Léčka v ráji

Léčka v ráji https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18779/bmid_lecka-v-raji-sLA-18779.jpg 4 89 10

Dlouho před filmovými Star Wars, dlouho před gigantickými bitvami, které osvobodily galaxii ze železného sevření Impéria, se odehrává dosud nevyprávěný příběh mladého Hana Sola. V prvním dílu této napínavé trilogie bojuje proslulý lotr, podvodník, pašerák a zloděj o přežití na zlověstné planetě, kde jsou hlavním vývozním artiklem otroci. Byl dítětem bez minulosti, sirotkem živícím se zbytky jídla a vydaným napospas corellianským ulicím, když ho krutý Garris Shrike odvlekl do kočovné skupiny vesmírných zločinců. Teď, o několik let později, si Han, rozhořčený Shrikeovou sadistickou tyranií a hnaný sny o dobrodružství a slávě, snaží vybojovat svobodu. Jeho cílem je stát se pilotem Imperiální flotily. Nejdříve však musí získat letecké zkušenosti, a proto přijme místo pilota na Ylesii - tropickém světě náboženského fanatismu, ilegálních drog a smyslného pokušení... kde sny se hroutí a odkud nelze uniknout.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Paradise Snare , 1997


více info...

Přidat komentář

Zak66
11.11.2023 5 z 5

Na trilogii Hana Sola jsem se nesmírně těšil. Obecně Han Solo patří k mým nejoblíbenějším postavám ze Star Wars vůbec. A první kniha trilogie, Léčka v ráji, je naprosto perfektní začátek. Tolik se toho dozvídáme o Hanově minulosti a člověk najednou na Hana kouká úplně jinak. To co prožil bylo neuvěřitelné a velice drsné, takhle silný příběh jsem upřímně nečekal. Navíc to bylo nádherně odvyprávěné ve formě flashbacků. No a příběh, který sledujeme, je taky pecka. Kromě samotného Hana, což je prostě Harrison Ford jak vyšitý, jsou i ostatní postavy super. A zápletka zábavná. Pěkně budované napětí a zvraty v ději. Nakonec zmíním, že mě velice potěšilo pomrknutí za jedním vyšetřovatelem z CorSecu ;). Už se těším na druhý díl.

Lunďák
21.02.2023 5 z 5

Odhodlával sem se skoro půl roku než jsem zainvestoval do posledních knih SW, které mi chybí. Když jsem zjistil, že mě Trilogie o Hanu Solovi výjde cca na 3500,- dost jsem se zhrozil. Ale vlastně jsem s potěšením zjistil, že mi v knihovně zatím uzrál poklad předešlých autorů SW (Luceno a Zahn).
Léčka v ráji - jedním sloivem a jedním dechem paráda. Nejzajmavější na tom je, že za 234 stran nepadne ani slovo o Síle nebo rytířích Jedi a sklaní fanoušek světelných měčů čte stejně dál. Paráda - jen škoda že není udělaný dotisk, aby si to lidé mohli přečíst bez nutnosti brát si úvěr :D


wullcann38
31.07.2021 5 z 5

Nó od Hana Sola bych čekal něco víc, ale co!
Dost tam vidím věci,osoby kterými pak inspirovali film.
Takže za mě:89,5%

StarPopcorn
15.05.2020 5 z 5

Přečteno za 2 dny, velmi mě to bavilo.

l.e.d
02.01.2020 3 z 5

Tak dočteno a za mě zatím 3*. Uvidíme až dočtu sérii a více SW knih.
Han Solo pro mě byl vždy frajírek, drzej provokatér co žije okamžikem.
A teď ke knize,
tady je Han jako mladej výrostek a některé situace a jeho rozhodnutí jsou hodné desetiletého a ne protřelého podvodníka, který v jeho letech zažil už snad každý podvod.
Stále se opakující miláčku a zlatíčko mi lezlo u Hana vysloveně na nervy.
Ale když tohle pominu tak to bylo pěkné čtení. Postavy zajímavé. Akce dobře dávkovaná. Jen mě mrzelo, že chybí alespoň úvodní popis u zvěře a krajiny a tak jsem často musel na internet.
Těším se na další díl.

Metla
09.08.2019 3 z 5

V souvislosti s televizním reprízováním Star Wars filmů jsem se rozhodla podívat na literární zoubky tohoto universa. Neváhala jsem, kterým dílkem rozsáhlého cyklu začít: A long time ago in a galaxy far, far away byl mým oblíbeným hrdinou Han Solo. Ofoukala jsem tedy vrstvy prachu z citů puberťačky a začala zjišťovat, jak charismatického oportunistu zpracovala prý úspěšná spisovatelka Ann Carol Crispin.
Úspěšná automaticky neznamená kvalitní, zpočátku jsem si připadala jako při čtení fan fiction čerstvé středoškolačky. Naštěstí se styl psaní i fantazie autorky postupně zvedaly a román se ustálil na snesitelném průměru s několika lepšími momenty (k nimž patří například ucházející akční pasáže). Ovšem logika v některých scénách nepotřebovala berle, nýbrž rovnou invalidní vozík. Patetickou milostnou linií jsem se prozívala... připouštím, to je má obvyklá reakce na romantiku. Popis prostředí různých planet a mimozemských ras by zasloužil větší péči - příběh obsahuje minimum Star Wars reálií, atmosféra poněkud absentovala. Nebýt sem tam nějaké zmínky a změnit jméno hlavního hrdiny, mohlo by jít o román z libovolného vesmíru. Přinejmenším mohu uznat, že Hanův charakter srdnatě vrávoral od nejistého hošíka ke známému okouzlujícímu cynikovi.
S výsledkem svého Star Wars experimentu nejsem příliš spokojená: filmy pro mě mají sentimentální hodnotu, na několik PC her nedám dopustit, knihy však zřejmě ponechám skutečným fanouškům. Ann Carol Crispin ve mně vykřesala pouze drobnou jiskřičku zájmu o další osudy Hana Sola a možná neodolám nutkání zjistit, kde se vzal Chewbaca. Uvidíme, jak řekl slepý a šel do kina na němý film. Na tři hvězdy to úplně není, tudíž v duchu beru světelný meč a jednu rozseknu vejpůl... slyšeli jste ten zvuk? 50%

DarthSoren
03.04.2019 5 z 5

Dnes jenom v krátkosti. Léčka v ráji je skvělá kniha s ikonickým Hanem Solem, který je zde na rozdíl od filmu Solo opravdickým a uvěřitelným Hanem Solem se vším, co k němu patří. Velice příjemně a sympaticky působí i vedlejší postavy jejichž interakce s Hanem dodávají knížce kouzlo a ještě víc na uvěřitelnosti. Jednoduchý, ale stejně opravdu zábavný příběh. Právem se tahle trilogie stala jakýmsi "kultem" co se Star Wars týče. Plné hodnocení.
Ano, Jenos Idanian mi taky hned padl do oka :D

AuroN
24.07.2018 4 z 5

Ikonická trilogie o Hanu Solovi je jednou z mých nejoblíbenějších knižních sérií v rámci dnes již neplatného Expandovaného univerza. Jak je již z názvu zřetelné, na své si přijdou především přední fanoušci nechvalně proslulého Hana Sola, který zde však ještě zatím není tím neohroženým hrdinou, jak ho známe z filmů. Nene, román Hana představuje jako sedmnáctiletého (ale přesto ostříleného) chlapce, který touží po tom, utéct od svého současného "chlebodárce" a hnát se za svobodou a kariérou i Impéria. Jak je uvedeno v anotaci, jeho cesta ho zavede na neobyčejné místo. Ráj, jevící se jako spirituální útočiště pro ty, kteří nějakým způsobem ztratili směr. Nicméně pod tímto zbožným kabátkem se skrývá neradostná pravda, jejíž podstatu Han brzy odhalí.

Úvodní díl trilogie představuje spoustu nových a sympatických charakterů, z nichž se později stávají Hanovi společníci nebo také nepřátelé a provází čtenáře poutavým dobrodružným, ale hlavně velmi čtivým příběhem. Při čtení jsem postřehl také několik veselých easter eggů, které mi vykouzlily úsměv - viz. Jenos Idanian. Co mě ale na knize zaujalo hodně, je jakási taková zvláštní sympatická obyčejnost, která je tak nějak všude kolem. Nejedná se o žádné galaktické dobrodružství nebo záchranu galaxie, ale o příběh chlapce, který se snaží protlouct životem a získat to, po čem touží. Nevím proč, ale mně to stačí. Fakt je to dobré.

+ zajímavé charaktery
+ pěkný příběh
+ kouzlo knihy

- za slabší článek považuji flashbackovou část. Pro pochopení je asi ale nezbytná.
- děj není úplně nepředvídatelný

celkové hodnocení: 85%

frantisek6180
28.06.2017 5 z 5

Knihu jsem četl po delší době znovu a jako vždy jsem s ní byl nadmíru spokojen, pro každého fanouška SW nutnost, škoda jen, že má děj celkově tak rychlý spád! ;-)

Palorizek85
22.05.2016 5 z 5

Co dodat? Výborná kniha, kterou jsem přečetl za 2 dny. Poukazuje na úvodní roky Hana Sola a dobře popisuje, jak se z Hana stal pašerák. Už se nemohu dočkat na čtení druhého dílu.

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

Ann Carol Crispin
americká, 1950 - 2013
2005  85%Léčka v ráji
2005  85%Huttský gambit
2005  86%Úsvit rebelů
1996  84%Čas pro včerejšek
1993  83%Syn včerejška

Kniha Léčka v ráji je v

Právě čtených2x
Přečtených133x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených11x
Knihotéce81x
Chystám se číst22x
Chci si koupit20x
dalších seznamech4x