Shiftyho válka

Shiftyho válka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139082/bmid_shiftyho-valka-ihu-139082.jpg 5 20 2

Shiftyho válka je poutavým životním příběhem seržanta Darrella C. "Shiftyho" Powerse, příslušníka americké výsadkové roty Easy, mezinárodně známé jako Bratrstvo neohrožených. Válečné zážitky této jednotky zpopularizovala nejprve kniha Stevena Ambroseho Band of Brothers a potom stejnojmenný seriál televize HBO režiséra Stevena Spielberga, v němž hrál mimo jiné Tom Hanks. Shifty seskočil v den invaze padákem do Francie a měsíc bojoval v Normandii. Osmdesát dní válčil v Nizozemsku v operaci Market Garden, třicet dní v drsném zimním počasí v Bastogne a téměř třicet dalších u francouzského Haguenau a v rúrské kapse v Německu. Podobných vojenských jednotek jako rota Easy bylo mnoho a některé z nich prošly možná těžšími boji než ona, ale přitom pro nás zůstávají bezejmenné. Bratrstvo neohrožených je tak hlavně populárním symbolem americké účasti ve válce proti nacismu. Je také připomínkou veteránů, kteří válku přežili a díky němu se jim dostává náležitého uznání a vděčnosti od veřejnosti i desítky let po válce. Shiftyho válka je příběhem o hrdinství a dobrodružství, o dnech poznamenaných krví vojáků, kdy se probojovávali z pobřeží Francie do srdce Německa. Je také impozantním vyprávěním o tom, jak člověk díky vynikajícím střeleckým schopnostem a okouzlující a skromné osobnosti může prožít krásný život, o němž se mu ani nesnilo.... celý text

Žánr:
Válečné , Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Omnibooks
Originální název:

Shifty , 2011


více info...

Přidat komentář

astaroth
23.08.2017 5 z 5

Vyborna kniha krasne doplnujici dalsi knihy o Easy Company. Cte se jednim dechem.

MartinezZ
18.05.2013 4 z 5

Životní vyprávění Darella Powersa, mezi svými spolubojovníky známého jako "Shifty", o jeho životě. Od dětství v bezstarostných končinách americké přírody, přes první ozvěny války, samotné bojové nasazení, životě po světovém konfliktu i stáří v kruhu rodinném a na sklonku i v kruhu bývalých spolubojovníků a obdivovatelů, které do jeho života znovu přivedla televizní minisérie Bratrstvo neohrožených z produkce HBO.

Osobně mi z Darellova vyprávění místy připadalo, že to celé se odehrávalo jen tak mimochodem, div ne procházka sadem. Ale zase to byl příběh obyčejného chudého klučiny z konce amerického světa, který se dostal tam, kam se zřejmě nechtěl dostat nikdo z jedné ani druhé strany barikády, který přežil, založil rodinu a zemřel v požehnaném věku, zanechajíc za sebou život, za který se nemusel stydět.


Štítky knihy

Bratrstvo neohrožených

Autorovy další knížky

Marcus Brotherton
americká, 1968
2012  92%Shiftyho válka
2018  89%Buď silný, ať se stane cokoli

Kniha Shiftyho válka je v

Právě čtených1x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce32x
Chystám se číst15x
Chci si koupit12x