Soumrak království

Soumrak království https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174487/bmid_soumrak-kralovstvi-ghD-174487.jpg 4 137 32

Soumrak království série

1. díl >

Je předvečer války. Vyberte si svou stranu. AURANOS Princezna Cleo vychovaná v přepychu se musí vydat na strastiplnou a zrádnou cestu na nepřátelské území, aby tam nalezla dávno ztracenou magii. PAELSIA Jonas, rebel zuřící nad nespravedlností světa, se vzbouří proti útlaku, který zbídačil jeho zemi, a stane se vůdcem lidové revoluce. LIMEROS Lucia, sirotek adoptovaný královskou rodinou, odhalí pravdu o své minulosti a objeví nadpřirozené schopnosti, které je předurčena ovládat. Magnus, prvorozený královský syn vychovávaný svým otcem k násilí a dobývání, začíná zjišťovat, že srdce může být smrtelnější zbraní než meč.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Falling Kingdoms , 2012


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
26.07.2022

(SPOILER) Přečetla jsem prvních 6 a poslední 3 kapitoly. Jednoduchý a místy až kostrbatý styl psaní, hrdinové placatí, vývoj děje na sílu.

Takže na začátku tu máme dítě v kolébce v bohatém šlechtickém sídle v místnosti , kde dle popisu asi není nic než ta kolébka. Není tu zmíněna ani postel matky ani kojné. Ideální podmínky pro únos. Až na to, že ze stínů se najednou vynoří matka s dýkou. A místo, aby vetřelce bez řečí píchla, tak s nimi mluví, i když by jí mělo být jasné, že pokud tam je někdo cizí, už nejspíš zabil stráž. Úplně normální situace. Urozené matky středověku určitě běžně trávily šestinedělí ve stoje ve stínech dětského pokoje s dýkou v ruce jen proto, aby ji pak nepoužily.

O 16 let později tu máme "zlatou mládež" nejbohatšího království ostrova, jak se vydává na cestu do sousedního království kvůli vyhlášenému vínu. Jedna z urozených postav vyvolá na relativně nepřátelském území nesmyslnou roztržku, všem se představí a následně zabije někoho neurozeného. To je náhodou ta poslední kapka, která je po století klidu potřebná k propuknutí rebelie. A máme tu ještě třetí královsví, kde jsou velmi severští sveřepí seveřané, kteří se nemohou dočkat seče.

Následně se to tam asi většinu knihy nějak mydlí, protože na konci je spousta mrtvých a ti co přežili mají ještě 5 dílů na to, aby se polepšili.

Není mi úplně jasné, pro koho nebo pro jakou věkovou kategorii je kniha určená, ale kromě mě se evidentně naprosté většině čtenářů líbila. Tedy aspoň u nás, zahraniční hodnocení tak příznivé není. Možná jsou cílovou skupinou příležitostní čtenáři nebo čtenáři, kteří ještě nepřečetli řadu podobných příběhů, jen lépe napsaných. Proti samotné zápletce nemám vůbec nic, je to hlavně velmi průhledné tahání postav do a ze situací a jejich jednání čistě dle potřeb příběhu, které mě odradily. Asi by to jakž takž prošlo v dětské knize, jenže tohle skrze všechno to mordování zas tak úplně dětská kniha není.

Alice146
21.08.2020 5 z 5

Moc pěkná fantasy, určitě doporučuji.


skyline
14.09.2018 4 z 5

Pekna fantasy. Pro mne pohodove cteni.

Veromika
17.08.2018 5 z 5

Kniha mě zaujala už od prvních stránek, takže se od ní nedalo málem ani odtrhnout, takže už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl, jen mě trochu mrzí, že České nakladatelství nevydá zbylé knihy, ale co, zlepšování se v angličtině se hodí vždycky. :)

Verasnížek
23.07.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. ♥️
Sice na začátku jsem se nemohla dostat do děje, ale pak jsem se začala orientovat. Knihu jsem si postupně zamilovala a obzvlášť Cleo

WallopX
24.02.2018 5 z 5

Četla se dobře a rychle. Občas byl děj pro mě předvídatelný, ale moc mi to chuť ke čtení nezkazilo. Jen ty postavy... že začátku jsem si říkala : "Tolik postav ??".... naštěstí je tam seznam se jmény. Kdyby tam nebyl, měla bych cca 50 stránek problém

Tenebien
18.02.2018 4 z 5

3.5 hvězdičky
Líbilo se a užila jsem si to.
Jestli někdo říká, že je to Hra o Trůny v Young Adult vydání, tak mu věřte. :-)
Všichni 4 protagonisté se mi líbili, i přes jejich nedostatky. Nebo možná díky nim. :-) (čteno v originále)

Ilirea25
27.11.2017 4 z 5

Mě se příběh velmi líbil. Zase něco nového. Těším se na druhý díl.

Elen telemna
07.09.2017 4 z 5

Knížka mě moc bavila. Byla zajímavá, čtivá a napínavá. Zaujal mě jak děj, tak originální styl psaní. Něco podobného jsem dosud nečetla...
Co se týče postav, tak musím uznat, že mým oblíbencem byl ze začátku Magnus, avšak úplně na konci jsem si začala oblibovat Jonase.
Trošku mi vadily poněkud zbytečné narážky na určité téma. K tomu počítám i Cleino tajemství, které mě celý příběh štvalo.
Konec skončil otevřeně a tak se nemůžu dočkat, až si přečtu další díl!

pichova.veru
01.09.2017 5 z 5

Čtivá kniha, bavila mě.

Zebra01
22.06.2017 5 z 5

Jak na Soumrak královsví tak druhý díl Jaro rebelů jsem náhodně potkala v knihovně a vyplatilo se mi si knihy půjčit. ( A kupodivu jsem si okamžitě oblíbila Magnuse.) Doufám že se mi do rukou dostane další díl co nejdříve.

Denaille
11.04.2017 3 z 5

Knihu jsem si půjčila, jelikož jsem ji tady v databázi objevila a zaujala mě vysoká červená čísla v hodnocení. Říkám si: "Že by konečně nějaká fakt dobrá fantasy sága po dlouhé době?"
Začala jsem číst a měla jsem několikrát chuť knihu odložit a vzdát to. První polovina knihy mi přišla hodně hloupočká... a pak jsem si uvědomila: "Ono je to vlastně zařazené jako kniha pro děti a mládež. Tak to ještě zkusím." A dobře jsem udělala.
Nakonec celkově jsem si knihu opravdu užila, být ve stejném věku jako hrdinové, nejspíš bych ji ohodnotlila lépe, ale ani tak ne plným počtem hvězd. Druhou polovinu knihy ano.

RosaRoses
13.12.2016 4 z 5

Ze začátku jsem si říkala: Jo, jo, jo tohle přesně jsem potřebovala, tohle je ta správná fantasy, to bude ono.
Jenomže v průběhu čtení jsem zjistila že já to prostě nedokážu, nedokážu mít ráda všechny hlavní hrdiny, protože když jsou každý z jiného království a ta království se navzájem nenávidí, je těžké toho hrdinu pochopit. On třeba někdo řekne nějaké moudro nad moudra, ale v následující kapitole to "moudro" někdo úplně shodí a přemýšlí, jak onoho člověka, který je v jeho očích tak nehorázně pitomí, zabít.
Ta kniha je ale celkově vážně dobrá, jen tohle je ta jedna věc kvůli které kniha ztrácí tu 1 hvězdičku.

AjinQa
16.07.2016 5 z 5

Super kniha. Dobře se četla a nenudila. Ale nepřirovnávala bych ji ke hře o trůny, už z toho důvodu že GoT je možná i pro straší, prostě jiný level, a Soumrak je možná tak pro YA.
Hlavní postavu jsem neměla žádnou nejoblíbenější. Možná jsem měla o něco více raději Magnuse a Cleo.
Knihu určitě doporučuji všem milovníkům fantasy. Už se nemůžu dočkat až se dostanu ke druhému dílu, jen mě mrzí že nebudou překládat třetí díl. Knize se podle mě dostává málo pozornosti, což je škoda. Zaslouží si více. Za mě určitě 5*.

Nasko
31.10.2015 2 z 5

Soumrak není vyloženě špatnou knihou, ale je poněkud plochý a nedokončený.
Mám ráda knihy psané pro tuto věkovou kategorii, byť jsem o dost starší, ale tahle mě míjí... Nic moc.

BigReader
12.08.2015 4 z 5

Ze začátku jsem měla zmatek v postavách i místech dění. Taky jsem si po přečtení zadní strany myslela, že nejsympatičtější mi bude Limeros. Obojí se změnilo. Ten počáteční zmatek se naštěstí urovnal a já se potom začala orientovat a do knížky se opravdu začetla. Líbil se mi příběh, kniha se dobře četla a taky se zajímavě vyvíjela. Krvavý tu rozhodně nebyl jenom král. Skoro každých pár stran tam někoho podřezali nebo tak. Doteď moc nevím, jaké z toho mám pocity, ale jak už tady zmínilo hodně lidí, knihu bych asi nezařadila do dětské literatury, ale nejen kvůli krvi, ale taky kvůli těm množstvím milenek :) Je to tip fantasy, který jsem už dlouho nečetla a určitě je to příjemná změna. Nazvala bych to "Středověkým" fantasy s pořádnou dávkou magie, kouzel, legend, krve a boje. Ta knížka je super. Překvapilo mě taky, jak jsem během čtení měnila názory na postavy a nakonec jsem si asi nejvíce oblíbila Cleo a Auranos. Po smrti její lásky, která mě dost mrzela jsem si ale začala říkat, že by mohlo být zajímavé, kdyby se dala dohromady s Jonasem :D Zato Limeros jsem si oblíbila asi nejméně :/ Každopádně se těším na další díl, rozhodně to bude zajímavé.

Nefi
08.07.2015 3 z 5

Kniha nebyla špatná, ale místy byla moc jednoduše napsaná. Každopádně do dětské literatury bych jí asi nezařadila :)

Ellbereth
13.04.2015 3 z 5

Četlo se to dobře, děj pěkný. Za mě ovšem pouze tři hvězdy, protože i přes čtivý děj to pro mě bylo příliš jednoduché. Postavy mohly být rozhodně propracovány o dost lépe, popis pro mě také není dostatečný. Od fantasy asi zkrátka očekávám trochu víc. Přišlo mi to jako kniha pro mladší čtenáře, ale na druhou stranu zde teče dost krve. Mohu doporučit, ale na to, že jsem knihy dočetla minulý měsíc, tak mi děj v hlavně příliš nezůstal.

Markett
11.03.2015 4 z 5

Pěkná fantasy knížka. Děj je pěkný a chytlavý, postavy lehce zapamatovatelné a celkově knížka při čtení tak pěkně plyne a dobře se čte. Děj je pěkný, i když mě tam sem-tam štvala nějaká ta postava, ale jinak paráda. Co se týče kategorie, nevím, jak bych posoudila, ale určitě se mi nezdá, že je to pro děti a mládež (aspoň pro ty děti) protože je v knížce docela dost krve a krvavých scén. Moc jsem si oblíbila Cleo a Theona, ale i Jonas byl docela dobrý. Jsem zvědavá na pokračování, knížku můžu doporučit a ráda se k ní kdykoliv vrátím. :)

Elisis112
29.01.2015 5 z 5

Dostala jsem ji pod stromeček a vůbec jsem nevěděla co čekat. Moc se mi do ní pouštět nechtělo, zvlášť teda kvůli tloušťce, ale když jsem se k tomu nakonec dokopala, nadávala jsem si, že jsem ji tak dlouho nechala ležet. Knihu jsem četla jedním dechem a mohu ji jedině doporučit. Moc se mi na ní taky líbí, že obsahuje nejen postavy, které mě dohání k šílenství, ale i ty, kterým bezmezně fandím a nedám na ně dopustit. // 90%

Autorovy další knížky

Morgan Rhodes (p)
kanadská, 1971
2013  83%Soumrak království
2014  86%Jaro rebelů

Kniha Soumrak království je v

Právě čtených3x
Přečtených192x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených22x
Knihotéce140x
Chystám se číst189x
Chci si koupit35x
dalších seznamech4x