Slepá skvrna

Slepá skvrna https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91147/slepa-skvrna-91147.peg 4 153 45

Liss žije v Amsterodamu, když ale její sestra Mailin náhle zmizí, vrací se prvním letadlem domů do Osla. Sestry od dětství sdílely společné zážitky stejně jako místa, kam utíkaly, když jim bylo smutno. Za zmizením Mailin, která pracovala jako psychoterapeutka, se skrývá tajemství. Jakou roli v něm hraje dvanáctiletý Jo, který se rozhodl skončit se svým životem? Slepá skvrna je vyprávěna v dramatickém tempu, které bere dech. Jde o napínavý příběh plný krutosti, jež si může člověka a jeho nitro podmanit a ovládnout veškeré jeho chování. Čtenář prochází řadou různých prostředí, podsvětím v Amsterodamu, opuštěnou chatou v hlubokých norských lesích a především drahou psychiatrickou ordinací v nejlepší čtvrti Osla. Nevyhne se ale ani policejnímu pátrání, které musí brát ohled na celebrity, takže vrah je jako obvykle rychlejší. Příběh ozvláštní dokonce milostná aférka osamělého policejního vyšetřovatele s emancipovanou lékařkou ze soudní patologie. A přesto je to detektivka neobvyklá, do níž je zakomponováno například také téma drog, incestu či anorexie. Jde o perfektní psychologickou studii člověka, která svědčí o tom, že zraněná duše je nezhojitelná. Damhaug umí přesvědčit čtenáře, že případ je pravdivý, nebo – což je ještě horší – pravděpodobný kdekoli na světě. Román Slepá skvrna je v pořadí pátým Damhaugovým titulem, prostřednictvím knižních klubů ho četlo šedesát tisíc norských čtenářů a velmi pozitivní hodnocení vyslovila i kritika.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Jota
Originální název:

Døden ved vann , 2009


více info...

Přidat komentář

Radimka
30.09.2023 3 z 5

Psychologická detektivka s nechutnými vraždami. Ze začátku se mi docela dobře četla, ale pak už to bylo tak překombinovaný, že jsem se v tom docela ztratila. Pravda, kdo je vrah, jsem neuhodla do poslední chvíle.

Gedofrey
21.10.2022 4 z 5

Louskal jsem to teda extrémně dlouho, ale nakonec příjemné překvapení. Detektivní část je místy odsunuta do pozadí a upřednostňuje se psychologický rozbor postav a jejich motivace, což je rozhodně plus. Do toho chladné norské prostředí - spokojenost.


ennlady
18.11.2020 4 z 5

Mně vůbec nevadil zdlouhavý děj, naopak. Pozvolné dobírání se pravdy a odhalování starých i nových tajemství mám ráda. Bohužel mi tam odkrytí některých tajemství chybělo. Přesto doporučují těm, kteří mají rádi tento styl.

haki34
05.04.2020 4 z 5

!!! SPOILERY !!!
docela dobrá detektivka...podivná hlavní hrdinka a vlastně i hrdina - od prvních stránek tušíme, kdo bude asi vrahem, když nahlížíme do nitra deprivovaného kluka....akorát než dojde k vraždě, uplyne pár let...v průběhu kterých Liss zvrací, věnuje se drogám, sexu, modelingu...a její sestra Mailin psychologické praxi...
i když šlo o severskou detektivku, doufala jsem, že třeba bude nějaký happyend (ano, jsem naivní)..ale ono ne...naštěstí postižení očí u oběti nebylo tak strašné, respektive po kočce se autor dále nerealizoval až tak detailním popisováním mučení oběti....
četlo se dobře, byla jsem napjatá, příběh jsem celkem zhltla..sice jsem průběžně narážela na nějaké detaily, které mi chyběli k dovysvětlení - třeba co to bylo s Liss a Mailin, zamčenými v pokoji, nejasná slova jejich matky - byly holky zneužívány, nebo ???
pak na konci jsem trochu znejistěla ohledně vztahu Joa a Bergera - jak to teda bylo ? odkud se znali ? no a vyústění vztahu Sako a Jo - pěkné překvapení...
Nejdříve jsem přepokládala, že bude jen jedna vražda , ale to je asi na seveřany málo - najednou po Mailin začnou přibývat jako houby po dešti...a zejména je po lidech, kteří nás (aspoň podle mého mínění) měli svést na nesprávnou kolej v pátrání...
no, vše relativně dobře dopadne. Vrah je zničen, bulimička Liss vypátrala vraha své sestry a i když se dopouštěla nelogičností (ano, oblíbené odchody na chatu bez signálu, opuštěnou...ještě chyběl déšť a noc - byl aspoň sníh...) je zachráněna a jde očistit své svědomí...a třeba si našla jako bonus i partnera - kdo ví...
kromě zaměření na zneužívání děti a patologii v primární rodině se autoru podíval na zoubek i manželské nevěře a vztahy mezi partnery na pracovišti (Roar a Jennifer, Torunn a Pal...)...líbil se mi přesah a hloubka příběhu...která možná i upozadila ty vraždy.
P.S. po napsání komentu jsem ještě profičela ty předemnou - a a no, jak píšou ostatní, bylo tam dost překlepů, ale zas tak mi to nevadilo a nerušilo mě ;)
a jak píše Invocation 11 - možná se taky začnu na vývrtku dívat jinak - naštěstí ji moc nepoužívám :D
Za mě velmi dobré, doporučuji.

midloch
21.09.2019 3 z 5

No je to hodně zvláštní detektivka. Víc se řeší psychologie vedlejších postav, vyšetřování je trochu upozaděné. Celkový koncept příběhu není špatný, ale občas je to psané hodně zmateně (různé skoky v časových linkách, skoky mezi přímou řečí a myšlenkami apod.). Prvních zhruba sto stran jsem se nedokázal chytnout, pak už jsem to s chutí dočetl. Knihu jsem měl půjčenou z knihovny a některé věty nedávaly asi kvůli překladu úplně dobrý smysl, překlepů, nedoklepů a chybějících spojek a předložek tam bylo opravdu strašně moc.

sirojezkin
17.08.2019 4 z 5

Velice napínavé. Celou dobu Vás to nutí přemýšlet, kdo je vrah a i když jste si jistí - tak nakonec to není on ! Chvílemi jsem se v tom motala - autor přeskakuje v čase i různých příbězích, ale vydržela jsem to a nakonec to do sebe perfektně zapadlo.

Iki1
22.02.2019 3 z 5

Děj thrilleru vždy poskočí dopředu, takže čtení je napínavé až do úplného a nečekaného závěru. Ovšem vše je na úkor něčeho jiného – zde je děj v druhé půlce už hodně zamotaný a chování hlavní hrdinky totálně přihlouplé. Kvalitu knihy pak ruší obrovské množství překlepů, nedoklepů a pravopisných chyb. U vázané knihy by množství mělo být alespoň minimalizováno.

Baiba
25.11.2018 2 z 5

Výborný začátek, docela zajímavě rozjetá zápletka, ale konec šel lidově řečeno do kopru. Hlavní hrdinka se začne chovat strašně nelogicky (fakt by mě zajímalo, kdo by v její situaci jel rozjímat do opuštěné chaty uprostřed lesa), nastavovaný závěr, kde už v podstatě zbyl jediný pachatel. Škoda, opravdu jsem si chvíli myslela, že půjde o něco víc než další zapomenutelný thriller.

konicekbily
01.07.2018 4 z 5

Je to složitá knížka na čtení i chápání. Rozložená v čase, psycholický thriller, různé dějivé tempo, zajímavá zápletka. Někomu se líbí, někomu nelíbí. Jsem na vážkách, zda by se něco podobného mohlo přihodit.

SilvieSisinka
12.03.2018 4 z 5

Zajímavá severská detektivka.Bavila mě celá.Zápletka zamotaná.Tak to mám ráda ;-)

hvězdo.kupa
28.02.2018 5 z 5

Neměla jsem ráda detektivky. Dokud mi jednou při nákupu nepřeskočilo a nekoupila si Slepou skvrnu - líbila se mi ta chatička na obalu. Po přečtení se mi líbilo všechno! A v té chvíli jsem propadla norskému krimi.

Devil-Ivet
21.09.2017 4 z 5

Mě tato detektivka bavila (když si odmyslíte prolog). Je to napínavé, zajímavé, dobře čtené. Jsem z ní nadšená. Moje tipy, co se vraha týče, byly špatné. A některé části byly zajímavé a děsivé…

EvaEma
15.03.2017 5 z 5

Příběh byl hezky propracovaný, do hloubky a do poslední chvilky napínavý. Všechno mělo souvislost, návaznost, logiku. Po Keplerovi jsem si tímto spravila "severskou" náladu :-)

jendoslav
28.02.2017 4 z 5

Nadstandardně kvalitní severská detektivka s netypickým přístupem, kdy samotná policejní práce je tak trochu na vedlejší koleji a daleko větší prostor dostává psychologie ostatních postav, především z okolí oběti. Po dlouhé době mě navíc dokázal závěr opravdu překvapit velmi nečekaným rozuzlením.

bigben
03.02.2017 4 z 5

Typická severská ponurá detektivka, která se perfektně četla. Po dlouhé době vrah odhalen až na konci a to nemluvím o Saku. Spokojenost:-)

evickakyticka
08.01.2017 5 z 5

Tato kniha čekala v kolonce chci si přečíst docela dlouho. Nijak jsem si nedělala naděje a o to víc jsem byla překvapená. Dokonce mi vyšel čas a tak jsem ji přečetla téměř za jeden den. Celou dobu jsem byla napnutá jak kšandy a čtení si užívala. A když už je to tak, budu velkorysá - dám plný počet.

PS: četla jsem přepracované vydaní, tudíž mě žádné chyby neobtěžovaly. Podle článku, který zmiňuje uživatelka denuška, je tam chyb jako máku. No tfuj:)

invocation11
09.10.2016 2 z 5

Celkem dobrý severský psycho-thriller, po kterém už vývrtka není taková kamarádka jako dřív. Každopádně snižuji kvůli nehoráznému počtu překlepů, které mě při čtení rušily natolik, že jsem je začala v knize podtrhávat. A když jsem pak listovala knihou nazpět, byla to docela síla...

Aniga
09.09.2016 4 z 5

Kniha zaujala nejen obálkou, ale i zajímavým příběhem, který na mne čekal.
U této knihy mi bohužel zklamala anotace na obalu (začátek příběhu nám prozrazuje do velké části)
Také mi neseděl překlad, některé věty vůbec nedávaly smysl a někdy to bohužel kazilo zážitek s četby... to ovšem není chyba autora.
Za povedený děj s nepředvídeteným koncem - hodnocení 4*.
(PS: určitě si od autora přečtu i Žháře)

PetK
13.07.2016 2 z 5

Na obálce se píše něco o tom, že kniha vás chytne od první stránky... No, mě až tak od sté, když se příběhy začaly propojovat. Nebylo to úplně špatné, dočetla jsem, ale za mě tam bylo dost "prázdných stran", dlouhosáhlých úvah, popisů procházek... Rozhodně jsem četla větší pecky. A ano, překlad a překlepy mě štvaly.

kobyb
21.11.2015 4 z 5

Tato kniha vás rozhodně nudit nebude. Pokud tento žánr patří mezi vaše oblíbené, určitě po knize sáhněte, patří mezi ty lepší. Měla jsem několik variant, kdo je vlastně ta psychopatická osobnost, kdo je vrahem, ale až do poslední chvíle, nic nebylo, tak jako se zdálo. Veskrze kladného a úplně normálního hrdinu, by jste v knize těžko našli. Špatný překlad mě v této knize až tak nerušil, i když je to často vytýkáno.