Spalovač mrtvol
Autor: Ladislav Fuks
Příběh psychopata a maniaka, který se za okupace pod vlivem fanatizujících nacistických frází stává nebezpečným vrahem, udavačem a katem...
http://www.databazeknih.cz/images/26_/263/spalovac-mrtvol-77410.jpg 4.4616Žánr: Literatura česká - Romány
Rok vydání: 1983, počet stran: 176 ...více
Náklad: 25 000 ks
ISBN: 23-028-83
Komentáře
Komentáře knihy Spalovač mrtvol:

Bylo to povinná četba, už podle názvu jsem knihu odsoudila, ale během čtení jsem musela změnit názor. Dobrá kniha.(17.05.2013)

Už při opakování neustálého "Něžná", "Nebeská", "Nadnebeská", by mělo většině čtenářům dojít, že pan Kopfrkingl není úplně "při smyslech".Dobře se to četlo, ale ten konec... to bylo vážně špatné.(24.04.2013)

Kniha je dobře čtivá obsah knihy dokáže zaujmout proměnou osobnosti pod nátlakem nacistického přítele, jak se z neškodného podivína stane vrah, udavač, kniha mě připadá lepší než filmové zpracování knížka je knížka která je velmi dobře zpracovaná umí čtenáře zaujmout obsahem.(21.04.2013)

Tuto knihu jsem měla jako povinnou četbu k maturitě. Celé to vypadalo nadějně, ale příběh je neskutečně nudný a hrozně se vleče. Zklamání.(16.04.2013)

Zvráceně groteskní příběh (přece) romantického pracovníka krematoria, který nás všechny zachrání před utrpením. Neboť nic není v životě lidském jisté, budoucnost je vždycky nejistá. Jediné, co je v životě jisté, je smrt.
Je třeba myslit na celek. Na národ, na lidstvo, co je proti tomu jedinec. Obzvláště v tomto novém, šťastném, spravedlivém světě..(03.04.2013)

mimořádná knížka o děsivé proměně člověka ve zrůdu. Stálým opakováním slovních spojení v mém případě autor dosahuje toho, že se začínám bát a strach se pomalu stupňuje, je to autorova oblíbená metoda a použil ji i jinde a se stejným úspěchem. Otázkou ale zůstává, zda každý člověk by se uměl takto proměnit nebo zda určitá preciznost hrdiny a zahleděnost do sebe sama nebyla nutnou podmínkou té proměny(27.03.2013)

Moje povinná četba k maturitě - díky za to! Skvělá novela ( i film btw) zachycující proměnu člověka pod vlivem ideologie ve vraždící zrůdu. Věta "Co kdybych tě miláčku oběsil?" mi zní v uších dodnes.(22.03.2013)

Skvělá kniha, i film se mi líbil. :) Pan Kopfrkingl je podivín, jeho řeč je zpomalená, očividně v životě nikam nespěchá....ani při vraždě své manželky a syna. Dcera se mu z pod rukou v poslední chvíli vymaní. Ve filmu si pana Karla Kopfrkingla zahrál pan Hrušínský, který osobě propůjčil nevšední image a chování. Za mě 5 hvězd .....+ povinná četba k maturitě, což je super. :)(16.03.2013)

Od začátku je něco špatně. Jak málo stačí k tomu, aby ideologie znásilnila myšlení člověka a lží si obhájila to, co potřebuje, aby mohla páchat zvěrstva... Byla jsem znechucena, jinak to ale asi nešlo, pokud je člověku nacismus cizí.
Kniha má svou psychologií hodně co říct.(15.03.2013)

Doporučuji přečíst knihu i zhlédnout skvěle natočený film... proměna člověka v morbidní zrůdu pod vlivem ideologie...(12.03.2013)

Má první četba, u které nejspíš mohu říct, že film byl lepší než ona samotná kniha. Proto čtyři hvězdy a ne pět, i když to mělo určitou hloubku.(07.03.2013)

Krásná kniha, která dokázala překvapit z nudného a táhlého začátku v tak nečekané vyústění...(05.03.2013)

Zatím jedíná knížka, ve které sem se setkala s touto "metodou opakování slovních spojení" a naprosto mě to nadchlo! Má to neuvěřitelnou sílu a kdo nečetl nemůže pochopit o čem mluvím. Ta slova jako by se mi přímo vrývaly do paměti. Když k tomu připojím ještě obraz naivního lidumila i podivína, slušného zaměstnance pržského krematoria (opravdu mám ta slova pořád vrytá do paměti), pana Kopfrkingla a celou tu pochmurnou a zároveň "děsivě primitivní" atmosféru... Proměnu pana Kopfrkingla do chladnokrevného vraha své manželky a dětí vám dokáže knížka podat tak, že vám to najednou přijde samozřejmé.... A přitom tak neuvěřitelné...(20.02.2013)

Kniha mě nadchla. Svým tématem zmanipulování zásadového člověka do takové míry, že dokáže zničit svou rodinu. Myslím, že kniha skvěle popisuje proměnu pod působením ideologií, což je v dnešní době bohužel velmi aktuální. Opakování jistých slovních spojení mi nepřišlo nijak obtěžující. Naopak mi přišlo, že je to nutným dobarvením příběhu a vykreslením povahy hlavní postavy.(02.02.2013)

Poté, co jsem viděla film, nemám nejmenší chuť si tuto knihu přečíst. Na mě je to moc velké psycho.(21.01.2013)

Výborná kniha, doporučuji. Perfektní ukázka, jak se mění povaha člověka pod vlivem ideologie až k totální zrůdě. I v dnešní době hodně aktuální. A tentokrát bych doporučil i skvěle natočený film Juraje Herze s dokonale morbidním Rudolfem Hrušínským.(21.01.2013)

Viděl jsem film a musím říct, že jsem potom potřeboval nějaký čas, abych to roztrávil... knihu si určitě přečtu :)(19.11.2012)

Byla jsem hrozně zvědavá a přišlo lehké zklamání. Vadilo mi neustálé opakování vět a stejných slovních spojení, naopak mě uchvátil konec a absolutní proměna člověka v hyenu.(11.11.2012)

Skvěle napsáno, nečekala jsem, že to půjde tak dobře číst, i když mi sem tam vadilo Kopfrkinglovo opakování spojeních "nekouřím, nepiji, jsem abstinent", "bílý tvrdý límec" nebo "růžolící dívka".. Ale asi to k tomu prostě patří. Pro mě jinak jedna z těch depresivních knih, člověk se nechá během chvilky úplně zmanipulovat, oběsí svou manželku, zabije děti, které dá do už obsazených rakví a nechá je spálit, poté kývne na jakýsi experiment - plynové komory za bílý Mercedes. Brrr.(11.11.2012)

Prvních 80 stran je jen o životě rodiny Kopfrkinglů, pak se začne polemizovat nad nacistickou ideologií a změnou života, a až na posledních 10 stranách pak Karl udělá, to co udělá. Rozhodně to je na psychiku jako dělané, když se člověk opravdu zabere, zvláště v druhé polovině je příjemně překvapený svižností knihy.(14.10.2012)

Čekala jsem to dramatičtější a prožitější, ale opak byl pravdou. Přesto si zaslouží 4****. Je to klasika!(08.10.2012)

Kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem a opravdu se mi líbila. S detaily jakými je psána mi fantazie a představivost pracovala na maximum. Film mě zklamal.(17.09.2012)

Je to vskutku zajímavá kniha a stojí za přečtení, zvlášť protože je celkem tenká a jazykové provedení vybroušené.(28.08.2012)

Na knihu jsem se těšila, ale po pravdě mě zklamala. Začátek byl nudný a docela se to rozjelo ke konci, ale stejně jsem od ní čekala víc.(24.08.2012)

Jak je možné, že se s tak hodného a sladkého člověka stalo tohle?! Konec je mrazivý a strašidelný. Určitě skvělá klasika'!(14.08.2012)

V novele Spalovač mrtvol se Ladislav Fuks vrátil k židovské tematice, nicméně oproti předchozím dílům se původcem zla a utrpení stává hlavní hrdina, který ve vidině moci a bohatství zavrhuje morálku a stává se vraždící bestií. Jeho ambicióznost si však vybere svoji daň a pan Kopfrkingl ve chvíli, kdy má vše, co si vysnil, zešílí.
Hlavní postava, Karel Kopfrkingl, je pracovníkem krematoria a zdá se být až posedlý smrtí a vším, co s ní souvisí. Jeho postoje formují jeho dvě nejoblíbenější knihy - žlutá kniha o Tibetu, v níž nalézá myšlenku o utrpení jako zlu, které je potřeba odstraňovat, a ve které nachází myšlenku převtělování duší, druhou je zákon o kremaci, který představuje dokonalý řád běhu věcí. Proměna naoko spořádaného pana Kopfrkingla se odehrává pod vlivem přítele Williho Reinkeho. Kvůli vidině vysokého postavení neváhá oběsit vlastní ženu či zabít své děti.
Kompozice novely je, podobně jako u Fuksových dalších děl, velmi propracovaná a skrývá velké množství aluzí a metafor, které jsou čtenáři osvětleny teprve v průběhu příběhu. Propletenec motivů zde vytváří bizarní a takřka fikční svět, kde se, podobně jako v panoptiku, které Kopfrkinglovi navštívili, stírají rozdíly mezi tím, co skutečně je, a co je skryto pod rouškou tajných žádostí. A je to právě panoptikální scéna, v níž Fuks naznačuje čtenáři budoucí osud svých postav: "Pan Kopfrkingl se smutným pohledem stiskl Lakmé a trochu se pootočil po Zině s Milim. Před diváky, obehnán černým síťkovaným pozadím, visel oběšený pohodný na skobě." Celý příběh opakovaně protkávají neustále se objevující motivy černých vlasů odkazujících na židovství Lakmé a dětí, černá barva jako nositelka smutku a beznaděje či maska žebráka, do níž se pan Kopfrkingl nastrojí, a která je jen další aluzí na "masku" dobrotivce, kterou za celou dobu nesundá z tváře, zakrývaje tak svou skutečnou pobahu a úmysly.. Ne nadarmo uvedl Fuks novelu citátem G. Papiniho: "Největší lstí ďábla je, když sám o sobě prohlašuje, že není."
Moje osudová knížka.(17.06.2012)

Perfektní kniha, člověk jen pozoruje jak se z příjemného chlápka pana Kopfrkingla stává bestie, co vyvraždí skoro celou rodinu kvůli nějaké ideologii. Hrůza(14.06.2012)

Knihu jsem si přečetla kvůli maturitní četbě a rozhodně jsem neudělala špatně. Je to skvělá kniha, posledních 20 stránek mě úplně strhlo. U určitých pasáží jsem měla doslova husí kůži. Sice mi trochu vadil nudnější začátek, ale těch 5 hvězdiček si to celkově určitě zaslouží. Doporučuji přečíst.(25.05.2012)

Tím, že jsem nejprve viděl film a teprve později si přečetl knihu, jsem se při čtení připravil o tu ránu palicí, kterou mi zasadil pan Kopfrkindl. Po přečtení knihy, musím vzdát hold režisérovy filmu a panu Hrušínskému jak skvostně zpracovali literární předlohu!(30.04.2012)

Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Hlavní hrdina mě už od začátku štval, ale dílo mě strhlo.(29.04.2012)

Tuto knihu jsem dostala jako povinnou školní četbu a moc se mi líbila. Úžasně popisuje pracovníka krematoria a vše co k tomu patří až si to vedodete živě představit a běží Vám z toho mráz po zádech. Přesto doporučuji přečíst(14.04.2012)

z té knihy mrazí, a film... brrrrrrrrrrr. Rudolf Hrušínský jako hlavní představitel byl úžasný... Navíc se to natáčelo u nás...(28.01.2012)

Literární skvost! Důkaz, že i s minimem stran se dá udělat velké divadlo!
Takřka dokonalé a na film víceméně přesné filmové zpracování s Rudolfem Hrušínským jen potvrdilo kvality celého příběhu a stejně jako kniha vás doslova přimrazí do sedadla tak, že se nezmůžete na nic jiného než jen číst/dívat se až do konce. Jeden z mých největších literárních/filmových zážitků...(10.01.2012)

Kniha, kterou jsem vzala, aniž bych věděla děj či zápletku. A udělala jsem dobře. Nejprve jsem si říkala, jaký je pan Kopfrkingl úžasný člověk, ač trochu podivín. V posledních kapitolách se vše zvrhlo a když jsem četla o rozbitém radiátoru, na který navázal provaz se smyčkou, bylo mi jasné, co bude následovat. Málem jsem spadla ze židle, když následovalo zavření Miliho do rakve. Těším se na film.(27.12.2011)

Geniální klasika, ze které mrazí. Ale kdyby vám někdo říkal, že se nedá číst před spaním, nevěřte mu.(08.12.2011)

Dokonalé dílo. Období a hlavně příběh ze kterého běhá mráz po zádech. Vše okořeněno černým humorem pana Kopfrkingla. Taktéž zfilmování je možná ještě lepší než kniha (což se často nestává) především díky výtečnému výkonu Rudolfa Hrušínského....(26.11.2011)

Skvělá kniha s morbidním dějem, který v posledních 3 kapitolách naplno vyústí.(23.09.2011)

Malý příběh malého člověka, jehož činy samy o sobě nemění svět, ale jsou drobným a nezbytným dílkem základny, na níž vyrostlo zlo fašistické moci a nadvlády.(15.09.2011)

Kniha se mi velmi líbila, skvěle popisuje dobu příchodu nacismu do našich zemí. Děj pro mě byl zajímavý, vyústění naprosto nečekané. Že se z tak milého člověka stane vrah a blázen, jsem opravdu nečekala. Kniha se četla moc pěkně a celkově toto téma mě velmi zaujalo. Je to skvělý případ morálně slabých jedinců, kteří se nechají zmanipulovat. Bohužel dopad činů pana Kopfrkingla byl naprosto katastrofální. Pocit z knihy byl přesně takový, jak si to asi autor přál. Přemýšlela jsem o ní ještě dlouho po tom, co už byla vrácena zpátky v knihovně.
Největší lstí ďábla je, když sám o sobě prohlašuje, že není.
Giovanni Papini
(citát z knihy)(25.08.2011)

Byla to zajímavá kniha, typický příklad jak je jednoduchá ovlivnitelnost člověka v té zlé době před cca 50 lety ať už se jedná o jakoukoliv ideologii, např. nacismus...(07.08.2011)

Nemůžu si pomoct, ale celá kniha na mě působí tak morbidně, až mi to přijde legrační.
Určitě má na tom podíl netypický způsob vyprávění, který je plný nevšedních výrazů a hlavně linie neustálého se opakování určitých poznatků a událostí.
Hyenistický příběh snadno ovlivnitelného pana Kopfrkingla podaný škrobenou ulízlostí přesně ukazuje lidskou posedlost, a začal-li by Kopfrkingl na konci knihy i pít, napsala bych i lidskou přelétavost, vyhrocenou vzhledem k době, ve které se příběh odehrává. Přijde mi smutné, že tak zrůdní lidé tehdy třeba doopravdy byli a přišlo jim to naprosto v pořádku.
Jinak mne kniha nijak zvlášť nenadchla, těším se, až se podívám na film, protože Rudolf Hrušínský určitě zaručuje skvělou hereckou podívanou.(03.08.2011)

Osudy zaměstnance pražského krematoria Karla Koprfkingla, jehož vnitřní pud poddávat se vyšší moci a autoritě a pro zachování jakéhosi buržoazního dekorum jít kam vítr tam plášť, je dokonalou studií prohnilosti, tragičnosti až apokalyptických rozměrů jednoho lidského ducha. Koprfkingl, milec četby knihy o Tibetu, vášnivý propagátor pohřbu žehem, milovník sexuálních hrátek s prostitutkami, se ve své touze po vnějškovité dokonalosti lidského života rozhodne spolupracovat s nacistickými okupanty a odklidit ze svého okolí vše, co by mohlo překážet jeho poklidnému a čistému životu, včetně jeho rasově nečisté rodiny. Spalovač mrtvol je záznam lidského hyenismu, jakési dobrovolné slepoty, jistého stupně odlištění či odcizení a vítězného tažení ideje nad člověkem. Hypnoticky psychologická erupce toho, čeho všeho je ve své nevinnosti a nevědoucnosti schopen člověk, vám rozseká mozek na kaši, neboť „Nic není v životě lidském jisté... Jedině smrt!“ Tu jednu hvězdičku ubírám z jednoho jediného důvodu. Příběh Spalovače mrtvol je jeden z mála, u nějž filmová verze poráží a válcuje literární předlohu.(02.07.2011)

Zajímavá kniha a popis té doby před válkou, kdy se lidé měnili, jejich názory...Dost děsivé, ale té době to docela odpovídá, i když hororem bych to určitě nenazýval, četl jsem už děsivější napínáky.(26.06.2011)

Jak jsou slova zrádná.
Kdo si přečte, že jde o příběh psychopata a maniaka, který se za okupace stává nebezpečným vrahem, udavačem a katem, ten si asi v sobě vytvoří všelijaké představy, zpravidla jen pocitové.
Tato novela je tak rafinovaná a fascinující, že tak snadná definice o člověku, která je uvedena v anotaci - panu Kopfrkinglovi - je značně zjednodušující, takže spíše to ve mě vyloudilo úsměv.
Je to příběh o moci člověka, kterou může zneužít nad druhým člověkem, lidmi...Může ale taky nemusí. Záleží na každém.
Moc má člověk vyzbrojený či ozbrojený, takže v podstatě moc může mít nad druhým, druhými hypoteticky každý...(10.06.2011)

Opravdu zajímavě napsané. Dialog hodně založený na opakování nepodstatných detailů, které tvoří veškerý názor Koprfkingla. Ten zdánlivě pevný názor je pak neskutečně zranitelný, když se dostane do komfrontace se skutečně důležitými tématy té doby. Stane se tak zranitelný, že se uchýlí k vraždě. Námět výborný a napsané, myslím si, přiměřeně. První vražda se udá neuvěřitelně rychle a nečekaně, kdybych předtím neviděl film, asi bych spadl ze židle. Kniha na mě působí tak, že až mnoho vět působí zbytečně, je každá při delším zamyšlení nepostradatelná pro celou knihu.(04.06.2011)

Mělo to nevyvážené tempo, proto ubírám jednu hvězdičku z pěti. Začátek byl zdlouhavý, něco tam bylo zbytečné. S první vraždou si ještě pohrál a napsal to moc krásně. Ale pak to vzal nějak hopem. Jako by chtěl, aby se čtenář vyděsil u první vraždy a pak mu to už bylo jedno, protože čtenář byl vyděšený:-)) Ke konci to vzal úplně zkrátka. Poslední stránky bych natáhla, zato začáteční bych proškrtala. Ale jinak: doporučuji!(17.05.2011)

"No a vidíš, drahá. Pořád mluvíme o laskavé přírodě, milosrdném osudu, dobrotivém bohu... vážíme a soudíme jiné, vytýkáme jim to a ono... že jsou podezíraví, pomlouvační, závistiví a já nevím co, ale jací jsme sami, jestli my sami jsme laskaví, milosrdní, dobří... já mám pořád pocit, že toho pro vás dělám strašně málo."
Pan Kopfrkingl byl spořádaný člověk, hlava krásné a požehnané rodiny, miloval svou Nebeskou a své Nadoblačné, byl loajální vůči československému státu a měl se po všech stránkách dobře. Ale má svou knížku o Tibetu, pod jejímž vlivem se začíná proměňovat v nenápadně nebezpečného a psychicky nemocného maniaka, posedlého přeměnou člověka v prach. Protože čím více duší se vymaní z okovů tohoto bytí, převtělí a rozplyne v éteru, tím bude na světě lépe. Takovému člověku postačí jen málo, aby se nechal svézt sílící nacistickou ideologií, aby pak bez zábran likvidoval nejen svou rodinu. Knížka není kritikou nacismu. Je to varování před lehce manipulovatelnými a ovlivnitelnými lidmi, kteří (stejně jako pan Kopfrkingl) nechápou, že páchají zlo. Vždyť taková smrt může být i veliké dobro - zvlášť když vás ušetří velkého trápení.
Snímek Juraje Herze je pak jedním ze vzácných příkladů, kdy film překonal literární předlohu. Rudolf Hrušínský tam předvedl patrně nejlepší herecký výkon naší kinematografie; vlastně stačí si jen vzpomenout a už mi mrazí v zádech.
Obojí - jak film, tak kniha - patří ke klenotům naší kultury a obojí stojí za přečtení - shlédnutí. Zcela výjimečně je jedno, v jakém pořadí.
"Což abych tě, drahá, oběsil?"(17.05.2011)

Úžasné pojednání o smrti v podání šíleného p.Kopfrkingla. Hned bych se na tu jeho prohlídku spalovny vydala! Tak hezky vyprávět o spalování....to už snad umí jen filmový představitel p.Hrušínský.(12.04.2011)

Knížku jsem začala číst s obavami a nevěděla jsem, zda ji přečtu až do konce. Ale kupodivu se mi i přes ten hrůzný příběh velmi líbila.(12.03.2011)

Výborně napsaná kniha. Neuvěřitelnou a děsivou proměna hlavního hrdiny jsem četla jedním dechem. Ale stejně jako u filmu, nemám potřebu se k ní vracet. Je to tak dokonale napsané (a zfilmované), že jsem z toho opravdu neměla dobrý pocit.(02.03.2011)

Nepopsatelné. Kdybych měl jenom rozebírat všechny ty aspekty... a Kopfrkingla, strávil bych nad tím celý den. Přesně takhle si představuju nestárnoucí klasiku, nadčasovou knihu a výpověď hrůz v jednom - zkrátka knihu knih, tu jednu ze stovek. Neříkám, že je Spalovač moje nejoblíbenější, ale rozhodně uznávám její zvrhlou, a možná by se hodilo spíše říct pošahanou, krásu, její velkolepost, která tu odráží jednak děsivost Kopfrkinglovy posedlosti "spasení celého světa" a jednak to naše čecháčství, které hlásá, že my jsme zkrátka ti nejlepší. Stejně jako filmové zpracování s panem Hrušinským, tenhle příběh je pro mě kulturní klenot. Ono to chce trochu morbidity ze strany čtenáře.(22.02.2011)

Tak tomuhle se říká klasika všech klasik. Taková chorobná genialita, navíc umě převedená i na filmové plátno, se hned tak nevidí(31.01.2011)

hladko: ja jsem to pochopila tak, že knižní K. byl ve skutečnosti velmi povrchní, jednoduchý člověk s velmi stereotypním a ulpívavým myšlením. To "kultivované chování" bylo spíše iluzí, a fanaticky nevědomou hrou na správného a společensky váženého občana. To "naočkování" fašistickou ideologií pak nebylo obtížné, protože se K. konečně cítil jako důležitý a významný člověk (jen se musel zbavit toho, co mu v tom překáželo...), v podstatě byl skálopevně přesvědčený o své pravdě, takže i jeho charaktér nemohl být pokřiven. ... ale knihu jsem četla asi před třemi lety, musím si jí přečíst znovu ;)(25.01.2011)

Po přečtení se ve mě probudila opětovná touha projít se chrámem smrti po boku filmového pana Kopfrkingla, jehož vytříbené chování a kultivovaný projev ve své extrémnosti hraničí s projevem chorobně úlisným, vše tak dokonale ztvárněné mistrem svého oboru, panem Hrušinským. Jednak bych se chtěl potolikáté znovu kochat oním hereckým koncertem, druhak bych chtěl pozorovat to, co mě u filmu nikdy nenapadlo a nejsem si nyní jistý, zda je to z něj patrné, totiž že knižní pan Kopfrkingl je sice výrazově přehnaně kultivovaný člověk s podivínsky vášnivým přístupem ke svému povolání, jež spolu se svou rodinou staví nade vše, ale jeho charakter není ve své podstatě pokřiven, tedy až do chvíle, než je konfrontován, obeznámem a nakažen nacistickým smýšlením.
V každém případě jako čtenář jsem byl uchvácen Kopfrkinglovou životní filozofií, kdy veškerou svou pravdu nejdříve konfrontuje se smrtí, po té nechá odležet 75 minut v žárovišti a následně prožene komínem chrámu smrti, aby se nepodstatné mohlo nasypat do urny a to podstatné aby mohlo splynout s pravdivým nekonečnem. Kniha je ve zkratce knihou výbornou.(24.01.2011)

Film i kniha - naprosto geniální. Charismatický Hrušínský a dokonale vykreslený obraz "Oprátka pro Nebeskou" jak písemně, tak vizuálně.(15.01.2011)

Další případ, kdy je film lepší než jeho předloha. Hlavně díky Rudolfu Hrušínskému(02.01.2011)

Opravdu výborná kniha, autor si s jazykem pohrál. To, co ale dělá z filmu mistrovské dílo je právě jeho konec, odlišný od toho knižního.
Ač je kniha vynikající, film je právě svým závěrem o chloupek lepší.

Ačkoliv pan Kopfrkingl je na mě asi trochu moc psychopatický, kniha je hezky umělecky zpracovaná a má hezký námět. Líbily se mi tady monologické pasáže zabývající se úvahami nad životem a smrtí.

Skvělá kniha s krásně morbidním panem Kopfrkinglem, černým humorem a několika nadoblačnými přívlastky. Každopádně i tak mám mnohem radši filmové zpracování, které se může pochlubit skvělou atmosférou a výkonem pana Hrušínského.

Výborná knížka, která má poněkud jinou atmosféru a lehce jiný konec, než filmové zpracování.

Po formální stránce je geniální udržet vyprávění pouze za pomoci monologu a neustálým opakováním některých jeho subjektů značit běh času, ale po příběhové stránce nezaujalo. Asi je třeba v brzké době druhé čtení.

Před mnoha lety jsem zcela náhodně narazila na autora Fukse v oddělení F, půjčila si pár jeho knih, poté jsem viděla i film Spalovač mrtvol... Hudba z filmu mi stále zní v uších, dokážu si vybavit filmové postavy i detaily...máme kočku, které říkáme Čarokrásná... Škoda, že to Ladislavovi Fuksovi nemůžu sama říct... Je to geniální... Děkuju.

Dočetl jsem minulý týden. Pan Koprfkingl automaticky poskočil na první místo v mém imaginárním žebříčku nejslizštějších postav. Hned jsem si musel koupit Pana Theodora Mundstocka. Tak moc se mi to líbilo. (Je hrůza nepsat souvětí.)

Knížka i film skvělí, jen bych doporučovala před filmem přečíst knížku, v niž jsou lépe vyobrazeny myšlenkové pochody hlavního hrdiny.

Ladislav Fuks
(1923 - 1994, Česká republika)
- Spalovač mrtvol (2005)
- Pan Theodor Mundstock (1985)
- Myši Natálie Mooshabrové (2004)
- Mí černovlasí bratří (1964)
- Variace pro temnou strunu (1978)
- Pasáček z doliny (1977)
- Souhvězdí smutku (2003)
- Cesta do zaslíbené země a jiné povídky (1991)
- Akordy života (1987)
- Nebožtíci na bále: Malá humoreska (1989)