Stíny nad Belgií

Stíny nad Belgií https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341610/bmid_stiny-nad-belgii-IAw-341610.jpg 4 7 5

Nedávné teroristické útoky oživily diskuse o Belgii jako zemi původu islámských teroristů a také o frapantní liknavosti belgických bezpečnostních složek. Odkrývají se ale i jiná temná místa z belgické minulosti: dodnes neodhalená tzv. banda vrahů z Brabantska podnikla v 80. letech dvacátého století sérii absurdních teroristických útoků s desítkami obětí; je tu i případ vraha a pedofila Marka Dutrouxe. Kritika tehdejšího vyšetřování mířila přímo do struktury belgické státní správy paralyzující sebe samu… Svérázný belgický státní systém, svérázná mentalita lidí, těžký stín ležící nad zemí od 19. století, kdy byla kolonie Belgické Kongo místem tak strašlivých masakrů, že jsou v Belgii dodnes tabu. To vše přežívá dodnes. Hlavní země Evropy je krásná, ale stíny nad ní se nedají rozehnat. Autor prožil v Belgii několik let a ve své knize předkládá českému čtenáři ojedinělý pohled na tuto zemi.... celý text

Přidat komentář

Swissman
04.01.2023 5 z 5

Pokud nemáte rádi Belgii, tak vřele doporučuji k přečtení. Pokud ji rádi máte, tak si to přečtěte rovněž, třeba pak změníte názor. Místy dost smutné čtení o tom, co všechno je v tomto koutě Evropy možné. Až mi zas někdo bude valit klíny do hlavy o zločinech v postsovětských republikách, tak budu mít dostatek munice k diskuzi, kde dotyčného obhájce pánů z Bruselu sfouknu jak svíčku.

Jiří48
20.09.2022 5 z 5

Níže zmíněnou kostrbatost kniha bohatě vynahrazuje svým zaměřením na u nás veskrze neznámá (Brabantská banda) i v podstatě odvážná témata (Gladio, nitky v případu Dutroux). To je dle mého názoru jejím hlavním přínosem.


kralika
22.02.2018 2 z 5

Současná publicistika věnující se Belgii? Skvěle! K této zemi mám velmi vřelý vztah a asi proto přišlo zklamání.
Především se mi zdá, že autor postupně úplně uhnul od vytyčeného tématu - představit důvody a průvodní jevy rozdělené země, jakou Belgie skutečně je. Avšak první zklamání přišlo už u představení její koloniální minulosti, které je, s přihlédnutím k dalším kapitolám, trestuhodně poddimenzované. Tohle tabu by si zasloužilo zevrubnější a tím i přesnější vyobrazení. Stejně tak by bylo vhodnější se více věnovat problému dekolonizace Konga, která je zde popsána tak, že nezasvěcenci naznačené souvislosti uniknou a zasvěcenec bude kroutit hlavou nad tím, jak nepřesně je celý příběh podán. Je totiž až příliš zkratkovitý. A přitom by belgická angažovanost v nezávislosti Katangy, vraždě Lumumby a sabotování ohromného úsilí OSN o uklidnění situace, jež je opravdu zásadní, by do tématu knihy sedla jak "prdel na hrnec". Skandály ohledně vyšetřování otřesných zločinů Dutrouxe a Brabantské bandy je skutečně dobré připomenout jako důkaz nefunkčnosti systému, ale u případu "Gladio" autor úplně ujel. Ne, že by se tato aféra netýkala Belgie, ale najednou se celá kapitola točí spíše kolem Itálie a Německa, než kolem "stínu rozdělené a nefunkční Belgie".
A tak za opravdu povedené považuji vsuvky z belgické každodennosti, kapitolu o belgické státní správě (i když nepochopitelně namixnuté s Kongem) a kapitolu o smutném příběhu o tom, jak se Valoni a Vlámové nedokázali domluvit ani na společné divizi SS...
Asi vím, co chtěl autor sdělit (za což tleskám), ale udělal to možná až příliš kostrbatým způsobem.

Iki1
20.08.2017 5 z 5

Kniha patřící k literatuře faktu mi přinesla nové, dosud mi neznámé informace o Belgii. V úvodu autor rekapituluje problémy vyskytující se v Belgii v tomto století. Poté se vypraví do 19. století a představuje koloniální éru, pro Belgii hodně ostudnou. Přestože jí přinesla nesmírné bohatství, zůstaly za ní tisíce a tisíce mrtvých domorodců. V dobách nacistické okupace gradovaly nacionalistické vášně Valonů a Vlámů, až nastal dokonalý rozštěp a spousty ústupků. aby byl udržen jednotný stát. Že je to naprosto k ničemu a stát vůbec nikdo nerespektuje, ukazuje autor dále - pedofil Dutroux, od něhož jdou nitky hodně nahoru a byl dlouhodobě kryt státními úředníky. Podobně brabantští vrazi ze stínové armády, dodnes nevypátraní. A jeden z premiérů, který sabotoval snahy odkrýt tato svinstva? Po odvolání je dnes předsedou evropské komise a říká Česku, jak se správně chovat. "To jsou paradoxy, pane Werichu."

Steew
20.05.2017 4 z 5

Temná, novodobá historie Belgie v kostce, tajné armády NATO a fikce ve které žijeme. Doporučuji všem "laikům", kteří by se chtěli seznámit oč tu vlastně běží.