Strašidelný chrám v horách - Japonské lidové pohádky a pověsti

Strašidelný chrám v horách - Japonské lidové pohádky a pověsti https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22843/bmid_strasidelny-chram-v-horach-japonske-yB7-22843.jpg 4 44 5

Na ostrovech japonského císařství žili nejen samurajové, potulní mnichové a další lidé, ale spolu s nimi i buddhistická a šintoistická božstva, duchové předků a neobvykle velké množství nadpřirozených bytostí. Dozvídáme se to z lidových vyprávění, v nichž vystupují démonická zvířata měnící podobu, oživlé sochy světců, lidožravá jamauba s tlamou na temeni hlavy, vodník, kterému nejvíc chutná krev a okurky, zázračně narození hrdinové či dračí palác na mořském dně. Kniha obsahuje mnoho takovýchto pověstí o démonech, přízracích, mniších, silácích a zvláštních místech, stejně jako kouzelných a humorných pohádek a pohádek o zvířatech. Tradiční vyprávění jsou doplněna komentáři o jejich původu, podobách, rozšíření a vztahu k folkloru jiných zemí a k japonské kultuře, a také odkazy na katalogy pohádek a pověstí.... celý text

Přidat komentář

Zmiu
15.01.2022 4 z 5

K této knize mě dovedly komiksy o Usagim, jež hojně využívají motivy japonského folkloru. Jelikož mé znalosti v této oblasti byly dost chabé, tato kniha mi zaplnila onu mezeru. Byla jsem překvapena, kolik příběhů už jsem vlastně znala díky komiksu. Jsem moc ráda za poznámky k jednotlivým příběhům, jejich zařazení dle motivů a občasné srovnání s našimi pohádkami.

Měňavka
05.04.2020 5 z 5

Opravdu výborná kniha. Zajímavý náhled na japonskou kulturu, zvyky, obyčeje a život. Pohádky jsou krátké a snadno vás vtáhnou do světa Jamauby, čertů, démonů a dalších nadpřirozených bytostí. Právě díky tomuto čtení jsem rozpoznala, jak je svět v této zemi jiný a přitom dost kouzelný na to, aby mne i nadále zajímal. Velice oceňuji závěr knihy, kdy je o každé pohádce napsáno odkud pochází a další zajímavá fakta. Moc doporučuji.


sola_lupa
30.01.2019 4 z 5

Krátké příběhy v této knize byly milým nevšedním osvěžením. Lišily se snad vším, na co jsem v takovýchto příbězích zvyklá od hlavních postav až po děj.
Jediné, co mi asi nedá spát, je otázka, zda pohádky, které v knize jsou, se běžně čtou dětem. Protože ty byly vyloženě kruté, krvavé, drsné a strach nahánějící.
Zkrátka se mi kniha líbila.

pavel9410
18.12.2017

Pokud mate radi japonskou kulturu se vsim vsady, je tato knizka je presne pro vas. Krome souboru pribehu obsahuje i pomerne obsahlou cast, kde autor vysvetluje detaily k jednotlivym pribehum, navaznost na podobne pohadky ze sveta, nebo podtext k postavam.
Pozor - ne vsechny pohadky jsou pro deti, nekdy je to fakt drsnarna! A neni to uplne knizka na zhltnuti. Tim, jak je to razene do jednotlivych tematickych kapitol, tak mi to prislo v ramce jedne kapitoly lehce repetitivni.
Obcas jsem mel problem to cele nejak pochopit, je to fakt jina kultura a premysli nejak jinak. To by mne zajimalo, co by rikal Japonec na pohadky Bozeny Nemcove.

lushi
07.08.2016 4 z 5

Nádherně ilustrovaný a graficky zpracovaný výběr kraťoučkých pohádek, pověstí a příběhů z japonské lidové slovesnosti. Některé se mi přirozeně líbily více než jiné, ale většina nesla pěkné morální poučení, vysvětlení jevů (chování zvířat, počasí v dané oblasti) nebo objasnění původu zvyků - v podstatě to, co od lidové slovesnosti očekávám.

Štítky knihy

Japonsko japonská literatura lidová slovesnost lidové pohádky

Autorovy další knížky

Jan Luffer
česká, 1978
2009  86%Strašidelný chrám v horách - Japonské lidové pohádky a pověsti
2014  80%Katalog českých démonologických pověstí

Kniha Strašidelný chrám v horách - Japonské lidové pohádky a pověsti je v

Právě čtených2x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce33x
Chystám se číst48x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x