Slovanská mythologie

Slovanská mythologie https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218033/bmid_slovanska-mythologie-218033.jpg 4 6 2

Jako sladkobolný tón maloruské dumky, tak teskný pocit svírá srdce při pohledu na dávnou državu slovanskou. Byla nesmírně rozsáhlá, rozprostírajíc se od moře Středozemního až k moři Severnímu. Od Baltu a ústí labského přes Meklenburk, Pomořany, Branibory, Lužici, Čechy, Moravu, Slezsko, Polsko, Rusko s této strany Karpat, s oné přes Uhry, Chorvatsko, Dalmacii, Srbsko hluboko na poloostrov balkánský a dále přes Alpy, Štýrsko, Korutany a Krajinu až do Apenin jdeme samými oblastmi, kde kdysi jazyk slovanský hlaholil. Než v celém rozsahu nedovedl se udržeti. Těžké ztráty dlužno znamenati, neboť země utonuly a ztratily se v moři cizoty. Na původní pravlasti povstaly útvary nové, rozmach Slovanstva obmezující a ohrožující...... celý text

Přidat komentář

Dorian
10.06.2017 odpad!

Těžké něco k této knize něco říct. Produkt nekritické víry v Rukopisy a romantického fantazírování. Ale pořád lepší než výtah Ireny Šindelářové z tohoto textu vydaný v roce 2003.

Corvus
06.08.2014 5 z 5

V komentáři už jen dodám, co se nedalo doplnit při ukládání knihy do databáze:

Toto vydání Slovanské mythologie od pana Růžičky vlastním ve své sbírce a řadím jej mezi menší unikáty. Jde o druhé opravené a doplněné vydání z roku 1924 (ISBN není logicky uvedeno) s nádhernou vazbou a s úctyhodným počtem stran, jak lze vyčíst z podrobností o knížce. Kniha obsahuje celou řadu krásných perokreseb od neznámého autora. Povinné čtení zájemcům o Slovanství, mýty, kulty či pohanství, runologii. Vřele publikaci doporučuji ale taktéž fanouškům knih Sapkowskiho, který čerpá taktéž ze slovanských mýtů (Zaklínač). Velice obsáhlá a povedená (čtivá) publikace; lze ji čas od času zakoupit v antikvariátech (většinou) v solidní kvalitě (vazba je velice precizní). Výše uvedená anotace je úryvek z předmluvy, kniha anotaci jako takovou neobsahuje. Pěkné čtení!