Sherlock

Sherlock https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135282/sherlock-135282.jpg 4 54 13

Hrdinou historické roviny románu, který už si získal velký mezinárodní úspěch je sir Arthur Conan Doyle - známý tvůrce postavy slavného detektiva Sherlocka Holmese. Okolnosti ho přivedly k vyšetřování série neobjasněných vražd; při pátrání mu pomáhá jeho přítel Bram Stoker (známý svým dílem Dracula). V současné dějové rovině pátrá mladý literární badatel Harold po vrahovi významného sběratele, který přijel na setkání členů holmesovské společnosti do New Yorku. Napínavý a svěží příběh!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Sherlockian , 2010


více info...

Přidat komentář

sgjoli
26.06.2022 2 z 5

Uf, kde začít. No, musím se přiznat, že tuhle knihu jsem dočítala s určitými obtížemi. Přitom podle anotace to znělo tak zajímavě!
Zajímavá zápletka, do toho Arthur Conan Doyle a jeho Sherlock, zároveň záhada hodna rozpletení, prostředí holmesologické společnosti... to znělo přesně jako něco pro mne. Ten nápad za mne rozhodně povedený. Bohužel mám pár "ale", kvůli nimž mi kniha nakonec neseděla...
Vedle základní zápletky, která prostě zní zajímavě, mne docela bavila linie odehrávající se v minulosti a zaměřující se na Conana Doyla a jeho blízkého kamaráda Brama Stokera. Ale i když jít po stopách Doyla a sledovat tehdejší anglickou společnost jeho očima bylo docela zajímavé, tak to prostě nestačilo.
Když budu hodnotit knihu jako celek, tak jsem se v půlce přistihla, že se vlastně docela nudím a začínám mít potřebu přeskakovat, jen abych zjistila, jaká je pointa celého příběhu. A to prostě není dobré, když se tohle stane. A vlastně to tak dopadlo, poslední cca třetinu knihy jsem skutečně některé odstavce přeskakovala, abych už byla na konci.
S tím příběhem a stylem vyprávění jsem se nakonec nepotkala. Na můj vkus mi tam chyběla určitá jiskra, která by mne udržovala v nějakém napětí nebo ve mně vyvolávala potřebu být do hloubky ponořená do příběhu. Za mne to bylo takové ploché, moc popisné, suché, občas trochu na sílu. Hlavně v té dějové linii ze současnosti, kde jsem navíc bojovala s postavami, které byly podle mne příliš ploché a fádní - já si k nim nedokázala najít cestu.
Nakonec slabé dvě hvězdy a knihu odkládám jaksi zklamaná.

Janík511
28.03.2019

Přečetla jsem už před časem, nebyla špatná.


lapagerie
04.05.2018 2 z 5

Jsem z knihy trochu rozpačitá. Dvě časové linie mě nerušily, i když ta současná mě tolik nebavila. Pátrání Arthura bylo svižnější, ačkoliv konec mě trochu zklamal. Čekala jsem větší "bombu". Konec Haroldovy dějové linky mi skoro unikl, najednou jsem byla na konci knihy a kde nic tu nic...

vnimat_Krasu
13.07.2017 2 z 5

Je hrozná škoda, že Grahamu Moorovi chybí nadhled.
Chybí totiž strašně málo, aby z Sherlocka byla parádní komedie o partičce trhlých holmesologů. Natočil by jí Guy Ritchie a byl by to jedinej film o Sherlocku Holmesovi, kde by Robert Downey Jr. nepůsobil nepatřičně.

Ta serióznost to ale celé sráží děsně dolů. A zatímco buddy vyšetřování Doyla a Stokera docela ujde, linie ze současnosti je smích.

Bohužel ale nechtěnej.

syskas
30.03.2017 5 z 5

Dva skvelé príbehy, ktoré sa nakoniec stretnú. Úžasná kombinácia faktov a fikcie (treba prečítať dodatok autora). Veľmi dobre sa čítalo.

minimonisek
11.03.2017 3 z 5

Knížka se četla dobře. Bavilo mě číst dvě roviny příběhu zároveň, ale trochu mi tam chyběla postava Sherlocka Holmese.

misowi84
23.09.2016 5 z 5

Kniha s výbornou atmosférou a poutavým napínavým příběhem. Ač nejsem fanouškem Sherlocka Holmese, toto mě nesmírně bavilo ;)

Ájulína
04.07.2016 5 z 5

Skvělá a napínavá kniha, která navnadí na další příběhy o A. C. Doyleovi :)

gad
22.05.2016 5 z 5

Skvěle napsaný román. To by mělo vyjádřit zcela vše, ale nedá mi to, abych aspoň lehce nenastínil příběh a strukturu knihy.
Celé dílo je psáno ve dvou rovinách - současné a té z počátku minulého století, tedy doby spisovatele Arthura Conana Doylea. Jak už název románu napovídá, vše se točí kolem nejslavnější Doyleovy postavy, tedy Sherlocka Holmese. Nebudu nijak prozrazovat děj románu, zmíním jen vraždu, následné vyšetřování a nečekané zvraty, kdy už se zdá, že vše je rozluštěno. A ještě to, že v současnosti je hlavním vyšetřovatelem jistý holmesolog Herald a v době kolem roku 1900 nikdo jiný, než sám stvořitel velkého Detektiva sir A. C. Doyle. Věřím, že každého, kdo příběhy slavného Sherlocka zná, toto dílo okouzlí a pohltí, tak jako mne.

A důležité upozornění na závěr! Knihu čtěte až do konce, tedy i s dovětkem autora...

trudoš
18.05.2015 3 z 5

Sherlock překvapil čtivostí, stejně jako zajímavostmi ze života sira A. C. Doyla a jeho nejslavnější literární postavy (konečně mám potvrzeno, že tu příšernou hučku v povídkách nikdy nenosil a že se to všechno odvíjí od ilustrací Sidneyho Pageta). Děj je možná zbytečně moc překombinovaný a čas od času se tu vyskytne nějaká ta nelogičnost, kterou Graham Moore ne zcela dořeší. Ale díky určité odlehčenosti čtenář rychle pochopí, že to celé prostě nebere zas tak úplně vážně a sem tam si z hrdinů i vystřelí. Například scéna, ve které Doyle na vlastní kůži zakusí, že jeho detekční metoda ve skutečném životě příliš nefunguje, je naprosto bezvadná.
Největší slabinou románu pro mě však byla autorova neobratnost při práci s historickými postavami, jako je sám Doyle nebo Bram Stoker - to už mi přišly funkčnější i v kvalitativně slabších kouscích, jako je Království kostí nebo Arcanum. A s Markem Frostem se to už vůbec nedá srovnávat.

Tinoušek
12.12.2014 5 z 5

Knížka mě mile překvapila. Čekala jsem nějakou "slátaninu" ve stylu rádoby Sherlockovském, ale knížka byla opravdu dobře napsaná, měla spád, originální zápletku a dvě prolínající se dějové linie byly skvělým řešením jak nejen udržet čtenáře ve střehu ale zároveň také jak překvapit a nenudit. Kniha mě opravdu nadchla a rozhodně překonala moje očekávání. I zakončení mělo hlavu a patu, takže rozhodně 5 hvězd! :-)

pil
18.04.2013 5 z 5

Pošušňáníčko! Pro všechny, kdo milují záhady, mlhu Londýna a dedukce slavného detektiva Sherlocka Holmese. Velmi zajímavě vystavěný příběh, ve kterém se prolínají dvě roviny. V historické pátrá Arthur Conan Doyle s kámošem Bramem „Drakula“ Stokerem . V té druhé- ze současnosti, se chytrý fanoušek Sherlocka Holmese vydává po stopách děsivého zločinu.

"Co na tomto světě člověk udělá, není vůbec důležité,“ řekl trpce můj společník. „Hlavní je, jak si dovede zařídit, aby lidé uvěřili, že něco udělal.“
Sir ACD Studie v šarlatové.

kattyV
18.02.2013 3 z 5

Anotace knihy vypadala zajímavě, ale byla jsem celkem zklamaná. Co je nutno přičíst k dobru - je to solidně napsané a dobře se to čte. Ale jinak...
Na setkání Holmesologů přijíždí jeden z jeho členů Alex s oznámením, že našel chybějící deník A. C. Doyla. Než s ním stačí ostatní členy seznámit, najdou v pokoji uškrceného. V pokoji se najdou stopy, které naznačují spojení s Sherlockem Holmesem. Zavraždil ho někdo ze společnosti Holmesologů? Deník v pokoji není. Bylo to kvůli němu? Mladý Harold, čerstvý člen společnost, se vydává pátrat po vrahovi.
Současnost se střídá z minulostí, kde se seznamujeme s časem, který představuje dobu chybějící v deníku.
Toto vše je zajímavé, ale způsob, jakým Harold dospíval k řešení (hluboce se soustředil po vzoru Sherlock Holmese) mi připadal nedůvěryhodný. A řešení smrti Alexe mi přišlo na hlavu postavené. Nevěřím, že je to možné, ale třeba se pletu. Taky různá "zpestření" v podobě osob, které Harolda při jeho pátrání sledují, se mi zdálo docela hloupé. Zvláště po vysvětlení, kdo a proč ho vlastně sledoval.
Nejvíce ze všeho mne pobavily pasáže v úvodu, kdy Doyle zuří na Sherlocka - "Zabiju ho," rozhodne se. I vysvětlení, proč ho po osmi letech oživí se nachází v chybějícím deníku. A to bylo vysvětlení vcelku věrohodné.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Sherlock Holmes

Autorovy další knížky

Graham Moore
americká, 1981
2012  70%Sherlock
2018  88%Poslední dny noci

Kniha Sherlock je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce62x
Chystám se číst26x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x