Stín modrého býka

Stín modrého býka https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17761/bmid_stin-modreho-byka-j0e-17761.jpg 4 151 48

Historický román s fantastickými prvky nás zavádí do české kotliny čtvrtého století, kde dochází ke konfliktu mezi zájmy tamních knížat, vzdálené římské říše a vymírajícího národa keltů. Františka Vrbenská a Leonard Medek zpracovali text zkušeně a s přehledem, až je těžké odhadnout, co je jen fikce a co se mohlo doopravdy stát…... celý text

Přidat komentář

stanislava9718
18.01.2024 3 z 5

Příběh trochu fantastický z období starověku mi dal trochu práce se začíst, i když je to mé oblíbené téma, zvláště, když je zasazeno do oblasti současných českých zemí. Autoři mohli čerpat z nemnoha historických pramenů a popsovali se příběhem se ctí.

Malarkey
14.09.2023 4 z 5

Nedokážu si představit, kolik času muselo autorům dát, aby dokázali tak věrohodně popsat prostředí, které věcně popsáno prakticky nikde není a většina historiků čerpají spíše z domněnek nebo z kusých informací římských kronikářů. Už to si zaslouží obdiv a absolutní pozornost.

Stín modrého býka se totiž odehrává někdy kolem 4. století někde v oblasti dnešních Čech. Což není zrovna úplně běžný každodenní námět, co si budeme povídat.

Námětu se ale chopili dva profesionálové na slovo vzatí - Leonard Medek a Františka Vrbenská. Oba jsou perfekcionisti a oba rádi jdou do detailů. Výsledkem tak je jedinečná kniha, která úplně nenaláká na příběh, jako spíš na prostředí, tradice a pravidla doby, která je pro nás nejen dávnou minulostí, ale i mnohdy velkou neznámou.


ludek.n
14.09.2023 5 z 5

Příběh na pomezí historie a fantastiky, který sepsali Leonard Medek a Františka Vrbenská, je nádhernou ukázkou toho, jak pracovat s historickými fakty, zasadit je do kontextu doby a vybudovat kolem nich živé, čtivé a plnokrevné vyprávění s pevnou strukturou, dechberoucí zápletkou, řadou nečekaných zvratů a konečně i plejádou úžasných, nepodbízejících se postav v čele s "Šíleným tanečníkem" Krakem Maeg Branem. Příběh o ztraceném boiském pokladu, o cti, odvaze, bolesti, strachu i pomstě, o poslání, odhodlání, vůli a nezlomném duchu, o touze, zklamání a snad i lásce, plyne jako voda řeky ke své deltě. Občas si poskočí na kamenech, v divém a zběsilém víru se točí, pění a strhává všechno bez rozdílu, aby se vzápětí zklidnila a rozlila doširoka. Tuhle má podobu křišťálově průzračné bystřiny, tamhle je zase stojatá, bahnitá tůňka. Je to zemité, drsné, nezkrášlené vyprávění, z něhož stříkají krev, pot a slzy. Cítíte každou kapku, jež vám dopadne na kůži. Tohle se nedá obejít, podlézt nebo přeskočit, tímhle se musíte pročíst od prvního písmene až na samotný konec, prožít si celý ten bohatýrský příběh. A vězte, že budete královsky odměněni.

Atuin
22.06.2023 4 z 5

Je tam hodně vaty, o tom žádná. Někde je to více, někde méně žádoucí. Nicméně atmosféru to má vybudovanou a to právě tím historickým kontextem, centrem a zázemí, slovenskou mytologií a keltskou doménou.
Příběh sám není až tak důležitý, dokonce není ani výrazně zajímavý, zajímavé je prostředí. S fantastickou to podle mě nemá nic společného ( což vůbec nevadí). Je to historický román s prvky dávné mytologie kdy pohled na dějiny na našem území ( kol kolem) je jako pohled do temných vod v kterých se zrcadlí kde co ...
Nápady skvělé, čtení na pohodu 4*/5

nero 13
17.01.2023 3 z 5

Stín modrého býka je zajímavý náhled na pozdní starověk na našich územích, v době těsně před začátkem stěhování národů, kdy u nás žila směs zbytků Keltů, a různých germánských Svébských kmenů, Markomanů, Kvádů a nejspíše i části Hermundurů.
Čekal jsem podle zdejších komentářů větší pecku, jako je to zajímavé, ale pro mně rozhodně ne tak abych to hodnotil na sto procent.

Luigi1
01.09.2022 5 z 5

Tak to bylo počteníčko.Super.

alekis
13.08.2022 5 z 5

Chvíli trvá, než se čtenářka zorientuje ve spoustě jmen lidí, krajů, měst, osad, řek a hor. Potom zjistí, že se chytila do sítě událostí, která ji nepustí až do konce.
Je to skvělé čtení, kniha mě moc bavila. Jsem toho jakási plná, nechce se mi víc psát, stačí si přečíst předešlé komentáře. Soudím ale, že bude potřeba repete, příběh je to na mou věru docela spletitý, aspoň ze začátku určitě.
Autorům potlesk! Historická fikce z české kotliny, nádhera!

Musím sa poďakovať priatel'ovi z Databázy za odporúčanie. Verím, že bez jeho chvalospevu na túto knihu by som ju asi nevzala do rúk. Ďakujem, kamoš, a čo ďalšie pre mňa ukrývaš v rukáve?

Hellboy12
06.06.2022 5 z 5

Tak toto ma ozaj bavilo... Začiatok bol trošku ťažší ale ani sa nečudujem,ale keď sa ti všetko dalo dokopy moc ma to bavilo... Nečakal som až taký zvrat ale o to viac to bolo zaujímavé... Ďakujem pán Medek za príjemné čítanie

slawa.cap
10.05.2022 4 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu.
Pro mně dost složitá kniha. Hlavní "klaďas" dělá všechno naprosto špatně až se z něj stane vlastně záporák a arcihajzl. Hlavní záporák, kromě svých pochybných pohnutek se chová celkem slušně, o to víc vynikne jeho závěrečné svinstvo. Ostatní mužské postavy jsou většinou nemasné, neslané a každý má snad jen jednu scénu na výsluní, zbytek jsou jen šum na pozadí. No snad až na Warnheriho. Nakonec jediná sympatická mužská postava je Yvur, který zemře hned v prologu. Čest výjimkám, které jsem opomněl.
Takže sympatie musím směřovat k ženám. Bohužel ty jsou upozaděny a dostávají mnohem méně prostoru než by si zasloužili. Obzvláště Mára, tak nějak jsem doufal v mnohem příjemnější vývoj její postavy. Na druhou stranu hlavně ona tady zastupuje fantasy prvek, což nás přivádí zpátky k tomu že mohla dostat více prostoru. Stejně tak Ronwain, která je asi jediná opravdu slušná postava a navíc jedna z mála která nahledí jen na svůj prospěch a pro mně asi jediná opravdu stěžejní postava díla, by si zasloužila mnohem větší prostor.
Kniha je jednoznačně ojedinělá, komplexní příběh v našich lokalitách i když se značnou dávkou "exotiky". A to je zároveň kámen úrazu, pokud se člověk neorientuje v tomto údobí, nebude se orientovat ani v knize. Moc postav, moc národů, moc cizích slov, moc... Jazyk kterým je kniha psaná je příjemný a využívá spoustu dobových výrazu, přesto mi to nějak nesedělo k době kdy se příběh odehrává. Vyjadřování mi přišlo nějaké moderní.
Audio načetl Jiří Pobuda, což je záruka kvality. A určitě se díky tomu zvedlo i mé hodnocení.

fénix56
05.05.2022 5 z 5

Ze začátku mi trošku trvalo, než jsem se zorientovala ve spoustě různých národů a kmenů, které ve čtvrtém století obývaly českou kotlinu. Nicméně pak jsem se chytla a s napětím hltala každou stránku, zda se mému oblíbenci Krakovi podaří úspěšně zakončit jeho cestu za pomstou. Ano, byl tvrdý a nemilosrdný, ale kdo v té době takový nebyl, nepřežil....
Vše bylo okořeněno mírnou dávkou fantasy, což vlastně té době odpovídá. Svět lidí byl propojen se světem bohů, svět živých se světem mrtvých, svět lidí se světem zvířat. Kniha je psána košatým, poetickým jazykem, který trochu vyvažuje drsnost lidí a jejich činů.

A jako bonus mne potěšilo, že jako jeden ze zdrojů použité literatury autoři jmenovali i strýce mého zetě, který se tímto obdobím celý život zabýval.

WolfIssen
18.02.2022 5 z 5

Když jsem začal tehdy od samého počátku jejího vycházení kupovat časopis Pevnost, zapamatoval jsem si tuto knihu z upoutávek v několika číslech. Až dnes, po mnoha letech, jsem se ke knize konečně dostal a ničeho nelituji, snad jen toho, že jsem si ji nepřečetl dříve a prozatím ji nevlastním v papírové podobě. Po vcelku bleskurychlém přečtení (knihu zkrátka nebylo možné přestat byť jen na chvíli číst :-D) jsem ihned vlítl na Databázi a po udělení plného počtu hvězd taky přečetl všechny komentáře, abych se v ničem neopakoval. Superlativy se to jen hemží a mně nezbývá než rozdat souhlasící palce a knihu přesunout taky do Doporučených. Naprostá pecka, strhující příběh na pozadí historických reálií 4. století na našem území !!!

toni-az
16.01.2022 4 z 5

Historický román z doby temné jako hvozdy kolem Daxanametu. Napsáno skvělým až poetickým jazykem, leč jaksi ne zcela pro čtenářovu pohodu. Vadí zejména prakticky absence veškerých sympatických postav, ač chvílemi jsem fandil kterékoli z nich, dokonce i proradnému Arminiovi. Snad jedině Manilius byl vcelku příjemný chlapík, ovšem...

Fantasy prvky nenalezeny, ale vůbec nevadí, i tak to byla velice zajímavá exkurze do doby, o níž se moc nepíše. A pokud ano, tak ne o barbariku, ale spíše o římské civilizaci. Z tohoto důvodu tedy doporučuji, ač jsem se mezi těmi názvy vsí a městeček a vůbec mezi jednotlivými kmeny poněkud ztrácel.

Brilantní načtení audioknihy, jen bylo třeba se oprostit od toho, že hlasy patří postavám z Úžasné Zeměplochy.

Pedro72
03.01.2022 5 z 5

Skvělá, přesná, ale zároveň invenční časová a místní lokalizace a příběh, který v ní dokonale sedí. Magie, která je tak uvěřitelná, až z toho mrazí. Brutalita a proti ní čest a mravnost. To z téhle knížky dělá top české historické fantazy. I když jsem tu knížku četl z papíru jako úplnou novinku, vrátil jsem se k ní v podobě audioknihy. A mohu to doporučit, Pobudovo podání je naprosto originální.
A pozor: Medek a Vrbenská napsali pokračování. Pod názvem Kalné víry Rhenu vyšlo ve sborníku Legendy české fantasy.

zuzana-koubkova
28.12.2021 4 z 5

Z téhle knížky mám dojem, že mnoho nápadů... nikoliv snad čtenářův konec, ale jistý zmatek... Samozřejmě, je to skvělé!!! Ale občas bylo těch linek a příběhů zkrátka moc... prostě celý román na mne působil dojmem, že se na něm podíleli dva autoři (což je nepopiratelný fakt :-) ), a nedokázali jeden druhému říci: Tohle už tam dávat nebudeme...

radimch
18.12.2021 5 z 5

Naprosto magický průlet nad českou kotlinou. Velké poděkování autorům.

Mijagi
15.11.2021 5 z 5

Autorská dvojice Leonard Medek a Františka Vrbenská nás pěšky i koňmo po cestách, ale spíše necestách, na vorech po divokých řekách zavádí do bájné země. Čím hlouběji, tím chudšími, drsnějšími a magickými krajinami procházíme. Tady ale veškerá podobnost s fantasy knihami končí. Onou bájnou zemí totiž není Středozemě ani Zeměplocha, ale budoucí Čechy. Čtenář se tak stává (a ten pocit jsem opravdu měl) jedním z prvních turistů na našem území. Čtvrté století, období vymírání Keltů, nadvláda Germánů a za Dunajem Římané, pro něž tento břeh evropského veletoku spadá do kategorie „zde jsou lvi“. Děj je utvářen z pohledu několika postav a rozkouskován do krátkých kapitol, kdy jednu linku opustíte pro jinou, abyste se k ní ale záhy zase vrátili. A vše samozřejmě směřuje k velkému finále. Připomínalo mi to filmové postupy současných známých seriálových společností, zejména produkcí zaměřených na středověkou a dřívější historii. Jenže Stín modrého býka vznikl v dobách, kdy většina těchto společností ještě nebyla ani v plenkách. Až dvacet let po prvním vydání jsem zjistil, že tento skvost české fantasy (nebo lépe řečeno historické knihy s fantasy prvky) existuje, a to úplnou náhodou, když jsem hledal četbu, kterou bych se naladil na pořádnou keltskou atmosféru před startem stokilometrového pochodu Pražský kelt. Po dočtení jsem kulil oči a měl spadlou čelist. Tohle bylo opravdu něco! A je úplně jedno, že středobodem nakonec nebyla slavná pražská keltská hradiště.

Kenan
10.11.2021 5 z 5

Myslím, že už tu bylo vše napsáno. Spíš než samotný příběh jsem si užívala dobové reálie. Období starověku, jak moc různé obřady, věštění a jiné zvyky ovlivňovaly životy lidí. Klidně to mohlo takhle u nás tehdy vypadat. Zajímavé. Doporučuji.

Witchann
18.10.2021 5 z 5

Skvost české historické fantasy, který mne pohltil do sebe a nepustil až do konce. Má přední místo na mém seznamu knih k znovu-přečtení.

Ramiel
15.06.2021 4 z 5

Krásný historický román s prvky fantasy. Velmi kvituji období, do kterého svůj příběh zasadili. A je vidět, že autoři si nastudovali historické prameny, se kterými umně pracují.

Vestička
05.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Líbilo , jen mi vadilo, že nevím kudy plují. V eknize nebyla mapka. Našla jsem se v Brně, vîm že pluli po Svratce, ale nevím, jak se dostali do Lunu. Po Sázavě, nebo po Labi. Zoufale jsem hledala na netu. Můžu se taky jen domnívat, že Lun, to je budoucí Praha. Fantasy to je asi tak z 1 %. Je to historický, dobrodružný román. Je to detektivka, je to triler. Protože tady jde především o pomstu. A taky o politiku. Fantasy prvky jsou to nejslabší z knihy , až trapné skoro. Mohly být vyškrtnuty, a děje by bylo I tak až moc. Napětí jsem občas nedýchala, bála jsem se skoro o všechny. Už s prvním mrtvým to byl šok.
Dobrá kniha s blbým koncem. Spoiler zakroutila bych jí krkem. A doslov nás zavede do století, kterému se v knihách vyhýbám jak čert křížu. Docela pocit zmaru nakonec, a poučení, že zamilovaná ženská je nebezpečná věc.