Svitky z londýnského mostu

Svitky z londýnského mostu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172459/bmid_svitky-z-londynskeho-mostu-Rew-172459.jpg 5 109 31

Lehce humorná detektivka s fantasy prvky odehrávající se na londýnském mostě roku 1306. Na této monumentální stavbě připomínající svérázné město se kromě nekonečných davů pocestných vyskytují i duchové, rozličná tajemná stvoření a samozřejmě lapkové, podvodníci a vrazi. Vyřeší londýnský konstábl Thomas Collingham a jeho přítel koroner Lionet zapeklitý případ muže, který byl zabit desetkrát, poradí si s případem svaté kočky, vybojují zápas s ohnivým salamandrem a zjistí, jak je možné, aby nebožtíci tancovali? První vydání.... celý text

Přidat komentář

Ailee
18.04.2024 5 z 5

Svitsky z Londýnského mostu jsem nečetla/neposlouchala poprvé. Doporučuji i knihu s jejími ilustracemi, rozhodně stojí za to. V příběhu jsou pěkné detaily, které jím proplouvají a spojují se v nečekaných chvílích. I postavy mají svůj výjimečný a osobitý charakter.

Noctua8
28.01.2024 5 z 5

Výborně jsem se pobavila. Zábavné, svižné, nápadité a vtipné vyprávění zapeklitých kriminálních případů, tak jak je mohli zažít hrdinové v Londýně ve 14. století. Na začátku jsem měla trochu obavy, jestli mi nebude vadit "fantasy", ale nakonec těch nadpřirozených jevů není v knize tolik a dobře zapadají do celkového děje a posouvají ho dobrým směrem. Naprosto jsem si zamilovala hlavu Williama Wallace.... Autorka má hodně načteno (jak se dovíme v doslovu) a zároveň umí skvělým způsobem použít vlastní fantazii, které má naděleno očividně vrchovatě. Je prima, že nezůstává jen u kreslení a pustila se i do psaní. Doufám, že bude ve vymýšlení a psaní příběhů pokračovat. Vřele knihu doporučuji.


Maud22
10.01.2024 5 z 5

Jana Maffet Šouflová je mi známa především jako ilustrátorka, ale díky doporučení uživatele Jan8470 (pracovně mu přezdívám Ďábel našeptavač) jsem se dostala i k její literární tvorbě. Věděli jste, že bydlet se dá nejen pod mostem, ale na mostě samém? Ve středověkém Londýně spojuje takový most oba břehy řeky Temže a najdeme na něm pestrou společnost i osídlení. Domky měšťanů střídají paláce šlechticů, ba i kostel s kryptou v mostním pilíři tu stojí. Hlavní postavou je konstábl Thomas, který má na starosti udržování pořádku a vzhledem k tomu, že o násilné činy není nouze, tak vyšetřuje vraždy za pomoci přítele starého koronera Lioneta. Příběhy jsou zalidněné množstvím postav, také je přítomna magie a tajemno a je to veskrze příjemné čtení. Kniha samotná je velmi krásná, je opatřená mapou, ilustracemi a parádní obálkou od samotné autorky. A protože se ráda vrátím do tohoto světa, tak na poličce čeká další kniha z dílny paní Šouflové - Lionet.

Ív688
26.12.2023 5 z 5

Tahle kniha mne nadchla a velice jsem se u ní bavila, opravdu dobře napsané detektivní fantasy, mám ráda, když se čtenář dozví i jak se v té době žilo a tudíž si dovede představit nelehký život obyčejných lidí. Příběhy vycházejí z historických pramenů a já jsem se tedy obávala o konstábla Thomase, který mi nějak přirostl k srdci, celkem oprávněně. Celkově, knihu mám půjčenou z knihovny, ale ráda si ji opatřím i k sobě domů. Přeji ostatním čtenářům pěkný zážitek

Malarkey
05.04.2023 5 z 5

Už když jsem tuto knihu držel v ruce, tak jsem tušil, že se bude jednat o krásný zážitek. Už samotná kniha je totiž krásná, což jde Strakám opět ke cti. Nicméně i námět stojí za hřích. Detektivka ze 14. století z prostředí historického Londýna s lehkým fantastickým tónem. Něco, co si prostě chcete přečíst.

Hned při otevření knihy jsem se kochal krásnými kresbami od samotné autorky. Nejenom mapy, které mám obecně v knihách hodně rád, ale i popisy onoho londýnského mostu, kde se co nachází. Ihned jsem se do knihy začetl a pochopil, že autorka to zde pojala, co kapitola, to samostatný příběh. Ty jsou psány s lehkostí, s mírným vtipem, který mi vysloveně sedl a hlavně jsou neuvěřitelně čtivé. Každý příběh jsem hltal s nadšením a čekal, co přijde v dalším příběhu.

Líbilo se mi, že čtení této knihy bylo jako když sledujete Vraždy v Midsomeru. Vtipné, zábavné, napínavé, po skončení jednoho příběhu jste okamžitě zvědaví, kdy a kde bude další mord. Prostě všechno, co od dobré detektivky potřebujete. A k tomu všemu navíc lehce duchařské a nadpřirozené. Ale opravdu jenom trošku. Středověká atmosféra tu jednoznačně převládá a já byl za to moc rád. Snad se jednou dočkáme nějakého pokračování. Věřím, že by stálo za to.

jaroiva
02.01.2022 4 z 5

Koupila jsem si audioknihu jen kvůli Jiřímu Pobudovi, od kterého moc ráda poslouchám v podstatě všechno, ale nakonec se z toho vyklubal i příjemný příběh.
Nejzábavnější mi připadala první povídka s mnohonásobně zabitým nebožtíkem.
Bála jsem se štítku fantasy, ale tady toho fantasy bylo jen stopové množství, spíš taková historizující beletrie, takže pro mě jedině dobře. Jak začalo přibývat fantasy, přestával se mi líbit příběh. Takže nakonec za příběh 4*.

Mvek
21.12.2021 4 z 5

Přečetl jsem si na základě povídky Případ osla canteburského z antologie Žena se lvem, kde se koroner Lionet též vyskytuje. Ve stručnosti: pobavilo, i když jsem se moc nenasmál (ale na konci několikrát ano), postavy se líbily, ale dlouho jsem se do toho dostával a cítil zpočátku spíš zklamání, že je to tuctová knížka. Navíc první dva svitky jsou v podstatě bez fantastických prvků (ty se tam objeví, ale dají se vykládat jako vidiny, sen, vnitřní rozjímání apod., bez nich se navíc děj obejde).

Humor mi totiž přišel většinu knihy příliš lehký, že jsem si říkal, že to možná k pousmání je, ale tak nějak mě k tomu vypravěč dovedl, že jsem to už v podstatě očekával. Ke konci se to změnilo, tam bylo najednou několik gradací, které mě hlasitě rozesmály, ale ty také souvisejí s rozuzlením některých souvislostí z celé knížky. Konec vůbec dobře vše propojuje, pouze o postavě Williama Shorea bych se rád dozvěděl víc (snad nějaká další povídka někdy...?), tam mi přijde, že chybělo nějaké objasnění, jestli má nadpřirozené schopnosti.
Jak jsem napsal, zpočátku si říkáte, že by to mohla být alternativní historie a to je vše. Že se tam objeví nějaký duch, ok, ale pro děj nemá význam a může to být jen v hlavě vypravěče. Teprve třetí a čtvrtý všemu dávají rámec a fantasy už zapojují do děje.

Chesterton
02.11.2021 3 z 5

[audiokniha]
Jako humoristická blbůstka na oddech je to nečekaně dobré.
Atmosféra středověku, hlavně ta záporná, je luxusní. Stejně tak reálie Londýna, suchý humor a popis charakterů postav.
Pan Pobuda jako interpret je totálně tragický. Ano. Zvykla jsem si na něj, ale četba je skrz ucho značně kostrbatá. Ovšem dočetla jsem se, že Jiří Pobuda zrovna prochází rehabilitací po mrtvici a s jeho hlasem (i koupí audioknihy) mě to trochu srovnalo . . .
Jinak souhlasím ve všem s trudošem - bez fantasy blbostí by to možná i fungovalo líp.
3/4

Devid
21.02.2021 4 z 5

Dostal jsem jí od kámošky , že to není její šálek kafe ,ale mě se to líbilo mělo to svoje kouzlo, ale to má každá kniha,i když trochu jinak

LenkaWal
27.04.2020 5 z 5

Skvělá knižka. Měla jsem audio knihu v podání Jiřího Pobudy, a skvělé. Rozjezd byl trochu pomalejší, ale pak se děj pěkně rozjel. Strašně bych si přála, aby tohle byla série. Rozhodně by se mi líbily další příběhy Thomase. A Padriga byla naprosto dokonalá.
Každopádně se ke knížce ještě vrátím.

Jandulena
15.08.2019 5 z 5

Skvělá kniha, žánr ve kterém je kniha psaná je mi velmi blízký a knihu jsem četla doslova jedním dechem. Doufám, že autorka napíše ještě další knihy, jelikož mě čtení opravdu velmi bavilo.

Berca.000
18.03.2019 5 z 5

brilantně napsaná historická detektivka s prvky fantasy.

elenai
13.03.2019 5 z 5

Uf, uf! Konečně doposloucháno. :-) Ano, i já jsem se rozhodla při svých toulkách s kočárem zvolit pana Pobudu za svého souputníka. Musela jsem si na něj zvyknout, ale teď vím, že mi jeho interpretace bude chybět. A teď ke knize. No co si budeme, je to opravdu jen velmi lehoulilinká detektivní sbírka povídek. Vlastně je to jen nástroj k představení úžasného středověkého Londýna a jeho zajímavých obyvatel. Opravdu jsem si oblíbila Thomase a Lyonetta, bylo to skvělé duo a chemie mezi nimi mě moc bavila. A stejně tak i další postavy objevivší se v povídkách jsou popsány velmi živě. Opravdu jsem měla pocit, jako bych tam byla s nimi. Byl to velmi milý a příjemný zážitek. Příště zkusím čtenou verzi, ačkoliv mi asi bude chybět harfa z audioknihy. :-) Za mě byla nejlepší první a čtvrtá povídka, druhá byla taková úsměvná a třetí docela tragická, takže bych upustila od charakteristiky humoristická středověká detektivka. Amen!

Vesmich
22.10.2018 5 z 5

Do konstáblova života čtenář vpadne v cuku letu a vypadne z něj až na samém konci knihy, kdy si řekne "už je konec?" Zajímavé prostředí, úplně se tam vidím a plasticky vykreslené postavy, ke kterým není těžké si rychle najít vztah.

sarka45
13.10.2018 4 z 5

Zajímavý příběh. První svitek mi připomínal Werichovu Lakomou Barku :-). Hezky popsané reálie a život na Londýnském mostě, díky detektivním zápletkám to mělo spád, bylo to fajn. Bohužel jsem to však poslouchala jako audioknihu a interpretace pana Jiřího Pobudy byla pro mě utrpením. Této knize rozhodně uškodila.

Rihatama
12.09.2018 5 z 5

Tohle jsem nečekala. Skvělé! Fantaskní, groteskní, praštěné, správně dobově obhroublé a v neposlední řadě i trochu, ale jenom trochu :-) krimi příběhy ze středověkého londýnského mostu. Bože, jak já se bavila. Zdánlivě mnohočetnou vraždou neznámého, soudním procesem s domnělou kozou vražedkyní, prostě vším. Někomu možná nemusely sednout fantasy prvky, pokud jde o mě, duchové a jiná tajemná stvoření k atmosféře středověké Anglie prostě patří a o to více možná mohl vyniknout britský humor, který miluju a který zjevně ovládá i tato česká autorka. I charaktery středověkých postav Šouflová vyobrazila nadmíru dokonale. Jednoduše nemá to chybu. Chtělo by to dvojnásobnou porci hvězd.

Ailee
30.06.2018 5 z 5

Skvělá kniha u níž jsem se hodně nasmála. Kéž by bylo nějaké pokračování!

Kroana3
19.06.2018 5 z 5

Absolutní luxus. Pokud máte rádi středověkou Anglii, byli jste někdy v Londýně a fantasy prvky vám nevadí, je to prakticky povinnost. Autorka si poctivě načetla reálie, nastudovala rozložení domů i pilířů mostu, dokonce i některé postavy v knize zmiňované skutečně existovaly. Vážně paráda.

gabriela9668
16.04.2018 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a opravdu se mi to moc líbilo. Ještě mám v plánu si to přečíst. Tajně jsem doufám v pokračování.

Rawen616
05.04.2018 4 z 5

Janu Š. znám hlavně jako brilantní fantasy ilustrátorku, proto jsem byl zvědavý i na její literární um. A bylo to příjemné překvapení. Od knihy jsem nic moc nečekal, ale je to velmi čtivě napsaná "sbírka" čtyř historických detektivek s velmi sympatickými a dobře popsanými postavami. Jestli bych měl nějakou výtku, pak je to - čistě podle mne - právě ten odklon k fantasy, zejména ke konci. Vždyť by to bylo tak fajn, číst si takhle skvěle napsané detektivní příběhy ze středověkého Londýna, bez nadpřirozených bytostí a schopností. Zvlášť když kniha klade takový důraz na historickou věrnost a opravdu se jí ho daří dodržet. Za to holt hvězda dolu, jinak tomu opravdu není moc co vytknout.

Štítky knihy

Londýn 14. století česká fantasy mosty

Autorovy další knížky

Jana Šouflová
česká, 1975
2014  92%Svitky z londýnského mostu
2023  89%Lionet & jiné podivné případy
2014  0%Jana Šouflová: Portfolio Fantasy Worlds

Kniha Svitky z londýnského mostu je v

Právě čtených4x
Přečtených129x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených25x
Knihotéce66x
Chystám se číst80x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x