Šumava tajemná

Šumava tajemná https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48231/bmid_sumava-tajemna-9Yy-48231.jpg 3 26 7

Po stopách záhad a přízraků. Kniha o záhadných šumavských místech, přízracích a fenoménech. Pátrání po stopách pověstí, legend a mýtů. Nadpřirozené jevy a postavy, těžko pochopitelné a vysvětlitelné - jedná se o výplod lidské fantazie nebo bájné bytosti skutečně existovaly? Autorka pro svoji knihu čerpala informace v archivech a knihovnách, ale i u pamětníků, záhadologů a odborníků.... celý text

Přidat komentář

lalela
11.05.2023 3 z 5

Šumava, tak krásný kus naší země a tak tajemná. Knížku jsme hltala po dva večery a dověděla jsem se spoustu věcí, o kterých jsem neměla ani tušení. Teď teprve mě láká se na ta všechna místa jet podívat. S knížkou v ruce projít les, všechny kostelíky a jezera. Co všechno ještě Šumava ukrývá?

Thor91
12.03.2023 4 z 5

Knížka rozhodně není ztrátou času. Jen mohu potvrdit předchozí komentáře, že všeobecný úvod k některým kapitolám je někdy zbytečně obšírný a občas působí trochu chaoticky. Vytknul bych také záměrné zamlčení akce "Neptun", tj. vytažení beden ze dna Černého jezera. Bedny rozhodně nejsou nijak záhadné, naopak je poměrně dlouho známo, že celá akce je podvrh STB.

Vyjma těchto nedostatků, které mi ale nepřijdou nějak zásadní, se knížka čte velmi dobře. Dala mi pár nových informací a námětů k přemýšlení, takže určitě mohu doporučit.

Dále bych měl jedno doplnění. Pár let po vydání knihy se objevilo o šumavských světýlkách nebo chcete-li bludičkách, několik zajímavých článků na stránce moskyt.net. V jednom lze dokonce najít vyjádření odborníků z přírodovědecké fakulty o pravděpodobném původu těchto světýlek.


RMarkéta
19.10.2020 3 z 5

Trošku jiný pohled na mou milovanou Šumavu. Nejsem sklamaná, ale ani nebudu tuto knihu vynášet do nebes. Beru ji jako další návod na výletování po Šumavě, tentokrát okořeněné o záhady a přízraky. Paní autorka je takový Standa Motl v sukních.

Mony1805
29.06.2020 4 z 5

Odporúčam!

BabaJagga
05.01.2016 5 z 5

Jako člověk, který se zajímá o záhadná a tajemná místa, jsem tohle dílko velmi ocenila, protože není příliš knížek, které se věnují právě Šumavským lokacím, pověstem a záhadám.
U některých kapitol bych tedy vytkla zdlouhavost a popisování některých témat, která mi přišla, že vůbec nesouvisí s názvem a obsahem dané kapitoly.
Například v kapitolách o nacistech a Třetí říši, byla spousta informací, která se Šumavy nijak netýkala. Samozřejmě je asi super uvést čtenáře nějak do problematiky, ale myslím, že to jde i jinak. Něco podobného se pak opakovalo u pár dalších kapitol. Kdyby bylo na mně, určitě bych témata, ke kterým nemám moc co napsat, vynechala. Dále mi připadalo, že některé podtémata s hlavními vůbec nesouvisí a hodily by se třeba o tři kapitoly dříve, kde se podobné téma už řešilo. Pokud pominu tento chaos a jeden překlep ve slově "vojsko" (či něco na ten způsob), jsem spokojená.
I přesto, že jsem o většině lokací věděla - a navštívila, dozvěděla jsem se něco dalšího, nebo jsem našla tipy na zcela nová místa. A můžu říct, že u některých kapitol mě vážně přejel mráz po zádech, jak byly dobře napsané. V knížce jsou i skvělé obrázky, snad perokresbou či suchou jehlu.
Tuto knížku jsem si vybrala k Vánocům, nelituji a doporučuji! Přečetla jsem ji s nadšením jedním dechem za pár dnů a hned po napsání tohoto komentáře, se jdu vrhnout na druhý díl - "Šumava ještě tajemnější"!

sb33
30.08.2012 1 z 5

četl to nějaký editor?????

Dorian
11.02.2012 odpad!

Od záhadologické literatury lze čekat leccos, ale to že autorka bere pravidla stolní hry Vampire:The Masquerade jako fakt mě skuzečně dostalo.