Studie v šarlatové / Podpis čtyř

Studie v šarlatové / Podpis čtyř https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38293/bmid_studie-v-sarlatove-podpis-ctyr-r9K-38293.jpeg 5 337 37

Kniha vychází 110 let po prvním knižním vydání nejstaršího holmesovského románu Studie v šarlatové (1887) a 26 let po vydání prvního svazku holmesovské série, kterou od roku 1971 pro nakladatelství Mladá fronta připravoval Jan Zábrana. Jeho vydání, naše i původní anglické, jsou propojeny na principu hry s daty.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Jota
Originální název:

Study in Scarlet / The Sign of Four , 1887


více info...

Přidat komentář

sgjoli
03.03.2024 5 z 5

Kdysi jsem četla Sherlocka Holmese na posezení a úplně to prožívala. Doteď je Sherlock jedna z mých nejoblíbenějších (nejen) literárních postav vůbec. Ale jelikož jsem to četla už hodně dávno, tak jsem zjistila, že si u řady příběhů už moc nepamatuju, jak to ten Doyle vlastně přesně napsal. Rozhodla jsem se pustit se do audioknih a začala jsem logicky u Studie v šarlatové a Podpisu čtyř.
Výborně vystavěné, svižné, napínavé, zápletky super, ještě lepší to vysvětlení, výborný způsob rozluštění a Sherlock jako postava je naprosto jedinečný svéráz, miluju ho. Baví mne, jak je to psané z pohledu Dr. Watsona, který je Sherlockovým protikladem, takže čtenář může pozorovat ty rozdíly.
Baví mne, jak je tu u těchto příběhů obsažen i jakýsi příběh na pozadí, který dovysvětluje ty hlavní krimi zápletky, které Sherlock vyšetřuje.
Vracet se k tomu budu určitě znova a i v tištěné podobě samozřejmě. Člověk už po tom opakovaném čtení ani nehledá pachatele, protože je zná, ale spíše se vrací kvůli tomu prostředí, postavám a pocitu, že se s těmi postavami prostě cítí nějak dobře, no. A to já v případě Sherlocka a Johna prostě mám.
Sherlock je neuvěřitelný fenomén a tímhle to všechno začalo. Takže to má pro mne i sentimentální hodnotu - právě proto, že tohle je vlastně začátek všeho.

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Přiznávám, že Podpis čtyř moc nemusím, zato Studie v šarlatové je prostě skvělá. Ale obojí dohromady dává skvělé čtení.


Lolila
01.02.2024 5 z 5

Klasika, ktorá nesklame. Prvá časť tejto série obsahuje dva romány - Štúdia v krvavočervenom, kde sa prvý krát stretnú Sherlock s doktorom Watsonom a Podpis štyroch. Napínavé a tiež aj zábavné detektívne príbehy. Navyše nové vydanie s krásnou obálkou a ilustráciami. Celá séria v novom vydaní sa bude krásne vynímať v mojej knižnici:-)

konicekbily
18.03.2023 5 z 5

Úvodní dva romány o Sherlocku Holmesovi mně objasnily jak se setkal nejslavnější detektiv 19. stolení s lékařem Watsonem, jakých metod Holmes používal, co vše znal a jak lehce, někdy i s problémy, lze vyřešit zapeklité případy. Pěkný autorův styl, prostředí starého Londýna a i života tehdejších obyvatel - to vše mne zaujalo.

iam.sokol
19.11.2022 4 z 5

Po Psu Baskervillském byly Studie v šarlatové a Podpis čtyř mým teprve druhým (potažmo třetím) setkáním s Sherlockem Holmesem v knižní podobě. Obě části kromě samotného prostředí starého Londýna spojuje prvek lehkého mysteria. Zatímco v první část se docela detailně zabývá mormony v Utahu, druhá nás zavede až do koloniální Indie. Obě povídky/romány jsou napsány velmi čtivě a napínavě, takže na víkendové sychravé odpoledne jsou naprosto ideální.

Mirek240
25.12.2021 5 z 5

Myslim, ze i v dnesni dobe ma Sherlock Holmes ctenari opravdu co nabidnout. Vyborne kratke romany z doby kdy se detektivni prace delala bez mobilu a internetu. Punc dodava dnes az romanticky popis starych casu. Velmi prijemne cteni, tesim se na dalsi pribehy.

Corso
21.09.2020 5 z 5

Po Baskervillovi mam Studiu asi najradsej. Precitat sa oplati pretoze proste a skratka, romanov so Sherlockom Doyle napisal len 4. Natiska sa mi vzdy, ked znova citam otazka, kam by smerovala seria so Sherlockom keby Doyle nezabrdol do rychleho sekania kratkych poviedok (co ho aj vycerpalo a znechucovalo) a dal by pribehom vacsi priestor a pozvolnejsie plynutie. Ono ked zoberiete len romany, Sherlock sa javi, ze mal nakrocene byt taky viac svetobeznik, taky naozaj echt svetovy detektiv. V poviedkach uz kona takmer vylucne na uzemi Londyna a okoliteho anglickeho vidieka. Vydania od SnowMouse su pekne, trosku mam vyhradu k pestrym a takym mlado rozjuchanych obalkam, ale proste ako som ich obchadzal v knihkupectve, nakoniec som musel kupit, hoci mam doma uz komplety SH zo Zelenej kniznice, aj z Joty. Jota samozrejme komplexnostou a uplnostou vitazi... ved ich ani nemam vsetky. Skoro nezohnatelne dat ich dokopy.

nicolettkaa
22.08.2020 3 z 5

První Sherlock se kterým jsem měla čest (neznám ani filmovou ani seriálovou adaptaci). Sice jsem z těchto dvou příběhů nadšená moc nebyla, neseděl mi styl psaní, ale rozhodně mě to neodradilo od toho, abych si přečetla další díly.
Studie v šarlatové - tady se mi líbila hlavně část, která se věnuje minulosti a mormonům. O spoustě věcech jsem neměla ani páru.
Podpis čtyř - zde mě nejvíce dostalo to, že Sherlock začíná s opiáty a převleky.
V obou případech nechyběl britský humor.

martin_aston
18.08.2020 5 z 5

Som veľký fanúšik Sherlocka Holmesa. Snowmouse prinieslo nový preklad (a nové vydanie ako také), s krásnou obálkou, ilustráciami, esteticky nádherné.
Nový preklad je svieži, príjemný, zaujímavo kombinuje archaizmy a slang, výsledok je čitateľsky zábavný. A naučil som sa pár nových slov (alebo starých slov? :)).
Dve drobné výhrady - 1, drobné písmo. Mne sa dá zvyknúť, starší ľudia môžu mať problém. 2, editorský škriatok viackrát poplietol mená (ja som napočítal 2 razy). Nepokazilo to zážitok, len evidujem.
A Sherlock samotný? Kto čítal, ten vie, Sherlock je vo forme a skôr či neskôr odhalí každú záhadu. Tak pozor!
Odporúčam, je to fakt pecka.

Kakho-Oto
13.07.2020 5 z 5

Velmi napínavé a zábavné příběhy, které jsou zároveň dost krátké (na pomezí novely a románu). Studie v šarlatové se mi líbí o trošku více než Podpis čtyř. Důvody: prostředí "mormonského" Utahu je pro mě atraktivnější než Indie, zápletka s pokladem v druhém románu je dost překombinovaná (nicméně padouch Tonga z Andamanských ostrovů nemá chybu). Nenávist a touha po pomstě prostupují oběma romány. Poslední román o Sherlockovi Holmesovi od A. C. Doyla (Údolí strachu) svým prostředím, tj. divokým západem, poněkud připomíná Studii v Šarlatové. Divoký západ očividně Doyla přitahoval, alespoň podle obsahu románů o Holmesovi (hlavním prostředím 2x divoký západ, 1x britské ostrovy, 1x Indie).

Kerolka_P.
25.06.2020 5 z 5

Poctivé detektivky :) obě napínavé, čtou se samy. Vyzdvihla bych zejména první z nich, která hovoří o méně známém seznámení nerozlučné dvojky Holmes a Watson.

m_martina
22.05.2020 5 z 5

I v této knize ukázal Athur Conan Doyle. že umí dobře psát. Kniha je napínavá a obě případy Sherlocka Holmese skvělé.

danny_21
13.05.2020 3 z 5

Legendární detektiv ožívá u dannyho -. samozřejmě kdo by neznal génia dedukce s lulkou a houslemi ať už z filmu či seriálu. Studie v Šarlatové je prvním společným bádáním Sherlocka a Watsona s povedenou zápletkou na téma vendetty proti mormonským bídákům - 75 %
Podpis čtyř je další těch delších novel o tajemném pokladu a nebezpečných protivnících, zamilovaném Watsonovi a kokain šňupajícím Holmesovi - v lepším průměru - 65 %

Kuža007
12.06.2019 5 z 5

Studie v šarlatové - setkání Sherlocka Holmese a doktora Johna Watsona, velice dobrá zápletka, pachatel je do poslední chvíle první části neznámý a potom úžasné vysvětlení jeho příčin proč to udělal a jak to udělal.
Podpis čtyř - opět napínavá zápletka, tajemný a cenný poklad z Agry, skvělý a excelentní průběh vyšetřování a nádherná zpověď neobvyklého pachatele. Navíc si vzpomenu i na úžasné filmové zpracování s Jeremy Brettem v hlavní roli Sherlocka Holmese.

sgjoli
15.12.2018 5 z 5

Studie v šarlatové - případ, kterým vše začalo. :) I když moje nejoblíbenější dílo s Holmesem je stále Pes baskervillský (a hned zatím sbírka Návrat Sherlocka Holmese), i tohle je moje srdcovka. Právě proto, že tohle je první příběh, kde se Holmes s Watsonem setkali a začali spolu pracovat. A samozřejmě Podpis čtyř - také skvělý příběh. No, já jsem samozřejmě nadšená. :)

n.ezn.amy
08.12.2018 5 z 5

Další krásná kniha z pera Arthura Conana Doylea, kdy dokáže perfektně navodit atmosféru Londýna 19. století spolu s briskním humorem Sherlocka Holmese a jeho nadáním vyřešit neřešitelné záhady

kuruteku
16.10.2018 5 z 5

Knihy nemají chybu. Jen mne čtení po nejméně 25 letech překvapilo - na začátku museli být Sherlock Holmes i dr. Watson docela mladí; jméno hospodyně v prvních knihách není, až později se objevuje nejprve paní Turnerová a pak paní Hudsonová. Detektiv Jones je v těchto knihách (tedy ve Studie v šarlatové) Altorney a později v povídce Peter. Jazyk dokonalý, příběh, pokud pomineme inspiraci předchůdci, zvláště Poem, taky vytříbený. Prostě dokonalý detektiv. Asi nepřekonatelný.

mulderka
11.10.2018 5 z 5

Jo, jó, stará dobrá Anglie... Jak takovouto klasiku okomentovat a nezapadnout do pochvalných frází, které už použil kdekdo přede mnou? Víte co, počtěte si je níže a za mě nechť promluví hvězdičky :-)
Tady jde ovšem jeden cípeček dolů, protože jak by k tomu přišel Pes baskervillský??

Atanone
11.10.2018 5 z 5

Asi bych u každé knihy se SH psala,že je "moje nejoblíbenější" .Tato není výjimkou. Obdivuju autora za takové krásné zápletky a popisy míst.

tatruszka
07.03.2018 4 z 5

První kniha o Sherlockovi, kterou jsem přečetla a musím řícrt, že to není tak úplně můj šálek čaje. Tuto postavu mám asi mnohem více ráda v seriálové podobě. To ovšem neznamená, že by kniha nebyla dobrá a nebavila mě :-)