Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností?

Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností? https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206311/bmid_svet-ktery-skoncil-vcera-206311.jpeg 4 43 7

Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností? Ačkoliv si o sobě myslíme, jak normální životy žijeme, podle Jareda Diamonda jsme vlastně divní. Převážnou část z šesti milionů let své existence totiž vypadala a fungovala lidská společnost zcela jinak. Na cestě k dnešku jsme měnili mnohé, ale nabízí nám opravdu historie poučení, jak dělat věci lépe? Fascinující kniha s autobiografickými prvky propojující poznatky antropologie a evoluční biologie provokuje, vysvětluje i baví, v každém případě však změní váš pohled na člověka jako živočišný druh.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The World until Yesterday: What Can We Learn from Traditional Societies? , 2012


více info...

Streva
Streva
03.02.2024 5 z 5

Měla by to být povinná četba. Boří idealizovanou představu o přírodních ("primitivních") společnostech. Civilizační skořápka, která nás od "nich" dělí může být dost křehká. Čtivé, poutavé.

DreamerX9
DreamerX9
10.08.2021 3 z 5

Jsou to zajímavé poznatky a doplnění informací ze škol o starych kulturách . Líbí se mi to porovnavani dnešní civilizace s tou predchozi ale za mě je kniha až příliš složité uchopena


Finn69
Finn69
14.03.2021 3 z 5

Jak je u Diamonda obvyklé, dozvíte se i tady v přístupné a čtivé podobě řadu zajímavých věcí. Tentokrát je to na téma srovnání našeho způsobu života s tím, jak místy ještě dnes žijí nebo nedávno žily tlupy a kmeny domorodců v pralesích, pouštích a nebo třeba v ledové Arktidě. Vzhledem k Diamondovým životním zkušenostem je zvláštní pozornost věnovaná Nové Guineji a tamějším kmenům, jejichž členové, ještě před nějakými 50 lety kanibalové žijící v době kamenné, dnes řídí auta a u televize popíjejí kolu jako jejich americké a evropské vzory. Tenhle jejich tryskový vývoj z pravěku do kosmického věku během jedné generace dává zvlášť dobrou možnost srovnat to, co bylo, s tím, co je tu teď. A srovnává se tu ledacos, od rodinných vztahů až po války, od narození až po smrt. Výchova dětí, obstarávání jídla, jak vycházíme se sousedy, jazyky kterými mluvíme... A tady pak vznikají ty otázky, na které hledá autor odpovědi. Neztratili jsme něco proti našim předkům? Nedělali něco z toho lépe? Neměli bychom se vrátit k některým věcem, které jsme pod tlakem civilizace opustili?
Diamond život našich předků nijak neglorifikuje, není to přece aktivista, ale vědec. Neopěvuje tu život v souladu s přírodou, který je přes všechny klady většinou krátký, těžký a krvavý. Hledá to pozitivní, co je přenositelné do dneška. Nejde mu o nějakou propagandu, ale o nalezení odpovědí.
Místy je to hrozně zajímavé, ale byla tu i řádka poměrně dlouhých pasáží, které mě až tak nebraly, namátkou třeba celý závěr týkající se civilizačních chorob. Takže proto ty tři hvězdy, ty ale přece znamenají "liked it".

branislav1814
branislav1814
26.08.2020 3 z 5

Vcelku hodně zajímavé informace, no místami příšerně těžkopádné - alespoň pro mně. Některé pasáže/kapitoly jsem musel prostě přeskočit. Z části z důvodu, že se mi informace opakovali z dřívě čtené Sapiens - stručná historie lidstva od Noaha Harariho, a z části pak proto, že opravdu nebyly moc čtivé.

Akana
Akana
23.02.2019 5 z 5

Na osobních zkušenostech založené srovnání života "primitivních" společností s tou naší plus pár doporučení, v čem bychom se mohli od těch prvních inspirovat (a také v čem raději ne). Nic suchého, kniha je to velmi čtivá, snad proto, že Jared Diamond není profesionální etnolog (věnuje se fyziologii, geografii, ekologii a dalším vědám) a tak se neutápí v odborných termínech. Zajímavá je mimo jiné pasáž o nepřenosných chorobách (cukrovka, hypertenze). Autor v ní správně poukazuje na skutečnost, že způsob života, na jaký jsme zvyklí, tedy ten takzvaně "civilizovaný" je z biologického hlediska vlastně nenormální. Člověk žil mnohem delší dobu stylem lovců-sběračů a pro něj bylo taky jeho tělo "navrženo". Další důkaz toho, že přírodní výběr je sice nekonečně vynalézavý, ale nevidí za roh: vybavil náš organismus mechanismy, které nám pomohly adaptovat se v určitém prostředí, jenže my se nakonec adaptovali tak úspěšně, že jsme ono prostředí radikálně přetvořili a tělesné pochody, které nám původně byly prospěšné, se s novým způsobem života staly škodlivými. Ale v Diamondově knize je samozřejmě podnětných myšlenek celá řada, třeba ty, které se týkají naší přehnaně úzkostlivé výchovy dětí nebo o tom, že počet obětí válečných konfliktů je relativní ukazatel.

Tomas@S
Tomas@S
25.04.2018 4 z 5

Priznam se, ze jsem knihu necetl celou, jenom nektere ty zajimavejsi casti. Zbytek se mi zdal az prilis fadni a nechtelo se mi tim ztracet cas. I tak na mne udelala dojem, nektere autorovy postrehy doslova zmenily muj pohled na radu vsednich az zazitych veci.

pomero
pomero
04.01.2018 5 z 5

Výborná kniha s některými nesmírně poučnými pasážemi. Místy velmi inspirující a oči otevírající text.

Štítky knihy

antropologie civilizace Papua-Nová Guinea (Oceánie) Nová Guinea (ostrov)

Autorovy další knížky

Jared Diamond
americká, 1937
2000  89%Osudy lidských společností: Střelné zbraně, choroboplodné zárodky a ocel v historii
2008  94%Kolaps
2014  88%Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností?
2004  90%Třetí šimpanz (Vzestup a pád lidského rodu)
2003  62%Proč máme rádi sex?

Kniha Svět, který skončil včera: Co se můžeme naučit od tradičních společností? je v

Právě čtených15x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených9x
Knihotéce56x
Chystám se číst149x
Chci si koupit51x
dalších seznamech3x