Soustředění

Soustředění https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94048/soustredeni-94048.jpg 3 51 13

Informační věk má silné zbraně, obklopuje nás rozptylování takového objemu, které nikdy před tím nebylo tak vysilující, intenzivní a vytrvalé. Stojíme uprostřed bojiště, kde se válčí o naši pozornost, jsme vtaženi do pustošivé vřavy, v níž musíme zpracovávat víc úkolů současně. A co je na tom nejhorší? Jsme na tom celém závislí, zdá se nám to normální, přirozené, jsme přesvědčeni, že to jinak nejde, protože taková už je doba. Přitom řešení je prosté: SOUSTŘEDĚNÍ! Naše schopnost soustředit se nám umožní uplatňovat tvůrčí schopnosti, pracovat efektivně i užít si každého okamžiku. Dovede nás k zjednodušování, k zúžení pozornosti na ty nejzákladnější věci, tedy na ty, na nichž nejvíc záleží. A když už budeme v tom, naučíme se, jak se soustředit i na ostatní věci. Náš vztah ke světu tak projde transformací. Nejde o to, že „méně je více“, ale že „méně je lépe“. Budeme-li se soustředit na menší věci, docílíme vyšší efektivity. To nám umožní méně pracovat, a tím pádem budeme mít více volného času na to, co je pro nás důležité. Soustředění. Odpojení. Menší věci. Méně. Jednoduchost. To jsou pojmy, o kterých budeme hovořit a které nám zajistí, aby do všech částí našeho života pronikalo to dobré.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Focus , 2010


více info...

Přidat komentář

IŠ
01.12.2019 2 z 5

Autor hned na začátku uvádí, že tato kniha sice není velká (rozuměj počtem stran), ale o to víc má nadupaný obsah. Za mě by tato kniha mohla být ještě poloviční, protože jestli mi zde něco skutečně vadilo, bylo to neustálé omílání jednou napsaného stále dokola. Je mi sympatický autorův minimalismus. Ale opravdu musím číst v každé kapitole doporučení, že si mám uklidit pracovní stůl? Jsou lidi, kterým něco řekneš jednou, a když budou chtít, tak to udělají. A pak jsou lidi, kterým můžeš opakovat jednu věc stokrát, a oni ji prostě nezrealizují. Z různých důvodů. Jsou lidi, kteří mají na svém stolu chlív a dokáží se soustředit na práci mnohem lépe a efektivněji než když budeš mít stůl prost prachového zrna. Ne všechna autorova doporučení jsou k ničemu. Problém je ta forma. Nadužívání slova „musíš“. Musíš toto a musíš tamto, a potom musíš ještě další toto i tamto. Opravdu musím? Pravdou je, že nemusím nic. Samostatnou kapitolou je formátování textu. Něco jako zarovnání řádků do bloku tady neexistuje. Bože, mít OCD, tak tu knihu rozkoušu. Škoda, že se autor u problematiky soustředění dotýká převážně jen rušivého vlivu technologií. Zajímal by mě jeho pohled na situaci, kdy se nesoustředíme z důvodu, že se potulujeme ve své mysli. Sníme si. Oddáváme se různým představám. Někdy proto, že nám je to jednoduše příjemné. Jindy proto, že oddalujeme to, co bychom měli udělat. Nebo kombinace obojího. No, škoda. Tohle první rande se moc nevyvedlo a druhý už asi nechci.

daPhytCZ
02.01.2018 2 z 5

Užitečné rady by se daly shrnout do středně dlouhého příspěvku na blog a rozhodně nestačí na celou knihu.


Alena_S
29.11.2017 3 z 5

Inspirace a postřehy by byly výbornou povinnou četbou, když většina z nás je válcována záplavou podnětů a informací z obrazovek, ať už zrovna chceme nebo ne. Většina je však zaměřená na tento jeden druh rozptýlení a nabízí vypnutí internetu jako univerzální radu - na kterou by spousta z nás přišla sama i bez knihy a která například v situaci, kdy se potřebujete soustředit právě na emaily (a na stole už máte uklizeno), moc nepomůže... Těší mě ale, když někdo na problém nuceného multitaskingu uprostřed informační záplavy upozorňuje, a líbí se mi, jak nabízí rady i pro některé konkrétní oblasti. A teď bych uvítala něco víc o dobrání se soustředění třeba mezi lidmi, nejen mezi obrazovkami..

barus14
25.07.2017 3 z 5

Kniha celkově není špatná. Objevuje se v ní celkem dost věcných rad - velmi se mi líbí konkrétně uvedené věci - např. softwary, které vám pomohou omezit čas na vámi zvolených stránkách atd. Celkem užitečná mi přijde i spolupráce s dalšími lidmi - viz kapitola Bonusy, ale celkově už se kniha od půlky opravdu začíná mírně opakovat, což možná i způsobilo to, proč jsem ji nemohla pořád dočíst. Ke konci už mě to moc nebavilo, nějaké pasáže jsem i přeskočila, protože se mě netýkaly, ale chápu, že autor chtěl oslovit co nejširší orkuh čtenářů.

honza8366
12.04.2017 2 z 5

Kniha pro me byla docela zklamanim. Po skvele Sile jednoduchosti mi tohle prijde jen jako cista komerce - neni v ni nic moc, co uz autor nenapsal do predchozi knihy.

Gooverka
16.09.2016 3 z 5

Kniha mi sice neřekla nic nového, ale veskrze potvrdila všechny mé myšlenky o potřebě vypadnout z online světa a zbrkle nepřecházet mezi různými úkoly. Skvělá motivační kniha, která se ale v druhé půlce začíná dost opakovat.

Alethea_k
06.05.2016 3 z 5

Čekala jsem od toho mnohem víc. Píše se tu pořád o sociálních sítích. Tato kniha by měla pomoct lidem zbavit se jejich závislosti na Twitteru, facebooku, atd. Poté, co jsem viděla na každé straně minimálně 3x sousloví sociální sítě, myslela jsem si svoje. Jestli je to terapie zhnusením, zabírá dostatečně. Nenašla jsem tam nic, co bych nevěděla. Zaujaly mě pouze citáty na začátcích kapitol.

jakub2696
02.01.2016 2 z 5

Kniha me nejak moc neuchvatila, cekal jsem vic, hlavne moc nejde s dobou kdy byla vydana u nas.

tlllk
30.10.2015 2 z 5

kniha vyšla v čase , keď sa dopredávali posledné Win XP, čomu zodpovedá aj technická úroveň rád, sto krát omieľané , odpojte si ICQ ..... nikoho neodrádzam, ale mne to veľa nedalo i keď s týmto problémom denne bojujem. Taká príručka na chudnutie s obsahom "cica nežer" .

yank3e
13.01.2013 5 z 5

Tak tahle knížka předčila má očekávání. Čekal jsem nějakou obyčejnou motivační knížku, ale obsahuje dost konkrétních rad, jak se vypořádat s neustálým vyrušováním. Některé části se sice opakují, to ale podle mě není na škodu. Ve skutečnosti se zaměřuje na vyrušování e-maily, telefony, Facebookem a podobně. Zabývá se problematikou pravidelných odříznutí od internetu a jiných zdrojů vyrušování za účelem lépe se soustředit na skutečně smysluplnou práci, ať už je to cokoliv. Takže - odpojte se. :-)

vhojta
04.10.2012 3 z 5

S Babutou jsem se prostřednictvím této knihy setkal vůbec poprvé. Jak již zde bylo řečeno, kniha mohla mít klidně 60 stran, a troufám si tvrdit, že by v tomto rozsahu byla mnohem užitečnější. Něco jsem si z knihy vzal, nebylo toho ovšem tolik, kolik jsem očekával.

Márinka
21.03.2012 4 z 5

Knihy “radičky” moc nemusím. Soustředění Lea Babauty je další výjimka (potvrzující pravidlo). Nenechte se odradit, až po prvních stránkách zjistíte, že se jedná o rady zejména pro “kancelářské myši” závislé na počítači, mobilu, internetu, e-mailu, sociálních sítích… Mnohé rady, jak se dobrat soustředění, klidu a pohody i v dnešní době nadbytku atakujících informací, jak rozpoznat to důležité mezi hromadou informačního smetí, jsou platné všeobecně. Zejména kapitoly o rodičích, problémech těch druhých či kancelářská kultura v rukou vedoucích pracovníků. Naštěstí se mě mnohé v knize uvedené netýkalo, i když “rezervy” určitě mám. Zejména moje “pracovní nástěnka” by se Leovi nelíbila ;o).

Kirin
25.01.2012 3 z 5

Omlouvám se všem čtenářům, kteří obdivují minimalismus Lea Babauty. Mluvím za sebe. Kniha mě zklamala svým nafouknutým obsahem - spousta opakování, spousta klišé - vaření z vody. Je to subjektivní pohled na svět problémů. Není to v žádném případě cesta pro většinu lidí. Je zde pár inspirujících rad, ale bohužel jen pár. Příliš málo na jednu knihu.

Štítky knihy

americká literatura rozvoj osobnosti, osobní rozvoj

Autorovy další knížky

Leo Babauta
americká, 1973
2010  67%Zen a hotovo
2011  67%Soustředění
2010  69%Síla jednoduchosti
2013  70%52 změn
2012  57%Život bez starostí

Kniha Soustředění je v

Právě čtených9x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce33x
Chystám se číst36x
Chci si koupit11x