Síla mýtu

Síla mýtu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321027/bmid_sila-mytu-cyz-321027.jpg 4 36 6

Síla mýtu je knižní přepis proslulého šestihodinového cyklu rozhovorů amerického antropologa, religionisty a filozofa Josepha Campbella (1904-1987) s moderátorem Billem Moyersem, v zasvěcených sondách do nejrůznějších kultur, civilizací a náboženství věnovaných proměnám úlohy mytologie v dějinách lidstva a jejím smyslu v současném globalizovaném světě, kde stále výrazně zasahuje do představ a postojů moderního člověka. Campbellovy myšlenky například zásadně ovlivnily jeho přítele George Lucase v koncepci filmové trilogie Hvězdné války. Vydání ,,Síly mýtu'' iniciovala Jacqueline Kennedyová Onassisová jako redaktorka newyorského nakladatelství Doubleday.... celý text

Žánr:
Mytologie , Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Power of Myth , 1988


více info...

Thomas1222
Thomas1222
06.03.2023 5 z 5

Moje první kniha Josepha Campbella.

Zajímavé naťuknutí jeho nazírání na svět skrze prizmata mýtů. Jsem zvědavý na Tisíc tváří hrdiny.

Sisssi
Sisssi
30.05.2022

Čekala jsem, že s autorem asi nebudu někdy souhlasit, ale netušila jsem, že budu nesouhlasit tak často. Pro toho, kdo se na poli historie a mýtů nepohybuje, to asi je úchvatná kniha. Pro toho, kdo už něco o historii ví a je ochoten si vyhledat mýty, o nichž Campbell mluví a srovnat jejich skutečné znění s tím, co o nich tvrdí, je ale jasné, že si mýty ohýbá k obrazu svému. Schválně, přečtěte si příslušné části z Bible, Homéra,... a uvidíte, jak čtenáře balamutí. Rovněž jeho jednoduché soudy o středověku, o tom, kdo tvořil mýty, o dualitě atd. jsou dost mimo. Takový (i přes zdánlivou obsažnost) jednoduchý a zkreslený pohled na minulost ale i na současnost, zabalený do spousty líbivých slov. Dnešním lidem se to ale zamlouvá, protože to odpovídá jejich iluzím.


JaSsta
JaSsta
05.04.2020 5 z 5

Pokud myslíte, že znáte odpovědi na otázky: proč drak reprezentuje ego; proč je člověk nemocné zvíře, a proto chlístá svoji nemoc na vše okolo; proč Artušovi rytíři se vydávají hledat Grál individuálně a individulálně vstupují do lesa; proč je základní vlastností politiky nenasytnost; jaké je ústřední téma všech rituálů;proč lásku vždy doprovází bolest;jaký smysl nese motiv zrození z panny; proč se říká "samou láskou bych tě sněd"; jak zásedně odlišně chápou boha přírodní národy a křesťané; proč je na dolarových bankovkách symbol pyramidy,.. tak pokud znáte odpovědi na tyto otázky a otázky, která zde nebyly položeny a pokud máte zakonzervované odpovědi téměř na vše, pak tyto mimořádné rozhovory číst nemusíte.

Berg1
Berg1
19.08.2019 4 z 5

Kniha, ve které tvoří polovinu obsahu povídání o mýtech a jejich významu na vývoj společnosti a druhou názory pana Campbella na spirituálno a boha. To první mě bavilo, to druhé moc ne. Zajímavých myšlenek je v knize hodně, za přečtení určitě stojí. Čekal jsem ale víc.
* po dvou měsících od přečtení přidávám hvězdu, musím uznat že mi některé myšlenky zůstaly v hlavě

Antares
Antares
02.03.2018 4 z 5

Táto kniha ma dlho hypnotizovala z regálu kníhkupectva, až som nakoniec neodolala a kúpila ju. :) A neľutujem. Jednoduchou formou nás zoznamuje s problematikou mýtu a jeho aktuálnosťou v súčasnom svete... Kniha je tak stará ako ja, no aj tak si myslím, že má veľa čo ponúknuť - jednoduché, no univerzálne myšlienky o tom, ako sa pokúšame nájsť miesto na tomto svete. Žiaden balast, žiadne bezduché motivačné texty.

"Když si člověk uvědomí, že každý okamžik jeho života je vlastně okamžikem věčnosti, a dokáže si ve všem, co koná ve své časově vymezené zkušenosti, uvědomovat tento aspekt věčnosti - přesne tohle je osobní prožitek mytologie."

LenysekC
LenysekC
02.02.2017 4 z 5

Moje první setkání s panem Campbellem, a hned luxusní záležitost. Zase mám o něco víc síly jít si za svou blažeností.

Štítky knihy

mýty a legendy mytologie

Autoři knihy

Joseph Campbell
americká, 1904 - 1987
Bill Moyers
americká, 1934

Kniha Síla mýtu je v

Právě čtených7x
Přečtených50x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce46x
Chystám se číst85x
Chci si koupit34x
dalších seznamech4x