Sladkost života

Sladkost života https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31149/bmid_sladkost-zivota-1G0-31149.jpeg 3 50 12

Komisař Kovacs série

1. díl >

Vídeňský psychiatr a spisovatel Paulus Hochgatterer se ve svém díle často zpracovává téma psychicky narušených jedinců. Ne jinak je tomu v psychologickém kriminálním románu Sladkost života, který je příběhem o tom, jak hluboko se člověk ponoří, sejde-li z cesty. Před Vánocemi kdosi přejede hlavu starému muži. Mrtvého objeví jeho sedmiletá vnučka Katharina a od té chvíle nepromluví ani slovo. Psychiatr Raffael Horn, který se ujímá léčení dítěte, je proti své vůli vtažen do vyšetřování vraždy... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Die Süsse des Lebens , 2006


více info...

Přidat komentář

essmy
26.11.2020 1 z 5

Takhle dlouho jsem nikdy knížku nečetla. Neskutečné množství balastu, prakticky bezdůvodné sondy do hlav lidí, kteří jsou nepodstatní pro děj. Jen na čtenáře naházet mrak hnusu, který vlastně nijak nesouvisí a na jen tak naokraj vyřešit zápletku... Kdyby to byla povídka, tak super, ale takhle..

Zara
24.05.2020 5 z 5

Sofistikovaně propracovaný román, který nezapře autorovu profesi. Není potřebné orientovat se za každou cenu ve všech zmíněných postavách (průměrně inteligentní čtenář by měl rozpoznat důležitost účinkujících osob ). Ani poměrně rozvětvená dějová linie není na škodu a to vše korunováno - pochopitelně - naprosto neočekávaným závěrem.


čika
31.03.2018 3 z 5

zapletka by ma pobavila a velmi. styl pisania a udrzanie nite pribehu vsak autorovi velmi nejdu, neustale zahustovanie deja postavami a odbockami ma dokonale miatlo a na konci uz som bola tak vycerpana, ze posledne dve kapitoly boli vykupenim (i ked som sa musela vratit a niektore veci si "dostudovat", v tom zmatku osudov a panoptiku mesta furthskeho mi unikli proste) ....autor porusuje snad vsetky mozne pravidla dobrej konstrukcie pribehu, klze po povrchu a nikto netusi, ci to ma byt zamerne alebo samoucelne. knihe zial nepomaha ani preklad, zato velmi kladne hodnotim format i graficke spracovanie.

trudoš
17.07.2017 2 z 5

Začátek románu je snad jediný klad, který jsem mu ochoten přiznat - má drive. Pak už bohužel následuje psychologická sonda do hlav různých obyvatel městečka Furth am See, kde je detektivní zápletka degradována na inovativní zpracování Čekání na Godota. Toho v tomto případě zastupuje malá holčička, která přestala mluvit a právě očekávání jejího svědectví je to, oč tu běží. Než však přijde vrchol rakouského galapředstavení, je nutno obhlédnout všechny místní blázny vydávající se za obyčejné lidi a užít si jejich neobyčejných neřesti. Ne že by to pro vývoj událostí hrálo roli. A i když se do maloměšťáckého panoptika míchá trocha toho vyšetřování (rozděleného hned do dvou dějových linií), je to jen proto, aby mohl Paulus Hochgatterer čtenáře co nejdéle tahat za nos, než po dvou stech stranách vytáhne padoucha z klobouku kouzelníka Pokustóna.
Po stylistické stránce však není co vytknout, jen mi celek přišel víc jako literární experiment, než plnohodnotná kriminálka. A na to já moc nejsem.

Majdule
09.02.2017 4 z 5

Bylo to hořké čtení o tom, co může skrývat fasáda normálního života. Tolik bolesti a nenormálnosti a přitom samotná vražda byla až fádní. Znepokojivé bylo zlo, které zůstalo po odhalení, a taky ty otázky, na něž chybí odpovědi. Bylo to silné a nebudu se k tomu vracet.

sagasir
02.11.2016 2 z 5

Jedno velké knižní zklamání

Nevím, zda jsem tak okouzlen kvalitou nynější severské krimi literatury, ale tato kniha byla pro mě jedno velké zklamání. Přijde mi, jako kdybych vedle sebe postavil staré auto (tato kniha) a nablýskané nové Porsche (nynější severská krimi).

Jakoby na této knize bylo vše špatně. Samotný děj mi přišel přinejmenším strašně nudný a plný zbytečných odboček. Co se zvráceností a podivností týče (přejetá hlava, brutální zmlácení dcery, farář, co slyší hlasy, myšlení na sebevraždu atd.) tak na můj vkus jich bylo až moc a jakoby ani do samotného příběhu nijak zvlášť nezapadaly. Pomalu jsem měl pocit, že dané maloměsto je celé jako jeden velký blázinec a že ony podivnosti jsou v ději jen na upoutání pozornosti. Moji pozornost sice upoutaly, ale to je tak vše. Nemluvě o postavách. Ty mi přišly jakoby halabala sepsané, jen aby se neřeklo. Neměl jsem z nich prostě žádný pocit. Což se mi u čtení knihy opravdu málokdy stává. Je to smutné, ale čím dál víc jsem toto dílo četl, tím víc jsem si říkal, ať už je konec a já mohu číst něco jiného.

Bohužel tuto knihu bych asi nedoporučil nikomu a jediné její plus vidím v krátkém rozsahu textu. Pokud chcete nějakou kvalitní krimi literaturu, sáhněte raději po nynější severské krimi a určitě nebudete litovat.

alena4154
22.07.2014 odpad!

Kniha mě zaujala na první pohled obalem, poté popisem. Ale když jsem knihu vzala do rukou a přečetla prvních pár stránek, tak se pořád ne a ne začíst. Po půlce knihy jsem to vzdala. Ztrácela jsem se, kdo je kdo. Přijde mi to přespříliš zmatené. Je pro mne bohužel zklamáním.

konformita
19.01.2014 3 z 5

Průměrná kniha, i když dobře čitelný a poutavý styl psaní. Na můj vkus příliš krutosti. Konec si čtenář skutečně musí vydedukovat.

Adelica-Opica
05.06.2013 2 z 5

Na muj vkus moc popisovani lidi,veci a ulic. Zmatene a konec neni moc jasny, ale i tak se to dalo cist.

Verrrunka
30.01.2013 2 z 5

Zmatené, nezáživné... V první řadě mi nějak vadila ta německá jména, nebyla jsem schopná se orientovat v tolika postavách. Kniha mě navnadila svým začátkem a pak jen nuda, nuda, šeď. Ani pachatel mi teda nakonec nebyl moc jasný, hlavně kvůli tomu zmatku ve jménech... Škoda. Nechala jsem se zase jednou nachytat hezkou obálkou...

ondrash77
27.01.2013

Furth am See je maloměsto kdesi v Rakousku. Jednoho večera najde sedmiletá vnučka Katharina svého dědu před domem mrtvého, má rozmlácenou hlavu. Na místě činu jsou nalezeny stopy po pneumatikách.

misssicccka
30.11.-0001 4 z 5

Kapitolu nula jsem četla dvakrát, nějak jsem nemohla přijít na chuť stylu psaní, to pokračovalo v kapitole 1, 2, 3....a najednou jsem v tom byla až po uši a přečetla za pár hodin :)
zajímavý závěr

Štítky knihy

rakouská literatura narušená mládež narušený charakter

Autorovy další knížky

Paulus Hochgatterer
rakouská, 1961
2009  60%Sladkost života
2012  62%Dům s matracemi

Kniha Sladkost života je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce65x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x