Slon a dvacet povídek

Slon a dvacet povídek https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183919/bmid_slon-a-dvacet-povidek-AXb-183919.jpg 4 23 6

Jedině tento čtvrtý z pěti Carverových českých svazků neodpovídá žádné z původních anglických sbírek a zároveň má nejvetší časový i tématický rozptyl. Přináší nejstarší autorovy publikované texty – včetne úplné první povídky, která mu vyšla ve 22 letech – a také pět povídek objevených v pozůstalosti. Knihu uzavírá blok sedmi povídek, které jsou vrcholem Carverova díla a stačily vyjít těsně před jeho smrtí v roce 1988 (tedy zejména ta, jíž Carver postavil pomník sobě i svému oblíbenému A. P. Čechovovi). Z jednadvaceti zahrnutých titulů zde má českou premiéru dvanáct povídek.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Elephant and other stories


více info...

Přidat komentář

furt_kofein
20.09.2022 4 z 5

pokud jsem tuto knížku četl ledabyle, povídky mě tolik nebavily. Téměř v kuse potom šlo o velmi příjemné čtenářské dobrodružství.
Nakonec moje první prozaická zkušenost s Carverem = nakonec senzace, i díky tomu že v každé povídce vypil alespoň hrnek nebo dva kafe. Závěrečný doslov, který napsal pan Josef Jařab, to je skoro až sentimentální lahůdka.

exlibris470
17.12.2021 5 z 5

Rozhodně si přečtěte. Stojí to za to. Aby bylo napsáno vše, může stačit i jen pár stránek.
Není jich třeba nekonečně mnoho.
Carver je mistr.


Greenfingers
29.10.2021 5 z 5

Raymond Carver mě opět přesvědčil, že je klasikem povídkového žánru. 21 vybraných epizod z jeho pera dokumentuje, že i na malé ploše lze rozehrát silné příběhy, neřkuli dramata. Autorův minimalistický styl psaní je opravdu mistrovsky vytříbený. Doporučuji.

mgeisselreiter
12.11.2017 4 z 5

Výbor z povídek v této knize je trochu víc kolísající, ale až na pár slabších (dle mého odhadu spíš ranějších) povídek se jedná o velmi dobré čtení. Jak se dá očekávat, v díle se objevují opakovaně autobiografické rysy, píše se o manželských vztazích, o alkoholu, prostě o životě. puml vystihl sbírku velmi přesně. 85%, 12.11.2017.

puml
23.04.2016 5 z 5

Spolu se Začátečníky se jedná o nejlepší knihu povídek, která ve Volvoxu vyšla. První povídky jsou slabší. Je na nich vidět, že mladý Carver se dost hledal - rozevlátý styl, přílišná snaha o originalitu a na Carvera až příliš efektní zvraty. V kontrastu stojí povídky od Třísek dále; koncentrované a hutné příběhy - Carver v nejlepší formě. Doporučuji.

pagac17
29.06.2014

Jedná se o amerického autora, který oživil typický americký žánr- povídky, jak již naznačuje titul knihy. Protože rád čtu povídkové knihy, tak se mi jeho podání líbili. Pochopil jsem tak snad i americký způsob jejich života, jak autora, tak jeho rodiny a známých. Sám prošel řadou zaměstnání . Již v devatenácti letech měl děti. Dlouhá léta se potýkal s alkoholismem, ale vyléčil se z něho. Patřil k nejuznávanějším americkým povídkářům. Zemřel mlád, v 50 letech.