Turnus

Turnus https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245085/bmid_silo-2-turnus-RyN-245085.jpg 4 1078 232

Silo série

< 2. díl >

Co předcházelo životu v „Silech“, podzemních mnohapatrových objektech, jediných místech na zeměkouli, kde mohou lidé přežít? Postapokalyptický román Silo, který se stal celosvětovým bestsellerem, vyvolal ve čtenářích otázku, jak to vše začalo. A Turnus přináší odpověď. Mladý kongresman Donald Keene pracuje na tajném projektu – má to být jen mezní eventualita: do země zapuštěné obří obytné válce připomínající sila jsou přeci pouhou pojistkou pro případ nepředstavitelné katastrofy. Ta ale jistě není na obzoru. O tu nikdo nestojí. Tu by si nikdo nepřál. O mnoho let později probudí v Silu 1 hibernovaného člověka. Oproti všem předpokladům si začíná rozpomínat na minulost – na příběh, který děsivě vypovídá o posedlosti mocí a neúnavném nasazení, s jakým jsou lidé ochotni zničit svět, jak jej známe. V Silu 18 se rodí nepokoje. A Silo 17 se odmlčelo...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Shift , 2013


více info...

Přidat komentář

OndrejMergl.cz
předevčírem 3 z 5

Proč číst knihu:
- Zajímá vás, jak vyhladit lidstvo.
- Potřebujete proškolit v manipulaci s druhými.
- Umíráte touhou vědět, kdo postavil Sila.
Proč nečíst knihu:
- Nemáte rádi, když si někdo hraje na boha.
- Nezajímáte se o kupu nových postav a dějových linek.
- Máte strach z nanobotů.

Koty7
14.03.2024 5 z 5

Nečekal jsem a hned jsem si musel pokračování koupit. A že nebylo úplně lehké ho sehnat. No on je to vlastně spíš prequel. Dozvíme se tu, kdo, proč, jak a kdy vlastně sila postavil a jaký je jejich účel. Tento díl mě možná bavil ze všeho nejvíc, protože nám zodpověděl spoustu zásadních otázek. A jak to teda celé skončí?


Agatha84
07.03.2024 2 z 5

Pokud by tímto série Sila začínala oficiálně, pak by mne nejen úspěšně minula, ale navíc bych s s tímto příběhem skončila ještě v první třetině knihy. Nevím, jestli trpím úbytkem inteligence, ale příliš dobře jsem se neorientovala... vadily mi přítomné náznaky toho, co se asi děje nebo bude dít, do poslední stránky jsem tedy nebyla schopna pochopit, jakéže konkrétní úmysly s jednotlivými sily to slavné vedení vlastně má. Jednotliví přítomní mi nikterak k srdci nepřirostli a čas s nimi nepovažuji za příjemně strávený.
Dávám si pauzu a moc bych si přála, aby závěrečný díl vše uzavřel více důstojně, čtivě a v mém případě nejspíše i více polopaticky :-)

AnoMANder
07.02.2024 3 z 5

Jako kniha vysvětlující mnohé otázky ze Sila je to dobré. Ale celková úroveň je nižší než u Sila. Přišlo mi to místy zdlouhavé, některé pasáže zbytečné. Paradoxně nejvíce se mi líbil začátek, kde se seznámíme s historií sil. V popisu života v silu mi chybělo více o vzájemném soužití lidí.
Kniha je hlavně o silu č. 1.
Donald je zajímavá postava, se silnou morálkou, empatií, ale i vnitřními rozpory.

Kamba
05.02.2024 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha série, četl jsem ji minimálně třikrát. Strašně moc věcí se zde vysvětluje, je ohromující sledovat, jak to celé začalo a jak se to dále vyvíjelo. Celá kniha je plná morálních dilemat a nejde nad nimi neustále nepřemýšlet. A jedna věc v knize vylíčená je pro mě jeden z nejhorších momentů, který mě při čtení knih potkal. Nechci spoilerovat, proto nebudu konkrétní, ale vždy, když si to přečtu, tak mám těžký kámen v žaludku a v duchu křičím Proč?

Nejoblíbenější kniha série a zároveň ji tak trochu nenávidím. To, že autor dokázal vzbudit takové pocity, ukazuje, jaký masterpiece tato kniha je.

Dopietzsche
03.02.2024 5 z 5

Silo jsem přelouskal během tří dnů a tří nocí... Turnus jsem četl snad tři týdny. Bylo mi z toho špatně od žaludku, lol. Když jsem se vcítil do Donnieho. Dovolil bych si polemizovat s kolegou pode mnou ohledně jeho omezenosti... Vždyť on neměl na výběr. Tím rozhodně nechci omlouvat lidský odpad typu dozorců v koncentráku a příslušníků PČR a klasické kecy o pouhém plnění rozkazů... Narozdíl od nich Donnie netušil, do čeho se nechal navézt, a jakmile mu to došlo, bylo pozdě, ale v tu chvíli už rozhodně snadno manipulovatelný a poslušný přeci nebyl. Narozdíl od fízlů. Co na tom nedává smysl?) ...no, příjemné čtení to nebylo, ale kvalitní literatura ano. Posuďte sami.

david5341
06.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Turnus hezky rozšiřuje svět Sila, odpovídá na řadu otázek, ale přináší jich další hromadu, které snad budou zodpovězené v závěrečném dílu. Řekl bych, že druhý díl velmi dobře navazuje svou atmosférou na Silo a to především v třetí části, která popisuje život Sóla.

Nicméně jsem měl velký problém se nějakým způsobem ztotožnit s hlavním protagonistou Donaldem. Ten je na jednu stranu strašně omezený (snadno manipulovatelný, poslušný za každých okolností, plnící každý příkaz Thurmana) a na druhou zase inteligentní a schopný (dobrý architekt, pomalu detektiv, analyzátor). Přišel mi jako strašně rozporuplná postava, jehož rozhodnutí často nedávala smysl.

dpxcz
23.12.2023 3 z 5

Oproti prvnímu dílu je tahle kniha trochu zklamáním. Čekal jsem, že se toho o počátku dozvím více, ale vlastně mě první dvě části knihy moc nebavily. S třetí částí, která přímo předchází ději první knihy, se má pozornost trochu vrátila a zde už byl děj pro mě zajímavější. Doufám tedy, že další část bude lepší... Snad...

murdoch
27.11.2023 4 z 5

Koupeno hned po přečtení Sila - a stojí to za to. Hodně mě zajímalo, proč Silo (tedy Sila) vlastně vznikla, to se tu dozvíme - a ta myšlenka, ten důvod, to je, když se zamyslíte, taková hrůza, že... Naprosto odpovídá tomu čeho jsou lidé schopní. Bohužel. Turnus mě určitě chytil o něco víc než první díl. A moc by mě zajímalo filmové/seriálové zpracování, pokud se ho někdy dočkáme.

vaclav5335
13.11.2023 4 z 5

Proti první knize trochu slabší. Děj ztratil tempo, na můj vkus to bylo zbytečně natažené. Ve výsledku se toho v knize zase tolik nestalo. Mlhavě se dozvíme co předcházelo příběhu v prvním díle a to je vlastně vše. I tak to ale bylo příjemné čtení a rozhodně se chystám 3. díl přečíst.

Eridan
30.10.2023 3 z 5

Silo mě uchvátilo atmosférou, kulturními odkazy, postupně jsem si oblíbil Juliette. Nudil jsem se u revolučních a politických částí. Turnus nemá tak silnou atmosféru, odkazy ani postavy. Donalda jsem si oblíbil, Sóla moc ne. Revolučním bojům se bohužel Turnus nevyhýbá. Za mě byl prequel docela zbytečný. Klidně bych nechal některé otázky nezodpovědné. Postavy mohou mít nějaká tajemství. Třetímu dílu dám asi šanci. Ale tento se mi četl těžko.

lapagerie
05.10.2023 3 z 5

Byla jsem trochu zklamaná. První díl se mi opravdu líbil. Do Turnusu jsem se pustila s chutí, že se dozvím počátek toho všeho. Ale pro mě to bylo nějak moc chaotické. Občas jsem se musela vrátit v textu, abych se ujistila, že jsem něco důležitého nepřeskočila. A stejně po dočtení úplně nevím, co se přesně tedy na počátku stalo. Postavy mě nezaujaly, možná až na Jimmiho.
Zkusím ještě poslední díl, ale spíš proto, aby se děj nějak uzavřel.

anebar
01.10.2023 4 z 5

Ne/líbil se vám první díl? Zahoďte veškeré své předsudky a začtěte se do pokračování. Jelikož k této knize zatím není seriálové zpracování, neovlivní vás to, co jste viděli. Skoro se až přikláním, že je lepší jak první díl. Začtěte se prakticky ihned. Katastrofické události jsou vypsané až tak, že byste jim sami uvěřili, ale někde se autor trochu sekne a vám se nedaří uvěřit, že by to tak opravdu mohlo být, ale takových částí je málo.

+ začtete se prakticky hned
+ dočtete se více o dalších postavách, které vás v dílu 1 zaujaly
+ máte rádi katastrofy? tady je máte na stříbrném podnose

- o Juliette se toho moc nedočtete (feministky při čtení moc plesat nebudou)
- některé události v knize budou k neuvěření, že mohli takhle v budoucnosti nastat
- víte, že vás čeká už jen jeden díl a příběh skončí

Richard Skolek
27.08.2023 2 z 5

Velké zklamání. První díl byl místy dost hluchý a zbytečně natahovaný, děje bylo málo, postavy byly ploché; veškerá negativa ovšem vyvažovala přitažlivost tajemného světa, do jehož tajů jsme zatím nepronikli.
Druhý díl trpí přesně těmi samými neduhy, jen jsou tady mnohem zřetelnější. Příběh skáče v čase tam a zpět, věnuje se ovšem pouze událostem předcházejícím prvnímu dílu, takže má čtenář opět pocit, že děj vůbec nejde dopředu. O světě jako takovém se dozvíme pár nových informací, je to ale zlomek toho, co by na takto dlouhou knihu bylo potřeba. Vysvětlení jsou navíc čím dál neuspokojivější mocní se rozhodli pro drastické řešení, vůbec ovšem netušíme, proč se domnívali, že žádná jiná možnost není. Celá příprava tajemného projektu také působí spíše jako alegorie na americký politický systém než jako realistické vyprávění. Čím víc toho víme, tím je to celé bizarnější a nelogičtější. To, co by mělo příběhu dát další vrstvu, tak spíš podpoří čtenářovu rostoucí frustraci.
Co se týče postav, je to bohužel ještě horší než minule. Hlavní hrdina je černá díra pohlcující charisma i testosteron, po které ovšem každá žena strašně touží. Je tady rovněž dost patrné, že nám autor všechno říká, ale nic neukazuje. Týká se to zvláště vztahů mezi postavami. Protagonista miluje svou ženu, nebo si to alespoň myslí, do jeho činů se to ovšem nijak nepromítá. S Mickem jsou nejlepší kamarádi, což se však projevuje jen tím, že ho Mick pořád poplácává po zádech.
Nezbývá než doufat, že závěrečný díl vylepší celkový dojem ze série.

david5746
29.07.2023 4 z 5

Slušné pokračování skvělého Sila. Autor vysvětluje, jak to všechno začalo a rozhodně zodpoví hodně otázek, které si v prvním díle prostě hloubavý čtenář musel položit.
Dobře se to četlo, ale plnou palbou nehodnotím, prostě mě první díl bavil víc a některé části příběhu mi přišly natažené víc, než by jim ve finále slušelo.

InstinktCZ
18.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Oproti Silu mě Turnus bavil daleko méně a doslova jsem se musel nutit knihu číst, protože jsem se chtěl prokousat ke třetímu dílu, který je hodnocený lépe. Nejspíš mi vadilo, že v tomto díle nesledujeme osudy Jules, Lukase a dalších...

zuzule787
21.06.2023 3 z 5

Turnus je trochu lepší než Silo. Alespoň tedy z toho pohledu, že jsem se dokázala začíst hned. Bavilo mě střídání časových období, skoky mezi Sily a postavami a hlavně jsem ráda za odpovědi na otázky, kterých jsem byla po přečtení prvního dílu plna.. Na většinu jsem odpovědi dostala, ale spousta jich ještě zůstala. Stále mou oblíbenou postavou zůstává Sólo a jeho boj o přežití v Silu 17. Představa, že bych něco takového musela zažít.. čistá hrůza.. Těším se na poslední díl až se všechny postavy propojí a jsem zvědavá jak to vlastně doopravdy je..

WolfIssen
06.06.2023 5 z 5

Stal jsem se velkým fanouškem série a sleduji i seriál, který mě po pár dílech dosti zklamal... Tohle ale není problém skvělého počinu Turnus, jehož děj je ještě více šokující, mnohdy smutný, ponurý a depresivní, avšak mnohé vysvětluje a perfektně navazuje na Silo. Bavili mě všechny dějové linky a už se moc těším, příjde-li v roce 2550 Den E .

Sidonka3
31.05.2023

Stejné pocity jako mnozí ostatní, co už četli. Stojí za to si přečíst. Klaustrofobie, pochmurná atmosféra, chytré postapo, i když není dokonalé a něco by asi neprošlo (třeba při té vyspělé technologii ta výměna... nechci víc spoilerovat).
Některé pasáže jsou míň výrazné, jiné uchvátí. Nejvýraznější postava jednoznačně Sólo, ač není hlavní hrdinou, přímo jsem cítila vodu, kterou šel, viděla problikávající světla a prskot elektřiny a cítila strach, z kterého rohu na něj někdo vrhne. Nepřijít úplně v téhle samotě a oprávněné paranoie o rozum, to je skoro zázrak. Silná a smutná postava, která v otřesných podmínkách bojuje o přežití.
Podobný svět možná někdy lidstvo zažije.
Prožít život v rozpadajícím se silu by asi nechtěl nikdo, ale kdo se bude občanů ptát na názor? Uměli by se lidi spojit? Ti nahoře si dělají za našimi zády, co chtějí i v reálu. I když se jim to chování samotným jednou vymstí, o tom jsem přesvědčená. Dělají vše pro to, aby se tak stalo a tahle planeta se obrátila i proti nim. Budou poslední v řadě, ale dostane se jednou i na ně. Osobně jsem přesvědčená o tom, že by nepřežila ani ta hrstka lidí a vyvolených, prostě by se všichni pomlátili mezi sebou nebo by se technologie obrátila proti nim.
Jsem pesimista. Čím dál víc mám pocit, že jsme se bohu nějak nepovedli. A že mnohá katastrofická sci-fi už pomaličku, pozvolna přestávají být pouhou fantazií.

Maraiser
28.05.2023 4 z 5

Jsem spokojen. Druhý díl nepostrádá nic z kvality díla prvního. A máme zde i nového hrdinu - Sóla, který byl v prvním díle spíše takovým ťunťou na závěr.