Slovník lásky

Slovník lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150318/bmid_slovnik-lasky-mTu-150318.jpg 4 72 17

Jak se vlastně dá mluvit o lásce, aniž by to znělo přihlouple nebo kýčovitě? Jak popsat něco, co s námi dennodenně mává, a nesklouznout k laciným klišé či cukrkandlovému patosu? Úspěšný americký autor David Levithan nabízí originální řešení: svůj román staví z komentovaných slovníkových hesel a postupně z nich rozvíjí příběh jednoho vztahu – od tápavých začátků přes období vrcholné zamilovanosti po nevyhnutelnou krizi a snahu o její zvládnutí. Výběrem jednotlivých hesel i svým elegantním a vtipným stylem přitom David Levithan vytváří půvabný a zvláštně podmanivý portrét typického milostného vztahu naší doby. Krátké, stručné, minimalistické, dojemné. Bittersweet love story.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Lover's Dictionary , 2011


více info...

BetyN.
BetyN.
31.05.2022 4 z 5

Toto kniha nesedne každému, ale můj šálek kávy to rozhodně je! Romantický příběh formou slovníku? Originální! Útržky ze života dvou mladých lidí, kteří se do sebe zamilovali? Super! Filozofování o životě a hlavně lásce, někdy melancholické, jindy sladké a pozitivní? To přesně potřebuju číst! Knihu jsem si užila, je to sice vztahová jednohubka, ale díky formě a zajímavým myšlenkám má rozhodně přidanou hodnotu a stojí za to ji zkusit.

Starmoon
Starmoon
18.12.2020 4 z 5

Skvelý nápad, forma a rozsah, už len kvôli vymenovanému ma táto kniha veľmi lákala, samotný príbeh medzi riadkami (teda skôr medzi slovnikovými heslami) je však taký... Veď viete, stretnú sa dvaja príliš mladí a príliš zranení ľudia, ktorí si slobodu mýlia so svojvôľou, lásku s vášňou, záväzok s obmedzením... Nuž ako to teda môže dopadnúť.


kofina
kofina
21.11.2020 4 z 5

"Tahle slova se nakonec stanou pouhými odrazy, jimž chybí pocity, jež slova vyjádřit nemohou. Snažit se psát o lásce je v zásadě stejné jako se snažit, aby slovník zobrazoval život. Bez ohledu na to, kolik slov obsahuje, nikdy jich nebude dost."

Tohle byla taková příjemná jednohubka. Trošku ve mně vzbuzovala dojem, že Jan Němec si pro své Možnosti milostného románu vzal inspiraci právě tady.

Lenka1386
Lenka1386
28.01.2020 5 z 5

Krásná knížečka! Nadchla mě,přečteno na jeden zátah.

Matty
Matty
05.08.2018 5 z 5

„Chci si vzít zpátky ten kousek sebe, který v tobě zůstává, abych viděl, jestli mi opravdu chybí.“

Od aberace k zenitu. Fragmenty milostného diskurzu v méně intelektuálním podání. Ta nejobehranější fabule oživená nápaditým syžetem (viz také Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise). Průběh jednoho vztahu skrze asociace spojené s určitými slovy. Namísto lineárního vyprávění jen útržky (nikoliv nahodilé, jak napovídá např. postupné doplňování jednoho stěžejního dialogu). Puzzle se spoustou chybějících dílků (včetně několika docela podstatných), které ale můžeme a dokážeme snadno doplnit na základě vlastní vztahové historie. Trochu beletrie, trochu zamyšlení nad tím, jak naší realitu utvářejí především slova. Snadné se v tom najít a ztratit.

Díky kratičkým „kapitolám“ knihu přečtete za jeden večer a navíc si obohatíte svou zásobu anglických slovíček, neboť z v mnoha případech nejde o výrazy s nimiž byste se v jiných textech běžně setkávali. Anglická verze, pokud jsem správně pochopil ze zahraničních recenzí, má ovšem tu výhodu, že může ponechat otevřenou otázku, zda je partnerem hlavního hrdiny muž, či žena (genderově neutrální „you“), čímž ještě rozšiřuje spektrum možných výkladů.

Bbpanda
Bbpanda
06.06.2018 5 z 5

Jednoduché. Minimalistické. Krásné. Nepopsatelné. Jako sama láska. K tomuto příběhu se budu pořád vracet, protože jsem v něm našla něco, co jsem dlouho hledala. Slovník lásky..

l0st-g1rl
l0st-g1rl
16.05.2018 5 z 5

Originální zpracování, krátké příběhy skvěle zachycovaly všechny možné emoce, od hřejivé lásky až po smutek.

slunečnice777
slunečnice777
04.10.2017 5 z 5

Nádherná knížka která je plná nádherného citu lásky, ale i smutku.

KaileyBlot
KaileyBlot
02.06.2017 5 z 5

Nic nápaditějšího jsem snad ani nečetla! Začínám tohoto autora zbožňovat, protože má absolutně úžasné a krásné knihy. Tohle byla fakt pecka - jednoduché ale zároveň tak geniální!

tweed
tweed
07.07.2016 4 z 5

Překvapilo, jakou pravdu, smutek a hloubku v sobě může ukrývat kniha sestavená ze slovních hesel.

xkristyna
xkristyna
28.02.2016 5 z 5

Pokaždé, když tuhle knihu čtu, tak si všimnu nových a nových věcí, které mi předtím unikaly. Velmi originální způsob, jak vyjádřit své pocity, když jste zamilovaný.

Barborela
Barborela
06.02.2016 5 z 5

Originální i všední krátké příběhy, které jsou navázány k jednotlivým slovníkovým heslům. Originální nápad, příjemný styl, při čtení mi to přišlo jednoduché - a přitom dojme, donutí k zamyšlení, dostane.

natalie8531
natalie8531
08.10.2015 5 z 5

Víc geniálnější knihu jsem zatím nečetla. Za mě super!

rubicka
rubicka
19.04.2014 5 z 5

Touha číst a luštit znovu a znovu. Tajemství a drobnosti lásky, které tato kniha skrývá, jsou něčím vážně a, i když s váháním zásadní.

ladyfromskye
ladyfromskye
20.07.2013 5 z 5

Je snad jasné co každého, a tím pádem i mě, přítáhne k této knize. Je to její forma, která je opravdu originální. Tajemstvím krásy této knížky je ale její střípkovitost příběhů v náhodném (slovníkovém) pořadí, ze kterých si při troše snahy a s pomocí samotných hesel sestavíte překrásný příběh typického dnešního vztahu - "od tápavých začátků přes období vrcholné zamilovanosti po nevyhnutelnou krizi a snahu o její zvládnutí", jak je napsáno v anotaci. Co je ovšem ještě tajemnější, to je konec. Zůstává nám totiž otázka, jak to s "naším" párem nakonec doopravdy dopadlo. Dá se to vyčíst z knížky? Možná ano, ale třeba až na podruhé, napotřetí... Dobrý důvod, proč mít knížku v knihovně a vracet se k ní nejen o Valentýnovi...
Nakonec bych ráda poprvé napsala citát, který mě zaujal:
"ineffable
Tahle slova se nakonec stanou pouhými odrazy, jimž chybí pocity, jež slova vyjádřit nemohou. Snažit se psát o lásce je v zásadě stejné jako se snažit, aby slovník zobrazoval život. Bez ohledu na to, kolik slov obsahuje, nikdy jich nebude dost."

Zzanka
Zzanka
27.06.2013 3 z 5

Zajímavý počin, ale literární hodnota poněkud pokulhává. V podstatě chybí příběh a jedná se jen o drobné glosy a zamyšlení nad partnerským vztahem. Oddechové čtení :-).

Mycak
Mycak
20.03.2013 2 z 5

Moje první, celá přečtená kniha v angličtině. Doporučuji pro ty co se chtějí "rozečíst" před opravdovou knihou. Ty kratinké příběhy se mi ale většinou líbily, někdy jsem v nich našla podobnost s vlastním pojetím dané situace.