Slepý hodinář

Slepý hodinář https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21519/bmid_slepy-hodinar-XTm-21519.jpg 4 60 9

Podtitul: Zázrak života očima evoluční biologie. Jak vznikl člověk a proč tady vůbec jsme? Na tuto nejzákladnější lidskou otázku odpovídá významný britský zoolog a myslitel. Brilantním způsobem vyvrací řadu rozšířených představ o evoluci člověka a dalších organismů. Ukazuje oprávněnost evolučního pohledu na vznik živého světa, aniž by přitom umenšoval náš údiv nad jeho tajemstvími a složitostí. Dawkinsovy inspirativní myšlenky vedly k plodné změně pohledu na evoluci a staly se základem dnešního chápání evoluce. Kniha patří spolu s jeho Sobeckým genem k nejzákladnějším publikacím o darwinismu vůbec.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda , Přírodní vědy

Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Blind Watchmaker: Why the Evidence of Evolution Reveals a Universe without Design , 1986


více info...

Přidat komentář

ladaol
04.01.2023 5 z 5

S dovolením bych použila citaci z poslední kapitoly od Jaroslava Flegra, která toto dílo, podle mně, dokonale vystihuje:
"Dawkins má vzácnou schopnost vyhledávat zajímavé problémy a k těmto problémům nacházet elegantní řešení. Má i dostatek odvahy, že dokáže velkoryse přehlédnout případné nedostatky daných řešení a nezatěžovat jejich složitým vysvětlováním čtenáře. Dawkins vždy zjednodušuje na správných místech a s citem.
Když představuje zjednodušenou verzi jednotlivých teorií, nevyhne se určitému zkreslování názorů jejich autorů. Sám přitom někdy upozorňuje na obvyklý zlozvyk kritiků evolučních, a nejen evolučních, teorií: představit názory druhé strany ve zploštěné, až zkarikované podobě a následně takto zkarikované názory s velkou slávou vyvrátit."

SputnikV
10.05.2021

v podstatě nechápu odpůrce teorie evoluce, když má k dispozici tykovéto skvělé knihy


Fcelicka_maja
10.04.2021 4 z 5

Společností vynucená genderová korektnost ubírá knize na lehkosti, hlavně na začátku. Zajímavé biologické fenomény jsou hezky vysvětlené tak, aby je strávil i laik, avšak pro zkušeného je vysvětlování jasného (biomorfa) poněkud zdlouhavé. I když velmi nápadité přirovnání. Hezké a propracované bylo vysvětlení fyzikálních jevů (doppler.efekt) u netopýrů pohledem biologa. V této době se mi dostala do rukou kniha od Hawkinga, který tento jev popisuje z jiného hlediska. Doporučuji pro srovnání :) kniha je zajímavá a čtivá. Místy hodně vysvětlování pro natvrdlé šťouraly stran opozice :D Autor mj tvrdí, že kladistika je velmi zábavná. O tom mě nepřesvědčila ani moje zkušenost, ani tato kniha.

hu_87
11.02.2021 5 z 5

Dawkins nezklamal a ztěžejním tématem této obsáhlé bichle (která se ke mně bohužel dostala, v poměrně žalostném stavu) je evoluční biologie, přírodní výběr, oslavování Darwina, geny a mutace (např. u takové Drosophily), DNA a její úžasná schopnost uchovávat informace a samozřejmě slavné sloupky o netopýrech a jejich radaru.
Doporučuji spíš jako takový úvod, základ, který by měl znát každý, kdo chce poznat taje evoluční biologie.

Kniha je sice mohutnějšího rázu, avšak autor se často opakuje a všemi těmi přirovnáními, analogiemi se zaručí, že to pochopí opravdu každý alespoň průměrně inteligentní jedinec. Na druhou stranu to může občas brnkat na pozornost.

obelux
09.12.2018 5 z 5

Naprosto fenomenální dílo. Slova bohužel někdy nestačí. Ale přesto, velmi obsažné, strhující, srozumitelně a čtivě napsané dílo o mechanismech evoluce přírodním výběrem. Každá kapitola je opravdu vyčerpávající a informací mistrně vysvětlených je tam velká spousta a je třeba dávat pozor na každé slovo. Témata kapitol jsou velmi zajímavá. Pro čtenáře neseznámené s pojmy evoluční biologie mohou být přeci jen náročnější na pochopení. Každopádně vzhledem k úrovni odbornosti je to myslím více než únosné, díky trefným analogiím, které Dawkins používá.

Vřele doporučuji!

Guinevra
24.08.2018 5 z 5

Mimořádně zajímavá kniha, doporučuji! Oddechové čtivo to zrovna nebylo, snad mimo kapitoly o netopýrech, člověk se ale dozví takových zajímavostí... třeba teď už vím, proč nemůžu mít andělská křídla a oči na patách. A konečně mi někdo vysvětlil, kam se poděly všechny evoluční mezičlánky.

Malýmedvěd
02.03.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Je to poučné a obohacující čtení. Ano souhlasím, člověk k ní potřebuje trpělivost a ony mentální tretry, ale investovaná energie do těžšího čtení se vyplatí a čtenáři se to snad vrátí v lepším pochopení okolního světa. Moc jsem ocenil používání technických analogií, hned jsem si to lépe uměl představit.

mickuc
29.08.2016 4 z 5

Osobně mi občas přijde, že tempo pana Dawkinse je ve všech jeho knihách poněkud zdlouhavé, že se hovoří dokola o stejné věci, ačkoli už byla pochopena během prvního nastínění, jistě to ale není na škodu, jelikož jeho přístup k čtenáři je opravdu skvělý, je trpělivý a edukativní! Jak píše sám, stačí nasadit mentální tretry a jít malými kroky a za chvíli je čtenář na vrcholu hory! :)

Gimli
05.09.2013 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších Dawkinsových knih. Velmi srozumitelně a elegantně zde vysvětluje zejména princip přirozeného výběru, jehož pochopení není takovou samozřejmostí, jak by se mohlo zdát. Troufnu si tvrdit, že s tím má potíže i mnoho vysokoškolsky vzdělaných biologů. A i kdyby pro nic jiného, tak bych Slepého hodináře doporučil pro strhující kapitolu o netopýrech a jejich ultrasluchu, v níž jsem se dozvěděl úžasné věci, které šly dost za hranici mých omezených znalostí a představ o netopýrech.