Dedička

Dedička https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139984/dedicka-139984.jpg 4 551 110

Svět Tryllů / Trylovia série

1. díl >

Keď mala Wendy Everlyová šesť rokov, jej matka sa ju pokúsila zabiť, lebo bola presvedčená, že je obluda. O jedenásť rokov Wendy zistí, že mama možno mala pravdu. Nie je tá, za koho sa považovala, a celý život sa jej rozpadá – a to všetko spôsobil Finn Holmes. Finn je tajomný chlapec, ktorý ju ustavične sleduje. Po každom stretnutí s ním je Wendy vykoľajená, a nesúvisí to iba s jeho príťažlivosťou, ktorú si nechce pripustiť. Onedlho sa však Wendy dozvie pravdu o svojom pôvode: je podhodenec. Hneď po narodení ju vymenili za iné dieťa a Finn ju prišiel odviesť do jej skutočného domova – do kráľovstva Trylov hlboko v horách. Wendy sa vyberie na cestu do čarovného sveta, o existencii ktorého ani netušila. Je krásny i desivý zároveň a Wendy sa preň musí vzdať starého života a vyrovnať sa s tým, čo ju čaká.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Switched , 2010


více info...

Přidat komentář

Artep071
29.02.2024 4 z 5

Fajn úlet do jiného světa a já se těším na pokračování :)

E.T.007
14.06.2023 4 z 5

Príjemná trilógia, ktorá stojí za prečítanie. Hlavne keď máte chuť nechať sa len unášať na krídlach fantázie svetom nadprirodzena, nič neriešiť a iba relaxovať.


wotana
26.05.2023 3 z 5

Je to fantasy pro mládež a tak jsem to taky brala. Už to dávno není moje věková skupina, ale čte se to dobře a příběh je fajn, takže jdu na 2.díl.

klmonkaa
25.01.2023 1 z 5

Uff... Puberťaci. :-D Young adult, ale čo to tým mladým ľuďom malo dať, netuším... Slabá kniha.

kalinka99
11.12.2022 4 z 5

Přesně jak naznačuje žánr je to spíš fantasy pro děti a mládež, tudíž je to nenáročný a trochu jednodušší příběh plný nadpřirozených bytostí

Dela90
08.03.2022 5 z 5

Knížku jsem četla poprvé v roce 2014. A i teď jsem se utvrdila v tom, že ač je knížka daleko pro mladší ročníky - tak se mi ten příběh o podvržencích, stopařích, královské rodině děsně líbí. Čte se to naprosto skvěle. Je tam děj a přitom je to nenáročné čtení, které Vás bude bavit. Wendy je chudák holka, kterou hodili do vody a prostě plav, naštěstí má vedle sebe ochránce Finna, do kterého jsem se zamilovala. Je to prostě fantasy příběh, který Vás vtáhne do svého děje Tryllů, stopařů, mänskligů, členů Vittry, plný napětí, akce, náznaků romantiky a magie. Prostě super čtení.

emilieselden
05.02.2022 4 z 5

Knížka mě bavila. Zvlášť začátek se slibně rozjížděl ale pak to nějak ustrnulo a nic extra se nedělo. Konec naznačil, že pokračování by mohlo být slušné a stálo by za to.

lenka7679
20.05.2021 2 z 5

Nechápu, kde se tu vzalo tak vysoké hodnocení. Celé je to špatné, není v tom žádná hloubka, ani cit. S postavami nesympatizuji, jsou buď špatné, nebo špatně vykreslené.

vladka16
09.05.2021 5 z 5

Začala jsem číst ze zvědavosti a byla jsem zvědavá až do konce. Tak že musím přečíst i pokračování,fajn čtení.

AniDi
09.04.2021 5 z 5

Naprosté překvapení, úžasná fantasy. Knihy (hodnotím všechny 3 knihy série) plné dobrodružství, silných postav včetně hlavní hrdinky, romantická linka méně předvídatelná a překrásná. Málem jsem se ke čtení právě této série nedostala, jelikož eknihy už nejsou k sehnání (tištěné knihy nečtu vůbec) a byla by to opravdu velká škoda. Dávám plný počet a dle mého zaslouženě. Přečtu rozhodně znovu.

123719
30.07.2020 5 z 5

Úžasná kniha, předčila mé očekávání.

Pedruska01
15.07.2020 5 z 5

Potřebovala jsem něco jednoduchého, nenáročného, s fantasy prvky a méně stránkového. To všechno mi tahle kniha dala. Je pravda, že jsem ji měla na seznamu několik dlouhých let. A dřív jsem možná paradoxně přečetla takové rádoby pokračování - Kroniky Kaninu, které se mi líbily. Takže konečně přišla doba se na tuto knížku podívat. Hrozně dobře a neskutečně rychle se četla, splnila moje očekávání, milá oddechovka, která mi neskutečně bodla.
Hlavní hrdinka Wendy mi ze začátku přišla jako neskutečně rozcapený spratek, ale postupem času a stránek klidnila hormon a já můžu říct, že jsem si ji oblíbila. Taky být na jejím místě, tak mám hromadu otázek, trvám si na nich a možná bych spáchala nějaký útěk hned zkraje, protože ne zrovna hezky se chovali. Wendy ale dělala opak, když už otázku měla, tak se nechala prostě odbýt. Nestála si za tím, že potřebuje odpovědi, že potřebuje rozumět tomu světu, kultuře, Tryllům kolem sebe. Každý odkazoval na každého, ale ve výsledku nic. Hodili ji do neznámých a poněkud krutých vod a ona se smířlivě snažila plavat. Tomu jsem fakt nerozuměla.
Druhý hrdina Finn byl sympaťák a líbilo se mi jeho konání. Neměla jsem proti němu výtku a nejspíš jsem mu trochu propadla.
Těm dvou, aspoň v tomhle díle moc štěstí nepřálo, a to hned z několika důvodů - někdy ty důvody jsou praštěné, protože opravdu překážkou nejsou. Jednalo by se jen o předsudky, a bohužel, ty vládnou společností. Takže pevně doufám, že se to změní, obrátí, protože moje romantická duše, byla tímhle jejich příběhem něžně pohlazena a chce být potěšena zase a dál.
Oblíbila jsem si Matta a Rhyse - každý je jiný a přesto jsou úžasní v tom, co dělají pro lidi, co mají rádi a záleží jim na nich. Co se týče Elory... ano, ještě pořádně nevíme, co v ní je, co má za lubem a tak, ale prostě ne, neměla jsem ji ráda, příčilo se mi to její chování vůči všem, ale především vůči Wendy. To bylo prostě špatně. Hrozně.
Když tam byl nastíněný způsob a princip života a "zvyků" Tryllů, pozastavila jsem se nad tím, protože to bylo neuvěřitelné parazitování, prospěchářství a drzost. Wendy se kvůli tomu naštvala a já s ní nemohla nic jiného než souhlasit. Nelíbilo se mi to. Co dělali "rodiče" svým potomkům a kvůli čemu to dělali. Na jednu stranu to chápu - ze strany Tryllů - i když!, ale jako člověku se mi to příčí.
Celý příběh se mi vážně a kupodivu líbil. Měl většinou spád a pořád se něco dělo, ačkoliv by se mohlo zdát, že to je jen taková hloupůstka. Nemohla jsem knihu odložit a musela jsem jí dát za jeden den. Hrozně mě potěšilo, že to se mnou kniha dokázala, protože jsem to skutečně potřebovala, po knihách, které mě potrápily. Skončilo to hodně zajímavě a díky tomu se těším na pokračování. Hodlám ho vzít do ruky velmi brzy. Pevně doufám, že bude skvělý jako tento začátek.
Kniha obsahuje ještě malinkou povídečku o čtyřech kapitolách a je z druhého "nepřátelského klanu". Za mě rozhodně zajímavé. Pohled z druhé strany nebyl špatný, jenže to ve mě vyvolalo několik otázek. Doufám, že budou zodpovězeny následovně v pokračování, jinak by to pak nemělo smysl. Každopádně musím doporučit. Líbilo se mi to, bavilo mě to, dalo mi to to, co jsem zrovna potřebovala. Takže plné hodnocení a vy ostatní, směle do toho. :)

Majka1979
28.06.2020 5 z 5

Pre mňa perfektný začiatok trilógie, určite stálo za to si ju kúpiť, život mladej princeznej a jej osud ma veľmi zaujal a už teraz sa teším na druhú časť :)

nikiss76
21.06.2020 2 z 5

Spoilery
Tohle bylo opravdu čtení pro náctileté. Kniha je zde velmi dobře hodnocená, čemuž úplně nerozumím. Prvním a velkým problémem je hlavní hrdinka, která nemá snad žádnou zajímavou povahovou vlastnost, možná tak čtenáře otrávit.
Dalším úskalím je dějová linie. Wendina rozpolcenost, házela s dějem dvěma směry - chci být doma a chci být ve světě trylle. Takže celou knihu Wendy utíká sem a tam a do toho jí někdo zachraňuje nebo unáší.
Kniha má tři díly, bohužel tuším, že i ty budou ve stejném duchu. Za mne zklamání.

Ewiczka
09.06.2020 2 z 5

(SPOILER) Jsem na tenhle žánr už dost stará, ale i tak ho poslední dobou dost čtu :D No, kniha je kupodivu svižná a dobře se čte, ALE je tam obrovská hromada věcí, která průměrného čtenáře otráví až znechutí a jsou to celkem značné nelogičnosti a do očí bijící faily, jako by kniha a celá série potřebovaly ještě několik zkušebních čtenářů k doladění hluchých, hloupých a nelogických míst :) Ať už teda protivná hlavní hrdinka, která se ale jako kouzlem promění z ukňourané, výbušné, protivné, nezodpovědné puberťačky v nesobeckou, moudrou královnu... nebo mnohdy zkratkovité líčení situací i okolí, ale hlavně klíčových okamžiků - třeba její setkání s otcem (spoileruju?) kde to celé působilo neúplně, nebo vůbec celá situace odchodu od lidí k matce, kdy se sice neustále vztekala že jí nikdo nic neříká a neodpovídá na otázky, ale taky žádné otázky ani nedávala a dělala jen co se jí řeklo nebo se očekávalo najednou kupodivu bez zásadních vzpour a problémů, oproti předchozímu průserářskému životu... Prostě hodně nedotažené, že jsem se často vztekala jestli si ze mne autorka nedělá srandu, ale i tak se to celkově četlo docela dobře.

Borufka_9
21.03.2020 2 z 5

Taková zahraniční Lenka Lanczová zasazená do zahraniční fantasy. Neurazí, je čtivá (oproti Lanczové ale ne moc vtipná), ale rozhodně nenadchne.

Tridenti
15.11.2019 3 z 5

Číst knihu tak o 5 let mladší, řeknu, že je úžasná a nic ji nechybí. Ale dostala jsem se k ní teď, proto řeknu: nic moc se toho nestalo, popisy postav omezený na slova “přitažlivý a atraktivní” a popisy budov na “nádherný a úžasný”, ani celkově napsaný se mi to nelíbilo. Líbí se mi ten nápad, ale zatím to vypadá na nevyužitý potenciál. Zkusím pokračování a uvidím. Tři hvězdičky dávám kvůli čtivosti a nápadu. :)

Elize
13.10.2019 4 z 5

První díl byl tak trochu seznamovací, za mě málo akce, přesto velmi čtivě napsané a autorka celkem pěkně rozvinula charakter hlavní hrdinky Wendy. Jelikož jsem systém 'podvrženců' znala z autorčiny druhé série Kroniky Kaninu, tak tento díl byl pro mě spíš opáčko. Těším se ale na další díl a hlavně na Lokiho!

zinon
05.04.2019 3 z 5

Knížka byla čtivá, ale tady asi moje chvála končí. Povaha hlavní hrdinky ze začátku knihy byla opravdu hodně zarážející...později to bylo vysvětleno a také najednou se již chová jinak. Celé to bylo takové neslané nemastné. Od přečtení dalšího dílu mě to ale neodradilo a jsem zvědavá, jak to bude pokračovat.

Safira55
17.03.2019 5 z 5

pekný rychli čtivo