Staré americké civilizace

Staré americké civilizace https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45390/mid_stare-americke-civilizace-jLj-45390.jpg 5 14 5

Historie amerického kontinentu, zejména tedy Jižní Ameriky, je i přes půl milénia od jeho objevení obestřžena stále řadou záhad a otazníků. Moderní věda dosud nedokázala uspokojivě vysvětlit vznik a zánik amerických kultur, které na jedné straně měly obdivohodné astronomické a matematické znalosti, na druhé straně žila společnost v podstatě na úrovni doby kamenné. Jak dokázali vybudovat ohromující stavby v nepřístupných místech velehor, nebo naopak v nehostinných tropických pralesech. Kdo vůbec byli, odkud přišli. Kniha předního světového odborníka na dějiny Latinské Ameriky se snaží fundovaně , přesto docela srozumitelně odpovědět na řadu těchto a podobných otázek a přehlednou formou nás seznamuje s vývojem jednotlivých starých indiánských kultur. Závěrem je bohatá bibliografie k dané problematice pro případné záíjemce o detailnější informace.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Vorkolumbische Kulturen. Die grossen Reiche des alten Amerika , 1975


více info...

Přidat komentář

hetzerjoke
15.09.2023 4 z 5

Velmi poučné a zajímavé čtení, jedna z mála knih o středoamerických civilizacích, která není plná obrázků a není pro děti.

Hall3006
21.06.2022 4 z 5

Velice povedená naučná kniha jež osvětlí vývoj osídlení a vzniku říší na Americké půdě. Kniha je již mírně zastaralá, mnoho položených otázek je zde nevysvětlených. Pro počátek hlubšího studia historie mezoameriky a andské planiny však ideální.


Luvák
18.05.2016 5 z 5

I přes částečnou zastaralost stále povinnost pro každého, kdo se zajímá o indiánské civilisace.

Skip
01.12.2014 5 z 5

V knize autor píše o indiánských civilizacích Mezoameriky a andského regionu. Vzal to opravdu důkladně, takže se čtenář dozví spoustu informací o sociální struktuře, zemědělství, ekologii, umění, válečnictví a religionistice tehdejší doby. Porovnává rozdíly ve vývoji obou civilizací tamějších regionů, které svou vyspělostí udivovaly první španělské dobyvatele. Mnohé už se bohužel nikdy nedozvíme, protože španělští duchovní zničili většinu písemných dokumentů jako dílo ďáblovo. Možná jednou bude rozluštěno mayské písmo a budeme vědět víc o civilizaci, která záhadně vzešla a stejně tak záhadně zanikla ještě před příchodem Španělů. O Aztécích je toho známo více, ale o civilizacích andského regionu vypovídají jen kroniky psané po conquistě, protože zde žádné písmo neexistovalo, pouze quipú, uzlové písmo, které však sloužilo spíš jako mnemotechnická pomůcka, nikoliv k zaznamenávání dějů a událostí. No a samozřejmě v obou případech hodně dokumentuje archeologie.

nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Za dobu, která uplynula od napsání a vydání této knihy došlo zcela nepochybně k řadě nových zjištění a doplnění "bílých míst" v historii latinoamerických indiánských kultur. Přesto si myslím, že má smysl tuhle knihu přečíst - člověk přece jenom získá alespoň orientační znalosti o historii této části světa - které měl navíc často poněkud deformované spekulativní literaturou à la Dãniken. A není dnes problém si tématiku, která vás zaujme upřesnit kdekoliv ve světě.

Štítky knihy

Indiáni Jižní Amerika

Autorovy knížky

Friedrich C. Katz
rakouská, 1927 - 2010
1989  91%Staré americké civilizace

Kniha Staré americké civilizace je v

Přečtených23x
Doporučených3x
Knihotéce67x
Chystám se číst6x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x