Darth Bane: Cesta zkázy

Darth Bane: Cesta zkázy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26752/bmid_darth-bane-cesta-zkazy-mFl-26752.jpg 5 295 40

Star Wars - Darth Bane série

1. díl >

Příběh ze staré republiky. První svazek trilogie o legendární postavě řádu Sithů. Dessel pracuje jako prostý horník v cortosisových dolech. Protože ho pronásledují nenávidění republikoví vojáci, nechá se naverbovat do sithské armády, v jejíchž řadách se zúčastní krvavých bojů proti Republice a Jediům. Díky svým výjimečným vůdčím schopnostem, lstivosti a brutalitě si brzy získá pověst vynikajícího vojáka. Jeho nadřízení s ním však mají ještě daleko větší plány. A tak si Dessel změní jméno na Bane a jako akolyt v sithské akademii začne studovat tajemství temné strany Síly. Skutečná zkouška ohněm ho však teprve čeká. Musí zavrhnout svaté tradice a popřít vše, co se dosud naučil. Jen tak se dokáže cele odevzdat temné straně a pochopit dávno zapomenutou moudrost prvního ze Sithů, která jediná vede ke konečnému cíli – absolutní vládě temna.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars: Darth Bane Path of Destruction , 2006


více info...

Přidat komentář

majxik
27.01.2024 4 z 5

Kniha nás provází problematikou Sithské komunity a ukazuje jaký může být střet mezi starou progresivní generací s mladou konzervativní částí. Zároveň i poukazuje na problémy společnosti, která se snaží demokratizovat a mít rovnoprávnost příliš rychlím způsobem a jak může být tento režim křehký. :o) Jsem rád že na tuhle knihu jsem narazil, bylo to hezké počtení a pokračuji druhým dílem.

Frizer
18.12.2022 3 z 5

Dobrý úvod do temné strany síly a vzestupu Sithů. Bane je fajn postava, ale příběh má trochu menší rozsah a hloubku, než bych doufal. 3,5 někdy budu pokračovat dalším dílem.


FantasyCZech
27.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Tohle je ten nejlepší Star wars román co jsem kdy četl. Nádherné napsané, autor do podrobna vypráví Desovy pocity, jak dokázal svůj vztek přeměnit v sílu a zbraň proti druhým, a jak svými myšlenkami dokázal vyprovokovat vojáky ve hře ve svůj prospěch. Určitě doporučuji koupit, a i další díly ze série. Za mě 11/10⭐

memphisz
22.07.2022 4 z 5

Legenda o vzestupu Darth Banea, mocného pána z řádu Sithů, který znovuzavedl pravidlo dvou - mistra, který má moc, a učedníka, který po moci touží.

Karpyshyn nás zavádí tisíc let před děj filmů, do období staré republiky, ve které zuří odvěká válka mezi řády Sithů a Jediů. Zatímco Jediové sbírají nevinné malé děti, aby se staly padawany a válečníky v jejich Armádě světla, Sithové vyhledávají odmítnuté a životem trápené jedince s nadáním Síly. Ty pak učí na své akademii, aby je uvedli do Bratrstva temnoty.

Bane je vhodný adept na temného pána ze Sithu - celý život zažíval jen utrpení, odstrky, nenávist a bolest. Jeho nadání v Síle je však neobyčejné. Na akademii se rychle učí využívat Sílu v boji. Je nemilosrdný, bezcitný, ambiciózní a velmi nespokojený se směřováním řádu. Prolézá proto zavržené archivy a učí se od starých a dávno mrtvých mistrů užívajících titul Darth.

Nakonec se zrodí Darth Bane, který chce očistit řád Sithů od slabých jedinců, a znovu zavést tisíce let opuštěné pravidlo dvou - mistra a učně, ve kterých se koncentruje celá temná strana Síly. Nová éra Sithů začíná.

Atlantis
22.04.2022 4 z 5

Na knihy ze světa Star Wars jsem měl zatím jen malé štěstí. Zahn s jeho Thrawnem mě nudí k smrti, béčkové paperbacky z levných knih jsou přesně takové, jak znějí. Ale o trilogii s Banem jsem slyšel jen pozitiva, a tak jsem byl zvědavý. A jako jo, v pohodě. Nejde o knihu, na kterou budu další roky vzpomínat, ale četla se příjemně, děj se až na několik málo zpomalení žene dopředu a hlavně - baví mě Bane samotný. Jsem zvědavy, kam se jeho postava v následujících pokračováních posune.
Bezchybná kniha to není, ale konečně mám pocit, že nečtu SW brak.

DK_Ronie
26.08.2021 5 z 5

Na tuhle knihu (trilogii) jsem se velmi těšil. Dlouho jsem ji nemohl sehnat. Když jsem začal číst první knihu, na malý okamžik jsem zaváhal, zda to bude to pravé ořechové a bude mě to bavit.

Pochybnosti velmi brzy opadly. Des ve válce už mě hodně bavil a akademie byla naprosto špičková. Děj byl výborný, vykreslení postavy na mě tak akorát - velmi uchopitelné/představitelné, kvalitní ale ne na úkor příběhu či akce, která byla taky skvělá.

Jednoznačně doporučuju, jedna z nejlepších záležitostí, co jsem četl.

Zak66
09.07.2021 5 z 5

První díl Baneovi trilogie je jednoznačně jedna z nejlepších knih ze Star Wars vůbec a to právoplatně. Skvělé postavy, nabitý děj, nová i stará místa, prozkoumávání temné strany Síly, mnoho odkazů na hru KOTOR atd. Každý fanda Star Wars by si ji měl určitě přečíst. POVINNĚ!!

PS: Po druhém přečtení ještě lepší. Celou válku Jediů proti Sithům jsem vnímal mnohem více a to i lekce z historie. Bane je prostě naprosto skvělá postava a tahle kniha zůstane navždy klenotem.

StarPopcorn
08.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Tohle je důkaz toho, že Drew Karpyshyn UMÍ psát! Určitě tohoto spisovatele přidávám na svůj seznam největších Star Wars autorů - Hned vedle Timothyho Zahna
Jinak o knize: Velice povedený příběh, i když protagonista je trochu neobvyklý. Ale to vůbec nevadí, právě naopak - Každý má chuť někdy pořádně nakopat zadek Jediům ;)
Banea osobně považuji za nejgeniálnějšího sitha vůbec, protože díky němu starej Palpy vyhrál (Pravidlo Dvou) 5*

kacaav
30.12.2020 5 z 5

Za mě nejlepší kniha tohoto univerza. DOPORUČUJI

Köttur
19.11.2020 5 z 5

Jako první kniha, kterou jsem ze Star wars EU četla, mě Cesta zkázy příjemně překvapila. Darth Bane je Drewem Karpyshynem jako charakter opravdu dobře popsán, při čtení mě neustále mrazilo v zádech a napětí mi nedovolilo přestat ani na chvíli. Za ten měsíc, co jsem knihu měla pujčenou z knihovny jsem, jsem jí přečetla nejméně pětkrát, některé pasáže dokonce vícekrát. Tahle kniha je povinnost pro každého fanouška Star wars.

Jarous108
07.10.2020 5 z 5

Do Sithu! Tahle kniha překonala Labyrint zla v mém žebříčku nejlepších Star Wars knih! A musím říct, že kandidátem na první pozici byla už od prvních kapitol. Kniha obsahuje vše, co by si věrný fanoušek mohl přát: nadávky v republikovém basiku, přehledná pravidla sabaccu, zajímavé střípky informací z Předaleké galaxie (například zjistíte, čím se opíjí wookiové), dokonce jedno staré correlianské rčení takřka intergalaktického významu: "Střez se hněvu odmítnuté ženy." Dále pak odkazy na další SW díla (KOTOR, Revan nebo Letopisy rytířu Jedi...), ale především: učení temné strany Síly. Právě temná strana Síly je v knize podána velice uvěřitelně (uvěřitelně - opravdu, příběh se přeci odehrává v Předaleké galaxii, nikoli na ubohé planetě Zemi, tak proč se držet zpátky?) s důrazem na její přitažlivost, jakožto prostředku k dosažení moci. V jistém smyslu je vzestup Dartha Banea velice inspirující ukázkou vůle. Závěr je napsán velice rafinovaně, protože v něm jakousi formu vítězství (ač možná poněkud hořko-sladkého) mohou uzřít příznivci světla i temnoty. Dílo skvěle uvádí do souvislosti události, které ději dalece předcházejí s těmi v daleké budoucnosti. 5 hvězdiček mi přijde pro tuto knihu ještě málo. Knihu vřele doporučuji, nedávno proběhl dotisk, takže je opět k dispozici.

daniel6725
24.08.2020 4 z 5

Co si budeme povídat. Pro fanoušky Sithů naprostá povinnost. Darth Bane, zakladatel pravidla dvou a jeho počátek. Nádherně popsaná akademie na Korribanu, spousta akce, spousta temné strany Síly. Jediné, co bych vytknul, jsou možná až přehnané možnosti temné strany, ale to je věc, na kterou narazíme napříč příběhy ze Staré republiky.

Ailee
07.05.2020 3 z 5

Tohle mě moc nebavilo. Bylo to jako hooodně dlouhý prolog k dalšímu ději. Postavy jsem si nemohla oblíbit už jen proto, co ztělesňovaly. Měla jsem ráda Dese, ale jen dokud byl Desem. Jakmile se ocitl na Koribanu, šel celý děj do háje. Popisy, potyčky, bitva, která byla na pozadí jen jako křoví... Vlastně jsem to dočetla jen kvůli informacím o Revanovi. Dalšímu dílu šanci dám, snad bude zaměřený více na děj, než na filosofii o temné straně.

Sorrangar
11.04.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších knih SW! Přečetl jsem jedním dechem a nemohl se dočkat pokračování. Stoprocentně doporučuji všem fanouškům Sithů, tohle je prostě nářez včetně obou pokračování.

tomas3272
02.01.2020 3 z 5

Moc pěkně napsané, jak to tehdy bylo. Jedinou výhradu mám, a to, jakým způsobem se Des zbavil všech Sithů. Na můj vkus trochu jednoduché. Mimo to ale super čtení.

Pajdrall
16.11.2019

Úžasný příběh, až moc rychle se čte

venomslav
30.06.2019 5 z 5

Svělý příběh od prostého horníka Dessela až po vládnoucího sitha Bena

Djkoma
05.06.2019 5 z 5

Ze začátku jsem se trochu prokousával stránkami, ale pak se svět okolo Dessela začal představovat v plné kráse. Temní lordi se Sithu, jejich akademie, výcvik, Bratrstvo versus staré učení a postupné odhalování odkazu Staré republiky (především Revana). Jak si Bane vybere jméno a jeho cesta, i přes pár zakopnutí, začíná být jasná, krásně se představují všechny přednosti temné strany. Jako začátek trilogie velice poutavé a odhalující svět velice odlišný od Jediů i filmových Star wars.

lyriq
20.03.2019 5 z 5

Čtivé, místy napínavé, ale co je hlavní: není to naivní a ploché. Není jen dobro a zlo, dobří Jediové a špatní Sithové. Banea a jeho motivaci po většinu knihy čtenář chápe a dost možná s ním i soucítí. Drew rozhodně nezklamal a já brzy popeláším pro dvojku.

Tazz1
01.11.2018 5 z 5

Jako velký fanda Star Wars universa už toho mám spoustu načteno. Ale vždy dosud jen v černobílém vidění, kdy Jediové byli ti dobří a temná strana síly něco nepochopitelného a špatného. I proto jsem sáhl po této knížce a byl velmi příjemně překvapen. Že se bude jednat o o fajn čtení plné napětí a akce, to jsem u tohoto autora nepochyboval. Ale že získám i nový pohled na Sithy a temnou stranu, to mě překvapilo. Dokonce mi v ledasčem je temná strana sympatická. Emoce, vášeň, moc oproti suchopárnému vidění světa očima Jediů. U Banea jsem střídavě pociťoval obdiv a znechucení. Obdiv, jak si šel za svým a odpor, když třeba vyvraždil rodinu i s malými dětmi. Ale vlastně díky němu se uvedlo pravidlo dvou. Jak říkal Yoda, vždy dva jsou , učedník a mistr. Toto pravidlo poté vydrželo tisíce let až do "současné" doby Palpatina a Vadera. Každopádně super čtení a už se těším na další.

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

Drew Karpyshyn
kanadská, 1971
2015  89%Revan
2009  92%Darth Bane: Cesta zkázy
2009  73%Zjevení
2010  72%Vzestup
2011  74%Odveta

Kniha Darth Bane: Cesta zkázy je v

Právě čtených3x
Přečtených399x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených50x
Knihotéce178x
Chystám se číst65x
Chci si koupit33x
dalších seznamech5x