Soumrak homo economicus

Soumrak homo economicus https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119425/soumrak-homo-economicus-119425.jpg 4 59 10

Soumrak homo economicus navazuje na úspěšnou Sedláčkovu prvotinu Ekonomie dobra a zla. I v tomto textu nalezneme snahu vrátit ekonomii lidský rozměr a lidem víru v ekonomii. Rozhovor Romana Chlupatého byl natočen v létě 2011 v anglickém Oxfordu pro rozhlasové vysílání. Výsledkem je svěží a srozumitelné zamyšlení nad těžce stravitelnými věcmi. S pomocí inspirativních paralel a metafor ze světa fyziky, biologie či literatury, Sedláček a Orrell pitvají základy systému, nutí k zamyšlení a nabízejí - ale nevnucují - řešení. Při tom, navíc, dokáží čtenáře i pobavit. Tomáš Sedláček, člen Národní ekonomické rady vlády a bývalý poradce Václava Havla, se ovšem tentokrát neobrací ke svým čtenářům jako autor, nýbrž jako diskutér, který rád vede dialog a skrze otázky a odpovědi se pokouší přijít na kloub současné finanční, politické a společenské krizi. Za svého společníka pro diskusi si vybral kanadského matematika a ekonoma Davida Orrella. I on patří k narušitelům starých pořádků, kterým je jasné, že bez kroku do neznáma se skutečného ozdravení nedočkáme.... celý text

Přidat komentář

Milonak
12.11.2019 4 z 5

Taková knižní "jednohubka". Zajímavé názory, moje první knížka od Sedláčka, i když "klasická" kniha to ve skutečnosti není, jedná se o knižní vydání rozhovoru. Nicméně názory obou hlavních dotazovaných nabízí zajímavý pohled na věc, ze strany Orrella o něco víc matematický, Sedláček naopak více spojuje ekonomii a filozofii. K výsledku ale dochází stejnému - že současný pohled a z toho vyplývající chování se současné ekonomie není ta správná cesta k blahobytu co největšího množství lidí. A já si myslím, že mají pravdu - neříkám že nutně stoprocentní, ale měli bychom se skutečně naučit nahlížet na věci úplně jinak. Budoucnost ukáže.

francouz
08.01.2018 4 z 5

Nebyl jsem nikdy velkým fandou medializovaného a akčního T. Sedláčka, ale tato knížka, která poukazuje na nešvary naší doby, kdy největším zaříkadlem je růst a bez něj je všechno špatně, mě ho ukazuje ve světle, kdy nemám problém s jeho názory souhlasit. Ano, je to opravdu zvrácené, to kam se svět hrne, ale většina ekonomů, prostě sleduje zaběhnuté modely, které nám přece jasně ukazují jak na tom jsme. A jak vlastně na tom jsme .....


houbaaa
27.12.2017 3 z 5

V podstatě velice zkrácená verze knihy "Ekonomie dobra a zla" od Tomáše Sedláčka, která ukazuje, jak je myšlení současné ekonomie pochybné a v podstatě zvrácené. Bohužel, bude nejspíše ještě nějakou dobu trvat, než se názor naznačený v této knížce stane obecně přijímaným a tato kritika bude běžně přístupná i z mainstreamových médií všem.

vlkcz
01.09.2016 5 z 5

Obsahově se to do značné míry překrývá s Talebovou Černou labutí. Ve srovnání s ním nejde tolik do hloubky (ostatně půlhodinový rozhlasový rozhovor na to ani prostor neposkytl), ale díky tomu se nedostane na sebeoslavné pasáže. Díky tomu, že jde o rozhovor, při kterém zpovídaní (Orrell, Sedláček) neodpovídají jen na otázky moderátora, ale vzájemně se svými myšlenkami inspirují, jde o velice svižné čtení.
Perfektní.

repli2dev
17.04.2016 2 z 5

Kraťoučké zamyšlení/rozhovor na téma ekonomie postavené na modelech, problému špatných předpokladů (aneb lidé jednají racionálně, trhy stanovují spravedlivou cenu) a posedlosti čísly (například HDP).

Nic extrémně nového máte-li v dané oblasti alespoň trochu přehledu a dobré jako myšlenky hodné k zamyšlení… Osobně bych však čekal, že půjdou víc do hloubky, zajímalo by mě to, obzvlášť v oblastech, kterým rozumím víc (a které až kacířsky zjednodušili).

Sarinkaa31
14.10.2014 4 z 5

Sice krátká, ale zajímavá kniha. Měla jsem to jako povinnou četbu(občas mám kvůli tomu předsudky a nechce se mi to číst), ale Sedláček a Orrell velmi srozumitelně rozebírají problémy dnešní doby. Víra v čísla a v jejich přeceňováni. (má vliv desetina procenta na to jak se nám daří- někdo si sice může myslet, že ano ale pravda je opakem.) Myslím, že všechno bylo jasně vysvětlené a popsané.

Pitbullka
24.09.2014 5 z 5

"A kdo vám to řekl?" Otázka nad kterou by se měla zamyslet většina odborníků u piva pravidelně sledující televizní noviny na Nově. Kniha je výborně napsaná, pánové vše krásně vysvětlují, ale aby našemu státu bylo lépe, je třeba změnit myšlení lidí...bohužel knihy tohoto typu se dostanou do rukou (nebo jsou vůbec přečteny) pouze malým procentem naší společnosti.

dalimoni
01.12.2012 4 z 5

Na Sedláčkovi se mi líbí to, že dokáže tím svým neopakovatelným způsobem popsat i pro neekonomy věci tak, že je pochopí i laik. Není zaměřen na tvrdou ekonomiku, kde jsou důležitá pouze čísla a růst, ale bere i tu "nespočitatelnou" část v potaz a tím je dost "neoblíben" odbornou veřejností. Nemůžu říct, že s ním ve všem souhlasím, ale své názory umí podložit argumenty a to "se počítá". Kniha je útlá, skoro mi přijde zbytečné tento text vydat knižně, spíše by se hodil jako příloha nějakého odborného časopisu, ale asi využil popularity své první knihy, která se stala bestsellerem.

Fravra
17.08.2012 3 z 5

Útlá kniha je přepisem diskuse mezi filosoficky laděným českým ekonomem Tomášem Sedláčkem a ekonomicky laděným kanadským matematikem Davidem Orrellem, v níž se zamýšlí nad příčinami a východisky první ekonomické krize 21. století.

Hlavním poselstvím je, že za ní stojí z části ignorance ve formě dogmatické víry v klasickou ekonomii, jejíž modely založené na tvrdých datech a předpokladech racionality chování ekonomických činitelů jsou výrazně zjednodušené, a vytvářejí tak mýtickou realitu, ale jednak také úmysl mocných světových ekonomických hráčů, kteří prezentují světu přesně takový pohled na svět, který jim vyhovuje.

Diskuse přináší mnoho zajímavých postřehů, ale skutečně se jedná primárně o rozhlasový pořad nebo článek do víkendové přílohy novin, nikoliv o plnohodnotnou knihu (nemá konzistentní uspořádání, nečiní žádné závěry, neopírá se o citace literatury, atd.). Pro hlubší zamyšlení je zde spíše právě kniha Davida Orrella s názvem Economyths.

fmash
29.04.2012 3 z 5

Akciové trhy se dají předpovědět asi jako zemětřesení. To sice neumím posoudit, ale dobře se to čte. Knihu bych neoznačil za zvlášť objevnou, nicméně její téma je závažné a čtivá je asi jako obsáhlejší časopisecký článek, jímž v podstatě je. Čekal bych ale trochu víc, než jen snůšku obecných tlachů k nealko pivu.