Spasení těla

Spasení těla https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13202/spaseni-tela-13202.jpg 4 27 3

Moc, nemoc a psychosomatika. Soubor úvah o problematice moci a nemoci a jejich vzájemných vlivech na sociální vztahy a strukturu. Autor, profesor filozofie a dějin přírodních věd na Univerzitě Karlově, na okraj knihy poznamenává: „Snad mi bude vytýkáno, že se zde vyjadřuji k medicínským otázkám, ač nejsem lékař, ale biolog. Kromě obtíží z toho ovšem plyne i jedna přednost – vzhledem k tomu, že se medicínskými aktivitami nemusím živit a nejsem do nich institucionálně vpleten (a jsem zatím, chvála bohu, zdráv), mohu si dovolit okomentovat i záležitosti, k nimž většina lékařských profesionálů ze sebezáchovných příčin mlčí“. Již tento citát naznačuje, že Komárkova kniha nebude přijímána jednoznačně, že jejím cílem je vyvolat diskusi. * Člověka dělila na "duši" a "tělo" už raná antika - Křesťanství objevilo nesmrtelnost duše - Podivné důsledky grotesky o Palečkovi - Německé medicínské myšlení - Proč pošel Avicennův beran - Nevypočitatelné a svévolné Es - Psychosomatické sanatorium na berlínském zámku - Akademicky a politicky ožehavá otázka Co je normální? - Učebnicový "normočlověk" na hony vzdálený realitě - Stoprocentně vražedných infekcí je málo - "...tatínku, a motolice taky stvořil Bůh?" - Ekonomické Paretovo pravidlo 80/20 platí i pro živý svět - Věže bláznů - V Číně člověk platil lékaři byl-li zdráv - Zdraví jako "absence nemoci"? - "Hon" na bakterie, prvoky a viry - Obřadná stránka terapie - Choroby mění bez důvodu svůj obraz - Moc jako omezování autonomie jiných - Klientský vztah lékaře a pacientů - "V nevědomosti je síla" - Podezřelý výbor na obranu Jediné Pravé Pravdy - Heterotrofní organismy jsou na světě jaksi na dluh - Freud trval na přesném placení vysokých honorářů - Nejjistějším prostředkem proti démonům je práce – Nepěkné aspekty jungovského "stínu" - Předprogramovaný zánik - Nereálné aspirace na nesmrtelnost - Člověk žije extrémně dlouho - Odlišné cesty ke spáse - Medicínsko-průmyslový komplex nahrazuje církev - V Turecku lze koupit v lékárně cokoli - Etolog z Marsu by se divil. Soubor úvah o problematice moci a nemoci a jejich vzájemných vlivech se sociálními vztahy a strukturou.... celý text

Přidat komentář

Mimir
02.01.2019 5 z 5

Subjektívne ladené eseje s explicitne vyjadreným postojom na témy moc a psychosomatika, napísané kriticko-ironickým štýlom, pričom autor kontinuálne zabieha do biológie, etológie, zoológie, antropológie, psychoterapie, psychológie, medicíny, sociológie a nie zriedka si aj zafilozofuje - teda odborová pluralita= povrchný stret plytkých myšlienok (z každého rošku trošku)? V tomto prípade nič také! Neostáva, než vyjadriť obdiv nad rozsahom prehľadu Stanislava Komárka, ktorý siahá ďaleko za horizont priemeru. To chápem ako motív, ktorý viedol autora k tomu, aby sa chopil pera a agilne začal s produktívnou a nutno dodať, osvetovou tvorbou. Nemenej kvalitné sú jeho prednášky na youtube. Hovorí sa, že dobrá kniha otvára ďalšie, ak toto berieme ako kritérium, tak je podľa môjho uváženia splnené (chystám sa na: Ettore Biocca a Ruidiger Dahlke). Spasenie tela je prvý titul od Stanislava Komárka, s ktorým som sa stretol, už teraz viem, že nebude posledný - veľké odporúčanie!

Taťka Hraboš
17.06.2018 5 z 5

Moje první, ale určitě ne poslední kniha od autora. Málokdo dokáže mezi věcmi, událostmi, přírodními a společenskými jevy nacházet tolik rozmanitých souvislostí jako on. Je samozřejmě otázkou, zda jsou jeho vývody vždy správné, ne vždy jsem s autorem souhlasil, někdy mi jeho teorie a konstrukce už připadaly trochu "ujeté". Jednoznačně se však jedná o k zamyšlení inspirující knihu; svědčí i o neskutečné erudici autora v řadě oblastí (konečně stačí se kouknout na ten bohatý přehled především cizojazyčné literatury v závěru).


Nina2410
01.02.2013 5 z 5

Zaujimavá kniha, otvorené a možno až revolučné názory, vedecký prístup. To sú hlavné pozitíva knihy. Už dávno som nečítala tak otvorený názor na problémy súčasnosti. S väčšinou toho, čo autor napísal sa stotožňujem. Venuje sa napríklad otázke Medicínsko-prumyslového komplexu (MPK). Píše " ...MPK jako integrální součást sociálního systému, jehož málo priznávanými cíli je také premena vetšiny populace v prerostlé detí a její uvedení do závislosti na centrální mašinérii...MPK jako součást sociálního státu se chová zhruba podobne jako řekneme hospody - i šenkýř činí své hosty, zčásti vlastním chovaním, zčásti povahou nabízeného produktu, na sobe závislým, někdy až k chronickému alkoholizmu. ". "Zdravotnícka osveta , jdoucí v posledních desetiletích do absurdních detailu - viry, karcinogeny, cholesterol, lipidy - číhají na každém kroku a v podstate znechucují všechni smyslové radosti...a obava z jejich prítomnosti a témeř nezvratitelného účinku je zcela jistým zdrojem neuróz. Tiež píše o tom ako si ľudia sami nemôžu naordinovať lieky, pretože sú na to nekompetentní no na druhej strane "sčítaním hlasu nekompetentních amatéru sa správne hledá nová vláda pro zemi..."

Určite si prečítam i jeho ďalšie knihy a tento autor sa stáva jedným z mojich obľubených.