Synové vlčice

Synové vlčice https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17659/bmid_synove-vlcice-nVt-17659.jpg 4 24 8

Historický román z období starověku o ctižádostivé kněžce a jejích dvojčatech čerpá z pověsti o založení Říma. Čtrnáctiletá hrdá kněžka Iliana, dcera etruského krále zbaveného trůnu, porodí chlapce-dvojčata, jejichž údajným otcem je bůh. Romulus a Remus jsou odkojeni vlčicí a vyrůstají bez matky až do svých devíti let, kdy se k nim Iliana navrací, aby jednomu z nich pomohla na trůn a pomstila tak svého otce. Mezi bratry a matkou jsou složité vztahy plné lásky, žárlivosti a nenávisti. Z bratrského soupeření vzejde vítězně Romulus, který zabije krále z Alby, posléze i svého bratra a postaví nové město, jež se již navždy nazývá po něm - Roma. Autorka s pomocí starověkých reálií a vlastní fantazie předložila čtenářům nový překvapivý pohled na dávný mýtus o vzniku Říma.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Söhne der Wölfin , 2001


více info...

Přidat komentář

666Jitka
22.11.2021 5 z 5

Poutavě napsaný román, který nás zavede z dnešního pohledu už pradávných dob až k založení Říma, ve kterém autorka umně kombinuje historická fakta a pověsti se svou vlastní fantazií a předloží čtenáři svoji zajímavou vizi o založení nesmrtelného města.

brigita1501
02.11.2021 4 z 5

Dcera sesazeného krále Alby, kněžka bohyně Turan, je v očekávání, bude matkou dítěti, které zplodil bůh … tak začíná děj čtivého románu na motivy legendy o založení mocného města Řím. Tato žena, královská dcera, kněžka, matka králů – polobohů, je stěžejní postavou příběhu. Je ženou ctižádostivou, ambiciózní, inteligentní, zdánlivě necitelnou, zcela zaměřenou na dosažení cíle, který si vytyčila. Postup, který volí pro jeho dosažení je osou vyprávění. Vyprávění v němž nezůstaneme v zemi Etrusků, podíváme se mezi barbarské Latiny, překultivované Řeky, stále ještě mocné Egypťany. Z románu je vidět, že se autorka před jeho sepsáním seznámila nejen se známou legendou o zrodu Říma, ale i se společenskými a náboženskými zvyky Etrusků, Řeků, Egypťanů i s politickou historií zmíněných národů, v době, do které je založení věčného města datováno. Pro mne osobně je plusem, že je kniha prosta milostných zápletek. Titul „Synové vlčice“ si ve svém pomyslném řebříčku historických románů sice nezařadím mezi špičku, ale jeho autorku si zapamatuji, a možná časem sáhnu (a otevřu) knihu s jejím dalším vypravováním.


Pavlina50
22.07.2021 2 z 5

I přes vesměs kladné recenze jsem z této knihy byla spíš zklamaná. Začátek knihy a jejich několik prvních kapitol se mi líbilo, očekávala jsem, že v podobném poutavém duchu se kniha ponese celá. Ovšem zdálo se mi, že postupně tato poutavost pomalu mizí, kapitoly se mi vlekly, byly pro mě čím dál víc nezáživné a děj přestával mít spád. Dost mi nesedl způsob psaní autorky a kniha mě vlastně postupně přestávala bavit. Navíc anotace knihy většinu děje bohužel prozrazuje, takže ani napětí a nějaké překvapivé okamžiky nelze očekávat. Nový a naprosto neznámý byl pro mě příběh Iliany – matky obou bratrů, které je v knize věnován podstatně větší prostor než samotnému a daleko známějšímu příběhu Romula a Réma. Zejména za toto „rozšíření“ mýtů a pověstí kolem založení Říma, se kterým jsem se dosud nesetkala, dávám aspoň dvě hvězdičky.

cca
19.10.2020 5 z 5

Zajímavé podání událostí vedoucích k založení Říma. Tohle je přesně období, které mě velmi baví a když je kniha takhle výborně napsaná, co víc si ještě přát. Člověk zná konec příběhu, ale stejně celou dobu čte se zatajeným dechem a těší se, co přijde dál. Musím říct, že postavy byly vykreslené skvěle, obzvláště Iliana, kterou jsem střídavě opovrhovala a střídavě ji obdivovala.

Luigi1
09.05.2020 5 z 5

Byl jsem rád,že jsem tuto knihu sehnal a opět se vrátil do doby kdy se budoval Řím.Film jsem viděl byl super.Proto jsem četl a skoro"nejedl,nespal".Upřimně doporučuji kdo má tento styl rád.

renefer
14.06.2017 5 z 5

Já jsem z této knihy byla unešená. Nejen historický román, také zajímavý děj a dobře vykreslené postavy. Popravdě jsem čekala v hlavní roli Romula a Rema, ale ani Illiana nebyla špatná. Určitě doporučuji přečíst.

moonchild
28.02.2014 5 z 5

Trošku jiný příběh o založení Říma.Líbí se mi,že spisovatelka se teď více věnuje matce Ilianě a ne jejím dvoum synům Romulovi a Removi.Kniha mě dostala na kolena.

p.stranska
08.11.2012 4 z 5

Hezká knížka, jen pro mě utrpení, když mám číst o tom, jak matka dělá rozdíly mezi svými dětmi...Nevím pak, koho litovat dřív...ale asi jsem moc sentimentální.

Štítky knihy

starověk starověký Řím

Autorovy další knížky

Tanja Kinkel
německá, 1969
2007  81%Dcery Říma
2004  83%Synové vlčice
2005  75%Stíny nad Alhambrou
2010  84%Sloupy věčnosti
2001  87%Lvice z Akvitánie

Kniha Synové vlčice je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst9x
Chci si koupit6x