Revan

Revan https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261328/bmid_star-wars-revan-7XC-261328.jpg 4 220 32

Na okraji galaxie číhá monstrózní zlo, chystající se rozdrtit Republiku. Zastavit ho může jen jeden Jedi, odvržený svým vlastním řádem... Hrdina, zrádce, dobyvatel, zlosyn, spasitel – tím vším byl muž jménem Revan. Z Coruscantu odletěl jako Jedi, rozhodnutý odrazit útok Mandalorianů. Vrátil se jako stoupenec Sithů, odhodlaný zničit Republiku. Rada Jediů vrátila Revanovi původní život, cenou za vykoupení však byla jeho paměť. Zůstaly mu jen noční můry – a hluboký, přetrvávající strach. Co se stalo za Vnějším okrajem? Co mu brání vzpomenout si a zároveň zapomenout? Jistý si může být jen jednou věcí: samotné základy Republiky ohrožuje cosi temného. Revan netuší, jak hrozbu odhalit, natož zneškodnit. Nikdy nečelil mocnějšímu a ďábelštějšímu protivníkovi. Jeho úsilí je dost možná odsouzeno k nezdaru, ale zastavit ho může jen smrt.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars - The Old Republic. Revan , 2011


více info...

FiFoj
FiFoj
28.12.2023 4 z 5

Příjemné a poutavé dobrodružství navazující na legendární KOTOR, který nejen rozšiřuje, ale také vysvětluje některá slepá místa z původní dnes již kultovní hry. Úvod je trochu kostrbatý, avšak příběh pak chytí svižné tempo, které je stabilní až do konce. Pro fanoušky povinnost.

Díra_na_trhu
Díra_na_trhu
19.09.2023 5 z 5

Lidi, kteří jsou hrozně šikovní, ale nemají jasno v tom, co chtějí, to mají těžký. Revan by mohl vyprávět.


ArkAngel
ArkAngel
06.03.2023 3 z 5

Dnes již nekanonický příběh ze světa Star Wars ukazuje čtenářům, co se dělo s Revanem po událostech videoherního KOTORu. Potěšilo mne, když jsem si mohl o svých oblíbených postavách počíst, ale samotný děj mi nepřišel nijak zajímavý, ještě když velká část knihy o Revanovi vlastně ani nebyla, neboť se střídaly jeho kapitoly s lordem Scrourgem a také Bastilou a Meetrou. Atmosféru si kniha ale jinak drží na stejné vlně, jako herní tituly ze Staré Republiky, což je rozhodně plus, ale Revana by to chtělo přeci jen o trošku více.

memphisz
memphisz
07.08.2022 4 z 5

Původně jsem čekal, že jde o knihu popisující Revanův legendární příběh, který se odehrál ve hře Knights of the Old Republic. Jaké to zklamání, když jsem se na začátku knihy dočetl, že jde v podstatě o nové pokračování. Navíc se postava Revana půl na půl dělila o prostor s jistým Sithem Lordem Scrougem a jeho vlastním příběhem. Ze začátku mě to tedy příliš nechytlo. Ale od momentu pátrání po Mandaloreově masce a historii a schopnostech císaře sithského impéria to nabralo výborný spád. Další dílek do dějin Sithů a hvězdných válek z historie staré tisíce let před událostmi filmů.

DK_Ronie
DK_Ronie
15.09.2021 5 z 5

Za mě naprostá lahůdka :o)

Nedělalo mi problém se začíst už od začátku, jak tu někdo vytýkal - ale ano, pak dál to mělo čím dál tím větší hype a spád :o) Líbily se mi snad všechny postavy. Nicméně Revan... no chápu, proč má tolik fanoušků a bývá označován za jednu z nejoblíbenějších postav SW universa. Pro fanoušky SW určitě povinná kniha. Obsahuje i řadu zajímavých informací. A čím dál tím víc těm knihám obecně přicházím na chuť. Karpyshyn je borec, protože tato kniha i trilogie Darth Bane jsou výborný a člověk to zhltne jak malinu. Což teda neznamená, že bych neuvítal, kdyby někdo tyhle knihy zfilmoval (a nepodělal to)... :o)

SPOILER:
No a jak tu někdo psal - v momentě, kdy nastoupil Revan na Nyriss... jako - what the fuck? :o) Celkově v té knize několik důkazů toho, jak je to badass postava (i to, že u císaře hned nezdechne, na rozdíl asi tak od každého - nechápu, jak v nějakém žebříčku nejsilnějších sithů nemohl tento císař být vůbec zmíněn, podle mě měl být na prvním místě).

Aneisreading
Aneisreading
12.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Jedná se o první sw knihu z legend, kterou jsem četla a musím říct, že se to četlo samo. Styl psaní byl poutavý a je hodně znát, že autor star wars zná, a tak nějak jsem si uvědomila, že knihy mají zkrátka něco do sebe. Některé aspekty síly, Sithy a Jedie kniha popsala lépe jak Canon.

Je pravda, že ze začátku mi trvalo se začíst, ne kvůli stylu psaní, ale spíš kvůli pozvolnému rozjezdu děje, takže tam mě to tolik ještě nebavilo, linka s maskou Mandalora mě moc nebavila ani jsem moc nechápala její smysl pro budoucí děj. No a pak co se týče druhé části knihy, tak to už byl slušný hype. Mělo to skvělý spád, žádné zbytečné remcání a opisování okolo, jen teda co se týče toho konce, mi vadí, jak to bylo strašně otevřené...ta myšlenka byla fakt hezká, mělo to přesah a i to, jak je Scourge zradil mi přišlo docela reálný jak ze života, ale měla jsem prostě pocit, že kniha je v tomhle nedokončená, chápu, o co se snažil autor, ale působí to lehce já nevím...odflákle? Zároveň se mi ale líbila ta myšlenka Bastily a o co Revan bojoval, to bylo moc pěkné.

Zak66
Zak66
09.07.2021 5 z 5

Naprosto bombastická knížka o mé nejoblíbenější postavě ze Star Wars universa. Začátek má sice trochu pomalejší rozjezd, ale zbytek je naprosto skvělý a konec absolutně dechberoucí. Postavy Scourge, Meetry a Canderouse fungují parádně a Revan tu exceluje. Moc se mi tu líbí vztah Revana a Bastily. Krásná spojitost se hrami KOTOR, KOTOR 2 a The Old Republic. Povinnost pro každého fanouška Star Wars.

PS: Po druhém přečtení ještě lepší. Za ty dva roky od prvního přečtení jsem se s mnoha postavami ještě více sblížil. Kniha Revan se stala právoplatně mojí nejoblíbenější knihou vůbec!

vojta888
vojta888
06.03.2021 5 z 5

Skvělé pro všechny milovníky star wars .

StarPopcorn
StarPopcorn
30.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Přečteno za chvíli, prostě se od toho nedá odtrhnout! Za mě je Revan nejlepší charakter celého SW Universa a postavy z Nové trilogie se proti němu můžou jít zahrabat :)
Jeho fanoušky určitě tato kniha potěší, zvlášť moment, když těsně po jeho osvobození přijde Nyriss :) Canderous je stejný jako ve hře, takže naprosto výborný. Bastila a Meetra mi též sedly. A Scourge je taky brilantně napsaná postava. Do každého charakteru se člověk dokáže výborně vcítit. 5/5*

Köttur
Köttur
03.10.2020 5 z 5

Spolu s Baneovou trilogii je Revan jednou z nejlepších knih, která ve SW universu kdy vyšla. Dobře zpracované postavy, dějová linka nemá chybu, nenudí vás a nějakou akci najdete skoro na každé druhé stránce. Co mě osobně zklamalo byl ten konec, to prostě proč?

daniel6725
daniel6725
24.08.2020 4 z 5

Kultovní postava z kultovní RPG hry Knights of the Old Republic a vysvětlení, co se s ní stalo po zničení Star Forge. Povinnost pro každého pravého fanouška Star Wars. Strhující jízda od začátku do konce.

Sorrangar
Sorrangar
11.04.2020 4 z 5

Velmi poutavý příběh, který určitě potěší všechny fanoušky postavy Revana. Plynule navazuje na hru Knights od the Old republic.

Ailee
Ailee
25.03.2020 4 z 5

Po fiasku Úsvit rytířů Jedi - Do prázdnoty, jsem se další knihy ze starého universa trochu bála, ale naštěstí zbytečně. Příběh se trochu táhl, protože je vyprávěný ze dvou důležitých stran, ale ač mi tam chybělo trochu víc akce, dalo se to vydržet. Ale ten konec! Krucinál, to mě štve! Ale chápu ho. Někdy je prostě třeba ustoupit, aby partii mohl dohrát někdo jiný. Snad mi odpustíte toto přirovnání, ale přeci vám to nevyspoileruju. :-)

Revasol
Revasol
29.01.2020 5 z 5

Kontext. Všechny Star Wars filmy mě nechávají chladným (Rogue One bylo skvělé). Co ovšem miluji je tvorba pramenící v kdysi legendárním herním studiu Bioware. Old Republic (Stará Republika). Hodnocení je tedy cíleno na stejně postižené kolegy a kolegině. Hrál(a) si hry Knights of the Old Republic (KOTOR)? Umíš číst? Umíš číst knihy? Pak je Revan povinností. Společně s trilogií Darth Bane se jedná o nejlepší počin v češtině ze světa Staré Republiky. Jako milovníka příběhů prvních sithských lordů (zasazení není v době prvních lordu, pouze odkazuje) jsem se vyžíval v popisu prostupování temnou stranou Síly. Sladkou tečkou je fakt, že série KOTOR i kniha Revan pochází ze stejného pera, takže silně doporučuji knihu číst po dohrání obou dílů. Nemohu však říci, jak bude kniha působit na neznalé herní série KOTOR.

davidurban1973
davidurban1973
11.09.2019 5 z 5

Vynikající příběh z historie star Wars univerza. Velmi ctive napsáno.

JohnyShorty
JohnyShorty
04.01.2019 5 z 5

Bavilo, Revan je kultovní postava.

muchtarka
muchtarka
07.08.2018 3 z 5

Na knížku jsem se těšila, jelikož Revan je od KOTORů moje asi nejoblíbenější SW postava. Bohužel jsem ale na rozpacích. Kniha se bezvadně čte, děj ubíhá rychlým tempem (někdy až moc), postavy jsou aspoň zpočátku hezky vykreslené. Ale jednoduše tomu něco chybí, vše spíš působí jako zkratkovitý popis příběhu než jeho vyprávění. Chvílemi se děj zdá být prázdný, postavy postupem času tak nějak ztratí svůj charakter. Konec Revanova příběhu je pak jedno velké zklamání.
Pokud bych to měla shrnout, kniha je plná protipólů, chvílemi skvělá, pak zase těžký podprůměr, chvílemi mají postavy své pevné charakteristiky, aby z nich záhy byly jen prázdné schránky. Ale možná jsem jen právě z lásky k této postavě měla přílišná očekávání.
Knihu pro fanoušky rozhodně doporučuji, kvůli doplnění příběhu, ale pokud budete čekat i nějaký větší literární zážitek, nedočkáte se.

DarthSoren
DarthSoren
20.03.2018 5 z 5

To bylo ultimátní! Už z dob rpg hry Knights of the Old Republic je Revan mojí nejoblíbenější postavou ze světa Star Wars, takže možnost přečíst si rozšíření jeho příbehu jsem využil a byl to pro mě nepopsatelnej zážitek. Na té knížce se mi líbilo snad všechno, Scourgeova linie, vysvětlení císařovi moci, nastínění historie sithských lordů, Meetřino pátraní a samozřejmě Revanova příběhová linie. Ani neznalost her a Revanova životního pozadí podle mě není veliký problém - v knize jsou základní fakta vysvětlena v dostatečné míře. Mnozí z vás apelují na to, že Revanova linka byla slabší a poněkud méně výživná, váš názor vám neberu, kolik lidí, tolik chutí; ale já osobně jsem byl úplně spokojený a mám za to, že všechny postavy dostali prostoru tak akorát. Mrzí mě jedině ten závěr, který byl napsaný fenomenálně, ovšem je dosti smutný. Doteď byla moje nejoblíbenější kniha ze SW (a vlastně i vůbec) Darth Bane: Cesta zkázy, ale teď... fakt nevim, asi to vyjde nastejno a všude budu odteď jmenovat obě knihy spolu.

Thrawn89
Thrawn89
17.12.2017 5 z 5

Ve filmovém světě prý vznikají dva nové projekty a sice nová SW trilogie a také hraný seriál. Vše má být zcela nezávislé na současné sáze. Doufám, že to bude ze světa staré republiky, protože v knižním světě stará republika jasně vládne. Spolu se sérií Darth Bane a knihou Darth Plagueis další kniha plná temné strany ve své nejniternější podobě, vyšperkována osobou sithského císaře, pravděpodobně nejmocnějšího sitha všech dob.
Musím však souhlasit s Gambit12, že postava Revana je trochu zklamáním, především jeho dějová linka v první části knihy je trochu slabší ve srovnání s tou Scourgovou. Druhá část knihy, kdy se obě linky propojí je však prostě skvělá a závěr dechberoucí. Kniha je určitě přístupnější pro hráče KOTOR, ale věřím, že i pro ostatní bude dobře stravitelná.

Gambit12
Gambit12
16.12.2017 4 z 5

(SPOILER) Od této knihy jsem měl poměrně velká očekávání, nicméně výsledným dojmem je mírné zklamání. Nikoliv příběhem, ale postavou samotného hlavního protagonisty Revana.
Základním problémem s Revanem je, že při hraní KOTORu tuto postavu formuje sám hráč, promítá do ní své pocity, názory i svůj morální kodex a ve výsledku právě hráč rozhodne o tom, jestli se postava přikloní na světlou či temnou stranu Síly. V knize je Revan jednoznačně na straně světla, ačkoliv je sice trochu osvícenější a méně dogmatický, než zbytek řádu Jedi, není v jeho povaze ani stopy po minulosti hrdiny Mandalorianských válek a bývalého Temného pána ze Sithu. Výjimkou budiž způsob, jakým se vypořádá s Darth Nyriss.
Ano, dle oficiální verze (teď už součásti Legends) se Revan obrátí zpět na světlou stranu Síly a stane se zachráncem Republiky, přesto jsem očekával, že bude povahově přece jen blíže Anakinu Skywalkerovi než Obi-Wan Kenobimu.
Co ovšem musím v příběhu vyzdvihnout, je postava Scourge, která exceluje právě tam, kde Revan selhává. Scourgeova dějová linka mě bavila o moc víc, než Revanova, což rovněž není úplně plusem u knihy, jejíž hlavní postavou je právě Revan.
I přes všechnu moji kritiku hlavní postavy se jedná o nadprůměrné dílo, nicméně jsem si jist, že ti, kteří dohrávali KOTOR na světlé straně Síly budou knihou nadšeni více než já.

Štítky knihy

Star Wars herní adaptace

Autorovy další knížky

Drew Karpyshyn
kanadská, 1971
2015  89%Revan
2009  92%Darth Bane: Cesta zkázy
2009  73%Zjevení
2010  73%Vzestup
2011  74%Odveta

Kniha Revan je v

Právě čtených7x
Přečtených297x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených29x
Knihotéce156x
Chystám se číst70x
Chci si koupit34x
dalších seznamech3x