Srpen v zemi indiánů

Srpen v zemi indiánů https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334211/bmid_srpen-v-zemi-indianu-hAn-334211.jpg 4 12 5

Tragikomický příběh rodiny Westonových se odehrává ve velkém venkovském sídle v americkém státě Oklahoma, kam se za svou ovdovělou matkou vracejí její tři dospělé dcery se svými rodinami.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Národní divadlo (Praha)
Originální název:

August: Osage county , 2007


více info...

Přidat komentář

Baru16
17.08.2020 5 z 5

Další z her, ke kterým mám jakousi svou citovou vazbu. Že je Tracy Letts génius dramatu už víme, stačí se podívat na text Zabijáka Joea (například). Ale Srpen v zemi indiánů předčil veškerá má očekávání. Zůstala jsem po přečtení s otevřenou pusou, slzama v očích a husí kůží po celém těle. Při čtení mě nikdy moc nemrazilo, ale u tohoto dramatu jsem cítila, jak mě každé slovo zasahuje hluboko do srdce.

sharik
12.12.2019 5 z 5

Před lety jsem viděl divadelní hru, pak film. Obojí neskutečná síla o snaze a nemožnosti vymanit se z rodinných vazeb, o manipulaci, plné emocí. Vlastně jedna z nejemotivnějších her, co jsem viděl. Chtěl jsem si dlouho přečíst i text samotný, ale nemohl jsem ho nikde sehnat. Nakonec se mi podařilo najít Lettsovu hru v angličtině... Rozhodně stála za to hledání! Pokud znáte nějakou kvalitní inscenaci, nebo nakonec i film (jiný jen v málo věcech než hra samotná), asi víte, co čekat. A že to je prostě pecka ;).


lucie.8
18.11.2019 2 z 5

Nebýt výzvy 2019, tak bych se k této hře asi nedostala. A o nic bych nepřišla.

ANDY28
12.06.2019 5 z 5

jsem nadšená!!!! jedním slovem úžasně napsaná divadelní hra, přečtena rychle, dostala se mi do ruky díky výzvě - prostě BOMBA! Doporučuji

mirektrubak
01.05.2017 5 z 5

Viděl jem tuhle divadelní hru někdy začátkem desetiletí ve Stavovském divadle a pořád si pamatuji na ten intenzivní zážitek, který jsem si odnesl.
Teď jsem si po nějaké době hru přečetl a i napodruhé to bylo něco.
Srpen v zemi indiánů totiž spojuje to nejlepší z Tenesee Williamse a Martina McDonagha - rozebere vztahy ve třech generacích jedné oklahomské rodiny a ukáže divákům odvrácenou stranu všech jejich členů. A udělá to nelítostně, úplně bezohledně - takže se křičí, lidé se fyzicky napadají, padají ta nejsprostější slova a nikdo nikoho nejen že nešetří, ale naopak neváhá využít jakoukoli slabost "soupeře".
Zároveň se to odehrává v dokonalém divadelním rytmu, bez zbytečných dlouhých monologů - a se spoustou dialogů a vět, které nutí čtenáře/diváka přemýšlet o svých vlastních vztazích.
Zkrátka brutální zážitek, který se mi z hlavy jen tak pryč nedostane.

Štítky knihy

americká literatura divadelní hry Stavovské divadlo

Autorovy knížky

Tracy Letts
americká, 1965
2009  83%Srpen v zemi indiánů

Kniha Srpen v zemi indiánů je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce2x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x