Sokrates

Sokrates https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10784/sokrates-10784.jpg 5 150 30

Filozofie pokojného bojovníka se stala životním stylem milionů lidí na celém světě. Ve své knize Sokrates, nesoucí podtitul Příběh o tom, jak se mladý chlapec stane pokojným bojovníkem a pokojný bojovník moudrým mužem, svým čtenářům Dan Millman předkládá dlouho očekávaný příběh o životě záhadného pumpaře a samorostlého učitele. Zavádí nás do carského Ruska devatenáctého století. Osiřelý chlapec, jemuž v žilách koluje kozácká a židovská krev, se snaží najít své místo na slunci. Žije však v zemi, kde vláda nabádá občany, aby zabíjeli své bližní, a kde den ode dne sílí revoluční nálady. Sergej Ivanov čili Sokrates je nucen opustit vojenskou akademii, kterou považuje za svůj jediný domov, a ocitá se ve světě, v němž mu jako záchytný bod slouží pouze slib tajemného starce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Eminent
Originální název:

The Journeys of Socrates , 2005


více info...

kamibe
kamibe
07.04.2023 5 z 5

Po třinácti letech jsem velmi ráda přečetla tuto knihu znovu, když kamarádka chtěla poslouchat namísto naučného textu konečně taky něco romantického. Je to jeden z mála příběhů, u kterých si pamatuji dost podrobností, přesto bylo pro mne opravdu hodně příjemné projít ho znovu. Tato kniha patří mezi ty, kterých se neumím vzdát.

Allla9
Allla9
17.03.2023 5 z 5

Příběh o síle ducha, o odvaze, houževnatosti, cti a poctivosti. Jedna z nezapomenutelných knih.


ditul
ditul
11.03.2023 5 z 5

Je to příběh, který je plný dojetí a zvratů..
První srdcovka, co mi chybí v mojí knihovničce. Sháním ji už tři roky a naštěstí ji měli v městské knihovně.
*"O jakém Bohu to mluvíte, otče Serafime? O Bohu milosrdném a spravedlivém, který ve své nekonečné moudrosti shledal jako správné, že mi vezme rodinu? K tomuhle Bohu se modlíte? Kdo je tenhle Bůh?"
Serafim pozvedl štětinaté bílé obočí, aby vyjádřil podiv. Zdálo se, že mnicha tahle otázka potěšila. "Konečně se, Sokrate, ptáš na to, co tě už tak dlouho tíží. Kéž bych znal odpověď! Kéž bych znal sladká slovíčka, která by vyhojila tvé srdce a utěšila tě! Žil kdysi moudrý muž jménem Hiller," pokračoval, "jeden z hebrejských starších, který řekl: 'Na tomhle světě jsou tři záhady: vzduch pro ptáky, voda pro ryby a lidstvo samo pro sebe.' Zjistil jsem, že největší záhada ze všech je Bůh, přestože je nám tak důvěrně známý jako tlukot srdce, tak blízký jako příští nadechnutí... Obklopuje nás jako vzduch, jako voda... je pořád přítomný. Ale naše mysl Boha nalézt neumí. To dokáže jen srdce... To v něm najdeš víru..."

ANDY28
ANDY28
10.05.2022 5 z 5

Velmi mi sedlo každé písmenko

Iva2911
Iva2911
05.04.2022 5 z 5

Zajímavá a krásná kniha od báječného autora. Kniha má co nabídnout, stejně jako naše životy. Je v ní mnoho hlubokých myšlenek a pohledů na život jako takový, i ohledně toho, co ještě mnohým činí problémy v mezilidských vztazích. Velmi mne zaujal malý úsek, kdy se hlavní hrdina, ještě jako dítě, poprvé setkává s realitou života, kdy sám zabíjí, aby přežil. Situace je popsána s pokorou a vděčností za to, že může přežít....

kacaabba
kacaabba
02.09.2021 5 z 5

Čtivý román s pochopením Ruska a židovství v něm. Což bych od Američana úplně nečekal. Má-li ale kořeny odsud, měl dobrý důvod pochopit, nasát a předat dál. Pasáže s popisem cvičení bojového umění byly pro mne nudnější, ale jinak super.

Bolomsson
Bolomsson
15.02.2021 5 z 5

Stejně jako u pokojného bojovníka, i tady jde o knihu, kterou je třeba umět číst tak trochu i mezi řádky a má svým příběhem čtenáři co nabídnout i do dnešní doby. Postava Zakoljeva mi byla extrémně nesympatická a už jsem se bál, že spravedlnosti nebude učiněno zadost. I když mě ten konec trochu překvapil a čekal jsem trochu jiné rozuzlení a zakončení děje, tak mě kniha nadchla a příběh Sokrata jsem si vyloženě užíval. Nedalo se mu při jeho pokorné a strastiplné pouti napříč celým carským Ruskem nefandit.

petra7309
petra7309
07.10.2020 5 z 5

Od knihy jsem nic nečekala. Film i kniha Pokojný bojovník mi přišly prázdné a plné leda frází.
O to větší bylo překvapení číst Sokrata.
Naprosto uvěřitelný příběh o cestě, která netušíme, kam nás zavede - o životě.
Silná, místy velmi těžká kniha.

lencin
lencin
19.09.2020 5 z 5

Příběh,jak se mladý chlapec stane pokojným bojovníkem a pokojný bojovník moudrým mužem.
Fascinující odysea.
(2010)

Sůvazknihovny
Sůvazknihovny
20.05.2020 5 z 5

Silná kniha, místy hodně tvrdá, ale přesto krásná. Asi není pro každého. Po dočtení knihy jsem nemohla pár dnů číst další knihu, děj se mi vracel. Vždycky jsem ráda, když se mi to stane, kniha stála za to. Ráda se k ní časem vrátím.

jana14
jana14
30.12.2019 5 z 5

Kniha na mne opravdu hluboce zapůsobila. Více asi napsat nedokážu. Ale mohu doporučit: čtěte, hodně Vám dá.

freestyla
freestyla
07.10.2019 4 z 5

Pár citátů z knihy:

"Člověk neporáží strom tupou sekyrou ani se nevrhá do boje bez přípravy. Abyste mohli protivníka porazit, musíte toho protivníka znát. Abyste protivníka poznali, poznejte nejdřív sami sebe. Vyrovnejte se se svými démony dřív, než se s nimi střetnete na bojišti."

"Děti nejsou lodi, které se mají naplnit, ale svíčky, jež je třeba rozžehnout."

"Malé dítě bezprostředně reaguje na každý okamžik - není zatíženo plány ani očekáváním. To je dobrý způsob boje. Dobrý způsob života."

"Někdy se stane, že slova nás poučit nemohou. Každý z vás utržil zranění, což se vám v bitvě stane snadno. Ty rány se vyhojí. Mezitím jim věnujte pozornost. Učte se od svého těla. Snažte se léčit rychle. Přestože máte takové zranění, pokračujte v činnosti jak to jen jde - v boji byste to museli dělat stejně. Tohle nebyla žádná lehkovážná zkouška. A věřte, že mne netěší někoho zraňovat. Ale nebylo vyhnutí. Teď zakoušíte v menší míře tu bolest, kterou jakožto vojáci způsobíte v případě nutnosti nepříteli. Taková je ohavná realita boje. Nikdy nezapomeňte, že je lepší deset lidí zranit nežli jednoho zabít. Zraněný vyžaduje víc péče než mrtvý a zpomalí protivníkův postup - a říkám vám, že pro to jsou i vyšší důvody. Rány se mohou vykurýrovat a voják se vrátí ke své rodině, ale smrt je trvalá a nepřítelova duše těžce spočine na vašem svědomí. Zabíjejte tedy nepřítele jen tehdy, když není zbytí."

Ajwa
Ajwa
29.07.2019 5 z 5

Silné, inspirativní.

Taloš
Taloš
30.06.2019 5 z 5

Kniha o utrpení, vnitřní síle, odhodlání, trpělivosti, pomstě, vůli a naději. Převážně smutné vyprávění o životě napůl židovského a napůl kozáckého hlavního hrdiny Sergeje, kterému zemřeli rodiče, a vychovával ho strýc ve vojenské škole. Příběh začíná v roce 1872 v carském Rusku, kdy během dalších desítek let sleduje životní cestu Sergeje od nelehkého vojenského drilu, přes útěk z armády na Kavkaz, seznámení s budoucí ženou Aňou až po strhující odhodlání odplaty. Paralelní druhá dějová linie se soustřeďuje od zlomového a poměrně drastického momentu (pro ty co nečetli, záměrně nezmiňuji) na Dmitrije Zakoljeva, bývalého spolužáka z vojenské školy. Tento agresivní vůdce bandy plení židovská obydlí a pogromy v Rusku jsou tématem tohoto románu a s tím související boj židů o život. Sergej se po několik let učí disciplíně, rovnováze, bojovým dovednostem a mentální síle. Jeho učitelé jsou postupně mistři Serafim a Razin, kteří rozvíjí jeho schopnosti a dovednosti. Poháněn pomstou se vydává hledat Zakoljeva, jenž mění svou polohu a nechává za sebou zmařené životy. Putování spěje k rozuzlení a tolik vytouženému souboji na život a na smrt za dramatických okolností. Emotivní závěr zanechává mírnou rozpolcenost, ale s vědomím, že pozitivní pocit z knihy převládá. V románě se vyskytuje několik dalších postav, které jsou důležitou součástí mozaiky příběhu – dědeček Sergeje, Andreas, Sára Abramovičová (později Valerie), zásadní dvojice pro závěr děje Pavlína a Konstantin a jednoruký záporný hrdina Koroljov… Sokrates není oddechová literatura, ale určitě doporučuji.

Kristynka7
Kristynka7
09.05.2019 5 z 5

Uzasna kniha popisujici strhujici zivotni pribeh. Ctenare naprosto vtahne do deje. Mnohdy me donutila zamyslet se nad poskytovanymi moudry.

Knihomol22
Knihomol22
06.05.2018 5 z 5

Mne osobne nejvice uchvatila Cesta pokojného bojovníka.

Clairie123
Clairie123
14.03.2018 5 z 5

Myslela jsem že Cesta pokojného bojovníka byla skvělá, ale tohle... Ještě lepší!! Nemohla jsem se od ní odtrhnout, vždy když jsem si myslela, že už mě nic nepřekvapí, znovu se stalo něco, co jsem naprosto nečekala. Skvělě sepsaný život Sokrata, který vysvětluje, jak se stal takovým bojovníkem, kterým byl. Určitě doporučuji všem, které Cesta pokojného bojovníka oslovila. Opravdu báječná kniha, klobouk dolů před autorem.

Janin
Janin
03.03.2018 3 z 5

Knihu jsem dočetla do poloviny a musela jsem přestat.Byl to tak silný příběh mladého muže,ještě chlapce,který musel ve svém krátkém životě vytrpět víc než kdokoliv za celý život.
Nicméně jsem pochopila,že pokud člověk chce nebo musí,dokáže být silný,jak fyzicky,tak psychicky.
Snad se jednou dokážu ke knize vrátit a dočíst ji.

Tommyx
Tommyx
17.01.2018

Kniha jenž vám nedá spát a vy musíte hltat jednu stránku za druhou, do žádné knihy jsem se nevcítil tolik jako do téhle.. Se Sergejem jsem prožíval jak jeho dobrodružství, útrapy, nenávist a nakonec i na konci jsem mu rozuměl.. Můžu říct že kniha mě lecos naučila a ukázala mi i cesty po kterých se moc lidí nevydává...

Shindo
Shindo
04.12.2017 4 z 5

Pútavý príbeh, Milman vie ako písať a predávať knihy. Človek by aj povedal, že sa autor vezie na sláve a značke Pokojného bojovníka, čo je v podstate aj pravda, no Sokrates bol lepší prípad. Akurát z toho záveru som mal zmiešané pocity, prišiel mi trocha... WTF?