Svaté války: Dějiny křížových výprav

Svaté války: Dějiny křížových výprav https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138067/bmid_svate-valky-dejiny-krizovych-vyprav-4mX-138067.jpg 5 15 7

Významný oxfordský historik nabízí ve svých souborných dějinách tzv. klasických křížových výprav doby vrcholného středověku širokou škálu možných přístupů k tomuto fenoménu. Autor ukazuje, jak se v průběhu 200 let proměnila myšlenka kruciát, uvedená v život na koncilu v Clermontu papežem Urbanem II., jež se však postupně stala jedním z kontroverzní a také hojně kritizovaných nástrojů boje proti jinověrcům, kacířům i oponentům církve, mimo jiné i husitům. Zároveň je však kniha i zprávou o střetávání kultury latinské Evropy se světem řeckým, arabským, tureckým a arménským, který se odehrával na území dodnes politicky neklidného Blízkého východu a sousedních regionů. Knihu doplňují přehledné tabulky panovníků a vládců, podrobné mapy a obrazová příloha. Nový pohled na velmi kontroverzní období středověké Evropy, na křížové války, od významného oxfordského historika. Autor poskytuje detailní historii křížových výprav, v nečekaných a širokých souvislostech založených na nejnovějších výzkumech a stupni historického poznání. Cíle křižáků, původně se odvíjející do osvobození Svatého města Jeruzaléma z rukou nevěřících se postupně stanou bojem proti bezvěrcům či jinověrcům na mnoha frontách, včetně českých husitů.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

God’s War: A New History of the Crusades , 2006


více info...

Přidat komentář

ondra2
14.12.2023 5 z 5

Jak napsali předchozí komentátoři, kniha je to objemná, dobře napsaná a plná informací na jednu stranu celkem známých, řada z nich však byla pro mě nová, hlavně pozadí příprav jednotlivých výprav, jejich průběh, řevnivost mezi jednotlivými složkami (Richard Lví srdce x Filip II. August). Vyzdvihl bych asi výpravu korunovanou dobytím Konstantinopole v roce 1204. V souvislosti s dneškem mi přijde, že ve vztahu k řadě jednotlivých států se ničeho nezměnilo - každý sleduje vlastní dílčí zájem a o dosažení společného cíle spíše mluví, než že by učinil podstatný krok za cenu sebeomezení ovšem pro širší obecný cíl (tehdy vzájemně si konkurující, bojující a na obě strany to tu a tam hrající křižácké státy a evropští ochránci x dnes EU a spol. ve vztahu k dosažení cíle v podobě osvobození východní Ukrajiny). Jen lze doufat, že v současnosti by to ještě mohlo dopadnout dobře.

Petok
05.08.2022 5 z 5

Tohle je nabušená kniha o celém konceptu politiky křížových výprav. Souvislosti.


Martinmmm
13.11.2021 5 z 5

Monumentálne dielo so širokým presahom..

jprst
10.05.2019 5 z 5

Uf, byla to šichta, než jsem se touto knihou s delšími přestávkami prokousal. Ale stálo to za to, spousta informací byla pro mne skutečně nových, přestože jsem o této oblasti středověkých dějin přečetl již více publikací.

Akana
05.08.2017 5 z 5

Tenhle objemný špalek budí respekt, který během četby ještě roste. Autor zkoumá fenomén křížových výprav ze všech úhlů a v širokých souvislostech, pečlivě analyzuje jejich místo a proměny v duchovním i materiálním světě středověku. Největší pozornost věnuje samozřejmě výpravám do Levanty, ale neopomíjí ani Pobaltí, Pyrenejský poloostrov nebo protikacířská tažení. To, že jsou mezi nimi husité jen letmo zmíněni, by nás nemělo překvapit, člověk si aspoň zase jednou připomene, že nejsme a nebyli jsme pupkem světa.

Trochu mě zmáhaly pasáže rozebírající přípravy jednotlivých křížových výprav (financování, kazatelské kampaně), které mi jako laikovi přišly stereotypní, ale je mi jasné, že historik v nich naopak nachází cenné detaily a jemné vývojové posuny. Přes nemalé nároky, které kniha na čtenáře klade, je to ale skutečně impozantní a informačně přebohaté dílo.

Podpovrchem
05.05.2016 5 z 5

Obsáhlý výklad zaměřený i na výpravy proti muslimům ve Španělsku, pohanům v Pobaltí, jen husité autorovi zůstávají nepodstatní a věnuje jim minimum pozornosti, což napravuje v doslovu historik Pavel Soukup.

wally
18.01.2015 5 z 5

Tak tohle bylo opravdu těžké čtení...ono při dvou kilech váhy, aby taky ne :-)) Myslel jsem, že ji nikdy nedočtu, ale časem přečtené stránky přibývaly a jak přibýval zápal dozvědět se více a více o křížových výpravách, soudobé společenské situaci, intrikách atd. tak ubývalo stránek od konce knihy až najednou bylo přečteno. Super knížka, která pro ty, které toto téma zajímá bude zlatým pokladem...jsem moc rád, že jsem se k jejímu přečtení odhodlal. Všem doporučuji!

Štítky knihy

středověk křižáci křížové výpravy náboženské války

Autorovy knížky

Christopher Tyerman
anglická, 1953
2012  97%Svaté války: Dějiny křížových výprav

Kniha Svaté války: Dějiny křížových výprav je v

Právě čtených2x
Přečtených17x
Doporučených3x
Knihotéce21x
Chystám se číst29x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x