Světýlko

Světýlko https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325540/bmid_svetylko-o1Z-325540.jpg 4 27 5

Anywhere out of the World… Název jedné z Baudelairových Malých básní v próze by mohl být mottem sugestivní novely, jejíž vypravěč se táže: „Kde to jsem? Na co se to dívám? Opravdu tohle místo mimo svět, které teď vidí moje oči, existuje?“ Zpočátku je jeho jediným přáním zmizet, odejít „kamkoli mimo tento svět“, jeho zvědavost však upoutá záhadné, pravidelně se rozsvěcující světýlko, zářící z hlubin rostlinné říše… Kdo ho rozsvěcí? Kde? A proč?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

La lucina , 2013


více info...

Přidat komentář

LucieT.
19.12.2019 5 z 5

Tak to bylo něco! Dokonalé. Kniha útlá rozsahem, ovšem skrývající nesmírnou vnitřní hloubku a plná otázek k zamyšlení. Neskutečně silná, snová atmosféra, dialogy s říší rostlin a zvířat, prolnutí života a smrti, světla a tmy. Doporučuji!

palka452
19.01.2019 5 z 5

Zajímavá něžná kniha v Audio podobě teda dost smutná


medialstar
15.10.2017 5 z 5

Tohle byl dokonalý zážitek. Chci ji mít doma a zažít to zase znovu. Znovu vnímat, pochopit, zažívat, přemýšlet a nechat se unášet za světýlkem...

Palivo
26.02.2017 4 z 5

Maník žije v kopcích v chalupě a každej večer vidí světýlko. A tak ho zajímá, co to má bejt. Podobně funguji i já, když jdu okolo hospody. Začátek mi přivodil husí kůži, protože hlavní hrdina si povídá s kytkama, stromama a vlaštovkama, takže jsem měl strach, že to bude celý o přírodě. Na světě není moc horších věcí než příroda. Horší je už snad jen lečo a zácpa. Naštěstí se frajer začne zajímat důkladněji o to světýlko, což ho vede k lokalizování pokémona, který má podobu malého kluka. A zde nastal twist, kterej knížku napumpoval jiným směrem a mě naopak vypumpoval.

Konec solidní a já říkám, jednohubka jak má bejt.

puml
21.01.2017 5 z 5

Magický román/novela současného italského autora. Styl vyprávění mi připomněl Julia Llamazarese a jeho Žlutý déšť, který vyšel taktéž u dybbuku. Rád bych si přečetl některé další práce autora, především pak jeho rozsáhlé romány Zpěvy chaosu a Nestvoření. Nezbývá než doufat v přízeň nakladatelství a překladatelky Alice Flemrové, a v to, že si tento nenápadný literární klenot najde cestu k co největšímu počtu čtenářů. Doporučuji.

Štítky knihy

zfilmováno italská literatura rozhlasové zpracování

Autorovy knížky

Antonio Moresco
italská, 1947
2016  84%Světýlko

Kniha Světýlko je v

Přečtených37x
Doporučených4x
Knihotéce24x
Chystám se číst30x
Chci si koupit6x