Štvanice

Štvanice https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328312/bmid_stvanice-R6U-328312.jpg 4 279 89

Večerní setkání s náhodným kolemjdoucím se pro Mika Syrového změní v tragédii, která do základů rozmetá jeho dosavadní život. Pachatele této nešťastné události se Miko rozhodne dopadnout za jakoukoli cenu a po jeho stopě se vydává s dalšími dvěma muži v zádech. Všichni tři jsou přitom již od začátku srozuměni s tím, že je při štvanici na uprchlíka nezastaví nejen hranice mezi státy či kontinenty, ale dokonce ani zákony, které až do té doby jako policisté chránili.... celý text

Přidat komentář

VendulaB
12.03.2024 5 z 5

Výborný, smutný a zcela uvěřitelný díl. Velmi dobře a živě popsány pocity hrdiny po prožité tragédii. Příběh vtáhl okamžitě, všechno jsem hrdinovi věřila. Trochu jiná detektivka, ale rozhodně doporučuji.

daja51
25.02.2024 5 z 5

Za mě spokojenost jako vždy - autor mě opět nezklamal - jeho typický humor, který provází všechny jeho krimi příběhy, mně v tomto příběhu nechyběl - nebyl by ani namístě - tentokrát je to příběh nejosobnější a nejtragičtější - doporučuji.


hnusák
17.01.2024 4 z 5

Mne osobně je Miko sympatický chlapík, prokázal to prozatím u všech dílů, které jsem četl, je to sice pruďas, ale snaží se být objektivní. To, čím si prošel v tomto díle, je velice smutné a nedivím se, že ho to tak vzalo. Je to ale také dějová linka, která se celým příběhem táhne jako červená nit. Miko se neustále utápí v žalu a sebeobviňování a kašle na důsledky. To, jak nakonec řeší vypátrání toho darebáka je asi hodně za hranou a nemyslím si, že je to takhle reálné. A ještě jedna výtka, asi pro editora, nevím, ale když letím z Madridu do Argentiny, tak se zcela jistě nepohybuju na Tichým oceánem. Jinak počtení dobré, až na konec, bylo to takové ustřižené.

Timkim
12.01.2024 4 z 5

Mě to přijde jako v hokeji, první třetina pecka, druhá se ještě dá a třetí šeď a zmar. Chtělo to zachovat konzistentni nepěti, vybujelost k akci, akci samotnou....nebylo to špatné, ale ke konci zdlouhavé....a vlastně nevíme jak to dopadlo. 80%

nikous
11.01.2024 4 z 5

V první časti se mi svírá hrdlo, přímo cítím Mikovu bolest. V té druhé časti se lehce nudím. Až do konce knihy jsem však netušila kterou cestou se Miko vydá. 4,5*, dítě v mlze nadadilo vysokou laťku.

zbuy
08.07.2023 4 z 5

Víc, než krimi je to psychologický thriller, hlavní postavě zabijí snoubenku, ten se pak potýká s depresí a později s dilematem, jak naložit s pachatelem. Ve štvanici jsem čekal od autora víc odvahy, že se nebude držet tolik při zemi a bude i trochu víc akce v zahraniční části, i když vím, že se hodně drží faktů, skutečných postupů policie a má své morální hranice. Přesto bych uvítal trochu popustit uzdu fantazii a spisovatelské nadsázce.

hanzmb
03.05.2023 5 z 5

Asi tak 4,5 *. Ta první domácí část je perfektní. Tam si užíváte koncentraci všeho, čím je vám Miko sympatický. Perfektně to navazuje na zatím nejlepší Dítě v mlze. Bezvadně vyvážené krimi a osobní příběh. Bohužel ta jihoamerická část za tím zaostává. Povrchní, ploché, bez nápadů, Jen alkohol a neustálé nikam nevedoucí rozhodování. Přitom nejlepší varianta se nabízí už od počátku. Nakonec ji (asi díky kocovině) použije.

4xbabča
26.02.2023 5 z 5

Tak tohle byl určitě nejsmutnější případ detektiva Mika Syrového, protože šlo o jeho osobní tragédii, kterou prožíval velmi těžce a hledat pachatele nebylo vůbec jednoduché. Opět výborně napsaná kniha, je to již sedmá, kterou jsem od autora četla a dávám plný počet hvězdiček.

Disease
13.02.2023 5 z 5

Zvládnutá psychologie postav z toho dělá víc než akční jízdu o pomstě.

Swissman
10.12.2022 5 z 5

Tak jestli předchozí kniha byla smutná, tak tady se teda autor s hlavním hrdinou fakt nemazal! Hodil ho do tý největší beznaděje, co se člověku může stát. Nechá ho to vyžrat až do dna a pak nás čtenáře postaví před rozhodnutí, zda je lepší pomsta, nebo spravedlnost.
Ale za mě super kniha.

marekB78
30.10.2022 4 z 5

Začátek mi přišel hodně zajímavý, druhá půlka už byla spíš taková víc akční a nebylo to tak napínavé. Ale kniha je velmi čtivá a přečetl jsem za pár dní. Byla to taková "jiná" detektivka. I tak dávám 4 hvězdy :)

evelýny
30.10.2022 5 z 5

,,Čím víc chcete, čím usilovněji přemýšlíte a hledáte v zákoutích paměti, tím častěji narážíte do zdí v místech, kde by měly být dveře."

Zlomek vteřiny, okamžik, mrknutí řas,
a všechno je jinak v ten noční čas, kdy minulost je potkala.
Naděje však nepracuje přesčas.
,,Šípkovou Růženku" nikdo již nevzbudí.
Deprese, Jack Daniel's možná napoví.
Oko za oko, zub za zub?
Spravedlnost je nadějí poslední...

Popisné, trochu cestopisné, patetické, úvahové, psychologické, alkoholické.
Martin Goffa je brilantní vypravěč a znalec lidských duší. Tentokrát nenabídl jenom zločin a trest, ale hlubokou sondu do lidské mysli - žal, depresi, výčitky, ale i přátelství.

P.S.: Spravedlivý skutek uzavírá knihu zla. Pomsta začíná psát novou.

Audiokniha: Martin Preiss a Libor Hruška čtou chronicky pragmaticky, přesto brilantně.

jprst
08.10.2022 4 z 5

Trochu jiný Goffa a Miko (tak trochu se podobající nezničitelnému Bondovi), ale budiž, i snahu o spravedlnost tam, kde zákon nestačí, dokázal autor poutavě a hlavně "vstřebatelně" zpracovat. Nicméně: "Hybaj zpátky domů".

jaroiva
02.10.2022 3 z 5

Tak nevím. Myslela jsem, že si po Vrázovi spravím chuť Mikem... Ale tentokrát ani Mik nenadchnul.
Možná pomůže si fakt dát pohov od Goffy.

Nuttelka
01.10.2022 4 z 5

(SPOILER) (Audiokniha)
I Miko Syrový je můj velký oblíbenec, těším se na každé audio, které vyjde, protože Martin Preiss je prostě skvělý! Chtěla jsem dát plný počet, ale 2. část z Chile mě úplně nenadchla, moc se to táhlo :-( Tento díl je velmi smutný, ponurý a bolavý... chápu Mikovo jednání, plánování a jsem ráda, že to nakonec dopadlo tak, jak to dopadlo. Bála jsem se, co udělá za blbost. Ale i tak opět doporučuji, jsem spokojená :-)

orinka3
16.09.2022 1 z 5

Tak to určitě ne. Pan Goffa umí psát čtivě a ví, o čem píše. Jenomže tohle byla slabota - pachatel jasný hned na začátku, smrt v podstatě nešťastnou náhodou, oběť ve špatnou dobu na špatném místě - a pak už jen opakující se duševní trýzeň pozůstalých. Touha po pomstě víc, než po spravedlnosti. Alkohol, rozbouřené emoce a sebezpytování. Od policisty na stránkách Štvanice bych očekávala lepší sebeovládání. Všecko se soustředilo jen na stíhání pachatele, který uniká na druhý konec světa. Nic víc. Na knížku se mi to zdá trochu málo.

Johny_H.
06.08.2022 4 z 5

Stále výborné, ale více mi sedí styl detektivek 2 až 6 díl kdy je krásně vidět popis nejen detektivů, ale i záblesky myšlenek a úvah zločinců. V první díle schází pořádná policejní práce v tomto zase druhá část. Čímž se jede jen po policejní rovině a tak nějak je vše na rozdíl od ostatních dílů jasné od začátku a tím pádem přicházíme o ono kouzlo detektivek, kdy máme možnost přemýšlet co bude dál což je z mého úhlu pohledu škoda.

jan37
19.07.2022 3 z 5

(SPOILER) zatím asi nejslabší díl, furt se to dobře čte ale některý pasáže byly vyloženě komický, např spoiler - ta s mícháním alkoholu a prášků. nicméně ted na dovolenou si beru další díl Vykoupení .) 2_3 hvězdy

Jack Bauer
29.04.2022 4 z 5

První Goffova kniha , která se mě dostala do ruka a chytla mě hned od začátku. Ačkoliv se v ní vcelku nic neděje, žádná akce nebo brutální scény je zajímavá a velmi čtivá. Detektiv Miko Syrový získal hned moje sympatie a jeho myšlenkové pochody jsou mi velice blízké, takže začnu číst tuto sérii od začátku, jenže pro nedostatek času nevím co číst dřív. Pokud je tento díl dle některých čtenářů nejslabší, tak se mám na co těšit.

Milonak
02.03.2022 2 z 5

Moje prvotina od Martina Goffy a "nic moc". Začátek vypadal zajímavě, ale jakmile vyšlo najevo, že tchán Mika má známého v Chile a ten známý je mu zavázán, tak mě kniha začala celkem dost štvát. Přeměnilo se to v jakousi scifi povídku a Miko se převtělil v podstatě v takového polovičního Bonda 007. Čeho bylo také zbytečně moc - tak to byly Mikovy deprese a jejich popis a to zejména v první polovině. Celá linie od plánování zahraniční mise + odjezd do Itálie a veškeré následné události v Americe nemají se seriózní detektivkou mnoho společného. Snad ostatní Goffova díla budou lepší.