Sloup do nebe

Sloup do nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259273/bmid_sloup-do-nebe-LlM-259273.jpg 4 92 28

Svět ohrožuje pandemie sucha, raketový nárůst cen za suroviny, válka o vodu. Globální chaos je na spadnutí, ale rýsuje se možnost, jak mu zabránit. Studenti Gary Morgan a Eva Petrenková, jejich profesor Erich Rothenberg a excentrický miliardář Franklin Smith přicházejí s projektem tzv. Sloupu do nebe, který by umožnil využít cesty do vesmíru za zlomek původních nákladů a díky solárním panelům vyřešil energetickou krizi na Zemi. Ne všichni jsou tímto nápadem nadšeni – zejména ne ti, kdo profitují z prodeje ropy. Realizace projektu se navíc ukáže mimořádně nákladná a zdlouhavá a zhatit ji může sebemenší chyba. Nebo pečlivě naplánovaná zrada. Po Vteřině poté přichází William R. Forstchen s dalším výjimečným příběhem, jenž se opět odehrává v situaci, ke které má dnešní svět až nebezpečně blízko. Úspěšný a oceňovaný autor tentokrát přináší působivou a smělou vizi, jež by v budoucnu mohla zachránit lidstvo.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Pillar to the Sky , 2014


více info...

Přidat komentář

VA_Krtek
29.04.2023 2 z 5

Za mě byl tohle provar. První třetina byla fajn, ale pak se to zvrhlo v jakejsi patos.

boruf
14.04.2022 5 z 5

Kniha je napsána netradičním způsobem, který jí ale vůbec neubírá na čtivosti. Celé to nejvíc připomíná zprávu z průběhu výstavby, a to od nápadu až po konečnou realizaci stavby. No, ona to vlastně zpráva z průběhu výstavby je. Musím ale říct, že to byla ta opravdu nejpoutavěji napsaná zpráva z výstavby, kterou jsem kdy četl. Po všech detektivkách a thrilerech se všemi těmi úchylnými sériovými vrahy, které mi v poslední době prošli rukama, to bylo velice osvěžující. Z knihy jsem velmi nadšen a nejednou mi i ukápla slza.


elleigh01
14.12.2021 5 z 5

Kniha, která zaujme a neomrzí. Když jsem knihu dostala, tak mě obsah knihy moc nezaujal, ale samotný děj knihy jsem hltala.

latanya34
16.11.2021 5 z 5

Obal a anotace této knihy mě sice zaujaly, ale po tom, co jsem si přečetla komentáře, jsem váhala. Teď ale jsem ráda, že jsem to riskla a nakonec ji přečetla. Sloup do nebe je poutavý příběh zabalený do fantastického konceptu. Kniha je fascinující tím, že poukazuje na to, jak by vesmírný výtah mohl vyřešit některé problémy, kterými dnes svět trpí. Na druhou stranu je to příběh o lidech, který dodává knize emoce.

elgin3
12.11.2021 5 z 5

I když mě většinou tento typ knih moc nebaví, musím uznat, že sloup do nebe je opravdu zajímavý.

dalya
08.11.2021 5 z 5

Velice zajímavé téma kterým se kniha zabývá. Líbí se mi vlastnosti postav, jejich vývoj a děj. Kniha mě dokonce nejednou rozbrečela a díky tomu se stává u mě historicky první knihou u které mi ukápla slza. Doporučuji si přečíst.

jahoda221
08.09.2021 5 z 5

Úžasná kniha. Rozhodně nedoporučuji jednodušším čtenářům. Ti ať raději zavítají do romanticko-erotické sekce.

Veronika33
04.09.2021 1 z 5

Tak túto knihu som nedala, šancu som jej dala cca 100 strán, ale táto suchopárna učebnica fyziky ma teda vôbec nebavila.

PavlaKohoutova
26.08.2021 5 z 5

Prostě úžasné. Více slov netřeba.

Myllan
17.04.2021 3 z 5

Zajímavé téma, ale místy velmi zdlouhavé až nezáživné

aspik83
22.05.2020 5 z 5

Tak já budu trochu oponentem posledních komentářů. Kniha mě nadchla a i když to není žádné akční sci-fi, čte se výborně a děj mi ubíhal jako o závod. Možná bych přivítal více technických vysvětlení, ale to je dle vkusu každého soudruha... Kéž by se tenhle příběh stal někdy realitou...

Haduwig
19.01.2020 1 z 5

Pozitivem je, že námět je opravdu zajímavý. Ale způsob vyprávění celý příběh výrazně podkopává. Člověk by i přežil opakující se vlastenecké proslovy, absenci jmen několika postav (prezident Kiribati, Angličan), ale hůře se srovnává s plochými postavami, kdy klaďas nemá jedinou vadu, zatímco záporák je má všechny, a nevyváženým tempem vyprávění - zatímco pro děj bezvýznamné okamžiky autor popisuje zdlouhavě (třeba Viktoriin letecký výcvik), tak zajímavé a napínavé problémy při stavbě věže proletí rychlostí zvuku. Na poslední chvíli se snažím vzpomenout ještě na něco, co by hodnocení vytáhlo o hvězdičku více, ale nic mě nenapadá.

HančaŠ
17.12.2019 1 z 5

Nějak jsem se nemohla donutit k dočtení knihy. V polovině se stále skoro nic nedělo.

OndřejkaH.
18.08.2019 1 z 5

K tomu, abych knihu dočetla jsem se musela přemluvit. Pustila jsem se do ní s velikou chutí, ale nenadchla mě. Nápad je asi opravdu zajímavý - mám ráda tato témata, ale byla pro mě nezajímavá, prázdná a plná "amerických" hrdinů a aby to nebylo tak do očí bijící, tak hlavní téma prosazovala ukrajinská studentka, kterou velmi často ujišťovali o tom, že již nejsou v období studené války atd.
To ale neznamená, že pro jinak laděné čtenáře, než jsem já, bude patřit do TOP.
Za mě nezajímavá a určitě jí poskytnu velmi ráda někomu, kdo si jí s nadšením zařadí do svých oblíbených. Čeká u mě v knihovně :-), ale určitě ne dlouho :-).

ludek.n
25.02.2019 5 z 5

Forstchenův Sloup do nebe je jedna z těch nenápadných knih, od nichž toho mnoho nečekáte, a pak máte co dělat, abyste s autorem udrželi krok při hltání jedné stránky za druhou. Jistě, Forstchen nepřichází s ničím novým, vždyť myšlenku kosmického výtahu beletristicky zpracoval už Arthur C. Clarke ve své novele Rajské fontány z roku 1979 (hlavní postavy obou příběhů mají dokonce shodná příjmení). I přes tento handicap se Forstchenovi daří zaujmout. Někteří by sice mohli říct, že autor se až příliš nechává unášet americkým patriotismem a láduje do knihy hromady patosu a všeobjímajícího frázování, jenže ono to přesto funguje. U mě tedy rozhodně. Mě toto civilně fantastické vyprávění doslova vzalo s sebou, rezonovalo s mou náladou a uspokojilo i ty nejposlednější čtenářské choutky. S hrdiny knihy jsem se smál i plakal, zoufal si i jásal, opájel se úspěchem, stejně jako jsem propadal depresím při jejich selhání. Jestliže je vědecko-fantastickému žánru často vytýkána jistá chladnost, odosobněnost a silné zaměření na techniku, může Sloup do nebe představovat nádherný příklad toho, že science-fiction dokáže být i o lidskosti, vzájemném soucítění, vřelém citu a o naději. Za tohle všechno, za ty silné emoce a pocity, dávám knize maximální hodnocení.

ManželéMannovi
12.12.2018 3 z 5

No nevím, jsem z knihy trochu rozpačitej.

Coli
11.10.2018 1 z 5

Nápad zajímavý, ale číst se to fakt nedalo.

Shinju
19.09.2018 odpad!

Dávám špatné ohodnocení z důvodu toho, že o proti předchozí knize mi tahle vůbec nepřišla zajímavá, napínavá atd.. Vůbec neměla spád jen samé tlachání. Ale to vůbec nemění nic na faktu, že kniha je špatně napsaná ba naopak, ale asi mi nesedlo téma s nádechem NASA. Jinak můžu určitě doporučit všem, kteří se nějakým způsobem zajímají o vědu a vesmír.

Affares
31.07.2018 4 z 5

Na úvod bych řekl, že záleží, v jakém aktuálním rozpoložení člověk vezme tuto knihu do ruky. Úvod super, námět super, velmi kvalitně psané, text se četl příjemně a jde vidět, že je autor "vypsaný". Moc mi sedělo pozitivní téma knihy o vizi a šanci pro změnu, které bylo proloženo emocemi a překážkami, které musely postavy řešit. Vše se dalo vypracovat i hlouběji a možná kvalitněji, ale to by bylo ještě specifičtější a ještě více by se rozevřely nůžky mezi kladnými a negativními hodnoceními. To už je o vkusu. Mi se kniha velmi líbila, příjemně se četla a byla to fajn změna. Doporučuji někde na dovolenou, nebo když chcete dobít baterky a načerpat pozitivní energii :)

Sporty.86
30.10.2017 4 z 5

zajímavé téma, které se možná jednou stane realitou