Spolubydlící

Spolubydlící https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167590/bmid_spolubydlici-Evu-167590.jpg 3 294 90

Že někdo vypadá jako šedá myška, ještě neznamená, že nám neudělá ze života peklo. Hledání nového spolubydlícího je pokaždé krok do neznáma. Jenomže Allie Jonesová nemá jinou možnost. Vyhodila z bytu bývalého přítele Sama, protože jí byl nevěrný, a teď potřebuje, aby se s ní někdo podělil o nájem. Hedra Carlsonová jí připadá jako sázka na jistotu. Stydlivá šedá myška určitě nebude pouštět hlasitou muziku a nechávat na podlaze špinavé ponožky. A přece je na Hedře cosi divného. Nepokrytě Alii závidí, jak vypadá a jaký vede život. A pak začnou ty obscénní telefonáty – Allie netuší, kdo jí volá, ale on zná její jméno. Potom se jí ztratí kreditní karty. A nakonec ke svému zděšení zjistí, že Hedřin šatník má naprosto stejný obsah jako ten její. Allie o tom nemá ani tušení, ale její unylá spolubydlící se s ní zdaleka nedělí jen o nájem. Krvavá noční můra právě začíná...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

Single White Female , 1992


více info...

Přidat komentář

ninano
06.03.2023 4 z 5

John Lutz je autor, který píše velice čtivě, i když jeho příběhy jsou mnohdy za hranicí uvěřitelnosti a reality. Kvůli tomu ubírám jeden bod. Tady mě trochu štvala hlavní hrdinka svou trpělivostí, hraničící spíš s hloupostí.

petraj30
14.02.2022 2 z 5

Jediná kladná věc této knihy je, že není moc obsáhlá, takže se dá přečíst během dopoledne. Bohužel, jinak je to hrůza.
O nikom nedokážu říct, že by mi byl sympatický. Co mi ale hodně vadilo, bylo jejich chování, jako by byli všichni nesvéprávní schizofrenici.
Od knihy jsem mnoho neočekávala, ale i přesto to bylo zklamání. Ostatní knihy od Lutze které jsem až dosud načetla, byly mnohem lepší. K této se už nevrátím. Byl to jeden velký omyl a velká nuda. Ani nevím, jak jsem to mohla dočíst do konce


zp87
09.02.2022 3 z 5

Příjemné čtení, ubíhá to. Napínavě stavěný děj, kniha má lehce přes 200 stran, takže žádné zbytečné popisy. Ten konec chtěl ale ještě tak jednu kapitolu, alespoň ze 3 stránky, kde bychom se vrátili v ději k vyšetřování... Mám pocit, že jsem byla o něco ochuzena.
Skoro se mi až nechtělo věřit, že všechno tak 'dobře' dopadlo.

asam
03.02.2022 5 z 5

Děj má spád. čte se dobře. Téma trochu neobvyklé, ale proč ne.
Doporučuji.

-knihomolka-
08.01.2022 4 z 5

Hlavní hrdinka mě po nějaké době začala iritovat svým "klidem". Kdyby si někdo bez mého souhlasu půjčoval a bral mé oblečení a věci, letěl by jak namydlenej blesk! :-D Ale Allie to bere celkem v klidu a neměla jsem z toho pocit, že by ji to nějak zvlášť vadilo. Postava Hedry je pošahaný psychouš, který se neštítí opravdu ničeho. Námět je to dobrý, ale knížka by se dala, myslím, napsat i lépe, aby to byl opravdu kvalitní psycho thriller, ze kterého půjde čtenářům mráz po zádech, což se u mě bohužel nestalo.

Emberas
01.05.2021 4 z 5

John Lutz rozhodně dokáže napsat moderní a napínavý thriller se vším, co k tomu patří. Někdy je toho ovšem skoro moc. I tak ale jeho knihy doslova hltáte a přečtete je jedním dechem.

MišusWinner
16.04.2021 5 z 5

Druhá kniha od Lutze a moc se mi líbila. Opravdu děsivý děj o tom jak postupně začíná brát Hedra identitu a celý život Allie.

karimatka1
28.02.2021 3 z 5

zajímavé téma, kniha měla spád, ale konec mi připadá trochu moc uspěchaný

postrach
10.01.2021 5 z 5

Tohle byla super jizda!Autorovi stacilo malo stran,aby napsal hodne.Zpracoval tema a zbytecne nespekuloval a nenatahoval.

blackoutzuzi
12.05.2020 4 z 5

Spolubydlící byla mou první a rozhodně ne poslední knihou od Johna Lutze! Jeho styl mě prostě baví. Během čtení jsem zažívala napětí, strach a zvědavost, o co vlastně té Hedře jde a jak to všechno dopadne. Spolubydlící je krátká a ideální kniha pro čtení na jedno odpoledne – věřte, budete ji mít přečtenou hned.

trudoš
31.01.2020 2 z 5

Takový ten druh dramatického thrilleru s efektním zvratem, ale vyloženě průměrným zpracováním. John Lutz příliš tlačí na pilu (v literárním slova smyslu), když schválně vyhrocuje charaktery postav, z nichž nakonec žádná není čtenáři sympatická. Nemluvě o tom, že se záporná figura chová jako idiot, který netouží po ničem jiném, než aby byla chycena při činu. Oproti tomu hrdinčin pád na společenské dno působí až hystericky, jako by předkládaná realita nemohla být ještě méně uvěřitelná. Ona jedna věc je skončit na ulici a druhá jak se to podepíše na psychice někoho, kdo si něco podobného dosud nedovedl ani představit. Podobně teatrálně fungují milostné techtle metle - až mi trnuly zuby z toho, jak autor odmítá ponechat aktérům alespoň zdání lidské sebeúcty. Člověk tak musí pochybovat o inteligenci protagonistů, případně jimi pro jejich neschopnost opovrhovat.
Jednoduchá zápletka zkrátka není všechno, musí se i umět atraktivně odehrát. Nebo jeden nesmí být čtenář tolik trudomyslný, jako já.

Angie_Missfit
08.04.2019 3 z 5

Nejde o literární veledílo, ale v rámci žánru je to dobré! Kniha je čtivá, má spád, konec zajímavě nabírá na obrátkách. Hlavní postava mi nebyla úplně sympatická, ale přesto jsem jí fandila a se zatajeným dechem četla dál a dál. Film jsem neviděla, ale pokud je minimálně tak dobrý, jak některé komentáře naznačují, asi se na něj podívám :-).

Zlatinka.Emilly
06.04.2019 4 z 5

Po přečtení dvou Lutzových knih mě tahle mile překvapila, i když si Lutz neodpustil a trochu krve do příběhu dal, nejedná se o žádné morbidní popisky. Spíše je to kniha o přemýšlení, jak lehce se může stát, že člověk se stane pro druhého motivací k tomu, aby usiloval o jeho identitu. V dnešní době je opravdu těžké komukoli důvěřovat. A jak se říká, pod sluncem největší tma, i tady mohla Allie na své kůži poznat, jaké to je střetnout se s psychicky narušeným člověkem.

Heli20
24.02.2019 5 z 5

Mně se kniha moc líbila, napínavá,dobře se četla.

edith79
07.08.2018 3 z 5

Kdysi jsem viděla film podle této knihy a bohužel musím říci, že vyjímečně se mi film libil víc.

moudivlacek
27.03.2018 4 z 5

Za tento příběh dám 4 hvězdičky, plný počet ne, autor má mnohem lepší a děsivější příběhy, ale dost na to, abychom si uvědomili, jak může být tento příběh pro každého z nás reálný. Takových lidí jako je Hedra existuje dost, a dost dlouho jim tohle jejich chování - kradení života a identity jiným - prochází. Úplně se mi scvrkl žaludek při pomyšlení, jak málo stačí, abych přestala jako já existovat, a nahradilo mě nějaké "nové já". Dávejme si pozor, koho si pouštíme k tělu.
Určitě zajímavé téma, rozhodně knihu nezatracujme.

Synysterka
18.03.2018

Tak trochu jiná kniha od Lutze, ale nezklamala mě.

Majulle
27.02.2018 2 z 5

Dnes jsem knihu dočetla a musím napsat že jsem zklamaná. Čekala jsem něco děsivějšího, napětí bylo minimální. Více se mi líbila kniha exmanželka.

čef
22.02.2018 5 z 5

Film, natočený na námět této knihy jsem viděl - tenkrát před lety to bylo pro mne dost děsivé, jak snadno lze ukrást identitu. Od té doby nějaký čásek uplynul a na toto téma toho již vyšlo více, avšak tento román své kouzlo a napětí neztratil,což není vždy až tak obvyklé.

LP113
19.01.2018

čekala jsem trochu víc, ale nebylo to špatný

Štítky knihy

New York zfilmováno thrillery psychologické thrillery spolubydlící

Autorovy další knížky

John Lutz
americká, 1939 - 2021
2013  67%Spolubydlící
2010  83%Temnější než noc
2007  79%Noční host
2011  88%Série
2014  83%Zvrat

Kniha Spolubydlící je v

Právě čtených3x
Přečtených405x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených13x
Knihotéce193x
Chystám se číst113x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x