Sheila Levinová zemřela a žije v New Yorku

Sheila Levinová zemřela a žije v New Yorku https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84679/bmid_sheila-levinova-zemrela-a-zije-v-ne-RV5-84679.jpg 4 80 18

Je přelom 60. a 70. let minulého století a New Yorkem zmítá sexuální revoluce. Sheily Levinové se to ale netýká. Brzy jí bude třicet a nemůže sehnat muže, který by ji chtěl. Ne do postele na jednu noc, ale na celý život. Všechny její kamarádky jsou zadané, ale baculaté a neatraktivní Sheile se štěstí vyhýbá. Rozhodne se spáchat sebevraždu a píše dlouhý dopis na rozloučenou, v němž si vyřizuje účty s celým světem. S rodiči, kteří jí odmalička vštěpovali, že pokud se holka nevdá do pětadvaceti, je odepsaná. Se spolužačkami z univerzity, které byly chytřejší, štíhlejší a úspěšnější. S muži, na něž měla spadeno, ale z nichž se nakonec vyklubali ženáči, neschopní seladoni, podvodníci nebo homosexuálové... Sheile nezbývá než koupit si parcelu na hřbitově, objednat pomník se svým jménem a připravit pohřební řeč, která bude pronesena nad její rakví. Začíná slovy: Sheila Levinová se zabila, protože na tomhle světě se pro ni nenašel jediný muž, s nímž by mohla žít. Nebylo jí cítit z pusy. Používala vaginální sprej. Zkoušela to deset let. Ale nedokázala to. Nikdo ji nechtěl navždy. Sheila Levinová zemřela za vaše hříchy... Román americké spisovatelky Gail Parentové, který poprvé vyšel roku 1972, je kultovní knihou už pro třetí generaci čtenářek. V mnoha zemích světa se stal bestsellerem, posloužil jako předloha několika divadelních adaptací a byl i zfilmován. Jeho hlavní hrdinka Sheila Levinová je předobrazem Bridget Jonesové vtipně, sebeironicky a trefně mluví z duše všem nezadaným třicátnicím, které provází smůla na chlapy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Daranus
Originální název:

Sheila Levine is Dead and Living in New York City , 1972


více info...

Přidat komentář

uzivatel83509
15.02.2023 4 z 5

Knížka mě bavila, byla hezky napsaná, zábavná a dobře se četla...

hem62
29.03.2022 5 z 5

Cílová skupina tohodle dílka zřejmě nejsou postarší chlápci jako já - ale už dlouho jsem se takhle nezasmál:-)


freejazz
11.08.2021 5 z 5

jak já ti rozumím, Sheilo Le Vineová:)!
úžasná, perfektní, čtivá a s nekonečnou dávkou humoru, který miluji. něco jako Woody Allen v sukních. hodně velkých.
doporučoval bych tuto knihu jako terapii pro všechny dívky, které platí neslušný nájem v centrech měst nebo hypotéky na tři životy za krcálek na okraji. jenom proto, aby se zastavily a uvědomily si svoji hodnotu.
když si vzpomenu, že jsem tohle veledílo koupil ve výprodeji za 60 centů... našinci opravdu nemají vztah k hodnotám!
ovšem! je na místě otázka, jestli by toto dílo mohlo vyjít i dnes, když je v něm tolik politicky nekorektních útoků na všechno, na co si vzpomenete.
a jak už předeslaly předčtenářky, je úplně jasné, kde se vzala Bridget Jonesová. Sex ve městě jsem neviděl:)

Kryštofka
17.03.2020 5 z 5

Tahle kniha mě doprovází životem už pěknou řádku let, ani to nechci počítat. A její humor je přesně podle mého gusta. Zajímavé je, že jednou chtěla dcera něco na čtení do vlaku, tak jsem jít dala tuhle knihu. Ale nebyla jsem si úplně jistá. A … zamilovala si ji stejně jako já!!!

SSTknihy
03.03.2019 3 z 5

Dávno před slavnými singles ze Sexu ve městě hledala v New Yorku svou životní lásku jistá Sheila. Všude kolem řádilo hnutí za svobodu a sexuální revoluce, ale přestože se Sheila snažila poctivě a tvrdošíjně si šla za svým, nakonec to stejně nevyšlo. A tak se rozhodla napsat dlouhý dopis na rozloučenou, vyplakat se ze svých křivd a ukončit své trápení. Naštěstí je to vtipné, jinak by to bylo až příliš zahořklé, ufňukané a cynické.

Zlatinka.Emilly
12.09.2018 3 z 5

Černý humor vás odvede od svých vlastních starostí. Sheila dělá jednu botu za druhou. "Se nevdám, tak si koupím hrob a rakev..." taky řešení. A přitom stačilo tak málo. Když žena zhubne, je to sakra znát, jakoby najednou byla jiným člověkem. Zvýší se jí sebevědomí a kluci se jen pohrnou. Tak Sheilo, když ti nevyšla tvá plánovaná sebevražda, zkus to po mém :) Také jsem si vzala a už použila jednu radu z knihy. Kamarádka radíc Sheile, aby si představila pana XXX (z kterého měla depku) jak sedí na záchodě. Tak takhle jsem si dnes představila pana YYY (který si mě nechal předvolat k výslechu, proč že jsem to odložila krabici vedle popelnice místo do popelnice, i když já z něj depku neměla). A ono to funguje?

trudoš
12.02.2018 3 z 5

Vystudovaná, ale nezadaná Sheila Levinová se rozhodne zemřít čistě pro nechutenství k dalšímu životu. Cíleně se tak začne připravovat na vlastní pohřeb, což s sebou přináší řadu komických situací, protože samozřejmě nemůže celému světu kolem sebe vytroubit, k čemu že se to chystá. Takže objednávka rakve a dalších věcí kolem umírání se neobejde bez humorných nesnází. Dá se tedy říct, že v tomhle ohledu kniha nezklamala.
Co však s nadšením kvitovat nedokážu, je postava samotná. Protivná, cynická a zahořklá Sheila je umíněná dát každému sežrat svůj životní neúspěch, což vážně zní líp, než jaký je bohužel výsledek. Nejenom že se často opakuje jako zaseknutá deska, ale třeba v momentě, kdy je ochotná jít do postele prakticky s kýmkoliv, s úmyslem najít si tak životního partnera, mě celá ta nadsázka přestala nějak bavit. Protože ono se to vlastně nelepší. Humor je sice k věci a být sžíravější, byl by to už kanibalismus, jenže jakmile je vám hrdinka proti srsti, je to předem prohraná bitva.

Beebee
23.06.2017 5 z 5

Velmi hezky a s ironickou nadsázkou napsané, vnitřní život ženy, která má nadváhu a sebepodceňuje se, hledá své místo v životě a hledá také lásku. Milá odlehčená knížka, připomněla mi Život s krajtou od Ajara.

parvitas
09.03.2016 2 z 5

Nie je to také strašné. Sheila je milá, aj keď som jej na začiatku k tej plánovanej samovražde mala sto chutí pomôcť, lebo sa hrozne opakovala. Až to prestalo byť vtipné. Ale druhýkrát to už čítať nebudem.

Koka
20.02.2016 4 z 5

Kdyby náhodou někoho zajímalo, kam autorky knih Sex ve městě a Deníků Bridget Jonesové chodily na ty nápady, motivy a hlášky, tak doporučuji nakouknout do této veselo zoufalé knížky, která už v 70. letech zřejmě předznamenala tu následnou smršť sarkastických a sebeironických příběhů žen - obyvatelek světových metropolí, které by se i vdaly, jen kdyby si je někdo vzal. Zoufalé a sebemrskačské hledání partnera provázené vtipnými postřehy o životě v odcizeném velkoměstě mě vždy spolehlivě pobaví. Konec už je trochu nezvládnutý, ale přesto doporučuji (a nejen svobodným třicátnicím, ale zejména jejich příbuzným a kamarádkám :=))

Halila
21.07.2015 5 z 5

Doporučuji. Myslím, že tuhle knížku začnu kupovat kamarádkám k vánocům a narozeninám :-)

LiLinka
23.11.2014 3 z 5

Ze začátku jsem se celkem nudila, později však děj začal mít spád a stránky utíkaly jedna za druhou... oddychové čtení, které neurazí ani nenadchne.

Jihorka
15.09.2014 5 z 5

Knihu jsem četla již před lety na vysoké a teď zvažuji, že se ji pořídím na bazaru. Dodnes si vybavuji, jak jsem jen stěží potlačovala smích při čtení pod lavicí. Nemohla jsem se tehdy od ní odtrhnout a slupla ji prakticky jedním dechem. S odstupem času uvažuji, že ji pořídím i některé z kamarádek. Bridget J. je sice vtipná, ale tuhle knihu si vybavuji i po letech.

Alca007
01.05.2014 1 z 5

mě se knížka nelíbila, dočetla jsem jí jen s největším sebezapřením.
je vtipá, o tom žádná, občas jsem se od srdce zasmála - ale, téma bylo dost nezajímavý,
omílaný pořád dokola

steppen-wolf
23.03.2013 4 z 5

Mě se to líbilo hodně. Humor mohl být klidně ještě o něco černější a troufalejší, ale klackovitá vzdorovitost, s jakou "to" Sheila dává sežrat matince, papínkovi a celé té new yorkské smetánce, ze které sama pochází, je fajn. Pěkná kniha o generační vzpouře, ve které jde zdánlivě pouze o vdavky.

ruzovka
24.02.2013

Zajímavé čtení ...

Agi
28.02.2012 4 z 5

Sheila Levinová sa vo veku 31 rokov rozhodla zabiť, keďže nedokázala splniť očakávania svojich najbližších a vydať sa. Príjemné oddychové čítanie - najvtipnejšie sú prvé kapitoly a záver knihy, v strede ma skuhravý podtón textu trocha nudil.

"Snažila som sa. Naozaj som sa snažila vydať sa a mať francúzsku posteľ, zlatožlté uteráky a strieborné príbory pre dvanásť osôb. Snažila som sa dlhé roky a čo z toho mám? Starú posteľ z domova, deravé uteráky, pretože slobodné dievčatá si kupujú namiesto uterákov blúzy, a štyri vidličky. Tri som ukradla matke a tú štvrtú u Sardiho."

lue
15.02.2012 5 z 5

Opravdu , ale opravdu výborná kniha. Kdo by řekl, že od vydání uplynulo již čtyřicet let. Sheila ví jaká je a iluze si o sobě nedělá, vše prožívá svým svérazným stylem, někdy až brutálním humorem. Zajímavá je pasáž, jak si jde hledat místo pro svůj hrob. Dílo bych doporučila všem zmateným a hledajícím lidem, protože zde poznají, že někdo může být ještě nešťastnější. Dílo je od začátku do konce samý humor, ale v pozadí osobní drama. Myslím že Bridget Jones je jen slabý odvar oproti Sheile.

Štítky knihy

sebevražda New York pro ženy 60. léta 20. století 70. léta 20. století výběr partnera život bez partnera (singles)

Autorovy další knížky

Gail Parent
americká, 1940
2011  73%Sheila Levinová zemřela a žije v New Yorku
1994  74%David Meyer je matka

Kniha Sheila Levinová zemřela a žije v New Yorku je v

Přečtených110x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených7x
Knihotéce36x
Chystám se číst30x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x