Silo

Silo https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203632/bmid_silo-silo-wj3-203632.jpg 4 1982 499

Silo série

1. díl >

V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkal s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem. Filmovou verzi se chystá natočit Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Sci-fi

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Wool , 2011


více info...

Přidat komentář

rosalee3974
21.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Z této knížky jsem zklamaná, protože jsem očekávala (dle kladných recenzí) mnohem více. Nápad samotný je skvělý, ale zpracování trochu pokulhává. Svět Sila je takový nemastný neslaný, plytký, člověk se do něj během knížky moc nevcítí. Postavy byly už o něco lepší, ačkoliv nakonec nemohu říct, že by mi na některé nějak zvlášť záleželo, nebo že by některá upoutala mou pozornost. Musím uznat, že některé napínavé části byly navzdory výše psanému opravdu dobré, ale jelikož tvoří pouze zlomek knihy, hodnocení příliš neovlivní. Druhá část knihy, odehrávající se po poměrně zásadním plot twistu, který zde nechci vyzradit, mě dost zklamala, konkrétně chování Jules, od které bych očekávala rozumnější úsudek a zvážení situace. Její dějová linka na mě v této části působila uměle, jako kdyby se jí různé situace děly jen proto, aby kniha byla delší a napínavější.
Můj dojem ze Sila je tedy horší, než bych čekala, a v tuto chvíli mě odrazuje od pokračování v dalších knihách této série.

Koty7
14.03.2024 5 z 5

Tak takhle už mě dlouho žádá kniha nechytla. A za to můžu vděčit seriálu Apple Tv+. Ten ale zachycuje pouze zlomek toho, co se tu dozvíme, i když poměrně věrně. Dost mi to pomohlo si některé věci představit. Nepamatuji si, že bych někdy byl schopný přečíst 300 stran najednou. Prostě mě to vtrhlo. Sledujeme zde osud lidstva, které je z ne úplně jasných důvodů nuceno již celá staletí žít v tomto podzemním bunkru. Děj pozorujeme z pohledu hlavní postavy jménem Julia, která je hybatelem celého děje. Těžko o tom psát bez spoilerů, ale stojí to za to. A další knihy o to víc. Tam teprve všechno začne dávat smysl.


Hanys_
12.03.2024 3 z 5

Já nevím. Ten uzavřený svět v silu byl zajímavý, ale vadí mi, když je v knížce až moc podezřelých náhod a tady to bylo fakt moc často. Na pokračování to nevidím.

LuckaLO
12.02.2024 5 z 5

Hugh Howey stvořil fascinující a dost klaustrofobický postapokalyptický svět.
Země je zamořená jedy a tisíce lidí přežívá v obrovském 140 patrovém silu pod zemí. Do příběhu nás uvede šerif Holston, který je na vlastní žádost vyslán ven vyčistit senzory kamer, aby měli lidé v 1. patře sila na obrazovkách čistý pohled na ponurý a mrtvý venkovní svět. Je to výprava, kterou zatím nikdo nepřežil.
Silo je rozvržené na třetiny, v každé je farma, čistička vody, sídlo šerifa, obytné prostory a podobně. Ve třicátých patrech se nachází IT oddělení, které samozvaně všechno řídí. V posledních patrech, v takzvané hlubině, je mechanický úsek, který zajišťuje hlavně elektřinu. A právě v hlubině se zvedne vlna odporu proti chodu sila a všemocnému IT oddělení, které spousty věcí tají a posílají na smrt každého, kdo se vzepře...
Naprosto strhující postapo příběh, který mě chytl od první stránky a nutil pořád číst, protože jsem potřebovala vědět co bude dál. Pocity zoufalství, klaustrofobie, točení hlavy a bolavé nohy z nekonečných schodů jsem při čtení reálně cítila, až tak dobře je to napsané. Pro fandy postapo je Silo povinná četba.

Kamba
03.02.2024 5 z 5

Se seriálem jsem se k této sérii znovu vrátil a musím říct, že i pro druhé čtení je kniha skvělá: perfektní atmosféra, postupné odhalování tajemství a historie, funguje to parádně od první do poslední strany. A taky má člověk strach o hlavní postavy, protože nikdo není nesmrtelný.

Pro příznivce postapo naprosto zásadní kniha.

Niu
29.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Ani nevím, kde mám začít. Řekla jsem si - nic, zkusíš to a uvidíš. Ze začátku, než jsem se zorientovala v prostoru a lidech sila, v povaze čištění, trošku jsem tápala, ale pak to nabralo spád. Je pravda, že techničtější věci byly pro mne podobně uf jako v Marťanovi, takže si myslím, že film by byl mnohem lepší (a snad byl i natočen, ale nedívala jsem se). Tak trochu bych to mohla přirovnat i k Hunger Games, ale našla by se celá řada knih i filmů s podobným tématem. Jak tak nad tím přemýšlím, asi jsem nenašla žádnou postavu vyloženě nesympatickou, ke které bych si nevytvořila pozitivní vztah. On i ten Bernard se pak ukázal trochu v jiném světle. V jedné části mi to připomínalo film Propast. Trošku mě mrzelo, že při zpáteční cestě ze Sila 17 to šlo hopem a Jules se ani nezasekla ve dveřích. Kniha byla čtivá i díky dobře rozloženým kapitolám, ale závěr byl moc uspěchaný. Těším se ovšem na další knihu ze série.

Stanley
14.01.2024 5 z 5

Klaustrofobický, postapokalyptický román, ne nepodobný sérii Metro, jen lépe napsaný.

Howey předestírá svět Sila. Uzavřeného, soběstačného prostoru, podzemního krytu. Systémy podpory života a produkce potravin běží za stálé údržby téměř bez problémů. Stroje jsou jednoduché a předvídatelné, ne tak lidé. Když jich zavřete tisíce do 144 pater hlubokého betonového válce, začne to v něm pomalu vřít a bublat. Jak v obřím papiňáku.

Howey pečlivě buduje atmosféru a vtahuje čtenáře do Sila stále víc a víc. Představuje skvěle prokreslené charaktery (a nebojí se je před čtenářem rozcupovat na kusy). Gradace napětí, zajímavé zvraty, překvapení. Poutavý, solidně vybudovaný příběh, který si Vás získá.

Velké překvapení, jedno z nejlepších sci-fi, které jsem v posledních letech četl. Nemůžu se dočkat až se mi pod ruce dostane druhý díl.

Agatha84
12.01.2024 4 z 5

Před Vánoci jsem měla možnost zkouknout 1. sérii seriálu a byla jsem tak nadšená, že Ježíšek donesl knižní podobu všech tří dílů.
A přestože je děj seriálu samotné knižní předloze vzdálen opravdu hodně (už bych se tomuto měla přestat konečně divit :-) , bavila jsem se i tentokrát.
Co mě asi trochu chybělo byla bližší charakterizace postav, a že jich tam bylo poměrně hodně. Na druhou stranu nevím, co mi přinese díl dvě a tři, takže se třeba ještě nějakého překvapení dočkám.
Pokud máte rádi postapo, k přečtení vám doporučím!

dpxcz
16.12.2023 4 z 5

Knihu jsem měl v merku už nějakou dobu, ale dostal jsem se k ní až po shlédnutí seriálu. A vlastně mi to ani nevadilo. Odklon seriálu od knihy je docela velký, i když hlavní linii zatím drží. Kniha toho samozřejmě nabídne více, než samotný seriál, který ztvárnil zatím její menší polovinu. Je psána přímočaře, čte se jednoduše a samozřejmě se chystám na druhý díl, což je prequel a i díl třetí, což je sequel.

Metuje
27.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Překvapují mě zdejší názory, že je jablečný seriál lepší než původní dílo. Já jsem se o Silu taky dozvěděl díky seriálu, nicméně jsem si chtěl nejdřív přečíst předlohu, přičemž jsem to nevydržel a zanedlouho k tomu začal koukat i na seriál. Musím tedy říct, že jsem vydržel koukat jen dva díly a dál jsem zůstal jen u knihy, protože se mi směřování seriálu vůbec nelíbilo a na rozdíl od knihy mě neuvěřitelně nudil. Bohužel se mi nepodařilo sehnat dřívější vydání v pevné vazbě a bez seriálové obálky, takže kvůli elektronické verzi četl knihu déle, než bych rád, ale nakonec jsem se jí také prokousal. Autor přišel s půbavným prostředím, které skutečně trochu připomíná moskevské metro, kniha se příliš nevlekla, co se mi ale nelíbilo byl extrémně uspěchaný konec. SPOILER Juliette se vrátí do svého domácího sila, splete si čističe s Lukasem a najednou je z ní starostka. To bylo podle mě zbytečný a kniha mohla skončit otevřením dveří. Nicméně jsem na post-apo svět plný sil nezanevřel a určitě si přečtu minimálně prequel Turnus.

murdoch
27.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Po shlédnutí seriálu jsem Silo prostě MUSEL číst... A vyplatilo se. Oproti první řadě seriálu (druhá zatím není, nezbývá nám jen doufat - btw, seriál skončil v půlce knihy, materiálu pro pokračování je k dispozici fůra) trochu přímočařejší děj, méně se řeší vztahy a podobně. Howey píše velmi slušně, krásně vás vtáhne do děje a probudí vaši zvědavost... Takže pochybuji, že se najde někdo, kdo by po Silu nesháněl ještě Turnus a Prach ;)

Dopietzsche
21.11.2023 5 z 5

...tak jsem zjistil, že Hugha Howeyho nenávidím. Takhle vybudovat napětí skoro k nevydržení, a pak PUF! přeskočit někam jinam, a zas, a znova... Parchant. No nic, jdu si přečíst cobylopředtím/Turnus, abych si mohl přečíst cobylopotom/Prach. Dík Criosphinxx za skvělé doporučení. A Howeymu za sdílené revoluční nadšení. Vy parchanti.

deedulka
20.11.2023 4 z 5

Na knihu Silo jsem se těšila už delší dobu a chystala se na ni, ale jako první mne nakonec zastihnul seriál. Knihu jsem tak četla již s obsáhlými znalostmi. To byl možná důvod, proč se mi první polovina knihy tolik táhla a nedařilo se mi do ní vůbec začíst. Částečně to asi tím bylo a částečně nejspíš stylem psaní. Kniha byla uchopená trochu jinak než seriál a když se od seriálu odklonila, tak to hned bylo zajímavější. Natočená 1. série seriálu končí na cca 200. stránce a pak už přišlo neprobádané území a já najednou pookřála. Do čtení jsem se tak zabrala, že jsem v autě mžourala do knihy i s posledními paprsky zapadajícího slunce, dokud ještě bylo vidět a vážně uvažovala, že si ještě budu svítit baterkou na mobilu. Ano, až tak jsem chtěla vědět, jak to bude pokračovat. :-)

Příběh se prolínal z pohledu více postav. Některé dějové linky mne tolik nezaujaly, a tak jsem je v mysli popoháněla kupředu, abych se dostala zase k té "základní ". Bylo tam prolínání smutku i hlubokých něžných citů, vzteku, násilí, naděje, vůle žít...bylo tam prostě všechno a kolikrát se mi sevřelo hrdlo úzkostí, že nemohu nějak pomoci a sleduji ten marný boj.

Knihu jsem si nakonec opravdu užila a rozhodně se pustím do dalších dílů, které si chci určitě přečíst ještě před seriálem. A pak budu kafrat, že tohle ale bylo jinak a ten tohle vůbec neřekl...spolusledující budou dozajista nadšení a vděční za obohacení. :-D

Prokrastinuji
07.11.2023 3 z 5

Ke knize jsem se dostala hlavně díky seriálu, kde se hlavní role ujala moje oblíbená herečka Rebecca Ferguson. Příběh mě svou myšlenkou a zpracováním natolik zaujal, že jsem začala uvažovat o přečtení předlohy, která má na Databázi rozporuplná hodnocení. Právě díky znalosti seriálu jsem se poměrně rychle zorientovala ohledně fungování Sila, ale měla jsem - hlavně první polovinu knihy - pocit, jak kdyby někdo dupal na brzdu, a já se prodírala množstvím postav, a technických detailů, které tady zas tak zábavně podané nebyly. Samozřejmě nechyběly zvraty, a bylo zajímavé z nové perspektivy opět sledovat, jak se snaží postavy dopídit pravdy. Půjdu asi proti všeobecně zakořeněnému tvrzení, že předloha je lepší než adaptace. Mě prostě ten seriál bavil více. Neměl hluchá místa, což o knize úplně říct nemůžu. Scénáristé lépe vybudovali napětí, kdežto v knize autor například určitý podstatný dějový aspekt odhalí čtenářům už na začátku, a to je podle mě škoda.

Thalin
10.10.2023 3 z 5

Podobná témata mě baví, ať už knižní nebo seriálová. Ale tahle kniha mi tak docela nesedla. Děj se na můj vkus místy docela táhl a postavy mě taky moc nezaujaly. Navíc mi přišlo, že je čtenář vhozen do děje Sila, které funguje už desetiletí, ale nějak extra se neobtěžuje čtenáři tu situaci a život tam moc nastínit. Přišlo mi to zkrátka takové prázdné, přitom se tam dalo narvat spoustu zajímavých detailů a popisů, místo těch nudných, technických, které jsou pro děj nepodstatné. Ploché charaktery tomu taky nepomohly. Možná zkusím ještě seriál, ale kniha mě kdo ví jak neohromila.

kajka.w
02.10.2023 2 z 5

Miluju postapokalyptické romány! Tento je ale bohužel pro mě zklamáním. Námět i samotný děj je skvěle vymyšlený, ale strašně špatně se mi to četlo. Nejhorší jsou ty technické popisy, to jsem musela přeskakovat stránky. Pokračování rozhodně číst nebudu. Co ale bylo velmi milé překvapení je seriál. Snad poprvé můžu říct, že se mi líbil víc film/seriál než samotná kniha. A nemůžu se dočkat další série.

Mona-Lisa
28.09.2023 5 z 5

Víte, jak poznám moc dobrou knížku, u které vím od první stránky, že je na 5 hvězd?
Když jsou bezvadně napsané i epizodní postavy které se jen mihnou. Když si s někým už začneš utvářet pouto a puf - najednou je pryč.
Tahle holka to přesně měla. Miluju ji.
Kolik je v té knížce něhy a zároveň nemilosrdných zvratů. A úzkost, která se na mě přenášela při hledání pravdy vůbec nejde popsat.
Autor si dal práci jak s hloubkou postav, tak s propracovaností celého toho světa. A moc kvituju, že informace uvolňoval v té správně míře. Abych se nevztekala, jak mlží ale zároveň pořád zůstávalo tolik, co člověk neví!
Další věc, která musí být vyzdvižena je samotný děj a posloupnost knížky. Pohltí tě to ať chceš nebo ne. Ty události tu do sebe zapadají jako promazaný, promyšlený mechanismu. A jediný účel je, aby si čtenář řekl, že pro PRAVDU udělá všechno, stejně jako hlavní postava šerifa.

SedllY
27.09.2023 2 z 5

Silo bych přirovnal ke knize Metro 2033. Skvělý nápad, slušný začátek, ale absolutně nevyužitý potenciál, slabé postavy.. Další díly číst ani nebudu.

Cacolinka
24.09.2023 4 z 5

Čtyři hvězdičky za námět. Jinak bych dala asi tři. Je poznat, že to nebyl od začátku román, ale rozpracovaná povídka.

vaclav5335
13.09.2023 5 z 5

Líbil se mi super netradiční námět. Jsem zvědavý, jak to bude pokračovat.