Smrt a život amerických velkoměst

Smrt a život amerických velkoměst https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175831/smrt-a-zivot-americkych-velkomest-175831.jpg 5 10 1

Stěžejní dílo věhlasné americko-kanadské spisovatelky Jane Jacobs nesmí chybět v knihovně žádného odborníka zabývajícího se rozvojem měst. Pro svou čtivost je však kniha oblíbená také u laické veřejnosti. Bezpochyby jedna z nejdůležitějších a nejvlivnějších publikací o urbanismu a plánování měst vůbec představuje silnou opozici k modernistickým teoriím padesátých let. Jejich uvedení v praxi totiž podle autorky ničí komunity a vytváří izolované a nepřirozené městské prostory. Jacobs naopak prosazuje zrušení zónování a obnovení volného trhu, což podle ní vyústí v živé, hustě zastavěné čtvrti se smíšenými funkcemi. (zdroj: www.moxnox.cz)... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Architektura

Vydáno: , Mox Nox
Originální název:

The Death and Life of Great American Cities , 1975


více info...

Přidat komentář

Dejf_ano
23.11.2023 3 z 5

Osobně rozumím tomu, že v době vydání knihy způsobila Jane Jacobs velký rozruch. Její myšlenky určtitě museli být velmi kontroverzní a unikátní a čemž svědčí i velká popularita této knihy.
Bohužel mě příliš nenadchla forma, jakou je kniha napsaná což je zvláštní, protože v případě Ekonomie měst jsem tento problém nezaznamenal.
Je smutné, že problémy o kterých autorka píše jsou stále aktuální a pořád je velká většina, která se stále nepoučila z chyb minulosti. Jsou samozřejmě i jisté vlaštovky zlepší, které mluví o těchto problémech a čest jim.

Štítky knihy

architektura USA (Spojené státy americké) urbanismus, urbanizace

Autorovy další knížky

Jane Jacobs
americká, 1916 - 2006
2013  90%Smrt a život amerických velkoměst
2012  80%Ekonomie měst
2013  90%Města a bohatství národů

Kniha Smrt a život amerických velkoměst je v

Právě čtených3x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce10x
Chystám se číst19x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x