Švadlena z Dachau

Švadlena z Dachau https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270390/mid_svadlena-z-dachau-dTR-270390.jpg 4 351 106

Strhující román historičky Mary Chamberlainové ukazuje, že válečná zvěrstva se zdaleka neodehrávala jen na frontě a dokázala semlít i úplně obyčejný ženský život. Na prahu války, v roce 1939, netouží osmnáctiletá Ada po ničem jiném než vypadat, mluvit a oblékat se jako „Někdo“. Usilovně pracuje na splnění svého velkého snu – otevřít si v Londýně vlastní módní salon – a je ochotná pro to udělat cokoliv. Když se však seznámí s tajemným a okouzlujícím cizincem Stanislausem, netuší, kam až ji slepá láska k muži, o němž nic neví, zavede. Začátek války zastihne oba milence v Paříži, romantická idylka se však brzy rozplyne a následuje krutý sled událostí – útěk do Belgie, Stanislausovo zmizení, Adino nečekané těhotenství, pobyt v klášteře, nucená dřina v pečovatelském domově v Mnichově –, jenž vyvrcholí, když se nicnetušící Ada ocitne v domě velitele koncentračního tábora Dachau a stává se dvorní švadlenou nacistických paniček. Byla by škoda prozrazovat zvraty nabitý děj a ochudit se o silný čtenářský zážitek, postačí, řekneme-li, že Ada za své chyby – a nejen za ně – nakonec tvrdě zaplatí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Dressmaker of Dachau , 2015


více info...

Přidat komentář

Evaho73
15.02.2024 4 z 5

Ak chcete čítať knihu, ktorá rozpráva o holokauste, nečítajte Krajčírku z Dachau, pretože tento román nehovorí ani o vojne, ktorá sa viedla na fronte, ani o vojne, ktorú trpeli väzni v koncentračných táboroch. Je to príbeh o vojne ženy proti mužom, ktorí sa ju systematicky snažia oklamať a zničiť.
Zaujalo ma, že hlavná postáva je síce vymyslená, ale je založená na skutočnej záhade, ktorá sa týkala svadobných šiat Hitlerovej milenky.
Kniha ma svojim príbehom milo prekvapila, dej plynie rýchlym tempom a čítanie bolo vďaka dobre opísaným udalostiam  pútavé.

Richisa
20.08.2023 5 z 5

Velmi uvěřitelný příběh o naivitě a vystřízlivění. Zaujal mě, jak příběh jako takový, tak i ukázka dobové společnosti, víry a soudnictví.

Konec je překvapení, které asi málo kdo očekává.


uzivatel1190
18.07.2023 5 z 5

Velké překvapení nakonci, knížka mě chytla, vůbec jsem se nemohla odtrhnout, přečteno za dva dny.

Michelleee
24.08.2022 4 z 5

Kniha se četla dobře a konec byl překvapivý. Nejvíc mě dostalo setkání Ady s matkou. Opravdu za své chyby zaplatila a ne jen za ně, jak je psáno.

JJJ007
07.07.2022 5 z 5

Podle názvu knihy jsem čekala trochu jiný příběh, ale překvapil mě. Takový konec jsem opravdu nečekala. Ano, každý máme svoji pravdu. Knihu doporučuji, stojí za přečtení.

Atara16
21.06.2022 3 z 5

Hlavní postava - naivni žena,která se nezmění ani po letech.
Autorka použila smyšlený příběh - mě tam chybí růst hlavní postavy.
Kniha se čte dobře a má nečekaný konec. Proto aspoň 3 *.

Allla9
05.11.2021 4 z 5

Člověk je z donucení schopen udělat cokoliv, zvláště jedná-li se o mladou nezkušenou dívku. Ada je plná ideálů a touhy po krásném životě, který bude plný úspěchů, ale život je těžší a složitější, než si dovede představit. Je zajímavé a zároveň těžké sledovat, kam ji její naivita až dovede.

japam
19.02.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila.

vladka321
03.12.2020 4 z 5

Ano, je to román naivní a chvílemi tak neuvěřitelný až překombinovaný. Přesto jsem si četbu užila. Když nic jiného je zde nádherně zobrazeno, jak se vše dá překroutit. Jak zlo může klidně bujet a to i ve jménu práva a v době míru. Faktem zůstává, že kdo nezažil, nikdy nebude vědět a možná ani věřit. Tak jako je pravdou, že tuto krutou historii dnes mnozí zlehčují. Konec byl pro mě rozčarováním a hodně mi připomněl dnešní dobu, kdy média dokáží vše totálně překroutit až znevážit. Možná historicky to není kdo ví jaké dílo. Nicméně odkaz lidskosti, odhodlání i zmaru je tady nádherně nastíněn. Všechny ty sny, tužby a k čemu to všechno, když nikdo neposlouchá...

kilometr
19.10.2020 1 z 5

Kniha plná klišé.Neskutečně hloupý a naivní příběh ADY,která měla svůj sen.Další z řady knih,která je neuvěřitelně nadhodnocena(80%!)a ve výsledku nepřijde z ničím novým.Potěší tak jenom splněná čtenářská výzva na tento rok.20%.

Noisette73
29.08.2020 2 z 5

Ada byla prostě hloupoučká a naivní, ale to jí nelze v její situaci a věku vyčítat, já sama nevím jak bych se v její situaci chovala a proto ji nemohu a ani nechci soudit, člověk pro všechno své počínání má své důvody. Jen mi to přišlo sešité horkou jehlou a kdyby to autorka tolik nepřekombinovala, bylo by to mnohem lepší.

evask
06.06.2020 4 z 5

Na mě tahle knížka zapůsobila tak zvláštně, že nevím, jak ji hodnotit. První dvě třetiny jsem hltala, opravdu velmi čtivý děj. I když charakteristikou román pro ženy, s opravdovými útrapami v koncentrácích má společný jen název. Když se ale hrdinka znovu zabydlela v Londýně, najednou je zřejmé, co všechno je schopna udělat pro úspěšnou kariéru, a úplně mě ta postava zklamala. Autorka ji dostala někam jinam, než jak ji vykreslovala před tím. Tak by stačily 3*.

PetiJelinkova
25.04.2020 3 z 5

Celkem čtivá knížka, ale podle názvu jsem čekala víc příběh z prostředí Dachau. Navíc mě dost překvapil konec.

Monika1717
21.02.2020 2 z 5

Kniha se mi líbila.Hlavní hrdinka nakonec doplatila na svou naivitu.

Makaja
18.02.2020 4 z 5

Kniha to není špatná, bohužel ale srovnání třeba s Hanou tak nějak nesnese. Je tam příliš podivných náhod a chování hlavní hrdinky je naivní, místy až nesmyslné. Ale jinak jako matku mě velmi zasáhla Adina ztráta a chápu, že syn (a naděje na shledání) byl tím, co jí drželo při životě. No a konec, co říct, nabízí se paralela s osudy českých letců.

DanaKa81
13.02.2020 4 z 5

první polovina knihy mě bavila. Fandila jsem mladé začínající Londýnské krejčové, která si díky své známosti splnila sen a odcestovala do Francie. Záhy začala válka a už nebylo možné vrátit se domů do Anglie. Začaly jí docela krušné časy, přítel ji zradil, zůstala bez jakýchkoliv příjmů a její spásou se stala práce u řádových sester. Shodou nešťastných okolností se dostala do Dachau. Tahle kapitola života by se dala ještě pochopit, ale z dalšího sledu absurdních událostí jsem nebyla vůbec nadšená! Dočítala jsem knihu hlavně ze zvědavosti...

ANDY28
26.01.2020 2 z 5

Líbilo se mi to

Leninkka
04.01.2020 2 z 5

Na knihu jsem se hodně těšila, ale přišlo velké zklamání.
Hlavní hrdinka velmi naivní. Dokážu pochopit mladickou nerozvážnost, ale v něčem byla opravdu velmi velmi hloupá. Kniha mě pak už ani nebavila, ale dočetla jsem až do konce, abych zjistila jak to tedy dopadne.

vikyna9
18.12.2019 4 z 5

Nečetla jsem recenze, nečetla jsem anotaci. Jaké štěstí, že jsem četla ve čtečce. Až na konci jsem se dozvěděla, že příběh je smyšlený. Ale asi ani vědomí toho, že bych to během čtení věděla, by neubralo na mých emocích při čtení. Ada je mladá, krásná, naivní, nafoukaná, sobecká, ale i pracovitá, cílevědomá, láskyschopná. Jen jsem se nedokázala smířit s její nekonečnou naivitou. U sedmnáctileté zamilované dívky se to ještě dá pochopit. Varovné signály nechtěla vidět, když už viděla, tak je potlačila. Ale u dospělé ženy? Po tom všem, co prožila... To jediné je to, proč nedávám plný počet hvězd.

kalinka99
08.12.2019 5 z 5

Holt hlavní hrdinka neměla štěstí v životě.Zradila ji mladistvá naivita. Vím, že je příběh smyšlený, ale pořád vím, že se takové těžké životní příběhy děly během války. Konec byl smutný.