Tajemství čachtické bestie

Tajemství čachtické bestie https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107745/tajemstvi-cachticke-bestie-107745.jpg 4 34 8

Důkladná sonda do duše šílené ženy pronásledované vizí věčného mládí. Kdo byla vlastně hraběnka Alžběta Báthoryová? Co v ní podnítilo vražedné sklony a zášť k mladým dívkám? Proč, ač usvědčena, nebyla nakonec potrestána? Z dobových materiálů, které zkoumají případ známé sadistické vražedkyně Alžběty Báthoryové, je patrné, že u nás proslulý román Jožo Nižnánského Čachtická paní je v poměru k historickým skutečnostem pouhou beletristickou selankou. To, co odhalují dochované záznamy z výslechů svědků a další písemné prameny, patří k nejhrůznějším kauzám světové kriminalistiky.... celý text

Přidat komentář

ladaol
28.03.2023 4 z 5

Že tenkrát bylo celkem běžné trestat služky / poddané se ví, a že šlo o majetek, obrovský majetek / politiku a intriky, to vám po přečtení této knihy musí dojít. Líbilo se mi, jak autor závěrem zmínil Kateřinu Medicejskou a další historické postavy, které měly podobné sklony, ale měly to štěstí, že nedopadly stejně jako hraběnka Nadaždyová. Doporučuji pokud chcete znát více faktů a ne jen hltat román.

Pejuška
13.08.2020 2 z 5

Tak tady jsem s výběrem šlápla vedle, ne, že by to bylo špatné, ale na mě moc faktů a žádný děj. Bavily mě jen určité pasáže. Snad příště najdu lepší knihu o Čachtické paní.


katushah
06.11.2018 4 z 5

Spousta užitečných informací o Čachtické paní. :)

Dada555
05.09.2017 4 z 5

Kniha velmi ctiva, a obzvlast palec nahoru za to jak se autor snazi dobrat historickych souvislosti, aniz by tvrdil ze zna pravdu a jaka je. V tomto smeru je obzvlast obohacujici i pro studenty historie.
Neni to roman, je to zkoumani, pokus o rekonstrukci pribehu na pozadi skutecnych pramenu. Proto kdo radsi napinavou fikci, Cachticka pani od J. Niznanskeho bude v tomto smeru lepsi volbou.
Jedina pripominka - knize Tajemstvi cachticke bestie by prospela dukladnejsi editace. Vychytat par veci opakujicich se porad dokola, provazat dejovou linii vic natesno, zkratit o 15% a nebude mit chybu.
Knihu vrele doporucuji kazdemu kdo absolvoval nejake to fiktivni dilko na tema Alzbety Bathoryove a rad by si uvedl informace a souvislosti do solidnejsi perspektivy.

iva9121
05.10.2016 3 z 5

Zajímavé čtení. Měla rozsáhlé panství. Jak velké jsem neměla tušení až doteď. Spoustu fakt, každý si udělá svůj obrázek.

Malinali
06.12.2015 3 z 5

Některé informace se v knize stále opakují. Kniha je spíš dějepis ne vyprávění. Ke čtení pro fanoušky Alžběty Báthory zajímavé, ale na pana Nižňanského a jeho Báthoriovou to nemá ;)

123adela
08.12.2013 3 z 5

Kniha mne celkem zaujala ale vadí mi, že se spousta informací v knize objevuje stále dokola. Díky tomu jsem i některé odstavce raději jen přeběhla očima. Konec mi přišel zbytečně utahaný a zdlouhavý..

Swatulkaa
27.01.2012 4 z 5

Jde o něco podobného jako je film Báthory - kdy autor hledá různé souvislosti v případě hraběnky a nehlásá, že to byla vražedkyně. Je na každém jak si to přebere. Zde jsem se dozvěděla spoustu nových věcí, které jsem ani nevěděla. Kniha mě velmi zaujala a nadchla. Měla jsem jí hned přečtenou. Velice jí doporučuji k přečtení.