Sluneční bouře

Sluneční bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113180/slunecni-boure-113180.jpg 4 540 104

Rebecka Martinssonová série

1. díl >

Na podlaze kostela v severním Švédsku leží mrtvé a rituálně zmrzačené mužské tělo. A na noční obloze mezi vločkami padajícího sněhu tančí polární záře. Rebecka Martinssonová se po letech vrací do svého rodného městečka Kiruny. Kdysi musela toto místo za dramatických okolností opustit a odejít do Stockholmu, kde pracuje jako daňová poradkyně. Nyní se vrací zpět, aby pomohla své dávné přítelkyni Sanně, jejíž bratr byl hrůzným způsobem zavražděn v kostele náboženského společenství, které kdysi založil. Krásná a zranitelná Sanna potřebuje Rebečinu pomoc, aby se očistila od podezření, jež na ni padlo po bratrově smrti. Rebecka se ocitne před nelehkým úkolem. Při hledání vraha se bude muset vypořádat nejen s policejními postupy, ale bude nucena čelit i dohadům kolujícím uvnitř uzavřené a vyděšené komunity. Bude muset zapátrat hluboko ve své paměti a ve svém svědomí, aby se postavila čelem k temnému tajemství, které za sebou v Kiruně zanechala a které je ukryto pod rouškou všeobecného mlčení. A bude se muset postavit vrahovi, jehož úmysly je těžké odhadnout...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Solstorm , 2003


více info...

Přidat komentář

ujira
11.11.2023 4 z 5

Severské drama s náboženského prostředí s detektivní zápletkou. Nu což, i seveřanky umí psát detektivky sugestivně, neotřele a čtivě a nevadí převaha ženských postav, nepůsobí zde plytce a lehký feminismus neuráží. A hlavně prostředí bývá okouzlující a ten bílý sníh změkčuje veškeré zlo a halí lidskou špínu klidnou pokrývkou.

moudivlacek
23.09.2023 4 z 5

První a velmi zajímavé setkání s touto autorkou a určitě ne poslední.
Advokátka Rebecca jede pomoci do rodného města, kde leta nebyla. Má pomoci své bývalé kamarádce Shanně, která je podezřelá z vraždy bratra kazatele Viktora. Vesnice je silně pod vlivem církevní kongregace. Nikdo nechce nic říct, samotná Shanna se chová divně. A i když na Rebecku zde hodně tlačí její minulost, je rozhodnuta odhalit vraha. A také prolomit "ticho" místních. Ale určitě to chce každý??
Kniha je od začátku velmi čtivá, pro mě bez hluchých míst. A i když to není velká krvárna od začátku do konce, bavila mě. Konec není jednoznačný, ale to není někdy ani život sám.


tami1
17.07.2023 4 z 5

Případ Rebecky mě bavil. Osvěžující námět a spousta podezřelých přidávala knize na čtivosti. Rebecka je velmi sympatická. Pár vyšetřovatelů se snaží a opravdu chce zjistit pravdu, ne si jen honit triko. Malinko mi dělaly problém jména, já si je prostě nejsem schopná zapamatovat, takže se pokaždé vracím. Přebíhání v ději z přítomnosti do minulosti je taky trochu chaotické.

JitkaSatavova
02.06.2023 5 z 5

Pěkná kniha, povedla se.

harena
18.05.2023 5 z 5

"A na noční obloze mezi vločkami padajícího sněhu tančí polární záře."
Další vynikající severská detektivka, která je psaná v pomalejším tempu a více se zabývá vykreslením postav a jejich myšlením, a velkým plus je sugestivně vykreslená ledová švédská zima. A to se mi právě moc líbí. Mrtvoly a pátrání po vrahovi samozřejmě neschází, napětí pozvolna graduje a odhalení vrahů je nakonec překvapující. Vyšly i další díly, těším se na dobré počtení.

pohoda58
16.04.2023 4 z 5

Moje první kniha od této spisovatelky a moc se mi líbila. Nechybělo napětí, dobré čtení.

mcabr
06.11.2022 5 z 5

Napínavé.

drakamena
18.09.2022 1 z 5

DNF 35%. Vzdávám to. Ať se snažím, jak se snažím, tohle prostě nedám. Atmosféra skvělá, ale jinak je to neuvěřitelně zdlouhavé a navíc plné hrozně nesympatických postav, od bláznivé sestry oběti po šéfa hlavní hrdinky. Děkuji, ne. Mám spoustu jiných, lepších knih.

Sansli
21.07.2022 4 z 5

Musím přiznat, že jsem moc nečekala a tak jsem byla překvapená, jak moc mě to bavilo. Nevím, jestli bych knihu hodnotila stejně, kdybych si ji přečetla v tištěné podobě, ale audioverze byla a je naprosto skvělá a příběh se postupně pěkně rozmotával. Vůbec mi netrvalo dlouho si s hlavní postavou Rebeccou rozumět. Ona byla vážně skvělá, okolnosti ji přinutily vrátit se zpět do rodného města a my společně s ní postupně objevovali, jak těžké vzpomínky má s prostředím spojené. Teda fakt jsem ji chvílemi obdivovala, že se dokázala přinutit a znovu se všem a všemu postavit čelem. Klobouk dolů. Docela tam s nimi všemi její návrat zamával, a podle mě to bylo vše jen a jen zasloužené:)
Rozhodně příjemná detektivka, která volně plyne, ale od které se neodtrhnete, až dokud nedojdete na konec. A ten byl tedy opravdu skvělý.
Další díly určitě nevynechám, kdyby byly zase v audioverzi, tak je to pro mě jasná volba:)

oskli
04.07.2022 5 z 5

Díky tomu, že jsem knihu poslouchala v audioverzi, dávám plný počet. Kdybych ji četla, možná by mi některé pasáže připadaly zbytečně rozvláčné a v množství postav bych se chvílemi ztrácela, takhle jsem si ji ale užila. Prostředí švédského venkova a náboženské komunity mě vtáhlo, těšila jsem se na chvíle, kdy si vezmu sluchátka a přesunu se do jiných končin. Těším se na pokračování.

Čmeláček
04.06.2022 4 z 5

Kniha se docela dobře čte hlavně kvůli popisům života náboženského společenství. A Rebecka nebyla vůbec špatná :).

ZuK1
16.05.2022 4 z 5

Moje první autorčina knížka, zajímavé prostředí okolo Kiruny, určitě se pustím i do dalších dílů série.

Awča
21.02.2022 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha, a to možná rozhodlo, že dávám plný počet hvězdiček.
Některé pasáže by mi v knize přišly možná zdlouhavé, a také hlavní hrdinka mi byla díky hlasu Jany Strykové sympatičtější.
Celkově to bylo velmi zajímavé, o náboženství a sektách na severu jsem toho moc nevěděla. Tempo poklidné, konec velmi akční.
Určitě si přečtu/naposlouchám další díl.

Standa24
31.12.2021 3 z 5

Kniha je poměrně originální tím, že příběh se odehrává v prostředí náboženské komunity, ale jinak knihu hodnotím průměrně. Vyšetřování bylo spíše zdlouhavé a hlavní postava mi nebyla moc sympatická.

vklaskova
20.07.2021 4 z 5

Kniha se mi četla dobře. Chvílemi to bylo sice trochu zdlouhavé a pomalé, ale chvílemi jsem byla opravdu napjatá a nemohla se od stránek odtrhnout. A přesně to od detektivky chci :-) Autorčina prvotina, možná si ještě časem přečtu další její knihu.

TeaPeter
28.06.2021 2 z 5

Tohle byla pro mě první a nejspíše i poslední kniha od této autorky. Způsob psaní mi nebyl sympatický a působil na mě trochu divně. Netroufám si říct, jestli tomu trochu nenapomohl překlad. Účast policistky krátce před porodem nebudu komentovat, nicméně odbočky k záchodům (jinde vzácné, ale v této knize časté) mírně text odlehčovaly. Asi i díky zimnímu období mi kniha přišla depresivnější než bývá i v severských detektivkách běžné - vlastně to i dost beznadějně skončilo. Snad kdyby konec nebyl tak divně useknutý, mohlo být vyznění jasnější.
Náboženské pokrytectví a náboženský fanatismus jsou kapitola sama pro sebe. Ty dokážou tiše zničit celé zástupy životů. V této knize na mě působily mnohem mrazivěji, než samotné skutečné zabíjení.

janina66
25.05.2021 3 z 5

Max 50%, audiokniha
Kdybych knihu nevyslechla, tak bych nedočetla. Začátek byl zajímavý, i když brutální. Střed trochu hluchý, ale poslední kapitola to naštěstí vylepšila. Za tu přidávám jednu*.

ViolettaCh.
03.04.2021 3 z 5

Docela solidní detektivka z poměrně netradičního prostředí, která sice extra nenadchne, ale neurazí. Je to moje první kniha od dané autorky. Možná se na některé další její knihy ještě podívám.

apq
06.02.2021 2 z 5

Dlouho jsem váhala, zda mám knihu číst, když má nižší hodnocení, ale nakonec jsem se do toho dala, a udělala jsem jedině dobře. Děj je zajímavý a dobře se čte.

EliskaD
29.01.2021 4 z 5

Pro severskou krimi poměrně neokoukaný náboženský námět. Kniha mě se mi pěkně četla a udržovala mě v napětí. Příběh se příjemně vyvíjel a (kromě závěru) neobsahoval množství přehnaných akčních scén. Líbí se mi důkladné vykreslení jednotlivých postav. A zejména kvůli nim jsem přečetla i všechny ostatní díly této série.