Stínadla se bouří

Stínadla se bouří https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101278/bmid_stinadla-se-bouri-f8u-101278.jpg 5 1758 102

Stínadelská trilogie série

< 2. díl >

Stínadla se bouří je druhá kniha ze stínadelské trilogie Jaroslava Foglara. Přímo navazuje na Záhadu hlavolamu. Popisuje dobrodružství Rychlých šípů ve Stínadlech spojená se znovu nalezeným hlavolamem ježek v kleci a ožívající skupinou Vontů. V příběhu se zjistí, že ježek v kleci je vyloven ze stoky. Má ho u sebe záhadný Široko. Vontové se znovuobnovují a zakládají skupiny. Všichni chtějí získat ježka, aby se stali Velkým Vontem. Rychlé šípy hlavolam také shánějí, kvůli plánku létajícího kola, který je v něm ukryt. Ve víru událostí najdou ztracenou vontskou kroniku a zjistí střípky skutečností dávné party. Také je ale potká mnoho neštěstí.V knize putuje záhadný ježek mezi mnoha lidmi až se nakonec dostane i k pětici hlavních hrdinů… 27-027-70... celý text

RemiBlack
RemiBlack
16.02.2024 5 z 5

2024/2
Stínadelskou trilogii jsem spoustu let nečetla, ale i tak jsem zhruba věděla, co se bude dít. Jak někdo v komentáři níže píše: "Ještě aby se Stínadla nebouřila!". Jsou to skvělé knížky, a Losna s Vláďou Dratušem jsou jedny z mých oblíbených postav. Je to dobrodružné, Široko (nebo Širokko, pro fajnšmekry ;)) si s Vonty hraje jak kočka s myší... Jenom ti Danešovci mi to kazí!

Emik87
Emik87
13.02.2024 5 z 5

Foglarovy příběhy měl táta v knihovně a opatroval jako oko v hlavě. Chodila jsem mu na ně docela často. Příběhy pětice přátel mám moc ráda dodnes. :)


RMarkéta
RMarkéta
30.01.2024 5 z 5

Ještě aby se nebouřila. A co, že to způsobilo takový rozruch? Legendární ježek v kleci opět spatřil světlo světa. Nebyl navždy ztracen. Jak se mnozí domnívali. Ale je toho tady samozřejmě mnohem víc. Pokračování dobrodružství Rychlých šípů jak se sluší a patří. Postavu Široka mám spojeného s Janem Třískou, ale to asi všichni, kteří si pamatují ten černobílý seriál.

Rolada88
Rolada88
23.12.2023 5 z 5

Jedny z nejlepších knih mého dětství

tatjana1737
tatjana1737
05.12.2023 5 z 5

(SPOILER) I této přečtené knize dlužím komentář, a tak napravuji. S ohledem na časový úsek, který od dočtení uběhl, to tentokrát budou jen takové střípky úvah:

!!! POZOR SPOILERY !!!

Je to k pláči, když s sebou celý den taháte v opravdu těžkém batohu dvě knihy, protože víte, že jednu dočtete, a potřebujete něco na zpáteční cestu. A když pak k tomu okamžiku dojde, zjistíte, že jste si namísto druhého dílu vzali třetí :-)

Druhý díl přináší další prvky, které pro čtenáře dělají Stínadla Stínadly. Ať jde o různé party včetně Uctívačů ginga, anebo postavu tajemného Široka. (Jak mně se líbí Čechovy komiksy!) Velká škoda odbyté redakční práce u textu knihy. Rychlé šípy se staly neživotnými, opět chybí nějaké uvozovky a redaktor na jednom místě z Jarky udělal Jirku a ze Šmejkalovy ohrady Smejkalovu. Kniha opět obsahuje dárek (omalovánky – Obrázky ze Stínadel), zato chybí látková záložka a desky si opět zaslouží celofánový obal. Opět ale musím konstatovat, že nové vydání se mi líbí, Grus umí a znovu též souhlasím s Typomilovými závěry a hodnocením. Jen několik výhrad: RŠ mají na obrázku nakreslená švihadla viditelně křížem přes tělo, ale z textu víme, že „Fred s Ryškou a Křivákem je užasle pozorovali. Těch lan si předtím nevšimli. Rychlé šípy je měly omotána tak pečlivě a úhledně, že lanka vypadala jako opasky, pokud ovšem vůbec byla pod teplákovými bundami vidět.“ I stínadelské ulice mi na některých ilustracích nepozdávají, přijdou příliš široké a světlé, nekorespondující s popisy úzkých, temných a zakroucených uliček, často jen mezer mezi dvěma domy. Viz kupříkladu dvoustránková ilustrace s Červenými schody, ale i jiné.

Taktéž jsem si poprvé všimla jistých nesrovnalostí v samotné knize, např. když RŠ jdou Rezavým klíčům odevzdat svůj nález a ptají se jich, zda znají Široka: „Znáte Široka? Slyšeli jste už o něm? Jistě ano!“ (s. 173) Jistěže ano, Mirku, když to byl právě Široko, kdo z klubu „odvedl“ Emila Hačiříka Hlavně mě však zarazil údaj, který jsem vždy přehlédla nebo si ho vykládala jinak, a to odhalení Širokovy identity: „Víte, kdo jsem? Jsem předchůdce posledního Velkého Vonta! Toho, který chtěl předat Losnovi Velké Vonství po Losnově vítězném zápase s Mažňákem.“ (s. 250) Nevím, jestli za to může Jan Tříska, ale vždycky jsem si myslela, že Široko = Losnův předchůdce, a v tomto mém názoru mne podporovaly též knihy jiných autorů (Velinský, Griffin), kteří ho titulovali jako Nekolu. I jsem se musela podívat do svého vydání z 90. let a fakt to tam je. Žila jsem v bludu!!!

Při čtení jsem musela polemizovat s Griffinem, který RŠ do Stínadel posílal jako na trh a hoši tam trávili snad víc času než na Druhé straně. V 2. dílu původní trilogie je však uvedeno: „Loňský rok byli ve Stínadlech několikrát, před několika dny už také zase jednou – ale ani tolik výprav je nedovedlo zbavit pocitu stísněnosti. Dostavil se vždy, jakmile překročili Rozdělovací třídu a vstoupili na území Stínadel, té nebezpečné a podivné čtvrti města.“ (s. 48)

Coby pravověrné Vontce, charakter Rychlých šípů mi přišel poněkud vratký, když po přečtení vzkazu, který ale podle práva patřil Rezavým klíčům, šli chlapci vykopat kroniku na Červené schody. A vůbec jejich potřeba sjednocovat Stínadla a měnit poměry – to je přece všechno záležitostí Velkého vonta a Rady! (s. 234: „Čeká nás tolik důležité práce! Víte, že chceme sjednotit celá Stínadla! Uklidnit je, uspořádat! Musíme do toho! Musíme!“) Jako dospělý čtenář jsem tíživěji vnímala i Bublinův skon. Proč se hoši do Stínadel nevydali dříve? Proč se nemohli domluvit se Žlutým květem dřív? Sami zpětně litovali, že kronika neměla takovou cenu A ač sami obviňovali Daneše a jeho partu z toho, že Bublinu vnímají jako obyčejné zvíře, nechovali se tak k němu i oni sami? Možná to zrcadlí období, v němž se příběh odehrává, kdy lidé nechovali takové sentimentální city k mazlíčkům, ale kdykoli tyto pasáže čtu, je mi to velmi líto. Z pohledu Druhé strany nerozumím rozhodnutí pejska pohřbít ne na nějakém jiném místě, např. spjatém s výlety, ale ve Stínadlech.

A bacha, na rozdíl od Čechovy mapy, domnívám se, že Bekov a Tovární čtvrť jsou jedno a totéž!

yellowbanna
yellowbanna
19.10.2023 5 z 5

Četli jsme a poslouchali dál a dál...Záhada hlavolamu už nám nestačila. Děti ani nedutaly.

dájavídek
dájavídek
23.07.2023 5 z 5

Tahle kniha se mi velmi líbila. Byla napínavá a akční.

Lele61
Lele61
22.07.2023 5 z 5

Volné pokračování předchozího románu Záhada hlavolamu. Zdánlivě ztracený "ježek v kleci" se znovu objeví na scéně a navíc se pomalu schyluje také k volbě Velkého Vonta. Čtenáře čeká další porce napínavých dobrodružství kluků z Rychlých šípu. Napsáno stejně dobře a čtivě jako první díl :-)

Petra-Nela
Petra-Nela
16.04.2023 5 z 5

Přečetla jsem další díl Foglarovy triologie, co dodat. Je to výborný spisovatel, nemám slov.

georginaa
georginaa
16.04.2023 5 z 5

Druhý díl byl stoprocentně napínavější, Ježek zůstal ve stoce a plno kluků si myslelo, že je navždy vše ztraceno. Dokud se opět neobjevil a s tím i velké pátrání po tajemství, které ježek ukrývá. Rychlý šípy se opět dostávají k tajemství a pomůžou i k hlasování nového Vonta.

ddkk
ddkk
23.01.2023 5 z 5

Pokračování dobrodružství Rychlých šípů ve Stínadlech nijak nezaostává za prvním dílem. Tajemní Vontové volí svého šéfa a stejně jako my, tehdy malí čtenáři, žasnou nad jejich historií...Foglar přesně věděl, jak zaťukat na dětskě srdéčko.

Na Foglara stála kdysi dávno naše mamka frontu před knihkupectvím. Od té doby ho máme, trochu očteného, v knihovně. Ceká na vnuky. Jsem zvědavá, co na něj po tolika letech řeknou...

Mimochodem, díky Stínadlům jsem už nikdy nezapomněla na starobylý strom ginkgo biloba. A užasla jsem, když jsem ho po letech konečně in natura uviděla u vchodu do své alma mater...

ThomasRuhe
ThomasRuhe
02.11.2022 3 z 5

Knihu jsem si vybral do čtenářské výzvy. Styl jakým je příběh napsaný mě moc neseděl, ale chápu, že už dávno nejsem cílová skupina čtenářů. Hodnotím jako slušný průměr.

Hakate
Hakate
23.08.2022 5 z 5

Autor, který mě provázel dětstvím, skvělé dobrodružné knihy, po kterých by měla sáhnout hlavně dnešní generace.

Jedna z nejlepších.

Obelix15
Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Základní četba každého plantážníka. Jedna z mých oblíbenějších od tohoto autora.

annes
annes
12.02.2022 4 z 5

První díl je rozhodně jedinečný, nicméně další příběh s Rychlými šípy byl super.

Pytlík
Pytlík
22.01.2022 5 z 5

Byť ne tak dobré jako předchozí díl, stále na plný počet hvězdiček. Vadilo mi, že Stínadla už nejsou tak tajemná a nepřátelská, a taky ten Bublinův osud mě zasáhl. A taky ten konec... v dětství pro mě byla Stínadla čtvrtí, kde bych chtěl žít, místo, které mělo parádní atmosféru... a na konci Foglar napíše, jaké to bude krásné, až se ta nezdravá Stínadla zboří a všude budou krásné široké ulice plné slunce! Taková zrada!

icezero
icezero
16.01.2022 3 z 5

Pro mě je hodnocení tak trošku ovlivněno věkem. Už nějakou dobu nejsem cílovou skupinou, přesto přiznávám, že Foglarovky mají své kouzlo.
Nové příběhy Rychlých šípů v probouzejících se Stínadlech po objeveni ztraceného odznaku Velkého Vonta jsem četl kdysi dávno a teď se k nim v rámci výzvy vrátil. Nejspíš díky věku už kniha netáhne tak jako dřív, ale i tak se čte rychle a příjemně. Ale Záhada hlavolamu mi přišla lepší

Dvounožec
Dvounožec
01.01.2022 5 z 5

Možná až na ten trochu přeslazený konec ani o chlup horší jako Záhada hlavolamu. Neuvěřitelně poutavé a napínavé jako Záhada i ve 32 letech.

Hani77
Hani77
27.12.2021 5 z 5

Některé pasáže mi přišly naivní, ale nejsem cílová skupina a jako dítě bych to tak necítila. Kniha mě přitáhla a nepustila, dokud jsem nebyla na konci, tak musím dát pět. Hezká vzpomínka na dětství.

Meda77
Meda77
27.11.2021 4 z 5

Pokračování legendární klasiky, která neutekla ani filmu, není potřeba komentářit.Stejně jako díl první suprová v letech minulých a bude i v letech budoucích, protože takové klenůtky už v české knižní tvorbě neuvidíte.