sú problémami, keby všetci bývali v masívnych drevodomoch. Bývať v drevodome je asi príjemnejšie ako v betóne, no forma, akou autor prezentuje svoje sympatie k stromom, mi pripomínajú poľovníkovu lásku k zvieraťu priklincovanému na stene jeho obývačky. Proste nesadlo mi, ako píše.

Štítky knihy

stromy zdraví bionika

Autorovy další knížky

Erwin Thoma
rakouská, 1962
2014  78%Tajná řeč stromů
2006  86%... viděl jsem tě růst

Kniha Tajná řeč stromů je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst21x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x