Svědkové z továrny na smrt

Svědkové z továrny na smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31720/svedkove-z-tovarny-na-smrt-31720.jpg 5 204 39

Členové zvláštního židovského oddílu, známého jako "sonderkommando", byli jedi­nými očitými svědky masového vraždění ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Brzezinka. Nikdo jiný – kromě pachatelů samotných – nesměl vědět, co se v osvětimské továrně na smrt odehrává. Členové sonderkomman­da nebyli však pouhými svědky – museli vykonávat tu nestrašnější práci, kterou si lze představit, byli totiž nuceni udržovat maši­nerii smrti v chodu: prováděli přípravy pro hromadné vraždy nevinných obětí, statisíců lidí, včetně dětí a žen.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Zeugen aus der Todeszone , 2005


více info...

Přidat komentář

vvikingg
20.08.2023 5 z 5

Asi nejlepší kniha o holocaustu co jsem četl, vše napsáno bez skrupulí, drsně i místy sarkasmy, třeba pojem chevra kadiša, svědčí o sarkasmu s jakým vězni sonderkommanda pohlíželi na sebe a svoji práci,hebrejský výraz znamená ,, pohřební bratrstvo,, ale s prací u pecí neměl tento výraz nic společného, pohřební bratrstvo v židovské komunutě zajišťovalo důstojný, rituální pohřeb podle židovských tradic, zde se spíše mrtvoly hanobily, velmi silné čtení, slabším povahám nedoporučuji.

lucie2371
30.12.2022 4 z 5

Jak už je tu zmíněno, některé informace se zde často opakují. Nicméně i tak je to hodně silná kniha o lidech, kteří zažili holocaust.
Existují samozřejmě i jiné, za mě o něco lepší knihy na toto téma. Například Narodili se, aby přežili.


Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih na téma holokaust. Žádné přibarvování, žádná cenzura, žádné zábrany. Jen holá realita. Perfektně napsáno a s každým přečtením v člověku něco umře...

Davidoff21
31.03.2022 5 z 5

Máme veliké štěstí, že o tomto můžeme jen číst. Velmi autentické někdy těžko čtivé. Těžko čtivé ne kvůli stylu ale co ta kniha vypráví. Přečtěte si to všichni. Zjistíte, že nemáme vlastně žádné problémy. Je vážně neuvěřitelné jak propracované to bylo jak se na tom dalo i vydělat. Pokoje všem co si tím prošli.

Nasilia
01.01.2022 4 z 5

Silný příběh lidí co si prošly peklem na zemi.

Mona7741
12.04.2021 4 z 5

Kniha se mi ze začátku četla těžce, přišla mi hodně odborná - jak když čtu stránky dějepisné učebnice. Ale postupně musím říct, že se mi kniha dost dostávala pod kůži. Tak opravdové a silné popsání té strašné doby, kterou si dnes lidé ani nedovedou představit.

helena842
03.04.2021 5 z 5

Opravdu velmi zajímavá kniha, která popisuje hrůzy, které byli nuceni členové zvláštního komanda zažít. V knize jsem se dozvěděla spoustu nového. Doporučuji.

Wasylka79
27.06.2020 5 z 5

No co napsat.Kniha je opravdu drastická a místy až nechutná.Popisuje vše do detailů a jen opravdu silný jedinec to zvládne bez jakéhokoliv zastavením nad tou hrůzou.

Jája92
25.03.2020 5 z 5

Přečetla jsem již několik knih na téma holokaust, ale tato kniha se mi vryla hluboko do srdce. Je takřka nemožné přečíst si tuto knihu najednou, protože informace, které obsahuje musíte strávit postupně. Kniha obsahuje velmi podrobné informace o smrti tisíce a tisíce lidí a několik stovek "vyvolených", kteří byli přinuceni se na tomto činu podílet. Dílo je doplněné o fotografie, při kterých vám bude běhat mráz po zádech. Na konci se dozvíte příběhy přeživších, kteří se museli s touto traumatizující události vyrovnávat po celý život.

katka3118
19.02.2020 5 z 5

Velice poutavá kniha

linda2125
14.02.2020 5 z 5

Koncentrovaná hrůza v plně autentické podobě. Přímá svědectví přeživších příslušníků zvláštního komanda, faktografická data, fotografie... Opravdu jen pro silnější povahy, ale i těm doporučuji dávkovat po částech.

Bulldog
27.06.2019 5 z 5

Velmi povedená kniha a měla by to být povinná četba pro všechny, kteří zpochybňují holocaust.. asi není víc co dodat..

zapina
30.05.2019 5 z 5

To je prostě velmi silná kniha. Jak psal Francouz níže, kniha je opravdu jen pro silné povahy. Je velmi podrobně a detailně napsaná.
Ke knize jsem se dostala čistě náhodou během výprodeje knih v knihovně a jsem ráda, že jsem jí ulovila. Je to neskutečně silné svědectví. Kniha je zaměřena na zvláštní komando a vypráví historii z toho děsivého úhlu pohledu. Četla jsem již mnoho knih o 2. světové válce, ale tato kniha mi poskytla další informace, které jsem neznala. Myslím, že se tam dělo spoustu dalších věcí, které si nedokážeme ani představit a které netušíme. Děkuji za tyto knihy, nikdy nesmíme zapomenout.
Dalším pro mě důležitým bodem bylo vyprávění o tom, jak vězni žili dál po osvobození a jak pro ně bylo těžké se začlenit do normálního života. SS jim zničili život. V táboře nechali část své osobnosti a přišli o svůj vnitřní klid. Jen velice silné osobnosti s tím dále dokážou žít a já je moc obdivuji.
Kdo se o toto téma zajímá, určitě doporučuji přečíst.

Banelsa
12.01.2019 5 z 5

Hodně podrobně napsaná kniha, s mnoha fakty a čísly. Neskutečné jak to měli vše vymyšlené a plnili své úkoly v konečném řešení.

francouz
16.09.2018 5 z 5

Předně musím říci, že jestli jste slabší povahy, tak to prosím nečtěte, možná by jste měli problém následně s usínáním.
Je to opravdu drsný pohled na válečný business, a vykreslení těch nejodpornějších zvěrstev, v podání nás lidí.
Opravdu tak jak je zde vykreslena mašinerie zabíjení, od přípravy až po konečné řešení je naprosto úděsné. Svědectví těch lidí, kteří přižili, i těch, kteří v různých sonder komandech sloužili, a každý den ládovali pece, novým "topením" je nepochopitelné pro nás, kteří žijí v míru a poměrném blahobytu.
Kdby však někdo chtěl tuto knížku číst, tak určitě následně doporučuji se na ona místa vypravit. Byl jsem zde na podzim, mlha a né příliš pěkné počasí, jenom umocinili tu tíživou atmosféru a vy jste jenom kroutili hlavou, je to vůbec možné ?...
A když si přečtete, že spousta těch, kteří se na této hrůze podílela o tom věděla, ale nakonec tresty, které obdrželi, no.......
Čtěte a přemýšlejte, jakou cestou se chcete nebo spíše chceme se vydat...

jittik
03.06.2018 5 z 5

Dlouho jsem přemýšlela jak komentář sepsat, ale nemohu najít slova, pro takovou hrůzu..
Je to neuvěřitelné, chvílemi zvrácené až nechutné, to co lidé nejen ze "zvláštního komanda" museli trpět. Kladu si otázku "Jak se vůbec tohle mohlo stát?"
Pokoj všem obětem i přeživším.

Trustty
31.05.2018 5 z 5

Téměř každá kniha s tématikou holocaustu je autentická. Měla jsem možnost oba tábory v Osvětimi navštívit, možná proto se mi kniha i snáze četla. Po návštěvě táborů si pokládám otázku.."proč tyto hrůzná místa ještě nejsou srovnány se zemí?" Jsou přeplněné turisty, kteří postrádají úctu k místu s tak velkým utrpením. Nestačí knihy se všemi svědectvími? Paní, která přežila Osvětim v dokumentu (Dívka, která odpustila nacistům) pronesla "co se stalo, může se stát znova". Doufám, že její slova nedojdou naplnění. Po přečtení této knihy ve mě zase chvilku zůstane pocit zklíčenosti. Napsaná drsně, bez cenzury. Vrátit se zpět do normálního života po tomhle prožitém pekle musí být nemožné snad pro každého. Doporučuji

daniska
26.04.2018 4 z 5

Kniha se mi velice líbila. Je drsně napsaná podle pravdy.
Pokaždé, když přečtu knihu na toto téma, říkám si jak se tohle mohlo dít.

SakuraLuci
26.04.2018 5 z 5

Řekla bych nejvíc brutální, opravdu otevřená, nic neskrývající výpověď s doloženými fakty... Brr, úplně mě mrazí..

PetiJelinkova
15.02.2018 5 z 5

Pro mě jedna z nejlepších knih na dané téma ...