Strašidla a krásné panny

Strašidla a krásné panny https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76159/bmid_strasidla-a-krasne-panny-5rP-76159.png 4 83 15

Humorné parafráze na staré lidové pověsti, kalendářové historky a anekdoty z Karlovarska.

Jája92
Jája92
02.07.2023 4 z 5

Odpočinková četba z kraje, který osobně příliš neznám, o to bylo poutavější poznat je skrze pověsti blíže.

Badger
Badger
23.12.2022 5 z 5

Moc pěkné posbírané příběhy ze západních Čech,konkrétně: veselý loupežníci nebo starý Soff u mě výherci.
Dost se mi líbilo i autorovo vtažení do dané doby a střílepečky historie. Škoda, že jsem tohle neměl přečtené nebo sebou v ruksaku, když jsme některými místy šlapali na vandru.


Tereza.Herzog
Tereza.Herzog
18.12.2022 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších "šmídovek" a knížek vůbec. Jsou to krásné příběhy a atmosféra Krušných hor a Karlovarska z toho hmatatelně vystupuje na každé stránce. Knihu můžu číst třeba podesáté a stejně se mi neomrzí. Pa Zdeněk Šmíd prostě uměl!

loolee
loolee
28.07.2022

Pěkná knížka, pár hlášek si z ní stále pamatuju ("nechápu, proč jsem si sama dosud nekoupila červenou špičatou čepici") a mám s ní spojené pěkné vzpomínky - četli jsme si ji při táboření ve Svatošských skalách kdysi v pravěku.

Vojslava
Vojslava
23.12.2021 5 z 5

Ano, mé oblíbené pohádkové knize pro starší školní věk (aspoň v mém případě) pořád hvězdičky sluší a pořád mne některé hlášky, které dodnes používám, baví. Vrátila jsem se k ní kvůli Čtenářské výzvě, ale jsem ráda, že ji v knihovničce mám. Navíc jsem kdysi díky ní podnikla spoustu zajímavých výletů po Poohří, takže nostalgie je na místě...

Terror
Terror
29.10.2021 4 z 5

Tohle mi vyloženě sedlo.
Když jsem knihu bral do ruky, nevěděl jsem, co od ní čekat. Nalákaly mne oblíbené Nepraktovy ilustrace, ale jméno autora textu mi nic neříkalo.
Po úvodních pár odstavcích, kdy se dozvíme, o čem ta kniha vůbec asi tak bude a kde se jednotlivé pověsti odehrávají, přijde první příběh a, alespoň pro mne, překvapení a radostné zjištění. Pověsti jsou psány moderním jazykem a hlavně jsou plné slovních hříček a humoru vůbec. Dokonce bych styl vyprávění přirovnal k Terrymu Pratchettovi a jeho Zeměploše.
Jasně, některé z pověstí jsou méně propracované a trochu se z nich humor vytrácí, ale většina opravdu stojí za to. Je to napsáno lehce a s nadhledem, autor se při psaní jistě bavil a bavil jsem se i já.

pingu1
pingu1
04.03.2019 5 z 5

Moc pěkná knížka, mám ráda tenhle styl :-)

Luvák
Luvák
14.11.2017 5 z 5

Ze Šmídových sbírek pověstí jednoznačně nejlepší.

pjenkys
pjenkys
12.07.2017

Těžko se hodnotí, zas tak mě to nebavilo, některé pověsti byly dost slabé a povídání mezi pověstmi bych nejraději přeskakoval. Na druhou stranu tohle není kniha, kterou jsem vyhledal kvůli tomu, abych se bavil, ale abych se něco dozvěděl o okolí, ze kterého pocházím, a to se splnilo. Další minus je za to, že některé německé věty a slova autor překládal a některé ne. Buď a nebo, tohle nemám rád. Jestli jsem to ale pochopil správně, tak autor vybral ty nejlepší pověsti z kraje, zkompletoval je a upravil do čitelnější podoby. Takže kdyby to neudělal, tak bych neznal ani jednu a nebo bych musel hledat kdo ví kde... Takže jo, pro krajany rozhodně doporučená četba.

nikikostadinova
nikikostadinova
21.12.2016 5 z 5

Pověsti z mého kraje :-) co víc dodat ?

druzickaster
druzickaster
10.11.2016 5 z 5

Staré pověsti přeložené do moderní češtiny. Příjemné oddechové čtení.

kika 13
kika 13
19.06.2014 3 z 5

Poklidné čtení plné pohody.

Modrina
Modrina
19.05.2014 5 z 5

Něco trochu jiného než putování Sumce&spol. A opět milé a velmi čtivé dílko.

Nesečtělý
Nesečtělý
23.07.2012 5 z 5

Krásné dílko, které mne vícestranně potěšilo. Zajímavým způsobem velmi srozumitelného vyjadřování s vhodnou měrou archaismů… Žádné hraní si na Palackého ani žádná soudobá rádobymoderní nespisovnost. Jednotlivé povídky se vyznačují pozoruhodnou vyvážeností mezi moudrým a zároveň humorným vyzněním point. Příjemná, z autorovy strany mimořádně inteligentní ukázka toho, že moudrost nemusí vždycky nudit či za každou cenu dojímat k slzám, ale může i bavit. Zdeněk Šmíd zaslouží obdiv za mravenčí studium historických pramenů, znalost vesnických povídaček a skvělý přehled o německé minulosti Karlovarska. Nejlepší povídka má název O ovčákovi a krásné panně, začíná na str. 85.

maryzka
maryzka
12.05.2012 3 z 5

zajímavé pověsti obzvláště vztahy čechů a němců